@Andrahalvlek Känner igen mycket av vad du skriver och nu har jag ju passerat 60….Mitt största och första mål är att bli nykter! Fixar jag att avstå alkoholen då stoppar jag inte i mig massa skräp men jag behöver ändå se till att det jag stoppar i mig blir bra. För några år sedan köpte jag Maria Borelius ”Hälsorevolutionen - Vägen till en antiinflammatorisk livsstil”….läste en del av den men som vanligt slutförde jag inte vad jag började med…att läsa färdigt.

Ha det fint🌟

Kram🤗

Tack @Varafrisk för din kommentar hos mig. För mig är det tydligt att som onykter påbörjade jag en massa saker som jag inte slutförde. Som nykter är jag mycket duktigare på att slutföra. Jag har framför allt lärt mig att dela upp stora saker i mindre hanterbara delar. Så jag inte håller på till jag blir helt slut.

Jag behöver slutföra delmomenten i en bra känsla, för att kunna återgå till arbetsuppgiften senare med en god känsla. Jag ”schemalägger” även större arbetsuppgifter här hemma. Till exempel har jag tagit semester hela kommande vecka för att göra min yngsta dotters ekonomiska redovisning för 2022 klar att överlämna till överförmyndarnämnden.

Jag har lärt mig av misstagen - och jag vet att jag inte orkar hålla på med det kvällstid efter jobbet, eller på helgen då jag behöver bara vara och ladda batterierna.

Kram 🐘

Idag blev jag riktigt glad 😊 När man är alkoholist, och även när man är deprimerad tydligen, så kan man få nervpåverkan ner i fötterna. Nervändorna blir liksom skadade, eller dör rentav, och symtomen är domningar, stickningar och frusenhet i fötterna. Tånaglarna slutar växa, liksom håren på stortårna.

Detta ”besvär” har jag haft ett tag, och det uppkom i samband med depressionen i våras-somras. Men idag var jag tvungen att klippa tånaglarna! För första gången på evigheter. Och när jag gjorde det upptäckte jag ett ynka svart hårstrå på ena stortån. Hurra!

Snacka om att gli glad över småsaker. Men ack så viktigt för mig, att nerverna faktiskt har piggat på sig! Jag läste någonstans att det är oåterkalleligt. Har nervändarna dött så har de liksom. Tydligen inte.

Kram 🐘

@Andrahalvlek men vad märkligt med tårna! Har aldrig sett eller hört något om att även depression kan ge sådana symptom. Du har ju haft ont i fötterna. Hör det ihop?

Jag har exakt samma erfarenhet som du. Efter min utmattning var jag många kilo tyngre och i fantastiskt usel form. Inga muskler, ingen kondition. Jag började träna mycket försiktigt och har sedan ökat på lika försiktigt. Nu har jag tränat i 1,5 år och börjar känna att det liknar mig igen i form av styrka och kondition. I tillägg så har skidåkningen taggat mig ytterligare. Ska jag palla den måste jag ha styrka och kondition. Men det tar sin tid. Tänk om vi hade sluppit de här dippen helt, vad mycket som skulle varit vunnet.
Kram!

@Charlie70 Ja, tänk om vi hade sluppit den dippen?! Det är svinsvårt mentalt att förstå att man inte kan leva på gamla meriter. Muskler som inte får jobba förtvinar. Flås som inte får jobba packar ihop. Samtidigt är jag på och av med träning och kost konstant i cykler, det verkar ingå i min personlighet. Av och på - nystart på nystart. Men jag tänker att jag ger fan inte upp åtminstone! Mer om det i nästa inlägg.

Kram 🐘

Nu är jag supertaggad inför att nystarta med kost och motion - ge järnet! Har ingen infektion i kroppen, och mina onda knän mår bara bra av att röra på sig.

Jag måste ju göra allt jag gör till ett projekt. Skriva listor och bocka för jada, jada. Jag lyssnar just nu på Maria Borelius bok ”12-veckorsprogrammet” som inspiration och jag har beställt hennes kokbok med antiinflammatorisk kost. Jag gillar verkligen Borelius vetenskapliga approach, samtidigt som hon vurmar för ayurveda och annat som inte går att förklara vetenskapligt.

