@Jan.3. Ja, det är en härlig känsla. Mina barn börjar komma upp i åldern där kompisar spelar större roll men är lite för små för att ta sig hem själva, iaf kvällstid. Så skönt att veta att det aldrig är några problem. Likadant barnfria dagar, förr kunde jag undvika att svara om någon hörde av sig för jag var ju märkbart berusad redan innan 18 en lördagskväll 🙈

@vår2022 tack! Ja, det rullar på fint här. Och som du säger, skönt att man själv har kommandot och hittat viktigare prioriteringar i livet 😊

Jag tänker mycket på alkohol just nu. Inte som i att jag tänker på det och vill dricka utan mer tankar kring alkohol. Funderar mer och mer på om jag ska ta ett ännu längre uppehåll. Förra året drog jag i handbromsen och tog tre nyktra månader. Efter det har jag hållit mig till ett måttligt drickande på det stora hela. Ett fåtal dryckestillfällen per månad och då rimliga mängder. Men det har också gått över styr. Förra sommaren köpte jag en box med ambitionen att den skulle räcka hela sommaren, jag som dricker så sällan nu. Den var slut inom två veckor. Å andra sidan klar förbättring mot sommaren innan då den var slut på 3-4 dagar men ändå så fel. I vintras skulle jag ha en tillställning hemma och hade köpt hem rätt mycket alkohol. Tillställningen blev lugn och städad men när det sen fanns rester kvar så kom dom dåliga vanorna och jag drack nästan dagligen tills det var slut. Inte samma mängder som förr men jag vill inte ta två, tre glas en tisdag bara för att. Det var även ett tillfälle i vintras som gick överstyr men då i form av för stor mängd. Den mängden, ungefär en flaska vin, var standard för dryga året sedan men idag är det ett stort snedsteg. Men jag börjar fundera mer och mer på vilken relation till alkohol jag vill ha. Om jag ens vill ha någon. För ett tag sedan åt jag lördagslunch med några vänner. Samtliga beställde in varsin dryck till lunchen och that's it. Det är en okej relation. Jag uppskattade verkligen det glaset och kände sen att jag hade gjort mitt. Kvällen spenderade jag hemma, drack saft och kollade på en serie. Men jag tycker det är rätt jobbigt att det ändå är tillfällen då det blir fel. För någon som inte har ett problemdrickande kanske inte en vinfylla och några glas mitt i veckan är ett problem men för mig är det det. Jag vill inte ha det så.

Jag räknar inte dagar längre men det är nog cirka tre veckor sen jag senast drack något. Vid det tillfället var det en ensam cider så jag har inget uppehåll pga ny botten. Har helt enkelt inte varit sugen. Men jag funderar på hur jag ska gå vidare. Hur jag vill gå vidare. Att bestämma sig för till exempel tre vita månader känns vare sig betungande eller skrämmande. Jag vet nu, till skillnad från den 19 december 2021, att det inte är några problem. Att jag klarar mig fint utan alkohol. Det som skrämmer mig är att jag blir så osocial. Jag är rätt ensam redan som det är då mina kompisar har fullt upp med familjeliv och de två tjejer jag hängt mest med senaste åren har båda två blivit sambos nyligen. När jag väl träffar någon av dom, eller andra vänner, så är det alltid alkohol inkluderat. I lördags tackade jag nej till bubbel hemma hos en av dom just för att jag genuint inte ville dricka men inte heller orkade stå till svars för det. För jag upplever att jag blir ifrågasatt. Jag vet många här som menar att dom som ifrågasätter antagligen själva har problem. Så kanske det är. Men jag är inte redo för att säga att jag inte vill dricka. Att antyda att jag har problem. Och jag vill heller inte sätta mig i situationen där jag dricker för någon annans skull. För att slippa frågorna.

Vet inte vart jag vill komma med detta svammel men ville ändå få ner tankarna i min tråd. Jag är inte aktiv här längre, vare sig läser eller kommenterar men jag gillar att ha mina tankar och framsteg (för trots snedsteg är jag väldigt stolt över de stora framsteg jag faktiskt gjort enligt mig själv) någorlunda samlat här. Och de tankar jag tänker nu är faktiskt rätt nya för mig. Har jag kanske fått nog? Är det ditåt det barkar? Jag vet inte. Just nu tänker jag att jag fortsätter som nu. Det vill säga helt nykter. Hur länge vet jag inte men just nu känner jag verkligen inget sug alls. Möjligtvis efter den där enskilda drycken till helglunchen men inte det minsta sug efter vinaftnar med vännerna. Och definitivt inte efter ensamvin en vanlig sketen vardag. Jag får väl återkomma när jag samlat tankarna en aning.

