Min väg till frihet

Profile picture for user Frihetsjakten

Jag har varit här tidigare under ett annat smeknamn, efter att ha fått livet omkullkastat då jag åkte dit för rattfylla. Bestämde mig för att ta tag mitt alkoholproblem, genomgick behandling och var nykter, men ca ett år efter behandlingen och helnykterhet, så föll jag åter i träsket. Sedan dess har det bara gått utför (igen) och i praktiken dricker jag varje dag nu och kör mitt liv totalt i fördärvet.

Jag ska nu försöka mig på att vara nykter i 30 dagar först och främst, fast med fokus på en dag i taget och jag har tänkt se om jag kan använda forumet här igen som en liten dagbok. Ikväll är första kvällen som nykter och varje söndagskväll har jag ett online-event med vänner där vi alltid brukar dricka var för sig. Skönt att ha denna kvällen nykter nu och jag har inget sug.

Får se om jag klarar av detta utan att ta hjälp av vården, men ska göra ett tappert försök på egen hand. Jag har några Aotal kvar hemma som jag eventuellt kommer att ta nu första veckan. Jag har också tankar på att prova två hypnossessioner, bara för att se om det kan stärka mitt motstånd mot giftet.

Detta får bli mitt försök att åter få frihet i mitt liv och inte vara slav under ett gift.

Profile picture for user Frihetsjakten

Sist jag var här så gjorde jag en lista på allt dåligt alkoholen innebär för mig och den ser i praktiken lika illa nu, men jag vill slänga upp den i nyllet på mig för att påminna mig om varför jag måste stå emot suget.

- Jag kommer att få cancer, om det inte redan är försent. Det går inte att dricka så mycket utan att celler börjar förändras.
- Min lever och mina njurar kan inte se bra ut. Det är ett underverk att de fungerar och slutar jag nu så kanske jag kan rädda framför allt levern i sista minuten.
- Min kroppskomposition blir sämre. I takt med drickandet ökar fetman och muskelmassan minskar.
- När jag druckit alkohol, vräker jag i mig skitmat lite senare när jag berusad blir störtsugen på fett och salt.
- Min testosteronproduktion har gått kraftigt neråt, vilket ökar depressionsrisken och påverkar libido och sexlust.
- Jag har skrivit riktigt dumma saker på fyllan i sociala medier flera gånger i år och varje morgon vaknar jag med ångest och måste logga in och se om jag skrivit något dumt igen.
- Jag brände en chans till date/partner i våras genom att ha skrivit just dumma saker i sociala medier.
- Jag har kört bil med alkohol i kroppen.
- Min hud i ansiktet har aldrig varit så här risig. Porer ökar och jag ser sliten ut i pannan, trots att jag är under 50 år.
- Jag har haft flera träningsrelaterade skador som troligtvis har uppkommit pga alkoholen (som i sin tur hämmar b-vitaminupptag tex).
- Jag lägger mellan 4 och 5000 kr på alkohol varje månad, alltså jag har bränt 50 000 kr på det bara i år.
- Jag känner mig trött och orkeslös mentalt och måste ta powernaps flera gånger om dagen.
- Jag är inte lika duktig på jobbet, som jag sköter, men jag briljerar inte som jag brukar.
- Jag måste vara nykter för att få tillbaka körkortet igen.
- Jag lägger massor med pengar på att ta mig till systembolag för att handla och jag roterar mellan olika ställen för att inte se ut som en stammis (vilket jag såklart gör ändå).
- Jag vaknar om nätterna och svettas när kroppen arbetar med alkoholen och hygienen i sängen blir inte så fräsch heller.
- Min träningsklocka visar att jag sover för lite i djup sömn och att hjärtat jobbar för mycket när jag sover, båda pga alkoholen.

Det hade varit så gott om jag hade klarat av att hålla mig nykter om så bara en liten period nu och se att något av dessa dåliga delar förändras eller upphör i min vardag. Det kan låta trivialt men att bara få vakna en morgon och INTE ha ångest över att ha skrivit något tokigt på fyllan, är liksom värt att fira deluxe. Så djupt i skiten är jag nu.

Profile picture for user höstkvinna

@Frihetsjakten välkommen tillbaka! Bra att du skriver här och använder det som dagbok. Är bra att sätta ord på allt och även kunna gå tillbaka och läsa. Du klarade att vara nykter ett år innan du ramlade, res dig och ta tag i det igen. Se det inte som ett misslyckande, utan försök att ta lärdom av vad det va som gjorde att du föll. För att kunna förebygga risken nästa gång alkoholen försöker styra dit liv! Prova hypnos som du säger, för att hitta dina inner tankar. Så att du kan påverka det undermedvetna och bryta mönster! Kämpa på du kommer att klara det!🍂

Profile picture for user Vilja123

@Frihetsjakten den här plattformen är fantastisk. Bra att du skriver för att påminna dig om allt dåligt alkoholen gör för dig. Försök också tänka på de positiva effekterna du upplevde av att ha varit nykter ett år.
Kämpa på! Du klarar detta! 🌟

Profile picture for user Frihetsjakten

Blev en helt galet dålig natt, jag lyckades bara inte somna som jag borde (oklart varför). Tyvärr vet jag att efter nätter med dålig sömn, så ökar suget på A dagen efter. Både sug på A och på fett/skräp till kost brukar öka för min del när jag 1) sover dåligt eller 2) stressar lite för mycket. Tragikomiskt nog så bidrar ju A till att både sova dåligt och ger ett stresspåslag inte minst när man sover. Jag leder ett gruppträningspass ikväll, så får ha fokus på det.

