@Se klart God morgon! Har ungefär samma plan att bli klar med städning och det mesta runt om idag för att göra det sista imorgon. Blir inte hemma på julafton men på juldagen firar vi med alla barnen och svärmor hemma. Det ska bli mysigt att få hänga med dem. Bra att du kan lägga bort arbetet nu under ledigheten och fokusera på annat. Du vet i stora drag vad som väntar och att inte få vara en del av utvecklingen. Att lägga bort tankarna ett tag är bra, det processas där i hjärnan i lugn och ro och sedan kan du se vad som kommer ut i januari. Jag har också tankar och funderingar på hur jag ska gå tillväga med mitt arbete och samarbete med en kollega som jag tror inte kommer att fungera så bra. Om jag ska ta upp det med min chef idag eller vänta till i januari. Tror jag ska vänta, det tar så mycket energi om jag tar upp det idag och jag är inte riktigt klar över hur jag själv vill ha det. Tror att vi vill att vårt samarbete ska funka, men det blir alltid något. Ungefär som att man vill att en klänning ska passa, men när man tar den på sig gör den inte det, den skaver lite här och där. Snygg på galgen men inte när jag sätter den på mig. Jag måste prova ut en ny modell som passar min kroppsform. Så ser det ut i verkligheten och önskningarna att den ska passa är inte realistiska. Ska låta det få processa till i januari och fokusera på fixa en fin jul med mina käraste.

Ha en riktigt fin dag och att julefrid så småningom sänker sig❤️🎅🎄

@Se klart Vi verkar sitta i ungefär samma sits yrkesmässigt. Jag fyllde nyligen 53 år, så jag har några fler år kvar än du. Jag känner mig själv tillräckligt väl för att inte tro att jag kommer att sitta på den stolen så himla länge, men just nu sitter jag bra. Det jag gör är lagom roligt och tillfredsställande. Håller mig inte vaken på nätterna. Tvingar mig inte att jobba övertid.

När jag befann mig på den här avdelningen tidigare, på 90-talet, så var jag projektansvarig i samband med att stora förändringar skulle göras. Vi skulle byta system och programvaror och jobba på ett helt nytt sätt. Mycket utbildningsdagar och manualer. Jag jobbade heltid med det i flera år, deltog inte i det dagliga alls. Det sista jag gjorde var en så kallad ”omgörning”, dvs vi bytte utseende på tidningen, och det var jag ”mamma” till.

Jag trivs med att jobba i projektform. Lägga upp strategin, hålla ihop och leda en referensgrupp, utbilda, utforma manualer, planera utbildningsschema osv. Jag kanske landar där till slut, allt jag kan bär jag ju med mig i min ryggsäck. Men just nu tar jag det lugnt. Har det lugnt och skönt, luktar på blommorna 🌺

Kram 🐘

@Se klart Att vara i nuet är höger hjärnhalvas specialitet. Där finns helheten, bilder, tidsrymd o melodier. Det konkreta. Där finns inte den linjära tidslinjen, detaljer o språk, o det abstrakta. Det finns i vänster hjärnhalva. Jag tror man behöver träna sig på att koppla på höger hjärnhalva lite mer. Hur man nu gör det?? Inte så mycket ord utan mer bara vara i görandet o kreativiteten. Vissa saker går inte att tänka sig fram till. Jag tror du har vänt o vridit på allt redan. ❣️🌟❣️

Tack @sattva du är mitt universitet och jag tror du hr rätt dessutom 🙏🏻💞
Timmer är sen och jag ska sova men ska kika in hos er imorgon och önska god jul.
Ni är många som även om man som tex jag- är nykter, ändå förhåller sig till alkoholen. Inte för att nånsin tänka: äsch jag tar ett glas. Nej nej och nej. Men något annat, en tanke, en lättnad en lycka. Men förhållningssätt på något vis. Kanske skulle det- som @charlie skrev, bli mindre av det om jag inte skrev här och istället gjorde poster på Instagram. Men det är så mycket att ”visa upp” medan det på forumet är helt tvärtom. Ska fundera lite i julhelgerna.
Kram på er alla och låt oss hoppas att ni redan somnat! Kram. 🙏🏻❤️