Tredje nyktra helgen den här rundan och det känns bra. Det känns vare sig främmande eller skrämmande så som när jag bestämde mig för att förändra mitt dryckesmönster för dryga året sedan. Från att inte ha ägnat forumet någon större energi alls på en lång tid så har jag börjat läsa mer och känner att jag vill skriva. Jag har senaste veckorna reflekterat mycket över mitt måttliga drickande och kommit fram till att det är väl just måttligt om man ser till rekommendationer från tex IQ/Systembolaget. Men jag tror inte det fungerar så bra för mig. Inte så bra som jag övertygat mig själv om. Det sociala drickandet eller vad vi ska kalla det för är inga problem. Problemen uppstår när jag köpt en större mängd än vad jag egentligen är okej med att dricka. Som inför tillställningen jag skrev om ovan, när det fanns alkohol kvar så drack jag flera kvällar den veckan tills det var slut. Om jag till exempel köper en vinflaska och tänker att den ska räcka till två kvällar så dricker jag nästan hela på samma kväll. Jag kan inte ha alkohol hemma. Där är min stora fallgrop. Det har jag egentligen varit medveten om ända sedan start men likförbaskat är det ett antal tillfällen senaste året då det har funnits mer än lovligt ranson hemma och då har det gått som det gått. I huvudet ska det ju räcka länge, jag dricker ju så sällan numera. Kanske 3-4 tillfällen på en månad. Men när det finns hemma drar jag ju hela månadsransonen på 3-4 dagar istället. Jag mår ju så otroligt mycket bättre när jag inte dricker vin i min ensamhet hemma! Detta fenomen har inte inträffat ofta men tillräckligt många gånger för att jag ska reagera och vilja agera. Så jag reflekterar vidare, håller mig nykter tills vidare och funderar på hur jag ska lägga upp framtiden.

@Friluftstok Hej, jag tycker det är synd att du behöver tänka så mkt på A, när du egentligen verkar må bäst av att inte dricka. Har själv samma problem, kan dricka ibland, men så går det åt skogen helt och hållet däremellan.
Det funkar aldrig i längden att dricka måttligt och efter att ha försökt så många gånger, så vet jag att jag inte klarar det längre. Enligt det jag läst om alkohol och hjärna så är det helt enkelt så att det krävs så stora mängder alkohol för att bli påverkad när det gått för långt. Inte heller kan man någonsin få samma lustkänsla som man får i början. Också det pga hjärnans funktion. Det blir bara en jakt på det omöjliga i alla fall.
Men det kanske du redan vet. Det jag tänker på är det du skriver om dina vänner. Tycker det är många här som har svårt för att säga att de inte dricker. Det är ju så oerhört synd att det ska styra.
Jag fick rådet här att bara säga att jag tänkt ta en nykter period för att se om det känns bra.
Så har jag också sagt, eller bara beställt eller tagit med nån cola eller nåt. Och hör och häpna, ingen har undrat nåt eller sagt nåt. Jag tror att efter tre månader så har alla blivit så vana vid att du inte dricker att de inte märker att dina tre månader är slut :) Låt dig inte isoleras. Det kan aldrig vara bra. Jag har haft hur trevligt som helst vid ett par liknande tillfällen. Kanske ligger känslan bara hos dig? Om någon ändå frågar mer och du inte vill diskutera det, så kan du ju säga att du sover bättre utan eller blir mindre trött och därför har du bestämt att vara utan ett tag.
Är det vänner så tjatar de inte... Möjligen för att de känner på sig att de inte själva skulle klara det....
Som sagt, jag hade samma funderingar som du, men det verkar inte som folk är så intresserade i alla fall.
Hoppas du vågar prova :) Det kan vara värt det. Annars blir det ju ändå inte bra.

@Amanda L tack för svar! På det stora hela så funderar jag egentligen inte så mycket. Det går väl i vågor som nu, när jag reflekterat en hel del över hur jag vill och inte vill ha det 🤷‍♀️ Sen blir det alltid mer funderingar när jag är aktiv här inne 😅 Känner mig liksom misslyckad trots att jag dricker ungefär 10% av vad jag gjorde för ett par år sen. Har ju givetvis gått nykter på flera grejer senaste dryga året och vet att jag inte har några problem med det men har ändå stött på patrull från andra ett flertal gånger. Jaja, det klarnar väl vad det lider.

