Nu ska jag snart köra hem 19 mil. 6.882 steg har vi traskat ihop i regnet. Promenerade runt dotterns hemstad. Jag gillar att rumsplacera mig - och spana in hus. Jag är inte kunnig ett dugg men gillar arkitektur i alla former. Jag glor mer på husfasaderna än var jag sätter fötterna.

Nu börjar jag så smått ladda inför att börja jobba 75 procent imorgon. Nu ska mina nya nyttiga vanor fasas in bland jobbjoxet. Gå upp tidigare, packa lunch och mellanmål, ta en lunchpromenad.

Klockan 13 imorgon har vi även ett fysiskt möte där jag för första gången ska få träffa min chef och min närmaste arbetsledare. Båda två jobbar på andra enheter/städer normalt.

Jag är taggad inför mötet. Eller rättare sagt, jag har noll förväntningar. Allt blir som det blir och går som det går. Jag går till mötet med en öppen och positiv attityd. Det är alltid tillräckligt.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Vilken fin helg du och din dotter hade💕. Kul att du är så positiv till mötet imorgon, att gå upp i tid och till nya rutiner. Det kommer att bli så bra❤️

@Varafrisk Du ska absolut söka läkarhjälp för benen! Jag är typ säker på att jag har artros i knäna - och då är träning bästa medicinen. Det blir alltid bättre efter några minuter även om de första stegen känns stappliga.

Kram 🐘

@Se klart Hon visar en väldig omsorg om sin mamma 🥰 Den här helgen visade hon lite irritation mot mig också, och det är ett sundhetstecken i en mamma-dotter-relation ❤️

Kram 🐘

Yes! -1,4 kg första veckan! Mest vätska förstås, men det är oerhört motiverande att känna att jag lagt mig på rätt nivå, både med intäkter och utgifter. I höstas gick jag ner 4 kg, gick upp 2 kg igen under min sjukdomspaus, men nu är jag på g igen.

Det svåra är inte att gå ner i vikt, det svåra är att behålla den lägre vikten. Kroppen kämpar för att komma tillbaka till det som den anser är ens ”trivselvikt”. Ett år bör man ligga på den nya vikten innan man kan känna sig hyfsat trygg.

För mig handlar vikten nästan enbart om hälsan. Jag vill bli smidigare och inte belasta mina ben och fötter så hårt. De ska hålla många år till. Förhoppningsvis sover jag även bättre om jag snarkar mindre. Schimpansen inom mig vill känna sig snygg i snygga kläder också 🥰 Man blir lite rakare i ryggen då.

Morgonpromenaden liksom styrkeövningarna är avklarade. Snart frukost och sen köra till jobbet. Första sextimmarsdagen på väldigt länge. Plus en timmes lunchrast, så det blir en lång jobbdag jämfört med tidigare. Men jag känner mig redo, riktigt taggad faktiskt. Direkt efter jobbet åker jag till ex-svärisarna för mat och prat.

Kram 🐘

Nu har jag fått riktigt ont i mitt ena knä. Inte bra. Trappan på jobbet är en plåga. Varje steg gör ont. Thats it. Tänkte jag igår kväll när jag knappt kunde somna på grund av knävärk. I morse tog jag på mig ett vulkan-knäskydd som jag har lånat av yngsta dottern. Nu är morgonpromenaden avklarad liksom styrkeövningarna. It ain’t over until the fat lady sings.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Jag vet inte om du vill ha råd, men jag skulle rekommendera att du bokade tid hos fysioterapeut för ett individuellt träningsprogram. Inom primärvården är fysioterapeuter vana vid denna sortens problem, och du kan kanske få klarhet i om det är artros eller något annat. Samma som med dina utstrålningar i benet. Istället för att laborera själv?

@Andrahalvlek Om det är artros som du lider av så är det nog inte bra att promenera för mycket. Min fru gick till en fysioterapeut och fick ett träningsprogram. Hon fick även instruktioner till att absolut inte promenera mycket på hårt underlag. Nu har min frus artros blivit mycket bättre. Hon tar fortfarande promenader, men inte lika ofta, och i ett lugnare tempo.

Kram

@Andrahalvlek Jag vet inte hur det är i ditt landsting, men i VGR söker man till rehabmottagningarna remissfritt. Oftast ligger det bokningsbara tider på varje rehabenhets hemsida. Väldigt smidigt!

@Sattva Tack för tipset! Jag ska ta tag i detta innan det blir värre. Känns så typiskt bara när jag väl kommit igång med promenaderna. Och varje kilo jag kan gå ner avlastar ju ben och knä.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Japp, jag har för mig att belastningen på lederna minskar 4ggr per kg man går ner, eller nåt sånt. Viktnedgång, rörlighetsträning och styrketräning är grundbehandling vid artros. En fysioterapeut vet hur det ska göras bäst för just dig.