Och saker blir tydligare nu. Jag säger till skyddsombudet att min kollega är ny (precis som jag) att hon har nog inte riktigt hitta sin roll än, att jag ska hjälpa henne att hitta sin roll. Har även sagt till kollegan att jag ska hjälpa henne landa…det är ju inte det som det handlar om. Det här är hennes personlighet, hon duperar och är narcissistisk. Hon får andra att utföra arbetsuppgifter medan hon bara pratar, hon är väldigt intelligent, pratsam och har stor kapacitet i att analysera. Hon suger kraft och energi från andra. Hon har lyckats få bort en annan ny kollega från ett uppdrag och hon säger att hon är rädd att jag ska slukas upp i andra uppdrag, som hon inte är delaktig i.

Bra att jag får detta nedskrivet så att jag inte glömmer.

@vår2022 Du har gett henne fler chanser än hon förtjänar. Man kan inte ändra på en annan människa. Man kan bara ändra sitt eget förhållningssätt. Och när man som du har försökt och försökt och försökt, så återstår bara att stänga den dörren.

Och det gör du genom att säga till din chef att du inte kan jobba med henne mer. Att det dränerar dig på din energi och arbetslust. Du är garanterat inte ensam om att tycka så om henne. Din chef är i allra högsta grad medveten om problemet. Men han har valt att inte agera fullt ut. Tills nu. Släng tillbaka apan i knät på honom. Han har betalt för att ta hand om apor 😉

Gottnyttårkram 🐘

@Andrahalvlek Ha, ha! Jag ska slänga tillbaka narcissist apan i hans knä😂. Det är hans problem, inte mitt! Nä, jag är nog inte ensam om att tycka detta och kollegan säger ofta till mig ”jag vill veta om det snackas om mig, lova säga om det snackas om mig”. Så himla snurrigt värre!

Tack för alla goda råd och inlägg❤️

@Andrahalvlek @Sattva
Tack för att ni tog er tid att bolla mitt dilemma. Nu känns det mycket bättre och det gav mig styrka i att bättre stå upp för mig själv. Att lägga problemet där det hör hemma och att jag inte kommer att kunna lösa detta själv❤️

PS. En del chefer ”placerar” stökiga medarbetare ihop med ”duktiga flickor”. Medvetet eller omedvetet. Som i klassrummet. För att de ska agera ”hjälplärare” och ha en dämpande effekt. Ett otyg 🤬 Både i skolan och på arbetsplatser.

@Andrahalvlek Ja. Undrar dock om hennes personlighet kom fram vid intervjun. Att hon tar för sig och är bra på att prata framkom säkert, liksom hennes kompetens. Flera medarbetare känner till henne sedan förut från andra sammanhang, men inte som nära kollega, och det har sagt att hon är så bra och erfaren. Tror några ser en annan sida nu också. Vi pratar inte om det och jag vill inte ha skitsnack bakom ryggen. Tror att det är det min kollega är besviken på, hon säger att när hon kom höjdes hon i skyarna, men inte nu längre. Hon har även försagt sig till mig, hon sade att alla brukar applådera hennes idéer men inte här. Att det är så ovant för henne, sen försökte hon moderera om det hon sade. Hon har väl fått hålla på och glänsa tidigare, varit på samma arbetsplats innan denna i 10 år.

Kan iof tänka mig att chefen tänkte att vi skulle bli en bra kombo, vilket även kollegan sagt och jag hoppats på. Så på papper ja, men i praktiken verkar det vara svårt. Hon skulle behöva en annan roll, än den på vårt arbete, för att komma till sin rätt och inte så tätt samarbete med andra. Men det ska jag inte fokusera på. Jag vill bara ha arbetsro och en bra arbetsmiljö.

@Andrahalvlek Jo, har hört uttrycket många gånger om vems apan är och det är ett bra sätt att visualisera och hantera det på. Att ta tag i apan och kasta bort den till ägaren. Låta den klänga fast där istället😁

@vår2022 Det är en chefsfråga. Du ska inte behöva delta i samtalet som chefen sen får ta med din kollega. Du har försökt så det räcker och blir över.

Gottnyttårkram 🐘

@vår2022 Hjälpte löprundan dig att komma på något kring situationen med kollegan?

Så himla jobbig situation, skulle du kunna prata med din chef om situationen och kanske få lite tips därifrån?

Låt nu inte detta ta din lediga tid förmycket, jag är så fantastiskt duktig på att låta ett problem ta över hela mig under hela dagar, det är så vansinnigt frustrerande att jag dagen efter bestämmer mig för att det inte ska få ta minsta lilla av min tid, det går jättebra för att sedan dagen efter ta hela min dag igen! Jag tränar på att vara i nuet men jäklar va lätt det är att hamna tillbaka i grubblerier!

