@DRacker Du berättar om att det gnager och att du känner dig rådvill inför stora firanden och dricka. Dels för att inte klara det, dels för att det finns såna stora förväntningar. Jag tänker att om man börjar tänka på att man ”förstör hela grejen” genom att inte dricka så börjar man även känna ett större sug. Våra tankar påverkar våra känslor och hur vi känner. Om man känner att man tex missar något, är tråkig så påverkar det känslor och det uppstår lätt sug. Suget kan också öka genom att man känner sig villrådig, man både vill och inte vill. Man släpper lätt mer på garden.

Det kanske är det största kruxet, större än förväntningarna på att du ska dricka. Kommer förväntningarna från din man? Eller sätter du förväntningarna på dig själv? Kanske är det din uthållighet på att vara nykter som sätts på prov? Att det skulle vara skönt att få släppa på garden lite. Så har det varit för mig tidigare och när jag släppt garden och så har jag efter ett tag hamnat där jag var när jag började. Fundera ordentligt på var skon klämmer egentligen, för alkoholdjävulen är lurig när den känner vittring av villrådighet och kluvenhet och på tankar om att man är tråkig och förstör. Säkert skulle din man lyssna på dig och förstå om du skulle välja att inte dricka tänker jag.

Tankar som hur skönt det är att vara nykter, fira något nykter, vakna nykter utan ångest, hur frisk och fräsch man är, skapar positiva tankar och därmed också positiva känslor. Det skapar heller inte sug.

Skickar din önskelista du skrev här efter 10 dagar. Ibland är det bra att bli påmind om sina egna ord😁

Här är min önskelista:

- bättre inre och yttre hälsa
(bättre hjärta, lever, njurar, mage o tarm)
(fräschare och snyggare utseende)
- bättre förälder. En förälder att lita på o som orkar med aktiviteter o skolarbeten - bättre hy, piggare o klarare blick
- minskad vikt o mindre plufsig
- fräschare andedräkt
- FRISKARE
- PIGGARE o GLADARE
- SÖMNEN - kunna sova en hel natt
- INGEN ÅNGEST!!
- KOMMA IHÅG DAGEN INNAN
- mer stabil i humöret
- friheten i att kunna köra bil när som helst
- kunna och orka ta upp träningen igen!

10:e dagen nu. Jag känner sedan start av detta:

- Sover gott hela nätterna. Vaknar jag till så är det helt utan ångest!!!!
- Vaknar klar, pigg, skärpt o rofylld
- Fräschare klarare ögon
- Lugnare i kroppen o sinnet
- Mer energi o lust att göra saker
- Kan träna på morgonen o kvällen
- Kan köra bil
- Mer närvarande pch ”vuxen” förälder!

Du kommer säkert på hur du ska göra. Din senaste semester med familjen var härlig om jag minns rätt, just för att du firade den nykter. Kram❤️

Tack snälla för fina stärkande och peppande ord! Och att påminna mig om min önskelista var jättefint gjort av dig @vår2022! 🥰

Jag känner mig mycket stolt, stark och glad för idag firar jag 100 dagar som nykter.

100 gånger har jag lagt mig på kvällarna, nykter och skön i kroppen. 100 nätter har jag sovit igenom hela nätterna utan att vakna och ligga sömnlös med ångest rivandes i kroppen. 100 gånger har jag vaknat utan blackouter eller minnesluckor från kvällen innan, och utan att behöva vara orolig eller skämmas för vad som hänt eller känna kroppsligt illamående. 100 dagar senare har jag också fått tillbaka piggheten igen!

Och 100 dagar senare har jag fått en hy som jag bara kunnat drömma om innan, och som jag aldrig trott att jag skulle få.

Och i 100 dagar har jag kunnat äta vad jag vill. Även extra saker som inte tidigare fått plats för att jag alltid fått spara in på mat för att få plats med alkoholens kalorier.

Och i 100 dagar, kvällar och nätter har jag varit helt körbar.

Det syns och känns, på både utsidan och insidan och från toppen till tårna.

Jag trodde inte att jag skulle få se mig här! Det är mycket tack vare ert stöd, alla ni finisar här inne! ❤️

Nu ska jag lägga mig, för 101:a kvällen i rad, helt nykter. Och jag gör det fortfarande med en känsla av att jag är med om något magiskt!

