Jag är så galet trött nu. Så galet trött på ha ångest när jag vaknar. Så galet trött på att smussla med vinet, glas boxar och flaskor. Så galet trött på att tända doftljus så den doften ska ta bort doften från mitt gömda vinglas. Så galet trött på att smyga iväg från familjen och snabbt ta ett glas halvljummet vitt vin. Så galet trött på oron att bli påkommen. Så galet trött på att veta att barnen undrar. Så galet trött på att köra runt till olika systembolag så man inte alltid är på samma. Så galet trött på att välja att vara tyst på kvällen ibland så ingen märker om jag sluddrar. Så galet trött på att vakna orolig då man inte vet vad man gjorde innan man somnade. Så galet trött på att ställa in morgonjobbmöten pga att man inte kan köra bil. Så galet trött på att vakna efter en social tillställning/ middag och ha ångest för att det blev för mycket. Så galet trött på att göra min man arg och besviken igen.
Jag orkar inte med detta mer nu. Det går fan räcka. Utåt sett har jag ett fantastiskt liv. Fin familj, bra karriär, stort umgänge, resor, båtliv. You namn it. Det är nog många som skulle bli förvånade om de visste vad som egentligen skett hemma efter kl 18-19 de senaste åren.
Men på nyårsdagen ( igår) fick jag ett ultimatum från min man. Han orkar inte skämmas över mig mer när jag blir för full och sluddrar på en middag. Slutar jag inte lämnar han mig. Det får INTE hända. Jag kan inte förlora min familj!
Jag tog ledigt från jobbat idag. Jag har använt dagen till att gå världens längsta regnpromenad, skriva in mig här. Läst trådar. Tänkt och tänkt och tänkt. Vem vill jag vara???
Jag måste förändra mitt liv. Vad fan håller jag på med??? Jag tror inte att jag har ett fysiskt beroende ännu. Det ska bli intressant att se. Däremot så mentalt. Det är ju så vansinnigt skönt att domna bort.
Jag fattar inte hur jag ska kunna somna på kvällarna utan alkohol.
Men jag måste sluta. Och jag måste sluta helt och hållet. Det funkar inte längre.
Nyår var förhoppningsvis sista kvällen.

Hej, @M22 och välkommen hit!
Du har verkligen ett digert material av tröttma kring alkoholen, så bra. Och så bra att du skriver här, många kommer att känna igen sig och du kommer att hitta vänner att kroka arm med. Ta chansen nu. En dag i taget! Kram 🥰

@M22 Vad bra, nu har du skapat en egen tråd😁. Skrev ett svar till dig i @väljalivet tråd innan du hade egen tråd.

Ett bra sätt att slappna av på kvällen är att lyssna på mindfulness/meditation. Jag laddade ned mindfulness appen och valde bland olika övningar, finns både korta och långa. Du kan säkert googla och hitta något du gillar. Det hjälpte mig mycket till att kunna slappna av och upptäcka min egna andning. Sen finns det melatonin, receptfritt på apoteket, som hjälpte mig i början. Som jag skrev i tidigare svar kan det ta sin tid, men det blir bättre ju längre tid man är nykter.

En sak som är viktig är du verkligen vill detta själv, att du inte gör detta för någons annans skull. Att du vill sluta, inte att du måste. Vad jag menar är att beslutet måste komma från dig själv, att du verkligen vill sluta. Då får man en annan motivation till att sluta. Det hör mycket ihop med din fråga, vem vill jag vara? Det är en jättebra fråga. Jag ställde frågor som hur vill jag att mitt liv ska se ut?, vad vill jag att mitt liv ska innehålla?, vilken riktning vill jag gå mot i mitt liv? Jag skapade bilder på det och det motiverade mig till att förändra på mitt beteende och att sluta dricka.

