Hej alla!
Nyinflyttad idag från "att förändra sitt drickande". Helnykter sedan 1 jan i år, och så kommer det förbli!
Har valt att behålla mitt trådnamn "Det är aldrig försent". Det står för att utveckling i och av livet aldrig tar slut, man blir aldrig "klar". Men det är aldrig försent att hitta nytt, både inom och utom sig!
Ser fram emot att lära känna er härinne, som dem ni är i denna del av forumet!

Ännu en lugn helg. Skönt. Lördagar är min sovmorgonsdag. Och eftersom jag varit uppe så tidigt på fredagen blir det ändå rätt tidigt isäng. Har börjat sova mycket bättre. Inte en hel natt, men är såpass sovande att jag inte behöver upp på toa ex. För människor utan problem med sömnen låter det helt knäppt, jag vet. Jag tror att det tagit all denna tid, snart 2 år, för hjärnan att ställa om från bedövning/ medvetslöshet till sömn. Alkohol är verkligen ett nervgift. Som ger biverkningar länge...
I övrigt rullar det på. Dottern kör snart upp, ett stort ok faller från båda våra axlar. Som vi kämpat ihop! Hon med sitt dåliga självförtroende "Jag kommer ALDRIG att lära mig det här!!!", och jag med mitt tålamod. Att bara göra. Jag har så få kvällar ledigt från yogalärarjobbet, och de kvällarna har nu varit övningskörning. Men jag gör det ju såklart för hennes skull. Vill också visa henne att hon är värd min tid. Att hon går före annat. Att hon prioriteras. Hon behöver den bekräftelsen. Just nu övningskör hon med sin pappa. Det är intenofta det skett denna hösren o det har hänt att hon kommer hem o det har inte alls funkat bra. Det är så sorgligt att de inte kan mötas o laga det där som gått sönder. Det är pappans ansvar enligt mig. Men han anser inte att han gjort något fel o vägrar ge henne det hon behöver för att förlåta. Suck. Jag kan ju tycka att en vuxen person o förälder ska kunna lägga bort sin stolthet, gå bortom rätt o fel, och istället lyssna in vad hon behöver. Ta fram lite empati. Hjälpa henne vidare. Tja, det finns en anledning att vi skilde oss🤪

@Sattva Blir så glad när jag läser om din och dotterns gemensamma projekt ”ta körkort”. Det är en urhäftig resa att få vara med om. Hur de går från skrik och panik, till att vara nästan lite vårdslösa - och slutligen vidare till duktiga bilförare. Man får sitta där på första parkett och uppleva deras inlärning in action. Bidra till den!

Skolan har man ju inte alls samma inblick i, även om jag var noga med att ända till sista året på gymnasiet envisas med att förhöra min äldsta dotter på läxan. Hon tyckte att jag var skitjobbig 🤣 Även på högskolan brukade hon skicka vissa skrivinlämningar till mig för korrekturläsning. Hon visste att mamma journalisten var petnoga med minsta komma.

Kram 🐘

@Sattva Påminns om när jag övningskörde med min dotter. Jisses vilket tålamod det krävdes av mig, men det hände att det brast även för mig flera gånger när hon tappade totalt och både skrek och grät samtidigt. Jag tog i rejält och sade att jag inte klarade av att övningsköra med henne om hon skulle få sådana utbrott. Till slut så lyckades vi ändå klara ut det, puh! Sen fick hon köra upp flera gånger men till slut klarade hon det också, puh!😂. Idag kan vi skratta åt våra övningskörningar och hur det kunde hetta till.

Jag håller helt med, som vuxen är det bara att böja sig och be om ursäkt, lyssna och ta emot. Den enda vägen fram för att nå försoning och förlåtelse. Den bästa vägen framåt i livet man kan ge sitt barn, för att barnet ska kunna gå vidare och inte ta på sig skuld. Så att barnet inte ska behöva tampas med detta i sitt liv och ödsla energi på att lära sig leva med det. Att det ska vara så jävla svårt att göra det! Men är man inte en mogen människa med självinsikt och som inte kan tänka på andra än sig själv, är det svårt. Offerkoftan och narcissismen är dennes överlevnad. Mina bonusbarn har samma dilemma med sin mamma. Hon har inte förmågan att se vad som är barnens behov och särskilja dem från sina egna behov. Tragiskt.

Ha det gott! Jag håller tummarna för att din dotter ska klara av uppkörningen👍👍❤️

Hade en riktig energipåfyllningsdag igår. Startade med en yogaklass för en av mina favoritlärare, 75 min bilfärd bort. Så härligt att träffa henne o flera yogakompisar som håller till på det yogastället. Därefter fortsatte jag till en annan stad inte jättelångt från där jag var på yoga. Träffade en av mina närmsta vänner. Gick i lite affärer, lunchade, fikade, o ffa pratade.
Känner mig väldigt lugn o tillfreds idag. Den där kombon behövde jag verkligen.