Jag hoppas innerligt att ni alla har det bra och att allt löper framåt precis så som ni önskar er. Kramar på er alla! ❤️❤️❤️

@DRacker. Eftersom din tråd var en av de första jag läste så känns det så peppande att läsa hur det går för dig. Bra jobbat! Men visst tusan är det svårt fortfarande vissa dagar! Tankarna slirar än hit och än dit.
Önskar dig en fin helg 🌸

@marshmallow11 Tack snälla 🙏☺️ Så roligt att det peppar! Jo suget kan komma men förvånande nog minskar det.

Jag är inte ett dugg orolig för julen tex (vilket kan få mig att bli lite orolig i sig, ja så inte tankarna får för sig att överraska mig). Jag kommer att gå in i den och genom den fin, nykter, stark och glad, och mina barn kommer att få sitt livs första vita jul! ❄️💝 Så spännande det ska bli. Jag ser mycket fram emot julhelgerna.

@DRacker Grattis till 101 dagar!🥳. Så bra gjort! Underbart att läsa om alla positiva effekter till följd av nykterheten och som du känner av. Och det blir bara bättre och bättre ju längre tid som går som nykter😁. Det kommer att bli en fin jul för dig och familjen. Jag blev nykter ca två månader före jul förra året och det var så härligt att fira jul och nyår som nykter. Så lugnt och rogivande att vara nykter och vakna varje morgon nykter. Sedan att gå in i det nya året som nykter och det har varit ett så givande och utvecklande år på alla mina livsområden. Kunde inte ana att det skulle kunna bli så nice att vara nykter, över alla mina förväntningar. Då förstår man och kan se skillnaden på vad alkoholen medförde och förstörde i livet.

Ha en riktigt fin helg och fjärde advent🌟🌟🌟🌟❤️

@DRacker Vilken underbar läsning och grattis till 100 dagar!
Visst är det fantastiskt att man kan må så otroligt bra! Att slippa all skit A gjort med en! Nya rutiner sätter sig mer och mer, kroppen och hjärnan läker mer och mer, livet visar sig från den ljusa sidan mer och mer! Jag älskar nykterheten!

Kram❤️

Tack @vår2022 @Himmelellerhelvete @Andrahalvlek @Torn och @Lonely Man ❤️

Det är sannerligen en resa det här. Just nu i denna part av nykterhetsresan har jag inget sug. Det kommer dock en jul och ett nyår som kan komma att föra in lite andra tankar, men jag är fast besluten att även det här ska funka. Jag har tex planerat för en nykter jul- och nyårshelg. Har bla lovat barnen att vi ska åka iväg med bil på tolvslaget och titta på fyrverkerier. Det ska jag hålla! Och för första gången någonsin kommer jag nu också att ge barnen en gnistrande kritvit jul. Jag ser mycket fram emot julen. Jag hoppas detsamma fina nätvänner ❤️ Ha en riktigt fin 🕯️🕯️🕯️🕯️-advent idag!

Bra jobbat! Smart att planera aktiviter som kräver nykterhet. Du känns beslutsam och jag tycker att du ska hålla i hårt nu. Jag och många med mig hade många vinster mellan 4-6 månader. Att koppla av nykter är nog bland det bästa som finns tycker jag. Det blir aldrig bättre eller roligare eller mer festligt om det är alkohol i glaset. Det är i alla fall min bild. Så fortsätt ditt sunda val och känn stolthet i det. Lycka till fortsatt!

Bra jobbat! Smart att planera aktiviter som kräver nykterhet. Du känns beslutsam och jag tycker att du ska hålla i hårt nu. Jag och många med mig hade många vinster mellan 4-6 månader. Att koppla av nykter är nog bland det bästa som finns tycker jag. Det blir aldrig bättre eller roligare eller mer festligt om det är alkohol i glaset. Det är i alla fall min bild. Så fortsätt ditt sunda val och känn stolthet i det. Lycka till fortsatt!