Apropå stress så köpte jag en svindyr träningsklocka (12000 kr) för en vecka sedan och den mäter min aktivitet nattetid och har under hela veckan signalerat att jag har för hög stressnivå på natten. Hjärtat jobbar för fort för att vara i viloläge och hjärtat gör ju det för att supportera leverns arbete med att metabolisera alkoholen.

När jag vaknade i morse så visade den gröna nivåer på stress. Alltså en omedelbar skillnad direkt. Även om jag tar klockans utlästa värden med en nypa salt, så var det ändå svart på vitt en natt med lägre hjärtaktivitet och första natten på länge som min kropp fick vila på riktigt.

Profile picture for user Frihetsjakten

Måste säga att även om A är på riktigt dödlig, i form av att den totalslaktar levern och i viss mån njurar (samt ökar risken för hjärt- & kärlsjukdomar och massa annat), så är det inte så att det är min största rädsla. Det känns som en sådan där avlägsen grej som först dagen man åker in akut på sjukhuset liksom "slår en i ansiktet".

Det värsta med A för min del är att vakna till en panikkänsla om att jag kan ha skrivit något i sociala medier som inte var så bra och ångesten när jag tar fram ett inlägg eller en konversation och inser att tusentals har sett mig skriva något olämpligt är helt olidlig. Jag mår så otroligt dåligt av den ångesten. Får svettningar och vill bara få gå under jorden, typ ringa till jobbet och sjukanmäla mig, stänga av internet och allt och bara försvinna.

Rätt jäkla sjukt egentligen, snacka om att vara slav under något. Jag är ju en fantastisk person som människa på så många sätt och vis och stolt över mig själv och vem jag är - och så låter jag A sabba det.

Senaste "fylleskriveriet" resulterade i ett inlägg som blev lite för provokativt skrivet och läst av många, men tack och lov ingen större skada skedd. Däremot bara för någon dag sedan skrev jag flirtigt till en tjejbekant typ 00.30. Nog för att vi har låtsatsflirtat lite innan, men hur bra ser det ut när det kommer flirtiga meddelanden från ingenstans mitt i natten? Som om det inte signalerar att jag har problem med något?!

Det kan låta trivialt men att slippa vakna till sådan ångest och panikkänslor och få vakna med sinnsesro är det jag saknar absolut mest av allt från tiden som helnykter.

Profile picture for user Frihetsjakten

En till reflektion från gårdagen. En typisk söndag hade jag haft slut på A efter helgen, men inför online-eventet med vänner så hade jag gått till matbutiken och handlat folkisar. Toleransen gör att jag måste ha minst 10st, så hade antagligen köpt 2st sexpack. De kostar ju 80 kr/st typ nu, så igår sparade jag mig 160 kr. Dessutom blir jag oerhört risig i kistan av sådan dryck och och av kolsyrad dryck överlag, samt att jag brukar vakna uttorkad och även med rejäl hosta (kroppen agerar inflammerad). Det är priset jag får betala för att lalla runt i en bubbla en stund en söndagskväll. Otroligt skönt att slippa allt det där idag.

Profile picture for user Frihetsjakten

Hade träningsevent igår ikväll och jag tittade på klockan för att se om jag skulle hinna till bolaget, men såg besviket (där och då tanken kom) att jag inte skulle hinna det. Tänk vad enkelt det hade varit att vara helnykter om jag varit uppbokad varje kväll mellan 17-20 (skämt åsido).

Det är så lustigt ändå att trots att jag vet hur mkt skit A medför i mitt liv, att jag ändå tänker tanken på att handla A igen. Snacka om att känna sig idiotförklarad på något sätt.

Blev en andra nykter kväll iaf och det är ju verkligen rekord på länge. Ikväll har jag blivit indragen i ännu ett träningsevent, så får se om det kan hålla mig nykter ikväll också.

Igår hade jag nog handlat för ca 180 kr om jag handlat A, så 340 kr sparat på bara två dygn.
Sov inte superbra i natt heller, men slapp vakna med ångest över att ha skrivit något i sociala medier igen. Ingen känsla av uttorkning i huden i ansiktet eller annat heller. Ingen hosta eller tecken på att kroppen känner sig inflammerad.

Det är ändå bra många positiva saker av att _bara avstå från att dricka en enda kväll_.

Profile picture for user Frihetsjakten

[Del 1/3] Delar upp detta inlägg i tre delar. Del 1 - en liten tillbakablick

Har inte loggat in hit på länge eftersom det har helt enkelt inte gått bra för mig alls. Har druckit så gott som varje dag och varje gång jag tänkt att "nu blir det bara en sista gång", så har det såklart inte blivit det.

Jag har sedan innan Aottal hemma som ska dämpa suget, men av någon sjuk anledning så väntar jag liksom tills det är försent med att ta skiten. Då är hjärnan redan igång med förhandlingen om att handla.

Som vanligt har det medfött en massa negativa konsekvenser med drickandet.

- Jag har sovit dåligt, vaknat pga svettningar och vätskebrist och ibland behövt gå upp flera gånger varje natt för att dricka vatten/mjölk. Sedan trött som en kastrull dagen efter givetvis.

