Har fått en telefontid med en fysioterapeut imorgon kl 11. Rehabcenter håller till typ 300 meter från min bostad, så det blir nära och bra. Hoppas få morgontider, men annars funkar det utmärkt att jobba hemifrån om jag skulle få tider mitt i arbetsdagen.

Jag vill inte sluta röra på mig, men jag måste dra ner på intensiteten. Jag har lagt till tre styrkeövningar för just knän i mitt dagliga program för styrketräning. Istället för att ta en rask morgonpromenad direkt när jag vaknar så går jag en omväg från bilen till jobbet och detsamma på hemvägen. Sen tar jag en kort lunchrunda på cirka 2.500 steg, och avvaktar med att utöka den.

Nu när jag kom hem nu visade stegräknaren i mobilen 7.080 steg, så de tre ”rundorna” är fullt tillräckligt per dag. Mer steg än så frestar på benen, så uppåt 10.000-12.00 steg kan jag bara glömma för tillfället. Jag har fortfarande jätteont i höger knä, och det känns ända upp i höften när jag går. Eländes elände.

Nåväl, nu är det ännu viktigare vad jag äter. Och det är den allra viktigaste faktorn vid viktminskning. Man kan röra på sig nästan hur mycket som helst, men det är vad man stoppar i sig som är avgörande.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Känner mig inte livrädd men oerhört osäker på om jag som fortfarande inte är nykter kan få förmedla min tankar. Har gjort det tidigare och det blev inte så bra.

Men…skulle det kännas ok för dig att strunta i alla steg? Måste du gå tre gånger om dagen? Skulle det vara ok att gå 30 minuter per dag inledningsvis? För att se att kroppen håller?

Skulle det vara ok att äta frukost, lunch och middag med mellanmål? Du skippar ju redan alkohol. Skippa vitt mjöl och socker.

Jag vet inte….men det kommer bli bra ❤️❤️

@Varafrisk Jag äter frukost, lunch, middag, två mellanmål och kvällsmål. Undviker snabba kolhydrater. Jag svälter inte. Och klarar jag inte 7.000 steg så backar jag givetvis. Vi får se vad fysioterapeuten säger imorgon helt enkelt.

Kram 🐘

@Varafrisk Samtidigt är det så att det bästa jag kan göra för min kropp är att gå ner i vikt. Och träning är enda medicinen om det är artros. Viktigt dock att träna på rätt sätt.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Vad bra att du fått en tid med fysioterapeuten imorgon. Tänker precis som du att den allra viktigaste faktorn för viktminskning är vad man äter. Ju lättare man blir desto lättare blir det för kroppen att röra sig. Och att röra sig är viktigt vid artros. Jag har opererat mitt ena knä två gånger, fotbollsskada från förr och halkskada för drygt tre år sedan. Om jag inte håller igång med motion blir jag superstel i knät och det är större risk, pga skadorna, att det kommer att utvecklas artros i knät. Så jättebra att du får lite expertråd om hur du ska ta dig an ditt knä imorgon. Värk i knät är verkligen inte roligt och jag hoppas att det ska bli bättre för dig❤️

Hoppas det går bra idag @andrahalvlek
Det här med vikten är ju ut bälsoperspektiv himla viktigt. Det var ju bla a en debattartikel i DN härom sistens- forskare som varnade för det något missvisande i det som många kroppsaktivister propagerar för.
Nu är jag ingen förespråkare av smalhet (man kan vara smal på utsidan men ha överviktigas hälsoproblem på insidan)
Men friska ska vi hålla oss. Och precis som med alkohol har övervikten ju kopplingar till en massa andra hälsoparametrar- ja du vet ju allt detta.
Hoppas du får hjälp idag, att ha ont är jobbigt för både kropp och knopp. Kram 🌱

Nu har jag pratat med fysioterapeuten. Fick en tid hos honom den 1/2 kl 8. Tills dess ska jag göra kortare promenader med lite lägre tempo, men det är ändå viktigt att jag håller igång sa han.

Han tyckte att 7.000 steg/dag fördelat på tre promenader lät rimligt. OM det inte gör för ont. Jag hoppas att det gör nytta. Jag vill verkligen inte bli sittande på grund av smärta. På morgnarna känns knät nästan okej, framåt kvällen värker nästan hela benet.

Blir så oerhört ledsen. Promenader har ju varit min grej. När ingen annan träning har funkat så har jag promenerat. Och nu kan jag inte förbättra flåset ett dugg den vägen, eftersom jag just nu inte bör utöka varken distans eller antal steg per dag.