Ett mycket sent tack @andrahalvlek
Denna jul (som alla) har varit minst sagt intensiv så idag är första dagen som jag vaknar och känner att jag inte behöver upp-upp.
Vi har haft en otroligt härlig jul, några små sjukdomsfall men inget allvarligt. Underbart soligt och snöigt väder, som tillåtit promenader och pulka.
Jag har stort ansvar för projekt jul hemma- men/och barnen är otroligt hjälpsamma och tar ansvar. Att fixa med jul inkl julbord/sängplatser mm för uppåt 15 personer kräver dock en helhetsblick och att vara steget före. Barristan eldar i kakelugnar, bär in ved, pantar och handlar.
Det ÄR mycket för att det är mycket att vara tillsammans under så många dagar. Ställer höga krav på alla.
”Vinsten” och förmånen är att syskon och nu kusiner kan hänga tillsammans och umgås många dagar, spela spel, diskutera, laga mat, babbla och ha roligt ihop. Ta promenader i olika konstellationer, passa varandras barn. Så sammantaget är de ev uppoffringar (jo, såklart!) värt att göra. Mamma har varit här nästan en hel vecka och det prövar mitt tålamod enormt. Jag vill inte vara irriterad, och har eg inga skäl att vara det men jag kan bli helt tokig på hennes ”subtila” sätt att styra och ställa. Hjälpsamt men också - ja något sätt att utöva makt- som går emot min uppfattning om hur det ska vara- HUR undanplockat i köket, hur städat under tiden man är så många som samsas om utrymme.
Igår åkte hon hem och det var ytterst skönt.
Idag har min fantasi på matlagning tagit slut så barnen handlar, planerar och lagar och imorrn droppar de hem.
SEN följer ett antal dagar med lååånga promenader, enkel matlagning samt lata stunder i soffan, varma bad och boklyssning samt gos med katterna, som levt ett något förskrämt liv dessa dagar.
Önskar alla en god fortsättning, det här med julen ställer särskilda krav, och även om det är urviktigt att välja och få göra på sitt sätt- så är det ju också en övning i kompromisser och att göra mkt som är rätt jobbigt (diska massor!) men med insikten om att det ingår för ett greater good- en tradition som är viktig och värdefull både i stunden och som minnen.
Kram på er 🥰

Tog ett vinterbad idag, det var underbart!
Nu har chill-mode infunnit sig, barnen kör matlag och jag slappar- exakt som det ska vara efter en intensiv julhelg.
Solen går ner, snön ligger vit. Andas och vara just här och nu. Kram på er 🕯

Tyst i huset, tomt i varje vrå. Vinkat av stora och små, så så stolt över dem allihop. Hanterat en jobb-konflikt här på förmiddagen men nu väntar ett par dagars vila. Hoppas jag.
Knytis-planer för nyår i stan, men därefter blir det landet ytterligare några dagar. Ska vara ledig till den 9:e, även om jag gissar att det kan bli någon eller annan jobbgrej som dyker upp. (Ingår i mitt jobb och inget som stör.) Är fylld av tacksamhet efter en helg som den här. Är priviligierad med friska barn och mat i förråd och kylar. Har inget att önska just nu, utan vilar i den stillhet som skapar livet- som Karin Boye skriver.
Vi vet ju att livet rör sig, sjukdomar, kriser kommer vår väg. Men just nu är det bra, precis som det är. Kram på er 🎄

@Se klart Så gott det låter…att inte behöva titta bakåt el framåt utan bara få finna sig i stunden…att det är bra🙏🏻
Tänker att den tanken skulle kunna vara hjälpsam även för mig för att kunna kliva ett steg fram🙏🏻

Min man och jag är bjudna på dop i Kungsholms kyrka och på mat efteråt i Fattighuset. Har du varit där? Det är min mans brorsdotters son som ska döpas.

Kram och ha det fint🥰🌟

@Se klart På något sätt är det kontrasterna som är magiska. Fullt hus - knäpptyst. Ute på vift - mysa hemma.