- Jag har haft näsblod till och från

- Jag har haft ångest varje morgon över sådant jag skrivit i sociala medier. Jag kanske bara har gett någon en komplimang, men på ett totalt fel sätt, så att det kunnat feltolkas.

- Jag har beställt saker på nätet under ruset som blivit felaktiga beställningar

- Magen har varit så kass att jag bara undrat över hur länge min lever fixar det innan den klappar ihop helt

- Flera morgnar har jag haft en enorm hosta och behövt snyta mig massor, helt enkelt pga att kroppen är i ett konstant inflammerat tillstånd pga alkoholen.

- Alkoholen har fortsatt kosta mig 5000 kr/månad i bara inköp och lägger jag till bilresor till/från bolaget så är det en tusenlapp till. Addera all tid att planera/fundera/åka och handla osv på det sedan.

- Träningsresultaten har inte blivit bra och jag har inte haft ork/energi varken att fixa hemma eller göra mitt absolut bästa på jobbet

Bara ett axplock. Det här jävla giftet förstör mitt liv något så in åt h-e.

Profile picture for user Frihetsjakten

[Del 2/3 - nytt försök?] Jag tror inte jag har lyckats avstå att dricka en enda dag - förrän i tisdags. Jag skulle iväg på en tjänsteresa dagen efter och av någon anledning så tog jag inte beslutet att handla något. Det kan ha berott på två orsaker, det ena är att jag har anmält mig till ett ställe för att börja lämna prover igen och för att inte få negativt utslag direkt, så behöver jag verkligen få en helvit period så att alla värden normaliseras. Underförstått alltså ge min kropp en chans att läka/hela så gott det går efter alkoholen. Dessutom bokade jag in en hypnossession till igår och det kan också ha påverkat att jag kände mig starkare att stå emot i tisdags.

I onsdags var jag på tjänsteresan och jag blir aldrig sugen då. Jag hatar dessutom "barhäng" och gapiga kollegor osv, så jag tränade istället. Precis noll tankar på alkohol. Plötsligt två dygn på raken nykter, wohooo.

Igår hade jag bokat in en hypnossession och bett om hjälp om att få kraft att stå emot giftet. Jag som varken är religiös och som avskyr mumbojumbo och bara är 100% vetenskapligt lagd var ju på förhand skeptisk att betala tusenlappar för något sådant, men jag är näst intill desperat nu. Jag vill verkligen aldrig mer dricka. Det finns inget, precis NOLL positiva saker med A. Jag noterade för övrigt på tjänsteresan att det var flera kollegor nu än någonsin innan som tog vatten eller alkoholfritt till middagen. Prisa gudarna om vi om sådär 20 år kanske har en betydligt lägre andel som dricker i vårt land.

Profile picture for user Frihetsjakten

[Del 3/3 - hypnosen] I varje fall, hypnossessionen var märklig. Hypnotisören ska vara erkänt duktig och därför valde jag denne, men jag trodde jag skulle "somna in" och bara försvinna, men det gjorde jag ju inte utan kände mig på tok för vaken. Sedan när hypnotisören vägledde mig och ställde massa frågor osv under avslappningen, så kändes det som om jag bara hittade på saker och ting för att sessionen skulle ta slut. Samtidigt så försökte jag verkligen anstränga mig och när denne frågade hur mitt framtida jag såg ut så föreställde jag mig verkligen en frisk jag, vältränad, kanske sådär 55 år som folk bara tycker "wow vad tränad och hälsosam han ser ut". Jag föreställde mig själv i mitt framtida jag som en frisk och sund person utan beroende.

Sessionen fortsatte och vi gick igenom en massa saker, men kände fortfarande liksom som att jag aldrig hade varit i hypnos som jag hade förväntat mig - tills att hypnotisören bad mig börja vakna och röra på händer/fötter. Alltså mina fingrar var som korvar av bly. Det tog lite tid innan fingrarna faktiskt kom igång och jag har aldrig känt mig så muskelsavslappnad någonsin.

Kändes det som att det hade haft någon som helst inverkan på mitt alkoholberoende? Nä. Inte ett dugg. Jag tackade för mig och gick till bilen för att köra hem.

Till saken hör den att hypnoterapeuten huserar i en av de orter jag brukar köra till för att handla på bolaget. Jag hade rentav bolaget längs vägen på vägen hem, inte direkt synligt, men bara några hundra meter från vägen. Givetvis började jag i bilen fundera på om jag skulle handla något och vad. När jag sedan kom till rondellen där bolaget låg till vänster och rakt fram var hemåt, så velade jag inte ens, utan styrde rakt fram och körde bara hem.

Om det berodde på att hypnoterapeuten fick mig att säga "aldrig mer" typ 10 ggr under sessionen eller om det berodde på att jag vill verkligen vara helnykter för att få bra blodprovstagningar om 4v eller kanske en kombination, vet ej, men satan vilken go seger ändå. Jag höll på nästan till midnatt med att fixa hemmavid pga all ny energi jag fått.

(en anekdot är att det var faktiskt jäkligt skönt att blotta mitt beroende av alkohol till hypnoterapeuten... att bara prata om min största svaghet och sämsta sida i livet.. inte bara bära på det som en hemlighet som vanligt)

Profile picture for user Kennie

Hej, styrka till dig, du kan ta dig ur detta! Vad bra gjort att skippa bolaget. Ett sånt steg i taget. Kan Antabus vara något, för att ge dig tid att ändra tänket? Och kanske AA? Läs Axiannes tråd, hon bröt efter många års drickande och mår så bra nu.

