@Se klart @Kennie, tack. Ni har rätt. Jag ska ta det lite lungt, livet får ha sin lilla gång. Rastlösheten pockar på och jag vill inte ha tråkigt men måste programmera om vad som räknas som ”kul”. Det kommer nog!

Ja, och man får inte glömma att beroendet inte vill att man ska ha kul nykter, det vill att man ska tycka att nykterheten är jättetråkig... Det gäller att verkligen ge nykterheten en chans. Och tänk på till exempel barn, de kan ju verkligen skratta från hjärtat, fnittra och ha väldigt roligt helt utan alkohol. Det kan vi vuxna också, vi har det i oss, men alkoholen har tjuvkopplat våra hjärnor. Lyckligtvis lagar hjärnan sig själv och sin förmåga att känna glädje, bara vi slutar att hälla i den alkohol.

@Kennie Nu ska jag inte kapa tråden (är lite osäker på vett och etikett här ;-) ) men jäklar vad gött det är när man
kan skratta på riktigt nykter eller bara känna glädje och att tycka något är genuint kul utan att det gnager lite att känslorna är dopade av alkohol. Bara en sån sak att äta middag med jobbet och kunna bjuda på sig själv och småtramsa lite och veta att det inte berodde på alkoholen. Hade en sån middag i mitten av december och hade jag
druckit och betett mig på samma sätt som jag nu betedde mig (på väldigt gott/kul humör) hade jag haft ångest av det dagen efter. Nu visste alla dessutom att jag var nykter då jag körde bil.

@Torparn_76 Som jag känner igen mig i din beskrivning! Underbart❣️

@väljalivet Jag tyckte det var obekvämt många gånger i början när jag inte drack i olika sammanhang där alla andra drack men det gick över efter några månader❤️

Challe2022

I dag har jag beslutat mig för att sluta dricka alkohol. Jag klarade av att sluta röka och snusa. Så det är väl själva f-n om det inte ska gå att sluta med alkohol också.

14 dagar utan alkoholen. Ny helg igen. Idag blev det sug men sitter nu hemma med barnen och har ätit hämtmat och druckit Sprite Zero. Nu är suget borta. Tillbaka från julledighet och full fart på jobbet. Druckit för mycket kaffe, för lite sömn och tidiga mornar. Fler än jag som får sug när kroppen är stressad? Blir inget kaffe i helgen. Vågen visar ingen skillnad. Borde inte kroppen reagera på minskat alkoholintag? Trevlig helg alla kämpar!

@Samsung50 wow 14 dagar, så bra jobbat ju! Känner definitivt igen mig i att suget ökar vid stress, en stor anledning till att jag dricker är för att få den där avslappningen och få slippa känna stressen en stund. Har funderat på att testa yoga eller meditation för att få något substitut. Har du hittat någon strategi kring stress?

@villejmer När jag dricker kaffe så blir jag stressad så känner att det enda rätta är att sluta. Men kaffe är också beroende framkallande så för mig är det faktiskt lättare att sluta med alkohol än med kaffe. Är nog också psykologiskt då kaffe känns mer harmlöst och något som alla dricker. Men efter denna vecka känner jag absolut att stressen måste hanteras annars är det risk att jag faller dig och tar ett glas vin. För mig tror jag en strategi kan vara att inte bli stressad men när man väl är där och är stressad så kanske en promenad men bra musik i lurarna. Både för att aktivera kroppen och stressa ner.

@villejmer För mig är kaffedrickandet lite som att dricka alkohol. Dricker jag en kopp kaffe känns det bra och jag vill fortsätta ha den känslan och dricker en till men efter tredje koppen blir jag stressad och får hjärtklappning och känner mig trött. Kaffedrickandet är nog ett sett att dölja min egentliga trötthet och jag dricker kaffe på morgonen för att få energi att orka ta hand om barn och jobbet.

Tre veckor idag. Livet lunkar på i ett sakta mak. Saknar inte alkohol för fem öre men SOM jag saknar kontrasten från vardagen. Jag är lite besviken på bristen av min entusiasm, som fanns så starkt i början men som svalnat till…
…något slags uttråkat ryck på axlarna:”whatever liksom”. Tränar, äter bra, sover som en bebis, hittat på saker med barnen, ger gärnet på jobbet. Allt jag ville är. Ändå känner jag mig ganska blasé till det hela. Det märks, inte minst, på att jag inte är här inne lika ofta.

Märkligt.

@Duncan79 Det tar några veckor
upp till några månader tills hjärnans må-bra-hormoner har stabiliserat sig och börjar reagera på njut i vardagen. Alkohol tar ifrån oss förmågan att känna glädje i vardagen. Det tar tid innan må-bra-hormonerna fungerar som de ska igen.

Bra att du tränar - då får du endorfiner. Umgänge med andra är viktigt också, att skratta ihop. Det kan göra mig nästan euforisk - några timmar på tu man hand med en vän. Eller kär anhörig.

Jag skrattar hjärtligare som nykter. Prova att kolla på en rolig film. American Funniest Homevideo (AFV) får mig alltid att kikna av skratt.

Grattis till 3 nyktra veckor! 🥳🥳🥳 Håll i, håll ut.

Kram 🐘

@Andrahalvlek tack ❤️ Jag håller ut - något annat alternativ finns inte - men vill spola fram klockan lite. Allt kommer i sinom tid. Tills dess tränar jag på att ha lite tråkigt och inser att det är hög tid att träna på just det. Kram!