Alkohol som självmedicinering, hur slutar man?

Profile picture for user Mamsen

Tänker att de flesta av oss här inne egentligen använder alkohol i det syftet... att döva något annat, slappna av, koppla bort, somma lättare..
Jag tror att man måste våga titta på vad det är som ligger och skaver - och ta tag i det. Sen måste man krasst bestämma sig för att nu är det nog!
Hoppas du finner styrkan! 🌸

Profile picture for user Lora

Tittar man i backspegeln så var det en glädjeförhöjare att dricka och man undvek lära känna sig själv. Istället användes alkohol för att balansera känslor som man hade 0 koll på hur man hanterar. En riktig röra skapades runtomkring en som bara blev mer & mer destruktiv. Fanns ingen utväg för allt bara tystades och dödades via spriten.

Genom att istället hantera känslor som signaler som visar vad man behöver göra för att uppnå lycka & balans så börjar man på sikt leva livet till fullo. Man är klar i huvudet och fattar beslut som man vill och tror på utan att ha begravt delar i floder av vin som gör att verkligheten grusas.
Precis allt blir bättre som nykter. Bara att gå på en fest, lära sig hur man umgås och föra sig på riktigt inger en inre trygghet på sikt. Att inte bli överdriven, kunna föra slipade resonemang och gilla en helt vanlig dricka är inget mindre än fantastiskt. Ingen ångest, inget illamående, ingen trög skalle och sedan är man typ precis som förr på det.
Göra upp med egna skamkänslor banar väg och ger utrymme för positiva känslor. Låt inte skam bli en destruktiv vägvisare. Den hör inte hemma i nykterhetsarbetet. Där bör man öppna upp för stolthet & ett fritt liv utan droger istället.
Det är ingen större skillnad mer än att man uppvisar större inre trygghet & balans när man går på fest som nykter.

Behöver jag sälja in varför mer? Det tar tid men det blir bara bättre & bättre! Alkoholen är vår tids största lögn. Vi tror så mycket gott om den men på riktigt- vad är det som är så fantastiskt med den? Vad ger den dig som du inte enkelt kan ersätta med genuina företeelser? Vad i att döva bort skallen gör att saker blir bättre och värda att leva för? Se till att fatta rätt beslut istället som känns rätt i magen så blir allt så mycket värdefullt.

Profile picture for user vår2022

@Lora Jag instämmer till fullo! Livet blev verkligen bara mer och mer destruktiv som beroende och jakten på alkoholen skymde sikten för livet. Den stoppade upp livet som levdes i en skam- och ångestfylld fängelsebubbla. Precis allting blir bättre som nykter, eller till och med ännu bättre! I en försoning och förlåtelse med sig själv försvinner skammen och skulden tillsammans med alkoholångorna där de hör hemma, för de hör inte hemma hos mig.

När man genomskådat alkoholens destruktiva kraft och förödelse förstår man att man blivit totalt lurad av alkoholens befriande effekter. Som ett magiskt trick när man verkligen tror att man kan såga itu en människa och trolla ihop denne sedan igen. Jag trodde verkligen att alkoholen var magi som skulle hjälpa till att hela mig. Jag gick i en alkoholhypnos men som tur vaknade jag ur den mardrömmen. Jag blev insnärjd och kunde inte längre tänka klart för alkoholen hade tagit över mina tankar som förvred mina känslor. Som nykter får man tydligare syn på vad som skaver i livet och helt andra förutsättningar att ta itu med dem.

Beslutet är fattat och klart och tydligt införlivat i hela mitt väsen, aldrig mer misär pga alkohol❤️

Profile picture for user Lora

@vår2022 Väldigt målande & fin beskrivning. Just så 🤗.

Det finns en sak till jag funderat på. Detta med att inte vilja blotta sig & rädslan för att bli dumförklarad. Den risken - eller ska jag säga - möjligheten finns.
Ett liv med alkohol gör en inkapslad. Motsatsen är att plocka bort denna inhängnad. Det är ett tufft steg. Ett steg där man är sann och inte trasslar in sig längre utan tar tag i verkligheten som den är. De som anser att det perfekta livet endast ska delges applåder och andra ska in i skamvrån lever i ett skal. Rädd för livets alla speglingar. Detta skal behöver man inte ta del av eller ta över. Det hör till dem och inget man behöver inruta sitt liv efter.
I nykterhetsarbetet ingår stolthet och frihetskänsla. Inte skal som försöker skylta med det perfekta livet. Att inse livets brister och hitta sätt att komma vidare ger frihet och möjligheter. Det där skalet gör det inte.
Man måste inte lära andra hur de ska vara eller vem som har rätt & fel. Men det underlättar att inse att de man känner tittar snett hör till alkoholens destruktiva budskap. Man behöver inte ta till sig deras destruktiva skal där de påskiner att det bästa är att lämna de som inte klarar hålla fasaden i den tysta skamvrån. Bryt budskapet och var stolt över att just du vill lära av livet istället. Ut ur skamvrån. De som tystar är få och får inget syre om man själv visar att det finns ett liv i frihet. Det inspirerar de flesta. Man tar så att säga ett stort kliv över & förbi de som påskiner det perfekta livet. För mig är ett perfekt liv idag ett som inte är tillrättalagt. Det är ett där man är som man är och uppskattar livets olika flöden. Även att man accepterar andra som de är. Då blir livet så mycket enklare.

Profile picture for user Torn

Att känna stolthet för att man har lyckats bli nykter, och inte bry sig om vad andra tycker och tänker om ens nykterhet , är en avgörande del för att nå friheten och det stora lugnet.