Profile picture for user Frihetsjakten

@Kennie Tack för tips. Kruxet med antabus är lite som med aotal som jag har hemma, att jag lurar mig själv till att inte behöva ta det. AA är säkert nice, men jag är lite för offentlig som person för att våga/vilja gå med i en grupp i närområdet iaf. Men får se, just nu har jag hopp!

Profile picture for user Frihetsjakten

Dag 4 som nykter - vad är det som händer?!

Det kom en liten sväng av sug/tanke på A tidigt på eftermiddagen idag, men av någon orsak så slog jag bort tanken rätt så lätt när den väl kom. Sedan stack jag ut till två olika köpcentrum för att handla lite prylar som jag behövde. På det ena köp centrumet handlade jag 150 m från bolaget och på det andra ca 200 m från ett annat bolag - och jag tänkte inte ens på det? Inte en tanke på att stanna och handla och inget som helst sug nu ikväll.

Däremot energi något så gröndjävulskt. Hur jag ska kunna gå och lägga mig och sova är en gåta, men dra mig baklänges vad skönt att veta att imorgon vaknar jag utan ångest och på bara dessa fyra dagar har jag sparat mellan 400-800 kr som jag annars hade lagt på A.

Kan det vara så att den där rackarns hypnosen blev knuffen framåt som min hjärna behövde? Oklart, men jag är så sjukt tacksam över fyra dygn som nykter nu.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Frihetsjakten AA finns online också. Du behöver nöta, nöta, nöta nyktra fakta. Hjärntvätta dig själv. Det är först då ditt undermedvetna påverkas också. Det är där vanor och ovanor och ryggmärgsreflexer bor.

Kram 🐘

Profile picture for user Frihetsjakten

@Andrahalvlek Ja, dock är jag redan hjärntvättad på ett sätt (jag har gått 12-stegsprogrammet). Mitt stora dilemma är att jag lever i stor ensamhet och bor ensam och det är just hemma i hemmet (ensam) som jag polar med A. Inte i något annat sammanhang uppstår ett sug.

Hypnoterapeuten jag träffade i torsdags gick All In på att jag inte skulle känna mig ensam, trots endast mitt eget sällskap, utan att jag skulle känna att jag hade sällskap av mig själv. Intressant tes. Får se hur det påverkar mig.

Profile picture for user Frihetsjakten

Början på en femte dag som nykter. Jag ska ut även idag och handla saker på köpcentrum med bolag i närheten, men jag har inte en enda tanke på att handla något. Nu börjar jag faktiskt tycka att den där hypnossessionen var skrämmande. Jag har alltså under 2022 verkligen försökt och kämpat för att ens får två nyktra dagar på raken, men bara fallit tillbaka - medan jag nu känner mig starkare än någonsin.

Jag vill verkligen inte tro att hypnossessionen var något som bara totalt hjärntvättade mig till att lägga av. Jag upplevde det inte så. Däremot kanske det faktiskt fungerade som en slags booster. Jag har ibland kört bil i en rondell runt i flera varv där 50% av min hjärna har skrikit KÖR HEEEM och jag kört förbi utfarten in till bolaget, medan min 50%'iga beroendehjärna har skrikit HANDLA!!!

Det räcker faktiskt att min första del av hjärnan får 51% och beroendehjärnan bara 49%, då handlar jag inget. På sikt är detta för bräckligt dock, den första delen av hjärnan måste få mycket större majoritet, men att ha fått den där lilla procenten är en otroligt bra start. Fan så glad jag är.

Jag kan inte säga att jag vaknat utvilad och sovit supergott, men satan vad skönt att inte vakna med svettningar då kroppen processar giftet och så gott att inte vakna med vätskebrist + att vara kissnödig samtidigt pga samma orsak mitt i natten. Vissa nätter efter drickandet har jag varit uppe hela tre gånger för att dricka vatten/mjölk. Det sågar sömnen totalt och är som gjort för att en vacker dag få hjärtproblem.

Så här glad, energisk och pepp kan jag inte minnas när jag var sist. Alls.

Profile picture for user Kennie

Men vad härligt! Segla på kraften du gått från hypnosen. Som du säger så kan den ha gett dig den där extra procenten du behövde för att ta rätt beslut. Och varje nyktert val ger dig nån procent till.

Profile picture for user Frihetsjakten

Går in på 6'e dagen som nykter och är på väg mot min första nyktra vecka på... flera år. Jag mäter min sömn och senaste tre dygnen har den dessutom fördubblats i kvalitet.

Jag är faktiskt lite chockad. Förstår inte vad som har hänt, men hade inget sug igår heller. Bara någon väldigt flyktig tanke som seglade förbi, men jag förstår inte, var tog mitt enorma beroende av A vägen?!

Jag har försökt på så många sätt och vis att bryta vanor och beroende till A på egen hand senaste 1-2 åren men har kanske klarat 1-2 dagar max, sedan har jag druckit igen. Nu är jag på väg mot att få en helnykter vecka och det känns inte ens som om jag behöver kämpa för det?

Det kan vara flera faktorer som avgör. Jag kanske bara befinner mig i en fas precis nu där jag har energin och motivationen att pressa över pendeln åt andra hållet till fullo. Det i kombination med att jag ska lämna blodprover framöver. Jag suktar dessutom efter en revansch på livet och en nystart.

