@väljalivet Snyggt jobbat! Kände också svagt utanförskap i början, men ju fler gånger jag varit nykter desto mindre har jag känt så. Jag lägger inte fokus på utanförskapet, jag lägger fokus på hur skönt det är att vakna nykter och känner mig stolt.

Ha en fin kväll!❤️

@vår2022 @kennie @andrahalvlek jag får hålla ut jag med i vetskap att den där känslan av utanförskap går över. Små påminnelser dyker dock upp nu från sist. 1: tycker det är riktigt segt att sitta och prata med någon som är berusad (herrgud vad snabbt man blir seg och lite lätt dum i huvudet) och 2: jag vill hem och sova. Att dricka är en aktivitet. Du sitter inte och pimplar läsk eller vatten i sju timmar. Och när alla andra pimplar vin och snabbt blir jobbiga att umgås med då vill jag hem. Och det är okej - SÅKLART - men det är också tråkigt. Jag vet att mina syskon satt uppe halva natten igår och drack vin och spelade sällskapsspel och tramsade och höll på. Och ja de vaknade bakis och trötta och de gjorde inte jag men de hade också SKITKUL. Jag är inte avundsjuk på festandet (!!!) men jag önskar att jag hade kunnat/velat/orkat vara med dem nykter.

Nåväl. En petitess i sammanhanget. Nu är klockan 22.45 en fredagkväll och jag har lagt både barnen och mig själv. Mot nykter dag nr 7!

Sov gott alla ❤️

@väljalivet Det håller jag med om. Det är inte kul att stanna kvar om sällskapet börjar fyllegagga. Då går jag hem.

Jag försöker också initiera aktiviteter - spela spel, kort, kubb, musikquiz osv. En midsommar skulle alla deltagare ha med sig minst en aktivitet. Plus tipsrunda. De som drack hann knappt dricka 🤣

Kram 🐘

@väljalivet Håller med, när man är nykter ser man tydligt förändringen som sker i fulla människor som blir sega och lätt dumma i huvudet. Larviga, pratar högt och överröstar varandra, skrattar åt minsta lilla. Tänk hur vi på konstgjord väg behöver bedöva och påverkar hjärnan för att få bli larviga, smått dumma i huvudet, skratta hela natten och ha roligt. Ibland så bedövade att det slår slint totalt med utgången bråk, gräl, spyor och att man däckar med minnesluckor nästa morgon. Tänk, så blev man själv, hua!

Nu när jag sett detta så många gånger som nykter, vill jag aldrig bli full och smått dum i huvudet igen, för det är inte den äkta och sanna jag. Det var den konstgjorda, för stunden skrattande, dansande, livliga men egentligen beroende och olyckliga jag som trädde fram maskerad och konstgjord ur alkoholdimman. Det blev tydligt varje morgon när jag vaknade ångestfylld med skam och det var absolut inte roligt.

Man är på en annan nivå som nykter, man kan inte komma ned i denna nivå som de fulla, eftersom man inte bedövar och påverkar den friska hjärnan med alkohol. Man är i sina sinnens fulla bruk😂. Fyllan är konstgjort rolig någon timme, men sen är det inte speciellt roligt med ångest och bakfylla som kan pågå dagar efteråt. Nu när jag varit nykter i så lång tid kan jag ha roligt på äkta vis på fest, slappna av och känna mig delaktig, men gränsen går när stämningen stiger så högt att det liknar en hockeymatch när hemmalaget gör mål, då går jag hem lyckligt vetandes att jag kommer att vara den som mår bäst nästa morgon och med noll baksmälla.

Ha en fin lördag❤️

@väljalivet Sen kan man säga till alla runt omkring att man hade skitroligt, alla var fulla och stämningen hög, men kanske är det inte hela sanningen? Utgår från mig själv när jag säger detta, då jag själv ofta sade att det var så himla roligt, men innerst inne hade jag ångest och mådde inte så bra som jag utåt sade.

Välkommen hit @väljalivet
Jag känner igen mig oerhört mycket i detta med ett mått av utanförskap, kring sånt man tidigare varit en del av. Och exakt; i början blir man nästan perplex av grejen att sitta ner och dricka- i flera timmar. Törsten är ju över efter ett glas… Det ger sig lite i taget. I början upplever man att nykterheten ”tar”. Saknad och lite sorg. Efter en tid kommer upplevelsen av vad nykterheten ger- och då brukar det kännas bättre. Ha tålamod med dig själv och dina känslor och acceptera att en så stor förändring är utmanande. En dag i taget funkar bra som knep, om det känns drygt med ”aldrig mer”. Kram på dig!

