Jag är här för att jag vill ha hjälp och ge mig själv hjälp att förändra…förändras…ändra…

Det finns så mycket jag inte känner igen mig i, när jag läser om destruktiva alkoholvanor eller alkoholism, samtidigt som en hel del stämmer, men oavsett är det sjukt problematiskt för mig! Och kanske det inte spelar någon roll om jag känner igen mig eller inte…var och en har sin ”resa”…

Gör jag inget nu, tror jag dock att jag kommer känna igen mig i allt…

@Lejongap Välkommen hit! Det stämmer var och en har sin egna resa och det som alla har gemensamt är att vi har ett problematiskt förhållande till alkohol som ställer till det på något sätt i våra liv. Att alkoholen börjat styra vårt liv på olika sätt som inte är bra.

Berätta lite mer om hur du tänker, vad som är problematiskt för dig och hur du vill förändra. Vi finns här som ett stöd för dig. Välkommen igen!💕

@Lejongap Hej & välkommen! Kunde inte ha uttryckt det bättre själv det du skriver ang att inte känna igen sig, men jag tänker (precis som @vår2022) att det är det problematiska till alkoholen som förenar oss. Jag har t ex aldrig kunna eller haft viljan att ta en återställare på morgonen dagen efter (och dömer inte heller någon som gör det) eller typ dricka handsprit om vinet skulle ta slut, likväl har jag ett problematiskt förhållande till mitt drickande.

Jag hoppas du ska finna den hjälpen du behöver för att må bättre och kanske sluta eller åtminstone förändra ditt drickande. Själv är jag inne på den 19:e nyktra dagen på den senaste vändan. Jag har slutat många gånger och lyckades 2019-2020 hålla uppe i nästan 9 månader innan jag fick för mig att jag kunde dricka normalt, vilket gick bra till en början men det dröjde inte många veckor innan jag var tillbaka på ruta ett...

Det här forumet är fantastiskt! Får så många "klokdomar" från många här och det är så inspirerande att läsa om andras nykterhet och historierna som lett dem dit. Är inte så hemskt aktiv med skrivandet själv ännu, det kommer.

Och som @vår2022 skriver, berätta gärna mer om dig och det som känns jobbigt så kanske vi kan hjälpas åt?

Men åååh 💕 Vad fint och skönt att lite nervöst logga in här och redan hitta svar! Tack!!!

Och preciiis! Återställaren har aldrig funnits i mitt liv, inte heller känslan av att ”ha hittat hem” när jag drack i tonåren/som ung vuxen. Lite över halvvägs in i livet nu I guess, om jag inte ska bli en av dem som blir äldst i världen 😆

Alkohol ja…rödvinsvännen, som jag i princip bara umgåtts med i min ensamhet. Problematiskt på två sätt! Jag har varit så hård mot mig själv hela livet, satt upp regler och gränser, otillåtande…så när jag ”unnat” mig vin har jag fått ångest oavsett om jag druckit mycket eller lite. Ååångest är alltså det ena… sen har det de senaste 10 åren blivit så att jag ”övat” på att unna mig och periodvis blivit skitbra på det och druckit massa vin, vilket lett till att jag bara vill ha mer vin, vilket skapat sinnessjuk ångest… Det andra alltså min konsumtion, som i min värld varit hög även när den kanske knappt varit det, MEN periodvis också varit det, typ 2-4 flaskor på en och samma vecka en riktigt dålig vecka, sen uppehåll några månader efter några månader med för mycket…

Jag oooorkar inte med mitt jävla antingen eller liv! All in eller inget is visst Me 🤪 Och jag oooorkar inte vakna 03:17 och i ånger tvinna lakan en gång till!