Jag kan dock inte släppa den där hypnossessionen. OM den faktiskt har ett finger med i spelet till att jag kan stå emot A nu, så var det mina absolut bäst investerade 2000 kr i hela mitt liv. Alltså placeboeffekten ska man inte underskatta, så det kan ju vara så att mitt undermedvetna vill att jag ska få ut något från de tusenlapparna med. Alltså att det inte var någon "hypnotisk effekt", utan bara min hjärna som spelar mig ett spratt.

Samtidigt kan jag inte släppa känslan av när jag öppnade ögonen där i stolen och kände "jaja, det här var ju bara hitte på" och när jag sedan skulle röra fingrarna så var dem som bly. Det tog ett tag innan jag kunde röra på mig riktigt och det bara snurrade i huvudet. Jag tror aldrig jag upplevt en sådan muskelavslappning någonsin i vaket tillstånd, så vad som än hände där under hypnossessionen, så det enda jag vet är att jag gick in i ett extremt avslappnat tillstånd.

Det hela kan också påverkas av att jag faktiskt ännu en gång erkände mitt beroende och pratade om det för någon främmande person. Visade mig sårbar. Jag har känt innan att det gör mig starkare att prata om problemet med någon annan. Oavsett vilket, så senaste tre dygnen har jag mått bättre än jag mått på över 2 år.

Profile picture for user Frihetsjakten

En anekdot; nu har jag inte handlat alkohol sedan i måndags och jag roade mig nu på morgonen med att logga in och kolla korttransaktioner, dvs vad jag handlade _förra veckan_. Dvs om jag bortser från i måndags och tänker att denna vecka har jag inte handlat något från måndag till söndag.

Förra veckan måndag till söndag, handlade jag A på bolaget för 1069 kr.
Dessutom några folkisar i mataffären, så säg 200 kr till.
Dessutom så har jag kört totalt sett runt 20-30 mil över hela veckan just för att handla A (jag har alltid handlat för ett enda tillfälle, aldrig för flera dagar).

Det är inte långsökt att se att denna vecka har min nykterhet sparat mig en bra bit över 1800 kr, kanske närmare 2000 kr. Två sådana här veckor till och jag har en "gratis" utlandssemester som "belöning".

Profile picture for user Frihetsjakten

Går in på sjunde dagen som nykter. Varje söndagskväll har vi ett online event där alla som deltar dricker mer/mindre (en del tror jag faktiskt är alkoholberoende med tanke på mängden de drar i sig kvällen innan sin nya arbetsdag). Jag har själv varit påverkad samtliga söndagskvällar på det eventet i säkert två års tid.

Igår var jag det inte och jag kände inget sug på A, men jag har köpt hem ett favoritgodis och det var rätt skönt att sitta och tugga på det lite istället.

Jämför man kalorier från det godis jag åt kontra hur en vanlig söndagskväll hade sett ut; en vanlig söndagskväll hade det blivit alkohol som är sprängdfylld med kalorier. Därefter hade jag gjort "nattmacka" eller något annat innan läggdags och jag blir alltid fruktansvärt hungrig/sugen på fett, salt osv efter alkohol. Så jag överäter alltid. Sedan hade jag lagt mig i sängen med alkoholen i kroppen som ska processas + massa mat som kroppen inte mäktar med att ta hand om utan bara lagrar in som fett.

Nu äntligen har jag förutsättningarna för att återfå min tidigare vältränade kropp för inget annat slår ut ens kropp så stenhårt som alkohol + överätning pga alkohol + förstörd nattsömn också till följd av alkohol. Det är vårt livs största kroppsfördärvarbomb.

Profile picture for user Se klart

Hej,
Fy vad coolt det är att läsa dina inlägg, blir så himla imponerad av er som bara köttar på- och med sån kraft. Ta vara på varenda liten positiv flinga och spara, växer till mäktiga murar.
Jag har inte haft så många fler ärliga försök än detta- den 6 januari 2020 när jag smög in här och startade min tråd. Men av vad jag läst så upplever många som lyckas- att den HÄR gången- är det på allvar. Läs @torns tråd eller @axiennes och bli inspirerad. Eller ja, kontoutdrag är ju en annan bra grej 💪🏻
Heja dig nu! 🤗

Profile picture for user vår2022

@Frihetsjakten Du gör ett riktigt bra jobb med nykterheten! Det finns verkligen goda förutsättningar att återfå en vältränad kropp som nykter och att slippa alla kalorier det för med sig. För att inte tala om hjärnan som får återhämta sig och bli balanserad igen. När jag slutade dricka började jag att träna istället och idag löptränar jag ca tre dagar och går på boxning två dagar. Det får mig verkligen att må bra och viljan till att äta nyttigt. Det har även medfört minus 10 kg på vågen. Även psykiskt mår jag så oerhört mycket bättre vilket gör mig mer tillgänglig för min familj och även för mig själv. Och det påverkar även till bättre arbetsprestationer. Så allt blir helt enkelt bättre som nykter😁

Fortsätt som du gör, det ser verkligen bra ut!💪💕

Profile picture for user Frihetsjakten

@vår2022 Tack snälla! Jag tränar redan 5-6 dagar/veckan, men jag har lyckats göra det (och tävlat!) trots att jag haft alkohol i kroppen. Jag har egentligen gjort helt sjuka saker utan att alkoholen hunnit gå ur. Som nykter blir det en helt annan femma, dels prestationsmässigt, men också om jag kan bli kvitt lite alkoholkilon. Brukar på skoj säga att en av våra största folksjukdomar är "baginbox"-vikten, för bra många svenskar är just överviktiga pga alkoholbruket även om de inte har alkoholproblem.

