@Charlie70 Alkoholist är snäppet bättre än alkis, det håller jag med om. När jag pratar om min pappa tex känns ordet alkoholist mest relevant. Och man kan ju vara alkoholist i olika stadier. MEN vi som har slutat dricka är ju inte alkoholister längre 🤔 När jag pratar med andra än dem som känner mig väldigt väl, eller här inne på forumet, så brukar jag bara säga att jag inte dricker alkohol. Punkt. ”Nej tack, jag dricker inte alkohol”. Inte ens ett ”längre” petar jag in längre.

Kram 🐘

@Varafrisk Så är det. Ingen är sin sjukdom handikapp. Jag säger inte att min dotter är utvecklingsstörd, hon har en utvecklingsstörning. Sen tror jag att ju oftare man använder ett ord, ju snabbare bryter man stigmat. Och för många alkoholberoende är ordet alkoholist just stigmatiserande.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Det har uppstått en liten intressant diskussion här. Helt klart är att det tycks råda delade meningar om begreppet. Ska man säga alkoholist/alkis/alkholmissbrukare/alkoholberoende. Jag vet att en del vänder sig emot att man skulle vara beroende, när det inte tycks vara ett fysiskt beroende d.v.s. man kan vara utan några dagar utan att få någon abstinens så man kan ju argumentera för eller emot alla epitet.

Egentligen tycker jag inte om att bli inkapslad i ett begrepp. Vi hade t.ex. ett kvartalsmöte med jobbet nyligen där personalen på stället dukade fram mat vid lunch och förklarade de olika valen som fanns på bordet och avslutade med "för det var någon som var vegetarian" och en kollega tittat på mig så jag känner mig manad att säga "Jag antar det är mig de syftar på, men jag är inte vegetarian." på vilket min kollega av någon anledning förvånat säger "Va?" och jag blir tvungen att förklara "Nej, det är bara det att jag inte äter kött". Jag tror egentligen att det jag är skulle kunna kallas Pescitarian eller något liknande, men jag känner inget behov av att ha någon sådan etitkett. När någon bjur på mat brukar jag bara vänligt fråga om det finns något alternativ utan kött. Innan var jag mer strikt men nu hade det hänt några gånger på utlandsresor att jag blivit serverad mat med kött. Jag är ju ganska pragmatisk av mig så jag har ju ätit. Oftast är det ju inga problem men ibland kan det ju vara lite med språket. I Europa har det ju sällan varit problem, men i Polen en gång så frågade jag om de hade något vegetariskt i kantinan och de sa, javisst, vi har en soppa, så jag tog den. Det var en ärtsoppa. Den var lika vegetarisk som ärtsoppan i Sverige är :) Hade jag varit idealist så hade jag såklart lämnat hela soppan utan att äta den, men det hade inte gjort någon praktisk skillnad med det jag vill åstadkomma med att undvika kött. Jag antar att jag är mer av en idealist när det kommer till att inte lämna mat, vilket jag inte gjorde denna gången heller. Observera att detta inte händer varje år ens, utan oftast finns ju alternativ när man är ute och äter eller att någon frågar vad man vill ha för mat.

Nu kanske jag börjar trassla in mig i personliga anekdoter och komma ifrån ämnet litegrann. Min poäng kom nog fram utan dem. Om inte epitetet har något egenvärde, så ser jag ingen användning av att använda dem. Vi namnger ju saker just för att det ska förenkla för oss att förstå vad det handlar om. Ibland kan det säkert ha ett syfte att säga "Jag är vegetarian" om någon ska laga mat till en. Men det förutsätter också att mottagaren är bekant med dess innebörd, för annars finns det ingen nytta med det. Nu är ju inte just jag Vegetarian utan kanske pescetarian då. Men om jag ska försöka komma till skott med kärnan i min tanke här.