@Lejongap Du skriver att det ena problematiska är ångesten, mer för att du tillät dig dricka oavsett mängd. Att du varit så hård mot dig själv med gränser mm. Du har övat på att dricka, som känts bra, men det har lett till att det kan bli för mycket. Det är det andra problemet, att konsumtionen kan bli för hög men bara ibland, ger ångest. Uppehåll några månader och sen lite för mycket några månader. Kan det vara så att du får mest ångest av att tappa kontrollen? Att du tappar kontrollen emellanåt då du dricker för mycket. Får du ångest av att tappa kontrollen i andra situationer? Att du dricker för mycket emellanåt kan ju vara att du inte kan säga stopp när du väl börjat dricka. Det är ju problematiskt. Det som händer då är att hjärnan blir bedövad av alkoholen och den blir inlärd på att vilja ha mer och mer. Den förnuftiga delen av hjärnan, det sunda förnuftet, körs över av känslohjärnan där suget efter mer alkohol sitter. Alkohol i sig ger ångest om man dricker för mycket.

Verkar ju som att du och alkohol inte går bra ihop då det skapar ångest. Har du svårt för att avstå alkohol?

@Lejongap Jag minns precis hur det var hösten/vintern för tre år sedan. Jag skötte mig och skötte mig och skötte mig - och sen drack jag nästan ikapp typ en kväll och det blev alldeles för mycket. Och jag visste aldrig när det skulle hända. Fick minnesluckor. ”Vad fan hände igår? Vem messade jag med?” Jag blev aggressiv på slutet också, gjorde mig ovän med folk. Tack gode gud att slippa det 🙏🏻

Kram 🐘

@lejongap välkommen
En lurig sak med alkohol är att eftersom ingen (knappt någon iaf) vill erkänna sig vara alkoholist- så är det lätt att skriva/tänka kring allt man ”inte” eller ”jag har aldrig”. Många av oss som är nyktra nu kan fortfarande säga ”jag har aldrig” men det vi vet numera är att det inte finns någon bestämd gräns- för helt plötsligt har vi visst… tagit återställare, ramlat, skällt ut, spytt ner eller gjort slut - på fyllan.
Ta DINA tankar och känslor på allvar. Första gångerna jag började bli vaksam på mitt alkoholbeteende och berättade det för vänner- sa de precis så: men du har ju aldrig… sen fortsatte det nerför fast i långsam takt och den 6/1 2020 drack jag mitt sista glas. Lita på din känsla- är det bästa rådet jag kan ge. Kram 🤗

Fina, fina fellow humans 💕

Jo, nog är kontrollförlust obehagligt, men jag vet inte om det är ett så stort problem för mig att just kontrollförlusten i sig är rotorsaken…hmmm… att ha kontroll kan vara ett sätt att stävja ångest för mig iofs, fast då är ju ångesten rotorsaken…den där namnlösa, som jag aldrig hittat grundorsaken till. Orsak hit eller dit, det kanske inte spelar någon roll…det är ju som det är och jag vill ändra nuvarande varandet!

Jag har sökt hjälp för min ångest, flera gånger, men det har alltid slutat med att uppföljning uteblivit och jag bidragit till det för att jag dragit min hjälpsökande hand tillbaka, ”bra karl reder sig själv”…har vunnit, prestation över ”fall”, så fånigt!

Har sökt hjälp igen, nyss + sträckt ut en lite skälvande hand här… Doktorn frågade om alkoholkonsumtion. Jag dog! Varför sååå rädd för att prata om det?! Kollade kontot, där står det svart på vitt!!! Räknade ut att jag köpt 24 flaskor vin sedan 1/9, så där har vi konsumtionen. Den har varit ojämnt fördelad och skapat mer vidriga känslor än vad exakt samma konsumtion skulle kunna göra hos någon annan, med andra tankar, känslor och omständigheter.

1/12 2022…tänk om…jag kan skriva om denna vita dag framöver, som en dag när någonting inombords faktiskt vände. Det vore fint!

Vem kan fixa det?

