@Agnes123 Ja, att tappa kontrollen och vara full inför sina barn är bland det värsta. Det är läskigt för barn när ens förälder blir så konstig och annorlunda och inte föregår man med gott exempel heller. Jag kan själv minnas hur orolig och läskigt det kunde kännas med fulla vuxna. Ändå har jag själv varit full inför barnen. Alkoholens kraft är läskig och hur den påverkar vår hjärna.

Men, det som är positivt är att det aldrig är försent att sluta och föregå med gott exempel för barnen😁❤️

User35185

Här går det bra, nästan 2 veckor utan alkohol men jag tänkte räkna från 1/1 och ta hela 2023 vitt. Tror att tillfället är perfekt då jag är motiverad och dessutom har en livsstil nu (småbarn) som bjuder få tillfällen till alkohol. Jag har dessutom haft längre nyktra perioder nyligen så kroppen är van att vara utan. Egentligen är baktanken att aldrig mera dricka men psykiskt svårt att stänga den dörren idag.
Det är mycket i livet nu som är jobbigt av olika skäl och jag tänker inte lägga ytterligare sten på börda i form av alkohol.
Det hjälper att läsa andras tankar och berättelser.

@Agnes123 Härligt! Bra att ta tillfället i akt när motivationen finns där. Räcker gott att tänka ett vitt 2023 och ta nytt beslut efter det. Helt rätt, det är när det är som mest jobbigt i livet som man verkligen behöver vara nykter för att kunna hantera det på bästa sätt.

Ha det gott!💕

Hej @Agnes123 ! Mitt 2023 skall också vara vitt. Vi kan hålla lite koll på varandra om du vill😊 Har en mini-grupp tillsammans med 2 väninnor utanför forumet, vi skakade hand på nyår att vi ska vara nyktra tillsammans och vi peppar varandra dagligen via sms! Jag har haft svårt att klara av det på egen hand och att försöka begränsa antalet glas & dagar funkar inte alls - det är allt eller inget för mig. Känner mig oerhört lättad, att slippa dricka är härligt✨

User35185

Nykterheten går än så länge bra. Jag tror inte att jag kommer att få några fantastiska resultat av att inte dricka, typ gå ner i vikt eller bli mkt piggare. Men jag hoppas att över tid skall jag bli mer nöjd med mig själv när jag slipper de där enstaka dagarna av bakfylla och ångest. En händelse som inträffade för över ett år sedan kan jag fortfarande inte tänka på utan att må riktigt dåligt och jag har undvikit de som var med då sedan dess.
Tänk om avhållsamhet från alkohol kan leda till att vissa andra problem ”avmaskeras” och kan tas om hand.

@Agnes123 Heja vad duktiga vi är 👊jag känner mig lättare och som du så skönt att slippa ångest och bakfylla! Skönt att ha ett mål och sikta mot.. jag tror att jag kommer ha mera energi och hoppas att jag kommer att känna mig mera lugn och stabil och kunna stanna upp och njuta av livet på ett annat sätt se det lilla i det stora och det stora i det lilla 🙏😍

@ansvens @Agnes123 Tror det är min största drivkraft: att slippa vara bakfull! Tätt därefter kommer det faktum att jag började bli grälsjuk på fyllan, har svårt att föreställa mig något mer osympatiskt… Kampen går vidare😊🦋

User35185

@Allegra @ansvens

Ja vi är grymt duktiga och snälla mot oss själva och andra som gör detta.
Att vara bakfull måste vara den sämsta känslan som finns. Jag har smugit iväg på sommarstället och kräkts i smyg i vassen och hoppats att ingen skall märka hur bakfull jag var. Det är som att vara riktigt sjuk men samtidigt inte få någon omtanke utan enbart skyll dig själv och skam. Aldrig mer!
Jag har också bråkat på fyllan, framför allt med partners. Också hemskt att vakna dagen efter och knappt minnas bråket. Men partnern är jättesur.

Inser när jag skriver detta att jag verkligen har problem med alkoholen.

@Agnes123 @Allegra Jag har oxå börjat bli sur och otrevlig inge roligt alls.. ska bli skönt att få lugn och ro i mitt liv så gott som det går.. blir ensam hemma i helg.å tanken kommer men vad mysigt med ett glas vin.. men det är bara att fokusera rätt nu.. för jag vet ju inners inne att det inte blir eller är bra… ska försöka rå om mig själv och njuta av lugnet.. vilket jag är jättedålig på🙃heja oss som kämpar på 👍🤗👊👍

User35185

Nu har jag varit ute på krogen för första gången under denna nykterhet. Och det gick jättebra. Hade inget sug alls efter alkohol. Såg andra få vin upphällt och kände bara befrielse i att jag inte behövde dricka.
En bieffekt var att jag ville gå hem mycket tidigare än annars samt att jag blev lite besviken på maten som nu blev mer i centrum. Notan blev jag inte besviken på :)
Innan tittade jag alltid hur andra drack för att bedöma hur snabbt jag själv kunde dricka etc. Nu drack jag vatten och då har man ju inte en tanke på hur mycket vatten alla andra dricker utan man tar tills man är otörstig.

Härligt att höra! Ett viktigt steg tror jag, att vara nykter vid tillfällen man tidigare druckit. Känner igen det du skriver, framför allt den där lättnaden och att slippa reglera tempot jämfört med sällskapet. Nu har jag full fokus på samtalen och har mycket trevligare så.

@Kennie Så upplever jag det också. Jag har insett att i mitt förra liv hade jag stenkoll på hur snabbt de andra drack, och tillgången på vin. När var det okej att hälla upp nästa glas? Så fort jag hade hällt upp ett glas tänkte jag på nästa glas.

Nu kan jag istället fokusera på samtalen 🥰 Min lyhördhet och timing är bättre som nykter, jag skrattar mer. Jag har det helt enkelt roligare som nykter! Men jag orkar inte lika länge, jag avviker tidigare. Jag tänker att ingenting blir bättre för att man får ”för” mycket - varken av mat, godsaker eller umgänge. Det finns ett gammalt talesätt: ”Man ska avsluta när man har som roligast”.

Kram 🐘

@Agnes123 Heja dig! Vilken seger till samlingen. Varje gång vi samlar på oss positiva nyktra erfarenheter så går arbetet med nykterheten lite lättare. För det är ett arbete - att skapa nya nyktra vanor och erfarenheter.

Kram 🐘

User35185

Nu var det ett antal dagar sedan jag var inne och läste. Vardagen har inte inneburit några tillfällen med alkohol och jag har inte tänkt mycket på det heller. Jobbar på att försöka slappna av och vara nöjd med livet som det är.

@Agnes123 bra jobbat! Jag känner samma som du.. börjar landa i allt och trivs med det! Nu fortsätter vi å kämpa 👊ser fram emot att ta vara på våren med solen som lyser och må bra☀️😍utan ångest få vakna pigg och ha krafter till att bara vara 🙏