Jag brukar säga att jag behöver komma hemifrån för att uppskatta att vara hemma. Det blir extra tydligt när man är långtidssjukskriven och är hemma för det mesta.

Att då som du alternera mellan två hem är ju riktigt nice 😎

Gottnyttårkram 🐘

Åh så mysigt det låter ändå SeKlart. Jag tänker att irritation på föräldrar/barn är vanligt. Djupt rotade beteendemönster och maktkonstellationer. Jag blir också irriterad på min mamma. En del saker sitter verkligen i ryggmärgen har jag märkt. Det är jättefåniga saker som jag irriterade mig på redan som tonåring som hon fortfarande gör. Hopplöst! Alltså inte av henne i det fallet, men att känslan kommer. Har försökt att jobba lite med mina automatiserade känslor både angående mamma och min syster. Se deras tillgångar och det har blivit bättre. Jag sätter mer gränser när det behövs. OM det behövs. Tidigare satte jag gränser lite nu och då. Det som är jobbigt med min syster är att hon har lite svårt att se att hon inte är perfekt så där får jag jobba lite mer med mig själv. Det går inte att nå konsensus.

Tack för fina hälsningar 💞
@varafrisk, har varit på både bröllop och begravning där- en av Stockholms finaste kyrkor enligt mig! Säg till om du vill ha några restaurangtips, har lite dålig koll nuförtiden men finns ju många småställen i de krokarna! Mysigt med en utflykt 🤗
Vet du @andrahalvlek, du har helt rätt i att kontrasterna är grejen, och jag blir aldrig blasé utan mycket glad att komma till landet- varje gång! Och sen så skönt att komma hem till stan- varje gång. Minst två rejäla glädjor i veckan alltså. Jag funderar mycket på detta med ”hem”, vad det står för, vad med hemmet som är viktigt. Jag köper absolut inga dyra möbler utan endast auktion/loppisar, men mycket tid och kraft nedlagt på att renovera och återskapa husets - ja, nån sorts själ. Jag tänker ibland att med skilsmässor och andra förluster som finns i vår familj, kanske detta med ”hemma” blivit extra viktigt? Och med tanke på att mina föräldrar skilde sig när jag var 16 och mitt ”hemma” försvann i samband med det, så har det blivit megaviktigt att barnen har en plats som är trygg, ombonad, och alltid öppen för dem. Att alltid få komma hem- det är en symbolisk känsla som jag själv har saknat, ofta.
@sattva jag njuter som bara den, inga krav och plikter och jag hörde mig själv babbla på om de olika hjärnhalvornas uppgifter idag- och tänkte förstås på dig! Tänker ofta på dina ord och nu övar jag med framgång att liksom lägga mitt ”öde i någon annans händer” - inte Gud i det här fallet utan snarare tiden. Eller processen. Jag kan inte värka fram saker i huvudet, något annat måste till och jag väntar under tiden, äter hemska mängder julgodis men har också anmält mig till hälsa-program med start den 9 januari. Laddar i hjärnan. Som jag gjorde innan mitt vita kvartal i slutet av 2019..😀Positiva bilder, vad jag längtar efter (springa, pilates, sånt!)
@sisyfos jag har också massa gammal irritation kring min mamma, men den har egentligen falnat med hennes stigande ålder. Men hon är gammal, och jag hänger inte riktigt med. Bara senaste året har hon blivit så skör tycker jag. Äter lite. Är trött men har svårt att vila. Det är en omogen protest mot att hon inte är som hon alltid har varit. Sen finns det gammalt jox från tider när hon drack för mycket- inte så långa perioder- men tillräckligt. Hon orkar knappt dricka ett glas vin längre, men jag triggas ändå. Små barns-trigg?
Oj, nu ropar mannen att det är en mus i köket och katterna är där… vill helst springa in på toaletten och gömma mig! GULP!