Jag försöker att nystarta hållbart. Skynda långsamt. Jag har ju hela livet på mig 🥰 Minst 7.000 steg/dag (målet är 12.000 steg/dag men det får ta några månader), noll synligt socker, nötter till mellanmål, frukt eller smoothie till kvällsmål - och jag kompletterar med dadlar som ett mellanmål också. Plus frukost, lunch och middag förstås. Och där är tänket grönsaker till varje måltid. Och att laga antiinflammatorisk mat. Handla och laga mat på söndagar. Idag ska jag laga kikärtsbiffar, glasnudlar, bönor plus något såsigt. Och krydda mycket!

Förutom promenader så vill jag styrketräna varje dag efter morgonpromenaden. Svinga kettlebell mellan benen och göra några övningar för axlar och överdelen av ryggen. 4 övningar x 20 rep. Snabbt gjort. Det är i första hand de musklerna som en kontorsråtta behöver stärka. Framöver tänker jag komplettera med några övningar för magmusklerna. Och stretcha efteråt. Jag är stel som en tamburmajor.

Utmaningen blir att komma ut på promenad och styrketräna innan jobbet, från och med nästa vecka då jag börjar jobba kl 10. Jag behöver ju min sömn också. Jag får klura på det lite, nu har jag först en ledig vecka då jag kan sätta rutinerna. Kom iväg på en promenad både igår och idag. Nu i eftermiddags ösregnade det, då var jag inte lika sugen. Men jag ser annars fram emot att möta våren på mina promenader 🥰

Efter två dagars slapp ledighet var jag sugen på att dona lite igen. Så idag har jag städat bort julen hemma hos yngsta dottern och nu står det tvätt och matlagning på mitt schema.

Kram 🐘

PS. Glömde att skriva att jag ser fram emot att lära känna min inre schimpans, ekorre och panda 🥰 Idag har jag tvättat OCH stoppat in kläderna i garderoben. När hände det senast? Kassarna med ren tvätt brukar stå kvar på golvet i evigheter. Att jag gjorde det med lätthet idag tyder på att jag har vilat tillräckligt fre-lör för att orka dona idag 🥰 Vila först, jobba sen. Dansa, pausa, dansa, pausa.

majken_r

@Andrahalvlek Men, vad kul! Jag har precis köpt hennes kokbok och har läst hennes böcker. Har ätit och levt efter hennes, och även tex Ekstedts Happy food, ett bra tag👌🏼

Spännande att läsa om bådas era resor- jag är ju också på gång med sundare liv men kör helt enkelt kalori- och promenadmetoden. Ett nytt sats öppnar snart granne med mig så det ser jag fram emot. Vi får peppa varandra och här i vidare livet funkar det väl fint att hjälpas åt med allt möjligt tänker jag? Ser fram emot att följas åt. Istället för att väga mig tar jag ett kort på mig själv i ett plagg jag vill dels kunna knäppa- men som också ska sitta snyggt- och så tar jag nytt kort varje söndag. Kram och bra där @andrahalvlek- med din vila-jobba-metod. Vilat hela helgen men från ingenstans kom lust att jobba-imorgon. Kanske masar jag mig till kontoret! Kram 🤗

@Se klart Min checklista är ett liggande A5 med åtta punkter och sju kolumner för datum.

1) Morgonpromenad: (fylla i antal steg)
2) Lunchpromenad: (fylla i antal steg)
3) Kvällspromenad: (fylla i antal steg)
Totalt antal steg: (fylla i antal steg) Jag utgår från appen Hälsa i min mobil, där stegen räknas.
4) Styrketräning: (antal övningar x antal rep)
5) Nötter som mellanmål: (bocka av)
6) Dadlar som mellanmål: (bocka av)
7) Frukt eller smoothie som kvällsmål: (bocka av)
8) Noll synligt socker: (bocka av)

Jag tror mycket på att lägga till bra saker i huvudsak, istället för att tvinga bort det dåliga. Den enda inte-punkten jag har noterat är noll socker, och den punkten är verkligen viktig för mig. Jag mår inte bra av godis, glass och bakverk, men jag är så svag för det. Jag mår allra bäst av att nolla socker helt, vardag som helg. Efter några veckor är det inte jobbigt alls. Faktiskt.