@Se klart tack 🙏 Sorgen ger sig till känna idag, dag 7. Jag är mer beslutsam än jag trodde möjligt - det finns inga tvivel, ingen återvändo - men jag är LEDSEN nu. Idag och igår; gråter för ingenting, är arg och vresig. Det påminner starkt om PMS men har just haft mens så detta är något annat. Men jag har också gått från att ha druckit minst en flaska vin om dagen i månader non stop till att sluta tvärt; klart kroppen och psyket reagerar. Många förlåt till min sambo nu som får ta oförtjänt mycket skit.

Jag håller ut och väntar på bättre tider. Tack för stöd ❤️

Ja du ska verkligen hålla ut! Det blir bättre, och ganska snart. Beslutsamhet är viktigast av allt- bara köra på hur det än känns- känslor är kluriga och kan leda en fel.
Du har så himla bra inställning så jag tror det kommer att gå fint! Men tålamod och att ta en bit i taget, du vet det där om hur man äter en elefant? Skriv och läs mycket här! Kram.

Jag är med också!
Dragit ner på alkohol i nov-dec men nu tagit beslut att ta uppehåll helt för att få lite distans till det, läka och bli piggare och må bättre. Känner inget starkt sug men vanan vid vissa tillfällen. Har noterat att jag blir sugen om jag är stressad, tex druckit för mycket kaffe eller stressigt på jobbet, eller om jag är hungrig eller bråkat med sambo samt om jag äter ute på restaurang. Antar att det bästa är att undvika sina triggers, eller ska man utmana dem?

@Samsung50 vad kul, nu kör vi!
Min personliga strategi - men detta är som sagt vad som funkar för mig - är att just utmana snarare än att undvika. Jag tror att ju fler ggr jag utsätter mig för vissa situationer och klarar dem nykter desto lättare blir det att vara just det. Men för mig är det också helt avgörande med inställningen; går jag in i det med känslan att jag berövas något så är jag körd. Så jag försöker sträcka på mig, le inombords och tänka att jag är vinnaren som slipper dricka medan alla andra fortfarande hålls tillfånga. Klarar jag att hålla den inställningen så klarar jag vilka och hur många tillfällen som helst förknippade med alkohol.

Lycka till, vi hejar på varandra! 🫶

@väljalivet jag tror för min del att jag ska hålla upp någon vecka först innan jag utsätter mig för tillställningar med vänner eller AW.
Söndag idag, inget vin på hela helgen. Känns så skönt att vakna upp och slippa vara bakis. Nu har jag varit trött och haft huvudvärk ändå men ångesten att detta beror på alkohol har jag sluppit. Var till gymmet och tränade idag också, det var länge sedan det skedde i huvudtaget och speciellt på en söndag.
Detta livet är mer mig. Vakna tidigt och få saker gjorda. Att vakna sent, ligga i soffan bakis hela dagen och äta skräpmat det är inte det som jag vill ska vara mitt liv. Har redan gått ner lite i vikt och magen känns plattare och inte lika svullen. Även detta motiverar mig då jag inte trivs i min några kilo övervikt jag haft ett par år.

En till sak gjorde sig just påmind från tiden som nykter. Jag ÄLSKADE att gå och lägga mig. Att krypa ner under täcket - nykter - i en mjuk lite kall säng, det var dagens höjdpunkt! Jag tänkte ofta att jag hade sån tur som hela dagen har det bästa kvar till sist. Dagarna var också fantastiska såklart, men få av mina vardagsnjutningar slog stunden inför natten.

De senaste två åren - och allra särskilt de senaste sex månaderna - har jag somnat full så ofta att jag inte minns sist jag njöt av att lägga mig, slappna av, läsa lite. Sen sova, djupt och gott och länge. Jag hade helt glömt hur härligt det kan kännas.

Nu minns jag! Jag har fått tillbaka dygnets bästa lilla stund! ❤️

En till sak gjorde sig just påmind från tiden som nykter. Jag ÄLSKADE att gå och lägga mig. Att krypa ner under täcket - nykter - i en mjuk lite kall säng, det var dagens höjdpunkt! Jag tänkte ofta att jag hade sån tur som hela dagen har det bästa kvar till sist. Dagarna var också fantastiska såklart, men få av mina vardagsnjutningar slog stunden inför natten.

De senaste två åren - och allra särskilt de senaste sex månaderna - har jag somnat full så ofta att jag inte minns sist jag njöt av att lägga mig, slappna av, läsa lite. Sen sova, djupt och gott och länge. Jag hade helt glömt hur härligt det kan kännas.

Nu minns jag! Jag har fått tillbaka dygnets bästa lilla stund! ❤️

@väljalivet Det är underbart, jag var liksom i extas första månaderna över hur fri jag kände mig utan ångesten och att somna skönt, sova djupt utan uppvaknanden sup i kvarten, vaknade med lyckorus över hur härligt det var att vara nykter❤️
Kram