Förra veckan lyfte jag på en massa gammal skit. Det behövde rensas, men tar såklart energi. Dels grejer med en kollega, där planeringsdagarna föll sig så att det bara bubblade upp. Det blir bra i slutändan, men det är jobbigt att vara katalysatorn.
Skickade även ett mail med ett långvarigt skav till den som driver yogastället jag jobbar på härhemma. Nu är saker klargjorda. Jag vet nu vilka parametrar jag har att bolla med. Känns bra o är så tacksam att hon är en grundad o trygg individ som det går att ta upp skav med.

Dotterns körande känns som det gått in i en lugnare fas. Hon hade körlektion förlagd till en större stad i fredags o hon tyckte att det hade gått väldigt bra. Det är positivt!!!

Ha ha, jag samlar verkligen på energipåfyllnads- och återhämtningsdaga😇. Idag bestående av en dagkonferens kring ett av mina arbetsområden. Sovmorgon, bara ta in information, kort dag, träffa kollegor från andra områden. Gott😊🌸🌟

Just det, glömde nästan! Nu har jag passerat 1 år 11 mån nykter! Har ingen som helst längtan efter alkohol, vin, som var min dryck. Allt handlade om att jag tog till en quick fix för att försätta hjärnan i ett tillstånd där livet som det var inte blev så påtagligt. Och grejen är ju att det var vinet som gjorde livet så mycket tyngre än det egentligen är.
Utan vinet finns det marginaler. Eller, jag har förmågan att skapa marginaler. Både rent konkret i min vardag men också inuti hjärnan. Det finns plats att få distans, kunna bedöma, kunna ta vettiga beslut. Jag är tex inte längre osäker ihop med en viss kollega, som jag har mycket samarbete med. Hon är kunnig o stark. Men har också ett behov av att visa detta i alla lägen. Nu ser jag hennes styrkor som tillgångar i vårt samarbete. Svårt att förklara, men ovärderlig skiftning i mitt inre som gör att jag mår bra av vårt samarbete istället för det omvända.
Nykterheten är också ovärderlig som tonårsförälder. Jag kan hjälpa ffa min dotter att bolla saker som skaver, oavsett tid på dygnet. Och hon väljer att vilja det.
Och en annan sak som är tydlig utan alkohol är att livet har sina naturliga upp- och nedförsbackar. Inget konstigt med det. Vissa dagar är på ett sätt, andra på ett annat sätt. Vi är dynamiska o vi styr inte över allt. Tillit till att allt är som det ska vara. 🍃🌷❣️

@Sattva Härligt, snart två år för dig då! 🤗 Ja, så är det. När man inte kan se en enda positiv sak med att dricka alkohol, så är allt lugnt liksom. Bara fördelar med att inte dricka, ingenting som har blivit sämre. Och de problemen som såklart finns, och dyker upp i ens liv, hanterar man på bästa sätt. 😃

Kram!

@Sattva Åh, vad glad jag blir av ditt inlägg! Varmt grattis till snart 2 år som nykter! 🥳🥳🥳 Men framför allt för de vinster du upplever - med dig själv, gentemot kollegor och din dotter ❤️

Kram 🐘

@Sattva Grattis till 1 år och 11 månader🥳 Jag förstår precis i hur du menar om din kollega. Att från att vara osäker i ett samarbete med en kollega som upplevs som kunnig och stark och som måste bevisa det hela tiden, till att känna sig trygg och uppskatta kollegans styrkor och se det som tillgångar. Att nu må bra i detta samarbete istället. Skulle kunnat vara jag som skrivit detta.

Nykterheten och kontakten med mig själv har gjort detta möjligt. Tankarna om mig själv har förändrats. De tidigare tankarna om mig själv har varit att jag inte duger, är sämre än andra och det gjorde mig otrygg och osäker. Tankarna idag är att jag kan och är värd lika mycket som andra. Jag behöver inte gå i försvar för mig själv och jag kan uppskatta andras kunnighet och kompetens. Det hotar inte mig längre och förminskar inte mig. Dessutom blir jag bättre på att ta fram min egna kompetens. Även kollegan blir tryggare när jag inte går i försvar och istället uppstår ett samarbete. Det blir också bättre resultat med olikhet och på så sätt dubbel kompetens😁.