Mellanmål är viktigt också, för att inte bli helt slut på eftermiddagen och kasta mig över vad som helst. Jag lägger två nävar blandade nötter i en liten burk och toppar med 6 dadlar och lägger i väskan. Dadlar är lätt att äta sittande vid datorn i farten och nötterna äter jag i bilen hem oftast. Kvällsmellanmålet är viktigt för att inte behöva somna hungrig. Det blev trist med bara smoothie varje kväll, så även frukt är okej. Vindruvor och kiwi är mums tex.

Jag har från årsskiftet slutat med immovane, efter nästan ett års användande. (Tar 1/2 propovan fortfarande.) Det har varit rätt svårt att somna, men i natt var det värre än värst. Gick och la mig kl 23:30 och gav upp försöken att somna kl 02.30. Skriver och läser lite här och hoppas snart kunna göra ett nytt försök.

Kram 🐘

@majken_r Maria Borelius är verkligen både behaglig och inspirerande. Hennes böcker om förundranseffekten var verkligen ögonöppnare för mig. Ser fram emot att botanisera i hennes kokbok när den dyker upp kommande vecka. Det finns en podd nu också som heter Hälsorevolutionen.

Kram 🐘

majken_r

@Andrahalvlek Tyckte också mycket om förundranseffekten, och att finna balans mellan alla delar i livet. Fylla på med det goda och varma. Har lyssnat på podden. Kokboken verkar bra! Godmorgon och hoppas du får en fin dag⭐️

Maria Borelius pratar sig även varm för periodisk fasta. Hon liknar det vid sårläkning. Om vi hela tiden håller på och duttar med att rengöra ett sår så hinner det inte läka. Såret behöver lugn och ro för att läka, det vill säga inte beröras under flera timmar. Likadant fungerar periodisk fasta menar hon. Och det ska påverka en positivt genom att det ger mer energi. Fascinerande.

Det mest vanliga i vårt samhälle är ju 5:2. Man äter som vanligt fem dagar per vecka och ytterst få kalorier under två dagar per vecka. Jag har provat, men jag har svårt att få in det i min vardag. Maria pratar också om 14-10-fasta. Då fastar man 14 tim per dygn och har ett 10 timmar långt ”ätfönster”. I praktiken brukar Maria skjuta upp frukosten, och det tror jag skulle kunna passa mig. Jag är sällan vrålhungrig direkt när jag vaknar, jag kan dröja en-två timmar innan jag äter har jag märkt nu under min sjukskrivning.

Om jag äter frukt/smoothie kl 20 så äter jag frukost först kl 10 nästa dag, direkt när jag kommer till jobbet i princip. Det skulle nog funka. Man måste få det att funka i vardagen också. Tydligen kan man dricka powerkaffe, vilket jag misstänker är kaffe med en stor sked kokosfett.

Men jag ska inte springa på för många bollar samtidigt. Lagd plan ligger, så får vi se hur jag utvecklar den framöver. Några timmar har jag sovit, men kl 6 var det lönlöst att försöka somna om. Jag har ett konstigt obehag i magen, som jag inte kan identifiera riktigt. Matsmältningsbesvär? Ätit något dåligt? Oro? Ibland är det fan inte lätt att veta alltså.

Någon oro ska jag inte behöva ha. Jag är ledig en vecka nu. Döttrarna mår bra, jag mår bra. Det enda som möjligen stör mig litegrann är att jag inte har fått någon tid hos min läkare den här veckan, och min sjukskrivning går ut på söndag. Men det är inget stort bekymmer, jag ringde mottagningen förra veckan och påtalade detta, och ska ringa dem idag igen. Får jag ingen tid denna vecka kan läkaren skriva sjukskrivningen i efterhand.

Plus att jag ska ringa provtagningen och boka tid för min dotter en morgon den här veckan. Inga stora bekymmer alltså, men två ofärdiga bollar förvisso. Likaledes ska jag slutföra dotterns redovisning den här veckan också, men det är nästan klart så inte heller det borde oroa mig egentligen.

Kram 🐘

Det kanske kan vara bönorna jag reagerar på 🤔 Falafel plus mycket bönor blev kanske en utmaning för mina tarmar? Jag har dock en stålmage, jag kan inte komma på någon mat som stör dess lugna lunk. Kanske bönor gör det?