@Se klart Ja, det ska bli mysigt att åka t Stockholm. Det blir nästan tre år sedan vi var i Stockholm senast då på Alkoholhjälpens forumsträff. Något som jag är väldigt glad är att även vår dotter är bjuden. När vår dotter varit manisk och dragit iväg och då bla t Stockholm har hon haft kontakt m sin kusin vilket var en tröst för oss. Det ska bli mysigt att åka iväg m vår dotter❤️ När jag vet lite mer var vi ska bo återkommer jag kanske och ber om tips på restaurang🥰

Hur gick det m musen och katterna? Minns i mitt föräldrahem ute på landet när möss kom in i vårt hus. Jag tyckte det var så läskigt😂

Ha det fint! Kram😻

Musen klarade livhanken @varafrisk våra katter är ännu inte några raffinerade jakt-djur.. nu är allt packat i inbrottssäkra paket så det finns inget att hämta! 🐁🐁

Hemåt efter 10 dagar på landet, bilen full, vädret grått. Men det blir så bra att komma hem-hem! Mina kvarter 🙏🏻 Tänkt ytterst lite - eg inte alls på alkohol, eller flaskor har passerat mitt synfält men numera är det något som inte gäller mig. Jag förhåller mig inte, flaskorna väcker inget.
Tre år har det tagit att komma hit. Finns ingen plats och ingen tid att dricka, har fullt upp med att leva livet, tanken på att tvingas sitta i timmar och bli full känns så absurd. Snart nytt år, det blir härligt! Kram 🥰

@Se klart Så skänt med 10 dagar på landet! Nu börjar mina 10 dagars ledigt. Njuter!
Försöker ibland känna igen mig i prat om alkohol. Men kan inte hitta ens ett uns förståelse/ sug/ motivation till alkohol. Fattar liksom inte känslomässigt längre vad man ska ha det till. Lite konstigt att känna så, när så mycket tid tidigare har gått till tankar kring det. Frihet är det!!

Jag sammanfattar helgerna och passar på att läsa runt/ikapp på forumet, reflekterar över de olika vägarna- hur man ser på alkoholen och vad den får för skepnad.
Jag klurar över att alkoholen aldrig haft nån annan skepnad för mig än en del av den jag hade blivit/ alkoholberoende. Lite i taget har jag också börjat tycka att alkohol är helt onödigt, men har eg inga problem med andra som dricker (måttligt) Jag skulle ALDRIG byta med nån som ”klarar av att dricka normal” vilket var min högsta dröm för några år sedan. Sorgen över att vara någon jag icke är- är förbi. Jag känner varje dag att jag vill vidare i livet, inte stanna upp (jo när jag slappar såklart)🤗🎄 Har inte tålamod för något annat. Det finns så mycket jag vill lära mig, och erövra.

Läst runt här och även funderat på alla modiga berättelser. Alla försök, lyckade- och ibland snarare en snårig väg mot frihet. Jag läser inte längre om att dricka måttligt, jag läser heller inte kinesiska, även om det vore mer relevant. Har den djupaste respekt för allas kamp, som ser olika ut.
Om några dagar ska jag ”fira” 3 år nykter. Mitt livs bästa beslut (efter barnen såklart) Utan forumet hade det inte gått. Mina vänner, soulmates och bekanta här.
Jag passar på att önska var och en ett Gott Nytt år/ och vill tacka 🥰
Forumet är ingen inrättning som någon annan gör, forumet är all tid och energi som vi delar med oss av här. Och alla olika, har lärt mig- och lär mig så mycket.
”Vad skulle Sattva sagt” ”hur hade @andrahalvlek agerat” eller ”@torn skulle tycka att ännu mer jobb-babbel är över gränsen här 💞
Det är våra olikheter som berikar och det allra finaste med forumet är att de olikheterna får finnas och hyllas.
Så jag vill tacka var och en av er, ni som skriver, ni som peppar, ni som tröstar. Ni vet vilka ni är.
Jag älskar forumets inverkan på mitt liv, jag blir rörd av all den goda vilja som finns här, tålamodet, och stolt att vara en del av det.
Ha nu 202trevligt och fortsätt njut av de nyktra dagarna. Ni är inte bara bäst, kloka ord stannar och bygger bon inuti, många skulle intyga. Tack allé! ❤️❤️❤️