Profile picture for user Frihetsjakten

En helvit och nykter vecka avklarad och jag har inte ens kämpat för det. Vilket känns.... konstigt. Jag hade en strimma av sug igår och idag, det kom en svag, svag tanke som seglade förbi, men tidigare när de har kommit så har liksom hjärnan gått igång på högvarv och bara forcerat mig till att åka och handla. Det känns som om jag har fått en hög tröskel till det där och jag fattar fortfarande inte om det var hypnosen eller vad som hände.

Oavsett är jag mest bara tacksam. Min löparklocka har visat på den bästa sömnen och HRV-statusen sedan jag köpte den.

Gick en vecka så här bra, så är det bara att fortsätta en dag i taget och sikta på att få fira två veckor som nykter. Som anekdot, så klarar jag av en hel månad som nykter (vilket jag ska göra), så kommer jag ha sparat pengar till en Thailandsresa för mig själv eller åtminstone en resa till Medelhavet. Vilket jag tror att jag kommer att slå till på dessutom.

Profile picture for user vår2022

@Frihetsjakten Jag är öppen för och tror att hypnosen säkert kan ha medverkat till att det fungerar så bra för dig att stoppa drickandet. Tänker att det har påverkat din hjärna samt att du både är motiverad samt att du öppnade upp för att du har alkoholproblem. Olika meditativa tillstånd påverkar systemet i vår kropp och hjärna, vårt psyke. Riktigt häftigt är det!

Det är bra att du ska unna dig själv en gåva för din prestation, men pass opp för alkoholen där😁.

Ha en fin kväll!💕

Profile picture for user Frihetsjakten

@vår2022 ja om inte annat så kanske det åtminstone var "knuffen över kanten" som behövdes. Jag har gått 12-stegsprogrammet innan och pratat om problematiken, blev nykter, men föll åter tillbaka och sedan dess har jag behållit problematiken för mig själv.

Profile picture for user Frihetsjakten

Idag kom det ett litet kraftigare sug på A på eftermiddagen. Fortfarande inget som fick mig att _agera_, snarare bara _reagera_ på det. Det var precis samma skitkänsla som jag upplevt innan en typisk sådan här dag. Regnigt väder ute och inget kul "uteväder" överlag, mer som gjort för hemmamys. Bara se på film, spela datorspel eller surfa liksom. Precis sådant jag älskar att göra lullig långt inne i dimman.

Jag tror att jag har en grej här som jag måste jobba på. Inget som vi ens berörde när jag gick 12-stegsprogrammet för några år sedan. Jag har nog en riktigt, riktigt hårt inpräntad vana vid att just hemmamyset och just regniga dagar eller "trötta dagar" efter stress, jobb mm, då har alkoholen gått hand i hand med hemmamyset. Särskilt till datorspel och filmtittande. Ett slags sätt att koppla av (koppla bort) extra mycket. Vanan finns liksom också att ha det där glaset nära till hands.

Här vet jag inte riktigt vilken taktik jag ska välja. Antingen köper jag hem något alkoholfritt, som snarare avskräcker, men typ jag är inte så mycket för bitter dryck och det skulle kunna vara något jag spiller upp och har bara för att när jag då smuttar lite så kommer jag reagera negativt mentalt på det. Det är en väg. En annan väg är bara att skippa det helt och försöka t.ex. se på film så mycket jag bara kan helt utan dryck, inte ens vatten, bara för att nöta in en ny vana.

Oavsett så tacksam för ännu en nykter dag. Fixar jag resten av veckan och helgen ut så kommer jag att ha sparat över 2500 kr om inte 3000 kr redan. Jag har också fått mer gjort på 1 veckas tid nu på min fritid mot för säkert flera månaders tid totalt när jag var berusad. Så skönt.

Profile picture for user vår2022

@Frihetsjakten Jag har också haft en inpräntad vana att alltid ha ett glas vin i handen i nästan allt jag gjorde hemma. Jag bytte ut vinet mot bubbelvatten från min sodastream, ibland med fun light i eller koffeinfritt te. På dagtid kaffe. Det tog inte alltför lång tid att byta ut den dåliga vanan mot detta. Nu är mina kaffestunder på morgonen och på dagtid mina mysstunder och på kvällen njuter jag av bubbelvatten vid en film eller annat och en alkoholfri öl till middagen. För att bryta en dålig vana är det bra att ersätta den med en ny istället och efter ett tag blir det en ny vana och rutin.

Tänk vad mycket man få gjort som nykter och hur mycket pengar man sparar😁. När jag tidigare kunde få vinflashar stannade jag upp, registrerade att tanken fanns där, men fäste inte större uppmärksamhet än så på det, sedan försvann det snabbt igen. Bra jobbat!

Profile picture for user Frihetsjakten

@vår2022 ja precis, det sköna är att jag ligger på diet just nu för att minska kroppsvikt och skala av fett och jag är förvånansvärt nöjd med mina proteindrinkar faktiskt. Även en fredagskväll som denna. Underbart.

Profile picture for user Frihetsjakten

Då var det helg igen och jag är på väg med stormsteg mot mina två första veckor som spiknykter sedan flera år tillbaka. Helt. Jävla. Otroligt. Och ofattbart.