Kram❤️

@Himmelellerhelvette Ha, ha! Ja, det blev många vändor inlägg😁. Det och löprundan hjälpte massor! Ja, det är lätt att grubblerier tar över, så vi får träna på att kunna stänga av. Jag har lagt det åt sidan ett tag nu, för nu ska jag njuta och vila av ledigheten. Det processar där inne. Nu har jag fått fatt på mig själv och vad som triggar mig, sedan ska jag lägga upp en plan för hur jag ska gå tillväga och fokus på vad som är viktigast för mig att nå, att kunna få utföra mitt uppdrag på ett tillfredsställande sätt och vad det ska innehålla.

Hoppas du får ett fin nyårsfirande🎉 och gott nytt år kramar❤️

@vår2022 Kram bästa kloka du. Hoppas att du har fått ha en riktigt härlig och fin nyårsafton, och att den blev exakt som du önskat dig! Nu är det 2023 och ett till nyktert år att kunna casha in för dig! 🎉🥰 Du är grymt stark och en sann förebild 🥰

@DRacker Tack fina du❤️. Det blev en lugn och skön nyårsafton med skaldjur och alkoholfritt bubbel med vår granne. Vi hade roliga ordvitsar och skrattade så tårarna sprutade och firade stillsamt in det nya året. Det är ljuvligt att vakna upp nykter just på nyårsdagen. En av de värsta dagarna med tidigare bakfyllor och massor av ångest. Att istället vakna upp och njuta av kaffet i sängen. Det blir en löptur med maken och hunden och sedan titta på skidorna på tv och bara slappa. Välkommen år 2023! God fortsättning och kram tillbaka❤️

Kollade i min app och det står 440 dagar som nykter😁. Idag är sista lediga dagen och imorgon börjat jobbet igen. Det har varit så himla skönt att vara långledig. Både jul och nyår har varit lugnt och igår städade jag bort julen. Lite utebelysning har jag lämnat kvar tills det blir lite ljusare tider igen. Jag har köpt några nya blommor till köket som jag kan njuta av.

Det är oerhört trist väder ute, snö igår och regn idag, slaskigt värre. Överväger att köra corepass på mattan hemma istället för som jag tänkt en löpning i skogen. Jag springer i alla väder, men idag känns det verkligen inte roligt att bli dyngsur från början av passet. Få se hur det blir. I fredags och i lördags var det så pass mycket med snö att vi kunde gå på skidtur. Det var härligt att stå på skidor igen, kallt om fingrarna och tår när man börjar, men man blir snabbt varm efter en stund. Bäst att passa på så fort tillfälle ges, snön försvinner snabbt mellan varven.

Ledigheten har också gett mig tid till att fundera på hur jag ska ta mig an min kollega på jobbet. Imorgon ska jag träffa denne igen och jag har en plan på hur jag ska gå tillväga. Vi har en uppgift som ska vara klar nästa vecka och jag ska se till att jag gör min del och hon sin. Har också bokat bort ett möte i slutet av veckan, då jag kommer att sätta gräns på hur mycket av min tid som ska tas på detta, samt att det ska vara klart innan dess. Om hon inte är klar får hon lösa det hur hon vill själv. När denna deadline är passerad finns det tid och utrymme för andra grepp om det behövs. Jag får se hur det utvecklar sig nästa vecka. Jag har tagit hjälp av en erfaren och rutinerad kollega som ska vara med på vårt möte imorgon, som också är inblandad i uppgiften, för att få till en bra start med tydliga ansvarsområden. Mitt och min kollegas. Sedan har jag också pratat med skyddsombudet i veckan om hur jag upplever min situation för att ev ta det vidare till chefen om det inte blir en bra utveckling nästa vecka. Mycket är subjektivt och jag vill att det ska vara objektivt när jag ev går till chefen. Något som går att ta på. Som sagt, nästa veckas utveckling får visa hur jag tar detta vidare. En sak som är helt klart är att det inte går att fortsätta som det varit, men det subjektiva, det som triggar mig kan vara svårt att ta på för chefen, så jag ska fokusera på svårigheter med att utföra uppdraget, med hinder rent objektivt. På något sätt ska jag i alla fall lösa det för att kunna gå vidare.

Nästa fredag kommer vi hem med vår nya valp. Det blir en liten omställning ett tag med en valp i huset igen. Men det ska bli så roligt att skapa en tillitsfull kontakt med en ny individ och familjemedlem🐕❤️.

Ha en fin söndag!💕