Bara jag…

Tack så ini morgonsolens första strålar för allas ord till mig här ☀️

@Lejongap Och vet du, att alkoholen kan vara orsaken till ångesten. Eller åtminstone väldigt bidragande. Ofta säger vi att alkoholen är symtomet, att man måste hitta grundorsakerna till ångesten. Men ibland är faktiskt alkoholen både orsaken och symtomet. Det vet man inte förrän man har slutat dricka. Minst 6 mån alkoholfri rekommenderas för att man verkligen ska ha läkt sin hjärna, där ångesten utgår från.

Kram 🐘

@Lejongap Vad bra att du sökt hjälp igen. Det finns oftast en orsak till varför vi dricker och ångest är en signal på att något är fel, inte stämmer eller känns bara. Orsaken till ångesten kan vara svår att få fatt på och det är det jobbet som är det viktigaste. Att ta reda på varifrån orsakerna till ångesten kommer ifrån och att man inte dämpar den med alkohol. Det är ett effektivt sätt en kort stund, men sedan ökar ångesten, dämpas med alkohol, mer ångest…och en ond snirkel tar vid.

Att vara nykter är det första steget för att kunna få kontakt med sina äkta känslor, då är hjärnan inte marinerad i alkohol som påverkar våra känslor. Att vara nykter en lång period gör att hjärnan kan återhämta sig och få balans igen. Jag tyckte att det började stabilisera sig mellan 3-6 månader, framför allt efter 6 månader. Jag har haft uppehåll många gånger i mitt liv, men alltid druckit ikapp den tid jag haft uppehåll, ökat på intaget och det stökar till det för hjärnan med ”av och på”.

Denna gång har jag slutat för gott och har idag varit nykter över 13 månader. Det bästa beslutet i mitt liv! Jag har fått kontakt med mina känslor, var min ångest härstammar ifrån, blivit tillgänglig för min omgivning. Fått ökat självförtroende självkänsla. Jag kan hantera mitt liv, ups and downs och skapat nya sunda rutiner och vanor i mitt liv. Jag har gått ned 10 kg, känner mig fräsch och glad. Tränar och har livsglädje. Så skönt att var fri från alkoholens bojor och ha makten att styra mitt liv. Det är inte alkoholen som styr längre.

Du kan fixa det! Den 1/12 är en bra dag! Ta all hjälp du kan få. Skammen kommer att lätta när du tar kommandot och ansvaret för ditt liv. Kämpa på!💪💕

Vad härligt att höra om välmåendet nu funnit utan alkohol 💕 Och att tid lagts till tid och skapat stabilitet.

Att alkohol föder ångest är jag mycket väl med beten om och tyvärr valt de där flaskorna ovan trots att de ökat just ångesten. Jag har haft många långa perioder utan alkohol i mitt liv och heller inte druckit särskilt mycket som ung eller ung vuxen. Alkoholennhar smugit sig in i mitt liv efter 45 och jag har inte gillar det, därför slutat helt, sen blivit arg för att jag alltid är antingen eller, inte unnar mig något, druckit lite vin igen, som gett mersmak osv… Ett halvår med vin, ett halvår till ett år utan, ett halvår med vin, ett halvår till ett år…osv. Hittills ungefär samma konsumtion när jag mått som sämst av det pga suget jag får o som skrämmer mig…

1/12 är fortfarande en finersch da’ 😊 Nu morgonpromenad!

Idag for ett par blixtsnabba tankar genom sinnet…att det vore gott…skönt…gottskönt att…som tur var satt jag i bilen, då jag nästan lika snabbt högt sa ”NÄÄÄJ, inte då, blir ingenting med det”. Brottandes inte vidare med tankarna just idag, men jag förstår att de kommer att komma och få mig att fundera kring hur jag vill ha det, fast jag VET att jag mår bäst utan!

Idag for ett par blixtsnabba tankar genom sinnet…att det vore gott…skönt…gottskönt att…som tur var satt jag i bilen, då jag nästan lika snabbt högt sa ”NÄÄÄJ, inte då, blir ingenting med det”. Brottandes inte vidare med tankarna just idag, men jag förstår att de kommer att komma och få mig att fundera kring hur jag vill ha det, fast jag VET att jag mår bäst utan!