Jag håller på med ett projekt hemmavid som gör att jag måste besöka köpcentrum hit och dit för att handla saker till projektet. Igår var jag på två köpcentrum, det ena brukar jag inte åka till speciellt ofta, men där finns ett systembolag som jag har besökt innan. Det andra köpcentrumet har ett systembolag som jag säkert besökte 50 gånger förra året. Nästan fyra mil hemifrån, så jag har verkligen kört 8 mil då och då dit för att handla.

Igår passerade jag dessa bolag utan en tanke på att stanna och handla.

Idag blev det ett ännu större "test" då jag var på en löprunda i grannkommunen och precis just där ligger det systembolag som jag har närmast till hemifrån (lite mer än en mil). Jag har nog besökt det bolaget över 150 gånger förra året. Har känt mig pinsam och skamsen när insett att de känner igen mig som en stammis och jag vet ju att personalen vet att jag har alkoholproblem. Ändå ler dem och tar betalt så artigt. Tänk om någon bara hade sagt "du, detta behöver inte du, inte idag, inte imorgon heller"...

Jag tänkte knappt på att jag passerade det systembolaget idag.

Alltså, på riktigt, det ÄR något som har hänt med min hjärna efter den där rackarns hypnosen. Ett mer troligt scenario hade varit att jag hade övervägt att stanna och handla "inför fredagskvällen" och sedan påbörjat den inre debatten med mig själv, där jag försökt stålsätta mig för att stå emot impulsen - men impulsen kommer inte. Jag vill inte blåsa upp detta för mycket så någon annan luras att prova hypnos och så fungerar det inte, men tamejfan, något har hänt med mig för suget är som natt och dag efter den sessionen.

Hypnoterapeuten bad mig kontakta hen efter ca 2v och meddela hur det hade gått. När jag först kontaktade denne så fick jag till svar att det var 50/50 om det kunde fungera med hypnos. Det hängde rakt upp och ner på mig själv, vilket ju stämmer i alla möjliga behandlingsformer överlag. Viljan måste finnas, sedan måste man hämta styrka osv. Jag har viljan och jag har styrkan - men det är precis som om jag fått hjälp med att blockera suget eller blockera impulsen som normalt fått mig att handla.

På torsdag nästa vecka är det exakt 2v sedan sessionen, så då ska jag kontakta hypnoterapeuten och meddela att jag är uppe i 2,5 vita veckor.

Profile picture for user Frihetsjakten

Positiva reflektioner hittills;
- Jag sover nu SÅ sjukt mycket bättre
- Jag är piggare när jag vaknar, energin kommer tidigare på dagen mot för zombieläget jag hade innan
- Jag svettas inte ut alkohol nattetid och lakan, säng osv är fräschare
- Mitt liv är nu helt utan ångest. Som jag sa till hypnoterapeuten; den enda ångest jag har är den alkoholen skapar
- Jag behöver inte kolla sociala medier imorgon bitti för att se om jag skrivit något dumt (vilket jag 9 av 10 dagar på fyllan gjorde och ibland var jag faktiskt rätt elak mot random anonyma människor fast att jag är en snäll person innerst inne).
- Jag har bättre återhämtning i träningen
- Jag kommer att lägga undan så mycket pengar från lönen denna månad som annars hade gått till sprithelvete

Underbart.

Profile picture for user Frihetsjakten

Andra vita helgen avklarad. Massor av träning och mycket energi och fix överlag. Har suttit hemma ensam fredagskväll och lördagskväll (precis som alltid, är alltid ensam om helgerna på kvällarna och brukar bara ha alkoholen som sällskap att pola med). Bestämde mig för att se på film både i fredags och igår kväll och att sitta där i soffan brukar vara förknippat med något starkt (gift) i glaset och liksom gå in i dimman, bli avkopplad och lullig och bara lite hjärndött släppa allt annat i livet och bara sitta där liksom.

Istället blev det helnyktra kvällar och jag _kände_ in mig i filmerna på ett annat sätt. Jag upplevde dem - inte såg dem. Skillnaden mot för att vara på fyllan var markant, när jag nu har liksom kontakt med sinnen och känslor igen och inte är avtrubbad. Dessutom minns jag vad filmerna handlade om. Jag vet inte hur många filmer jag sett på fyllan innan där jag dagen efter inte kommit ihåg ett smack om hur filmen var....

På filmen igår kväll var det en scen med ett "trauma" där Brad Pitt tog fram en flaska sprit, öppnade och klunkade nöjt. För att bedöva sig och hantera traumat. En liiiiiiiiiiiten del inombords i mig kände igen känslan och påminde mig lite om hur skönt det var för stunden, för det ska jag inte ljuga för mig själv eller någon annan om. Precis i början av allt alkoholintag jag haft genom åren, har det varit en go känsla.

Jag känner mig dock stark. Jag behöver inte bedöva mig eller förgifta mig för att hantera livet eller trauman. Jag står stark och som hypnoterapeuten sa; "även om du sitter ensam hemma i ditt hus i skogen, så är du ju inte ensam. Du har dig själv som sällskap och vad är inte mer fantastiskt än det? Älska dig själv."

Nu siktar jag på början av nya veckan och efter en nykter måndag nu så kan jag bocka av 14 dagar som nykter.
Nästa delmål blir 20 dagar, vilket är nästa söndag.

