Min sambo har tagit återfall ett antal gånger det här året. Varje gång mår han dåligt och säger att han definitivt ska sluta och senast att han ska söka hjälp men tror inte han gjort det. Vet inte hur jag ska tänka eller hjälpa honom och mig själv. Ska jag se det som att det ändå går åt rätt håll eftersom han inte vill dricka och att vi kämpar på, eller är det så att han inte riktigt vill sluta d v s inte är tillräckligt motiverad innerst inne. Vet inte heller exakt hur han borde söka hjälp, konkret. Det har bara varit på helger så det har inte gått ut över jobbet, annars vet jag att arbetsgivaren är skyldig att hjälpa. Jag mår jättedåligt varje gång, det är som ett trauma som väcks med alla känslor av sådant som hänt tidigare när han druckit med ilska, ångest, oro och stress och jag känner mig själv full och bakis samtidigt och min dag blir ofta helt förstörd. Barnen påverkas förstås också vilket känns ännu värre även om de inte ser så mycket av det då han bara kommit hem full på nätterna. Men jag vill inte ljuga för dem och de förstår ju ungefär vad som händer och blir också oroliga vilket jag bekräftar samtidigt som jag förklarar sakligt vad det handlar om. Vi har förstås pratat om det tusen gånger. Att säga att jag lämnar honom om det fortsätter känns inte som ett alternativ för det vill jag inte, inte minst för barnens skull. Antar att jag måste avgöra var gränsen går och när det blir för mycket för mig. Men är rädd att vi fastnar och det här bara ska fortsätta. Tankar någon? Tack på förhand!

Hej @jagjag och varmt välkommen till alkoholhjälpen!

Din sambo har under det här året försökt att ändra på sina alkoholvanor, men tagit återfall några gånger. Det ger dig en osäkerhet kring hur han står i den här förändringen och vad du kan göra, dels för att hjälpa honom men också hur du kan hjälpa dig själv och dina barn. Vilken tuff situation du och ni alla befinner er i!

Du skriver att du är osäker på om han har tagit emot stöd. Hur ser det ut för din egen del? Det är ett jättebra steg att skriva här, det ger andra användare i forumet möjlighet att ge dig stöd. Men utöver det finns det också andra sätt att få stöd för dig som anhörig: via kommunen, via vårdcentralen eller genom att ringa till Alkohollinjen t.ex. (020-84 44 48). Vad tänker du själv skulle vara hjälpsamt?

Ibland tar det lite tid innan en tråd får fart, så skriv gärna flera gånger så att andra lättare kan hitta till din tråd.

Varma hälsningar,
Nell
Alkoholhjälpen