Lite orolig är jag också. Jag kan i nuläget utan problem stå ut med smärtan, men risken är ju jättestor att jag snedbelastar och får problem i tex höfter istället. Jag anstränger mig för att inte halta, varje steg är en medveten och smärtsam handling just nu.

Värst är nedför, trappor eller backe. Jag har redan märkt att jag medvetet undviker nedförslut och jag studsar inte lika glatt nedför den långa trappan ner till lunchrummet på jobbet.

Det tar nog några år till innan jag blir mormor. Men när jag blir det vill jag vara en mormor som kryper på golvet och lätt tar mig upp igen. Den synen känns som en utopi just nu, och just ikväll är jag riktigt ledsen över det 😢

Kram 🐘

@Andrahalvlek Jobbigt💕. Kan du ta Alvedon som smärtstillande och kanske något knäskydd? Kanske finns det någon artrosskola på nätet som kan komma med tips och ideér? Gå med gåstavar som du kan få stöd av? Träna med gummiband? Kram❤️

@Andrahalvlek tråkigt att höra att det blivit så tokigt. Vet av erfarenhet från nära vän att det kan ta lång tid o krävs oändligt tålamod. Viktminskning är riktigt bra. Önskar dig verkligen krafter att hålla ut med detta dumma! 🐳👏

@Andrahalvlek Förstår att det känns tufft och kan förstå din känsla. @vår2022 tipsar om knäskydd vilket jag har använt och det känns avlastandet på ngt vis.
Jag har läst en del om artros på 1177 de sista samt googlat för egen del. På Facebook får jag upp massa förslag på knäskydd. Finns ju i sportaffärer, tänker att din fysioterapeut kan säkert rekommendera ngt.

Kram🥰

@vår2022 @Geggan Tack för er omtanke ❤️ Det löser sig på något sätt. Jag är ledsen några dagar - sen blir jag specialist på knäartros! Sjukt motiverad just nu att sköta mat och träning. Nu gäller det bara att hålla i och hålla ut.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Sa fysioterapeuten något om vad han trodde smärtan berodde på? Vad bra att ni har en plan tills förstabesöket. Jag tror ju mycket på att söka professionell hjälp för att få riktad behsndling. Men sedan är det ett egenansvar att följa ordinationerna. Min man gick till fysio m sitt knä. Fick ett hemträningsprogram. Följde det inte. Han hade åtminstone den insikten att inte skylla på att fysion var dålig på sitt jobb för att knät inte blev bättre🤣🤣🤣. Ha ha, jag är lite allergisk mot när patienter söker vård, följer inte behandlingen, har tusen ursäkter, och sedan undrar varför de inte blir bättre🙃. Nu tror jag ju inte att du tillhör den skaran dock😊
Allt du kan göra är ju att jobba framåt. Superbra målbild att kunna ta sig ner o upp från golv vid lek med kommande barnbarn!! Jag träffade en kvinna på jobbet som tränade för att bibehålla förmågan att sätta sig på huk så att hon kunde fortsätta ta promenader i skogen utan att vara beroende av en toalett.

@andrahalvlek jag är faktiskt bombsäker på att du kommer att vara vig som få när barnbarnen kommer. Var inte ledsen, tid finns att gå ner i vikt och att träna.
Men som @sattva skriver så behöver ju jobbet göras. Igår skulle jag hämta en köksmaskin högt uppe i ett skåp. Stod på en barnstol och balanserade och kände för första gången i livet att nu får man faktiskt vara lite försiktig, och träna mer balans.
Lördag idag, njut av dagen! Kram 🤗

@Sattva Fysioterapeuten frågade om jag var svullen eller om knät var varmt, vilket jag svarade nekande på. Sen sa han att det sannolikt är artros, men att han måste titta på det. Jag kommer att vara nitisk med träningsprogrammet! Har redan börjat göra en del övningar som jag hittat på nätet.

Att kissa på huk i skogen är en kanonbra målbild också! Det kan jag ha som delmål eftersom det nog dröjer några år innan jag blir mormor 🥰

Kram 🐘

@Se klart Visst är det obehagligt när balansen svajar? Man blir så jävla rädd med åren också, sannolikt för att man inte ska utsätta sig för farligheter. Stå på en stol fixar jag, men när jag skulle ställa mig på en fönsterbräda för att nå så fick jag nästan svindel.

Trädets yogaposition är perfekt balansträning. På något sätt ska jag hitta tillbaka till yogan igen. Under ett tiotal år utövade jag kundaliniyoga regelbundet. Jag behöver dock en plats att gå till, och de klasser jag har i min närhet passar inte alls in i mitt schema. Just nu känns lotusställningen dock som en utopi 😩 Simning på fredagkvällar funderar jag på också.

Kram 🐘