Ha en fin andra advent💕🌟

Grattis sattvis- det rimmar nästan! Jag hänger också med på det här med samarbete och människor och att flytta sig själv ett par millimeter från kraftiga strömmar/orkanvindar av irritation och plötsligt är det lugnt. Och bra!
Jag inspireras alltid av dina inlägg och din egna väg, det vet du. 🥰 Kram kram @sattva 🙏🏻💞

Grattis till tid Sattva! 💕Och skönt att livet flyter på och känns fint. Ja det är skönt när man upptäcker positiva förändrade tankar hos sig själv, det är ju de enda tankarna vi kan ändra. Skönt att det går bra med dottern också. 🤗🤗

Grattis Sattva! Alltid så fina inlägg. Tycker att det är så intressant med reflektioner kring kollegor och ens egna reaktioner. Att dricka och må dåligt över det gjorde en så sårbar också på nåt sätt. Hela ens inre skavde. Och det var svårare att skilja sig själv och sina känslor från andra och deras känslor. Tror såklart inte att allt faller på plats med bara nykterhet, utan det är de här reflektionerna som också bidrar positivt. Läser dina inlägg med stor behållning. Ha en fin vecka!

Dottern fyllde 18 igår. Och klarade sitt teoriprov för körkortet! Uppkörning lite längre fram. Hon hade bjudning för sina vänner hemma hos sin pappa, han bor större än vi. Jag var där o hjälpte till m allt innan. Hon hade bett mig köpa ut bubbel o alkohol att göra shots med. Trots att jag är otroligt lojal mot henne i alla lägen kan jag inte göra det. Ja, hon får nu köpa alkohol på uteställen. Men som nykterist o ha haft ett alkoholproblem, nej, jag köper inte ut. Det gjorde hennes pappa dock. Inga mängder, men ändå. Kan ju inte säga nåt om det.
Något som slog mig igår vid dukningen, men som jag lät passera, är att hon redan har ett tänk kring alkohol som är så typiskt;"I denna änden sitter de som inte kommer dricka. För det är ju inte så roligt vid lekar o sånt för den som dricker att sitta där" VA???? Lät det som sagt passera, hon var stressad o inte mottaglig. Men läskigt att den synen finns redan. Ska prata med henne lite längre fram nån gång om min syn på det.

Idag lördag! Fint väder och kallt🌟🌼🌸

@Sattva grattis till 1 år och 11 månader! Men framförallt vill jag nog säga ännu mer grattis till det samtal du nu kan ta med dottern om alkoholen. Det hade du förmodligen inte kunnat om du fortsatt dricka. Du kommer att vara otroligt viktig för hennes relation till alkoholen framöver!
Kram!

@Sattva Härligt att dottern klarade teoriprovet! 🥳🥳🥳 Nu håller vi tummarna för att uppkörningen går galant också. Jag förstår att du inte ville köpa alkohol till dottern. Det hade inte jag heller gjort.

Det ska bli spännande att höra om hur diskussionen med dottern blir, om man ska mixa nyktra och onyktra på en fest eller inte. Lite sorgligt att hon har anammat den synen, att nyktra är lika med tråkiga.

Kram 🐘

Du är ju fantastiskt.
Ditt inlägg hos Kebne1 eller hur nu nicket är var så bra. Jag tror att du har så rätt i att man behöver identifiera känslorna som poppar upp också. Vad står de för. Vilka behov finns att se över.
Tack Sattva för att du finns här.

Helt rätt @sattva att inte köpa ut. Hade en triljard diskussioner med mina tonåringar kring detta när det begav sig. När små spensliga 17-åriga flickor dök upp på fester, skulle jag ansvara för deras eventuella alkohol-intag. Nix.
Och grattis till dotterns prov, kan inte tänka mig annat än att det går toppen för henne att köra upp med dig som lärare. Kram på dig! 😍🎄

Lördag förmiddag med sovmorgon. Min bästa dag i veckan! En oändlighet av tid att fylla med saker bara för MIN skull! Ha ha, ok, jag har också lite måsten i min dag, men de känns väldigt enkla i det stora hela. Grundkänslan är lugn o frihet!
Har just inget speciellt som hänt. Ser fram emot julen. Jobbar mellandagarna, men det känns helt ok. Brukar vara ganska lugnt på alla sätt. Sedan är jag ledig veckan efter nyår.
Håller just nu på att läsa Sanna Ehdins Fastebok. Väldigt spännande om kroppens självläkningsförmåga bara vi inte bråkar med den. Allt från periodisk fasta till matfasta till vattenfasta. Jag som har mina kostkunskaper grundade från 90- talet, där det typ var livsfarligt att äta mer sällan än var 3e- var 4e timma. Sedan tror jag som med allt, det är individuellt. Författaren är väldigt tydlig med det också. Är i vilket fall sugen på att testa då på min semester i januari.
🌷💫❣️

@Sattva Grundkänslan av lugn och frihet, helt fantastiskt underbart❤️

Jag är just nu jätte inne på att lära mig om kroppens självläkningsförmåga och läran om kost. Spännande om du provar efter nyår då får du gärna berätta 🥰

Kram