Skriv ned alla dina tankar på vem du vill vara på ett papper eller här. Det hjälper till att sortera bland alla tankar.
Kämpa på och skriv här, det hjälpte/hjälper mig massor och man får ett fint stöd av andra❤️

@vår2022 tack för fina insikter ❤️ De närmsta dagarna kommer nog handla mycket om vad jag vill, hur jag vill leva, vem jag vill vara. Tack för stöttning. Just nu är jag supermotiverad men känner jag mig själv rätt så kommer det kvällar när jag måste kämpa❤️

Hej M22,
Det går verkligen att förändra sitt liv. Jag hade nog inte heller ett fysiskt beroende, men var på väg att utveckla ett. En natt med minneslucka fick mig att bestämma mig att det vill jag aldrig mer uppleva, hade bara tur att inget barn var vaket och såg hur full jag var. Att läsa och skriva här hjälpte mig att fatta. Och ganska snart märkte jag att jag mår bättre både fysiskt och psykiskt när jag skippar alkohol , fastän jag inte brukade dricka mer än cirka 3 dagar per vecka. Och friden det ger att veta att jag har kontroll, jag har inget att dölja, det är så skönt. Jag njuter varje morgon av att inte vara bakis. Att omdefiniera vem jag är och vad som ger mitt liv guldkant har varit viktigt för att landa i nykterheten för mig. Styrka till dig, du kommer må så mycket bättre!

Dag tre. Dagarna hittills har gått utan något sug, däremot sover jag i princip ingenting, snurrar bara runt. Testat Melatonin, fungerar inte alls. Jag får nog helt enkelt bara härda ut och låta mig vara trött. Som tur är har jobbet lågsäsong första veckorna i januari. Just nu går nästan all tankeverksamhet åt detta, hur det kommer gå, hur det kommer bli, att jag verkligen verkligen vill lyckas med detta.
Jag har 3 nära vänninor, en bor utomlands så vi syns väldigt sällan. En av dem har skippat alkohol helt sedan flera år tillbaka, inte pga problem utan att hon blir så vansinnigt sjuk av nåt glas att det inte är värt det. Den tredje är jag lite orolig för hur hon kommer reagera. Jag är rädd att hon kommer tycka jag är tråkig. I umgänget med henne är det många och långa ( och roliga) vinkvällar. Jag vet att det innerst inne kommer vara hennes eget dåliga samvete som spökar då hon själv är som mig, utåt sett fullt fungerande men det dricks för mycket. När jag pratade med min man om detta så tyckte han att jag ska ta rygg på H (hon som inte dricker) de är våra närmsta familjevänner och hon skulle älska att ha någon som gör som henne. Umgänget med den familjen vet jag kommer gå bra då ingen av männen heller dricker nåt nämnvärt. Vårt umgänge handlar om så mycket annat.
Däremot så tycker han att jag ska tänka mig för när det gäller J, min andra väninna här hemma. Hon vill enligt honom ha en dryckeskompis så inte hon behöver skämmas för att vara den som alltid är värst på festerna. Hon är min bästa vän sedan 25 år tillbaka och jag vill verkligen inte mista det jag har med henne. Jag ska träffa henne på torsdag kväll för en tjejkväll och hade det varit som vanligt så hade det vinats på rejält. Jag är lite stressad över detta då jag har en personlighet att jag alltid vill vara till lags, den roliga, vill inte göra någon besviken. Jag kommer berätta för henne att jag tagit detta beslutet och så får det bära eller brista. Det får väl tiden utvisa. Jag tror att hon kommer vara förstående i början men kommer hon tröttna? Hon kommer i alla fall tycka att jag är urtråkig.

Ikväll kommer en annan liten prövning. Konferensmiddag med jobbet. Vi är ett lite gäng på min avdelning och det brukar aldrig drickas mycket, däremot så har jag de senaste åren alltid tagit mig några glas vin själv på hotellrummet innan för att "grunda". Jag är ju så tolerant att det inte ens märks att jag har 3 glas vin i mig när jag dyker ner i receptionen för att möta de andra. Problemet kommer inte vara under kvällen, problemet kommer i så fall dyka upp innan, på väg dit. Jag får under inga omständigheter få för mig något och svänga vägen om något systembolag. Har jag väl klarat det så är det lugnt. Jag är trygg med mina kollegor och kommer ha en bra kväll oavsett. Jag skyller bara på att jag har haft ont i huvudet under dagen och inte vill dricka vin och riskera att förvärra det.
Hmm, mycket som pågår i huvudet nu...