På den nionde dagen sket de sig eller hur jag nu ska se på det... Jag hade lämnat ett peth-prov, då när jag bad om hjälp...på vårdcentralen. Jag var i ärlighetens namn fullständigt livrädd. Det var inte så att jag bad om att få lämna provet, utan hade allt startat med att tramsa runt kring min komplicerade konsumtion och komplexa förhållande till alkohol och försökt få det att låta som om jag druckit tidig höst, men inte så mycket under senhösten tyyyp... När jag fick frågan om jag ville lämna ett prov, insåg jag att sanningen skulle komma fram. Jag tvekade, svamlade, ställde frågor om provet. Insåg att om jag skulle avstå, skulle det betyda en massa saker och om jag tog det, skulle sanningen ändå stå där svart på vitt. Läkaren sa att provet mätte konsumtion flera månader tillbaka. Själv läste jag mig till att det mer handlade om tiden strax innan prova. Oavsett - I min värld hade veckan innan läkarbesöket varit den värsta hittills i höst, så när jag till slut sa OK, tänkte jag att nu...nu får jag antingen lägga korten på bordet, verkligen förstå vidden av vad jag upplever ELLER få svart på vitt att det mest är i mitt huvud, utan att förringa kraften av drogen... Jag fick ta del av resultatet, som indikerade en måttlig konsumtion och jag vet inte riktigt vad som hände i knoppen. Kroppen blev i alla fall lugn. Knoppen mer knäpp, som valde att fira med att köpa inte en, utan två flaskor.

Handen på hjärtat, jag drack nästan ur hela den ena igår och jag mår som jag förtjänar idag. Istället för att fortsätta glädjas åt resultatet, fortsätta på rätt spår , ta hand om just knopp och kropp och den lilla oroliga själen, så har jag försatt mig i det där "härliga" tillståndet där ångesten ångat ur varje por sen innan gryningen.

Jag är bortbjuden idag och jag har slagit in flaska nummer två i cellofan! Oavsett om min konsumtion är måttlig eller bedrövlig, mår jag lika skit av den, vilket jag i mina svaga stunder glömmer eller skiter i. Just nu är jag väldigt medveten om måendet i alla fall, så flaskan ska ges bort, inte drickas upp. Jag kör ikväll och i morgon är det söndag och jag kommer må bättre imorgon och min söndag kommer bli alkoholfri inför en tuff arbetsvecka. Jag behöver verkligen det, ingenting annat. Hur svårt ska det vara för mig att förstå?!

Hej,
Jag tycker det verkar som att du förstår och drar lärdom av det som händer. Glädje och lättnad verkar vara en tigger för dig. Nu vet du det. Kan du ha en plan för någon annan belöning när du får den känslan? Vad annat kan du unna dig. Bra plan inför kvällen! Kör på nu och låt inte en dikeskörning hindra dig. Nu är du på banan igen och styr dit du vill.

@Kennie tack för respons 🕯️🕯️🕯️ Jo, jag förstår en hel del och en härlig massa av alkoholens görande och varande…det gör nog väldigt många av oss här inne, sen händer det där som gör att allt förstånd i den riktningen ignoreras för en starkare kraft.

Måndag morgon och det känns ok. Lördagen var alkoholfri, flaska nr. 2 gavs bort och skvätten som var kvar ftån fredagen, blev ett glas till söndagsmiddagen. Det kändes ok, för jag hade inget mer, så det var njutbart påser plan jag önskar attrahera hade kunnat njuta av vin, dvs ett (1) glas. Inte min favorit om det finns mer 🙄

Att fira är nog absolut ett tillfälle då jag har en hjärna som tänker alkohol och en massa fler tillstånd är jag rädd…det bästa är och förblir att låta bli gör mig och kommande helg är jag åtminstone upptagen lördag, så jag får se till att inte hitta skäl att unna mig något på fredag OCH skäl att inte få för mig att det visst går fint mitt i veckan heller!!!

Helt Utan är sååå mycket bättre för den här kroppen och knoppen!