Ont i magen är verkligen flummigt. Jag tänker på min yngsta dotter som nu ska berätta för personalen varje kväll hur hennes mage mår. Det finns så många olika sätt att ha ont i magen på. Och ibland har man inte ens ont, man känner bara ett obehag.

Minns när jag hade separerat från barnens pappa och efter något år börjat dejta en kille. Efter ett tag förstod jag inte varför jag liksom hade ett ”klump” i magen. Efter lite tankemöda kom jag på det - jag var ju kär! Efter 24 år i en relation hade jag glömt hur det kändes att vara kär - när man går runt med en klump i magen av anspänning och knappt kan varken äta eller sova för att man var uppfylld av tankar på Honom.

Det är det enda som mitt obehag i magen inte kan bero på i alla fall, eftersom jag inte dejtar 🤣 Igår beställde jag nya sängkläder. Två olika, men bara ett påslakanset av varje istället för två. Är det då man har gett upp alla tankar om tvåsamhet? När man bara köper ett påslakanset i en modell.

Min kompis kom med ett kreativt förslag OM mitt civilstånd förändras framöver: Rocka påslakan! Precis som man rockar sockarna. Det var en riktigt bra idé tycker jag. Det skulle dessutom utmana mitt ordningssinne, och det är alltid nyttigt att göra under lugna former. Leva farligt - rocka påslakan 🤣

Kram 🐘

Jag har en utstakad morgonpromenad, en lunchpromenad och en kvällspromenad här hemma. Alla utvalda med tanke på belysning och civilisation. Lunchpromenaden går genom skogen. När jag jobbar har jag en speciell lunchpromenad också, inne i centrum. Lite havsluft får jag dock njuta av då också.

Gemensamt för alla rundorna är att de är cirka 30 min långa (a’ cirka 3.000 steg). Så pass lite att jag inte kan skylla på tidsbrist. Alla innehåller också en jobbig backe. Min upplevelse är att det är i backen som jag först märker att flåset och musklerna i benen har utvecklats. Om jag går samma rundor kan jag enkelt jämföra över tid. Och jag behöver den bekräftelsen för att motivera mig att fortsätta, vecka efter vecka.

I höstas (1/9), när jag började från noll i princip efter mitt halvårs sjukskrivning för utmattningsdepression, var backen på morgonrundan verkligen en prövning. Jag fick stanna halvvägs och pusta och skaka lår/vader fria från mjölksyra. Efter två månader fixade jag den backen plättlätt. Visst blir jag andfådd, det är meningen, men jag orkar hela backen utan att dra ner på tempot.

I lördags och söndags gick jag morgonrundan igen - och jag klarade den! Så en månads sjukdom har inte gjort att jag har hamnat på noll igen tack och lov 🙏🏻 Dagens morgonrunda och styrkepass är avklarat, och snart ska det bli gott med frukost. Magobehaget har gett med sig nästan helt, så det var nog bönorna som spökade.

Nu i början, när målet är 7.000 steg per dag, räcker det med två promenader dagligen. Skynda långsamt.

Kram 🐘

Tack för kloka tips @andrahalvlek
Jag kör appen Lifesum där man skriver i vad man äter och så ska jag banne mig få till 10* steg om dagen. Det brukar gå okej, jag går tex till jobbet och det är cirka 3’ i varje riktning
Jag har kört mycket fasta, det passar mig och dessutom blir jag piggare av det. Man säger ju att cellförnyelse drar igång efter ett tag och att det är bra mot glömska och annat. Jag är en sån som kan klara mig rätt bra utan mat- men sen äter jag för mycket t jag väl äter, och alldeles för mycket socker senaste halvåret. Ska bli skönt att komma igång! Beställt tid för ögonbryns-plock och färgning på lunchen, bara sånt kan ju pigga upp! Kram så länge 🌱

@Se klart Maria Borelius säger att vid 7.500 steg uppnår man dokumenterad hälsoeffekt. Över det ger inte samma effekt. Har hört andra säga också att 10.000-12.000 steg/dag är en överdriven målsättning, om det är just hälsoeffekten man vill uppnå. Jag tänker att det är utevistelsen jag vill åt också. Och egentiden.

Kram 🐘