@M22 Bra att du uttrycker dina tankar här. I början tyckte jag det kändes skönt med vita lögner som på konferensen. Säg bara att du börjat en hälsosam livsstil eller nått😊

Kompisen som dricker med dig kanske också vill sluta och tar rygg på dig, skulle vänskapen rinna ut i sanden för att du slutar dricka är det synd men något du behöver acceptera och gå vidare ifrån. Du är den viktigaste i ditt liv, mår du bra så kan du finnas där för dina nära på ett mer genuint sätt❤️

Kram

Klart att du ska lägga ner vinet @M22 !! För din egen skull. På ett sätt är det bra att din man har gett dig ett ultimatum, men det bästa är ju att du har en väninna som inte dricker!!

Jag har givit mig själv ett nyktert 2023 tillsammans med två kompisar. Vi gör detta tillsammans vilket känns otroligt bra. Är expert på att förleda mig själv vad gäller alkohol, att ha dessa vänner att ta stöd av känns tryggt.

Vad gäller din mångåriga väninna som gärna dricker tillsammans, berätta hur det är och ta det som det kommer. Det finns så många sätt att umgås på som inte är vin✨

@M22
Du berättar att just nu går nästan all tankeverksamhet åt, hur det kommer gå, hur det kommer bli, att du verkligen verkligen vill lyckas med detta. Jag tänker att det handlar om att öva, öva och praktisera att på att vara nykter i situationer där du självklart dricker. Det heter ju övning ger färdighet och det stämmer verkligen. Ju mer man övar på att kunna utföra något, desto större chans att man kommer att lyckas utföra det. Ju fler gånger du lyckas göra på annat sätt, att inte dricka och ersätta det med en annan vana, desto mer kommer din tilltro till din egna förmåga att avstå att öka. Du kommer att tro på att du kan lyckas och att det kommer att fungera bra att inte dricka i specifik situationer. Att tro på sig själv och den egna förmågan ger en oerhört stor kraft till att lyckas.

Jag skapade inre bilder av hur jag tackade nej till att dricka i början och fick en känsla av stolthet och styrka inför den verkliga situationen. Jag bestämde mig i förväg för hur jag skulle gör och höll mig till planen. Det var en så häftig känsla efteråt att jag lyckades! Jag ville skrika ut högt till alla att jag lyckades tacka nej, för det var så stor för mig, men det gjorde jag ju så klart inte. Folk skulle tyckt att jag var galen😂.

Jag tror på dig att du kommer att lyckas❤️

Hej, jag tror det är bra om du ringer kompisen innan ni ses och berättar. Och föreslå att ni tar en promenad och fikar istället. Kan vara skönt att undvika risksituationer i början. Och inför konferensen, planera in en promenad innan middagen, nåt som bryter det du brukar göra. Och tänk att varje beslut är viktigt och vad som leder till nykterhet och balans.

@M22 tack för din tråd, känner igen mig mycket i din situation.

Inte många dagar nykter sista delen av 2022 och så less, så less... Två dagar nykter nu och känns som en seger bara det, men jobbresor, kompisar och kollegor som gärna dricker och pratar om alkohol ofta gör en rädd att falla in i mönstret igen.

Hur gick det ikväll på konferensen? Gjorde du nåt annat före för att bryta "grundningen"? (Been there, done that, många gånger...)

@M22 vi tycks ha börjat vår resa mot ett nytt liv samtidigt. Ville bara säga att jag känner igen mig i allt du skriver och att det är min fulla övertygelse att både du och jag kan - eftersom vi vill. Försök att se det som en seger att du slipper dricka innan/på konferensen istället för att något berövats dig. Jag hoppas det gick bra igår. Skriv oavsett ❤️

@M22 vi tycks ha börjat vår resa mot ett nytt liv samtidigt. Ville bara säga att jag känner igen mig i allt du skriver och att det är min fulla övertygelse att både du och jag kan - eftersom vi vill. Försök att se det som en seger att du slipper dricka innan/på konferensen istället för att något berövats dig. Jag hoppas det gick bra igår. Skriv oavsett ❤️

Jag kom aldrig till konferensen. Influensan från helvetet dök på mig istället. Så nu ligger jag och feberyrar på nätterna istället. Jag orkar inte läsa era kommentarer ännu men så fort jag är lite piggare ska jag hit igen. En fördel med att vara sjuk är ju dock att alkohollusten är noll…

@M22 Känner igen mig själv i det du beskriver. Smussla,smyga, sluddra, ljuga och sedan kommer ångest dagen efter. Min man orkar inte mer, och det är fruktansvärt. Jag vet vad jag måste göra och ändå dricker jag.
Hoppas du har hållit dig nykter