Jag kallar mig inte pescetarian, utan löser situationer där frågan kommer upp med att enkelt förklara att jag inte äter kött. Det är ju inte så att jag är pescetarian och det styr vad jag äter. Det är ju hur jag äter som gör att jag skulle kunna definieras som pescetarian. Jag använder alltså inte den termen om mig ändå, men jag skulle inte förneka att jag i praktiken är pescetarian.

Jag kallar mig inte alkoholist heller. Men lite analogt med pescetarian skulle jag inte förneka att jag åtminstone varit det och jag skulle inte heller ta illa upp om det användes om mig. Det är ju trots allt ett helt korrekt beskrivande ord om mig. Nu är det kanske lite mer laddat än t.ex. vegetarian, men det spelar ju ingen roll.

@TappadIgen Så himla rätt tänkt. Vi är inte våra diagnoser/sjukdomar/kostval. Lika lite som min dotter är utvecklingsstörd. Hon har en utvecklingsstörning och enda gången jag ens nämner det är när andra behöver ha viss förståelse eller bemöta henne på ett adekvat sätt. I vardagen är hon bara T 😍 En tjej med många styrkor - och visst behov av guidning i livet.

Jag tror jag ska börja kalla mig alkoholfri. Om någon frågar. Det är ett härligt bejakande begrepp, ungefär som att jag hellre är självsam än ensam. Det kan bli intressanta diskussioner om ordvalet alkoholfri kan jag tänka mig. Efter snart tre år som nykter är jag redo att även i min vardag ta diskussionen, då och då. Jag väljer tillfällena.

Till vardags funkar det bra att säga att jag inte dricker alkohol (eller som du inte äter kött) och sen fråga om det finns något alternativ.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Jag tycker också att alkoholfri är bra att kalla sig! Man slipper dricka giftet, och har blivit fri från det. Det är något att vara riktigt stolt och glad för.😍 Det är ju samma sak som om någon kallar sig nikotinfri, efter att ha lyckats sluta röka, och inte ersatt det med snus. Det är ju jättebra!

Kram

@Torn ”Nej tack, jag är alkoholfri. Har du något alkoholfritt att erbjuda förutom läsk?” Kan funka utmärkt på krogen! Eller festen! Frihetskänslan är verkligen det allra mest påtagliga i nykterheten. Jag känner mig fri och bekväm med att göra nya saker, och gamla saker. Jag är mer chill, det är inte lika viktigt vad andra tycker. Jag slipper ångest, skuld och skam - jag är fri från det.

Kram 🐘

@Andrahalvlek @Torn Kul att ni gillade uttrycket😁. Jag tänkte att man säger ”fri” i många sammanhang. Barnfri, skuldfri, feberfri, symptomfri mm så alkoholfri passar ju bra. Man är fri från alkohol😄.

Och jag kommer fortsätta köra på "Jag dricker inte alkohol". För mig känns konstigt att hitta på egna ord om något som är så oladdat för mig. Skulle heller inte säga självsam bara för att jag gör något ensam. Känner jag mig inte ensam så är ju inte det ordet laddat o behöver inte göras om.

@Sattva Det är det fina. Man hittar ord som passar för en, man associerar olika och man kan leka med betydelsen av dem. Jag tycker det är roligt med ord och det tillkommer nya varje år i lexikon. Det är också viktigt med ord och det man säger. Egentligen behöver jag inte säga eller förklara för någon att jag inte dricker alkohol, det är min ensak. Jag säger helt enkelt bara nej tack! Gillar ändå alkoholfri, tycker det är lite kul och det roar mig😁

@vår2022 Ja absolut tillkommer nya ord. Att jag inte tycker alkoholfri är mer tillämpbart känslomässigt för mig än att kalla mig nikotinfri, eftersom jag heller inte använder lågon form av nikotin, ärningfn kritik mot ditt ord!

@Sattva Jag tar det verkligen inte som kritik, vi hade en diskussion. Alla får tycka som man vill 🙏🏻 Jag gillar olika, det berikar.