Även igår åkte jag förbi mitt favorit-systembolag för övrigt. Jag kommer aldrig mer att sätta min fot där. Så jävla skönt att slippa stressen att hinna dit innan de stänger en lördag, sedan lite smånervöst gå mot ingången och kolla vilka som sitter i kassan och hoppas på att det inte är samma person som satt där dagen innan då jag också handlade osv. Så jävla skönt att inte behöva ta en presentkartong och låtsas som att jag köper en present, trots att personalen som sett mig 100 gånger innan samma år givetvis förstår att jag ska dricka det själv.

Så mycket tid, pengar och jävla fokus jag har lagt på att köpa ett smaksatt gift som redan kan ha gett mig cancer som jag inte vet om och som har brutit ner organ efter organ i min kropp. Sjukt - men skönt att slippa.

Profile picture for user Frihetsjakten

@ISE Tack, men nu känns det verkligen bra. Det kommer ta 2-4 veckor till innan min kropp och framför allt levern börjar fungera mer optimalt igen och blodkroppar och annat ska normaliseras, men så här "frisk" har jag inte känt mig på länge. Underbart!

Profile picture for user Frihetsjakten

Usch vilken jävla hållkäften-insikt jag fick levererad i ansiktet alldeles nyss. Jag handlar oftast på ICA-butiker och är medlem i deras stammis-kundklubb. Alldeles nyss kom det ett mail med "insikter" från vad jag hade handlat under 2022.

Jag tänkte för mig själv på skoj att folköl hade varit komiskt om det dök upp... vilket det tyvärr också gjorde. Topp tre vad jag handlat under 2023 blev 1) mjölk 2) ostkrokar 3) 3,5% öl.

Ostkrokarna har tyvärr också en koppling till alkoholen, eftersom jag vet att när jag dricker så blir jag extra sugen på salt/fet "mat" och en orsak till att min fd vältränade kropp lajvar badboll numera är just att jag först druckit alkohol i min ensamhet på kvällarna, sedan mulat en påse ostkrokar (eller annat skräp) innan läggdags. Rätt in på bukfetman.

Just folköl har jag oftast handlat antingen söndagar då bolaget varit stängt, eller dagar då jag försökt vara nykter. Jag har liksom firat kl 15:01 att systembolaget har stängt och YES, nu kan jag vara nykter den lördagen... för att kl 19:00 så har jag handlat öl på ICA. Min alkoholtolerans gör att 6-7 öl inte berör mig alls, utan jag måste dricka minst 11-12 folköl och för att inte se ut som en alkis så har jag delat på inköpen och bara köpt ett sexpack på ICA och sedan köpt ett annat på besinmacken. Macken brukar även ta 100 kr/sexpack numera.

Så förutom att jag har folköl som topp3 på mina inköp för mat/kost förra året, så har jag massor med inköp på bensinmackar med. Ihop med bilresor till/från där folkölen har varit det primära. UTÖVER alla inköp på systembolaget. JÖSSES vad kidnappat mitt liv har varit.

Profile picture for user Frihetsjakten

Jag bokför all min privatekonomi rätt så detaljerad. Under 2022 så gjorde jag 270 inköp av alkohol på systembolaget. I praktiken kan man översätta det till att jag drack så gott som varje dag. Jag har bokfört 56723 kr (puh) på dettaw.

Närmaste systembolag är nästan en mil bort och jag har varierat mellan flera olika systembolag, så lägg på massor av reskostnad. Plus det jag skrev ovan om folköl. Ska jag killgissa lite så är jag nog inte långt ifrån att ha lagt 100 000 kr på alkoholmissbruk förra året. Under en 10-årsperiod är det en miljon kronor. Alltså. På riktigt.

Profile picture for user Andrahalvlek

@Frihetsjakten Du radar upp käftsmällar på löpande band. Bra! Lögnerna tillhör missbruket - och ärlighet och sanningen tillhör nykterheten! När man väl fejsar sanningen och ifrågasätter alkoholromantiken bygger man en grogrund för läkandet.

Kram 🐘

Profile picture for user ISE

@Frihetsjakten Ja,det blir väldigt konkret. Jag har dokumenterat i Alkoholkalendern och varit äckligt ärlig.Det blir också en ögonöppnare. Jag har räknat ut att jag lagt ungefär 300 i veckan på Systemet. Det vill jag istället lägga ihop och göra något roligt med mina tjejer.

Profile picture for user Torparn_76

@Frihetsjakten Ja usch vad det kostar på att inte kunna dricka normalt. Också det där med att man köper hem en ” ”lagom” mängd (eftersom man är lite dålig på att stoppa i tid) och får ta en sväng på lördagen för att fylla på.

Det blir en jäkla massa extramil. Och så söndagsfolkölen på det. Nödraketer…

Var på konferens med jobbet nu i december och tänkte köpa med öl till hotellrummet.
(Man är ju om sig och kring sig med ekonomin…) Dock insåg jag att det inte är någon mening att göra det dagen innan utan hade en plan att göra det under lunchen. Det hanns dessvärre inte med vilket resulterade i att jag gick på minibaren istället innan sista passet för dagen. En halv flaska vin för 280 kronor gjorde att man i kombination med en snabb tandborstning och kaffe på det härdade ut det sista innan middagen. Skam.

Tror jag snittade 3000/mån på bolaget och det är nettokostnaden. Resor och folköl på det och en och annan söndagssushi där dottern fick skjutsa med epan så att jag hann med den där väntölen 🥲🙈

Fy fan.