@Sisyfos Tack snälla för titt och pepp! Jag blir ärligt talad väldigt peppad av alla hejarop och allt stöd! Det du skrev om vinsterna mellan 4-6 månader känns fantastiskt att höra. Blir genast ännu mer peppad att beta av ytterligare månader!! 😊Jag har upplevt osannolikt mycket bra hittills och tror absolut att det kommer att bli ännu bättre än nu t.o.m 😊🙏

Visualiserar mig själv till när det gått ett år (lång horisont när man fortfarande gör aktiva val att välja bort) och jag ser mig själv där och då som en oerhört stolt och glad nykterist! Tusen tack snälla du, du har själv gjort en otrolig resa. Så oerhört starkt jobbat av dig också! 🎉💪🎄

Det jag märkte som absoluta fördelar var att jag blev mer närvarande och känslorna och sinnena var mer närvarande. Ibland på gott och ont, men för det mesta var det på gott. Tror att jag är lite HSP, så när sinnesintryckena går på för fullt behöver man ta tag i det på ett hållbart sätt. Just sånt tror jag att det är vanligt att få syn på efter några månader nykter, när man inte är så fokuserad på att låta bli alkoholen och kan lyfta blicken. Man lär sig oerhört mycket om sig själv. Tror också att det är viktigt att analysera varför man druckit. Lycka till nu!

@vår2022 ”Ångest, skuld, skam, dålig självkänsla och självförtroende flydde iväg tillsammans med bästa kompisen alkoholen till helvetet😁.”
Stort tack för det citatet!
Så kände jag när jag slutade röka, och tänker (hoppas!) att jag kan applicera det på A också.
🤗

@vår2022 ”Ångest, skuld, skam, dålig självkänsla och självförtroende flydde iväg tillsammans med bästa kompisen alkoholen till helvetet😁.”
Stort tack för det citatet!
Så kände jag när jag slutade röka, och tänker (hoppas!) att jag kan applicera det på A också.
🤗

@MajMy Var så god! Det stämmer väldigt väl och jag är så tacksam över att ha blivit kvitt allt detta destruktiva som alkoholen orsakade. Det blir så oerhört tydligt när man varit nykter ett tag. Hur går det för dig? Ser inte att du har någon egen tråd. Ha det gott!❤️

@Sisyfos @vår2022 och @MajMy Tack för era fina kloka tankar 🥰 Så mycket dåligt och destruktivt som försvunnit iväg med alkoholen! Jag ser så oerhört mycket fram emot att få fortsätta att casha in allt gott som fortsätter att följa i min nynykterhet. Verkligen fascinerande att upptäcka allt. För mig sker allt pö om pö.

Ta bara alla fester som bjuds på, inte minst under december då drickandet göms bakom epitetet ”glöggmys” eller ”glöggfika”. Jag ser inte längre något behov alls av fester (i ordinär bemärkelse) oavsett vinjett eller skäl. Låter ju tråkigt men inte för mig, för allt handlar nästan undantagslöst om alkohol på fester. Dricker man inte blir man liksom lite av en outsider i många ögon. Nej då väljer jag hellre andra mysigare nyupptäckta sammanhang. Promenader, fika med ett par koppar goda krämiga cappuccinos på stan, museibesök, träning, behandling av något slag, rå om sig själv eller med familjen med mysigt fika hemma, ringa en vän och skrotprata, etc. Alla fester, middagar, aw:s har ALLTID kretsat kring alkohol. Jag är så gruvligt trött på det! Spelar ingen roll att det sker i ”stabilare villakvarter hos stabila personer med stabila jobb och stabil familj” eller på fancy krogar på stan med svindyra drinklistor. Superiet finns överallt och jag vill inte vara med. Jag är inte fri från suget men det är trots allt mindre nu och parallellt med minskningen av suget ser jag också klarare på allt umgänge och tidigare sociala sammanhang.

Känner också att jag inte haft så god kontakt med mig själv innan. Har varit i dis och bedövad av alkohol. Har nu varit nykter i drygt 15 veckor och märker att jag lär känna mig själv mer och mer för varje dag som går. Känner mig liksom ny i min egen kropp. Som ett gradvis uppvaknande. Är lite som en upptäcktsresande eller en gäst i och med mig själv just nu. Så mycket nytt jag är med om och lär mig om och med mig själv. Det är sannerligen en resa.

Har gått från att ha druckit varje dag i över 10 års tid och att ha ett alkoholberoende som varit säkert minst det dubbla till helnykter. Det kanske allra bästa är fortfarande sömnen. Sover så gott numera och är så gränslöst tacksam tacksam för både detta och så mycket mera nu. Att lyckas sluta med alkoholen är det bästa jag lyckats göra i mitt liv. Bortsett från barnen förstås 😊