Att använda ord som självsam och alkoholfri handlar för mig om att bejaka det positiva. Och om jag säger orden till andra bjuder jag kanske in till en diskussion. Så tänker jag. Att som singel inte sträva efter tvåsamhet är lite kontroversiellt, liksom ett nyktert beteende. Folk blir lite provocerade. Så det finns saker att just diskutera där.

Jag kom på senare att en forumdel heter ju just ”Vara alkoholfri”, så fler kanske embrejsar just det ordet!?

Kram 🐘

Igår kom jag till skott. Jag bor precis mitt emot en simhall, så vad finns att tveka på? Ingenting. Jag gick dit kl 13.30 och var hemma igen strax före kl 15. Ungefär 45 minuters simning och 800 meter bröstsim blev det. Kass tid, men man kan inte leva på gamla meriter. När jag var i bättre form klarade jag 1.000 meter på 30-35 min, så jag har lite att jobba med. Crawl är nästa steg - och då får kondisen att jobba med. De gånger jag har crawlat har jag knappt orkat 25 meter innan jag har fått stanna och pusta ikapp.

Det var så himla skönt 😍 Det var jag och två gubbar som simmade runt, runt, runt på en bana medan barn och vuxna stojade i resten av bassängen. Jag intog ”gubbtempo” och det var en helt perfekt start för mig. Det kändes i båda knäna, men det funkade bra att simma. Lördagssimma ska bli min nya rutin. På sikt tänker jag nog morgonsimma en dag i veckan också, men en sak i taget. Oavsett vad jag har för planer för lördagen så hinner jag simma.

Idag tar jag det soft. Ska besöka yngsta dottern en stund i eftermiddag. Tvätta. Laga mat. Jag har verkligen hittat tillbaka till glädjen med att laga mat. Antiinflammatorisk mat. Idag blir det currystekt kyckling, broccoli och jordnöts/kokossås tänkte jag. Eget hittepå. Har köpt en stor burk osötat jordnötssmör, så jag måste hitta bra användningsområden för det.

Kram 🐘

Överlevt första dagen på ”nya jobbet”. Lite förvirrat, mycket folk som man knappt kan namnet på, alla sitter utspridda, ytterst få rutiner är på plats. Learning by doing.

Och jag vet att allt inte går att förutse, att man får identifiera problemen och hitta rutiner för hur de helst inte ska uppstå igen. Det är okej. Jag är en lösningsfokuserad person. Kommer gärna med förslag på hur man kan göra.

En sak är i alla säker - på vår enhet inom koncernen är vi väl förberedda. Vi kan rubbet, på alla områden där andra bara kan en liten del. Det är inte så mycket som vi behöver lära oss, det är rutinerna som ska sättas bara. Och vi är vana vid att dagligen kommunicera skriftligen med kollegor tio mil bort.

Slutade kl 15.30, men satt kvar till 16.20 eftersom jag ville slutföra en sida. Sen gick jag direkt och lade mig och sov i 1,5 timme. Inte bra för nattsömnen, men samtidigt välbehövligt eftersom min hjärna var som ett getingbo. Och ett sundhetstecken att jag kunde koppla av och ta en höneblund.

Kram 🐘

@Andrahalvlek Det är så häftigt att läsa hur du kommer på fler och fler sätt att må ännu bättre. Bort med alkoholen för längesedan och efter det ta dig igenom depressionen sedan addera alla nyktra vanor med kost och motion ❤️ En sånn hurtbulle du kommer vara den dagen du går i pension 💪🥰

Kram

@Helahea Lite samma sak idag, men idag ska jag inte ta en höneblund. Nattsömnen blev lidande igår. Jag försöker vila i insikten att allt som känns rörigt nu kommer att klarna med tiden. Sakta men säkert kommer jag att få en fungerande distansrelation till kollegorna på de andra tidningarna. Människorna bakom namnen kommer att bli lite mer verkliga för mig, och jobbet kommer efterhand att kännas nästan plättlätt. Tålamod. Just nu är det roligt, men lite för uppslukande för min smak. Inte hållbart i längden.

Kram 🐘