Pratade länge i telefon med min allra närmsta vän. Vi har känt varandra halva livet, sen vi var unga och dumma. I våra tidiga 20s festade vi mycket så som många studenter gör. Det gick sen över i lugnare middagsbjudningar, så som det lätt blir när man växer upp. Men sen, i samband med en ålderskris vi hade samtidigt så började vi festa som 20s igen en sommar. Vi pratade mycket om alkohol ikväll. Hon tog något glas vin över telefon och jag berättade att jag inte dricker just nu. Hon vet att jag hade flera långa uppehåll förra året och att jag lagt om mina vanor. Hon har också varit ett fan av vardagsvin men la om sina vanor när hon blev sambo. Vi är båda på en bättre väg men diskuterade mycket kring varför vi hamnade i vardagsvinet. Hur det smög sig på. Hur ett glas året efter blev två och ytterligare ett år senare var tre. Jag pratade mycket om de fördelar jag upplever när jag inte dricker/dricker sällan och hon lyssnade intresserat. Jag vet att vi båda haft liknande dryckesmönster men ingen av oss har erkänt att vi har problem. Jag intalar mig att jag har större problem, att hon ändå hade kontroll. För det är ju mig det är fel på. Ikväll berättade hon om händelser för ett par år sen som fick mig att inse att hon och jag kanske var på ungefär samma ställe för två år sen. Jag visste ju att jag drack 2-5 gånger i veckan men när vi sågs eller pratade så utgick jag från att det var hennes första glas för veckan. Hon frågade hur länge jag skulle hålla upp och jag svarade tills vidare. Det var ett intressant samtal på många sätt och jag käkade massor med vindruvor under tiden. Lite ironiskt sådär, så många vinglas vi delat över telefon och irl. Så vindruvor kändes passande och alldeles lagom 😅

Då påbörjar jag den fjärde nyktra helgen. Åkte till affärn efter jobbet i jakt på något gott att äta ikväll. Min grundtanke var chips men jag kom ut med sill 😅 Så SOS minus snaps står på menyn. Sill, ägg, ost och alkoholfri öl. Köpte en Melleruds, hoppas den är god! Och sen mitt safe card Easy Rider. Ha en fin helg!

Påskhelg och det blir en nykter sådan. Femte nyktra helgen nu. Ja, vardagarna har också varit nyktra 😅 Blir en helg här hemmavid med kidsen. Vi har tänkt att åka till ett utflyktsmål ett par timmar härifrån imorgon. Senaste året har jag gjort så otroligt mycket mer sånt. Det här med att vara körduglig tidigt på dagen har helt klart sina fördelar! Ska även göra i ordning balkongen och om det är någorlunda lä så blir det nog en alkoholfri öl där eller två. För mig fungerar alkoholfria alternativ mycket bra och jag kan få känslan av lite festligt och speciellt. Jag har sällan tänkt att jag ska dricka mig full, gå in för det liksom, förutom i ungdomen, utan grundtanken har alltid varit att fira något med ett glas vin. Ett. Som oftast blev 3-4 när vindunken låg där så lämpligt i kylen. Egentligen var det ju bara det första glaset som var just speciellt och festligt. Men att ta en alkoholfri öl ger faktiskt den känslan. Det är också en grej som är konstig, det här med öl vs vin. Jag har alltid uppskattat öl mer än vin och med öl kunnat begränsa min konsumtion utan någon större ansträngning men likförbaskat var det vin som blev snuttefilten? Jaja. Färdigsvamlat för idag! Önskar er alla en god påsk! 🐣

Check på sju timmars utflykt med barnen. Blev många mil i bil och totalt fem stopp däribland en för oss ny nationalpark. Det är inte ofta man snubblar över en sådan. Kände ju till den men inte att den låg relativt nära vårt huvudsakliga mål för dagen. Trots dryga året med betydligt bättre vanor och nu helt nykter tills vidare så känner jag sån lycka över en sån här dag. Jag vaknade någorlunda pigg (är extremt morgontrött så någorlunda pigg är nog det högsta jag kommer på morgonskalan såvida jag inte får tonårssova till närmare lunch 🙈), fixade med matsäck i lugn och ro vilket inte kändes särskilt betungande, kunde sätta mig bakom ratten innan elva utan minsta oro, kunna ta sig tid och stanna vid fler ställen än vad som var tänkt utan att känna stress över att hinna hem och öppna vinflaskan. Nu ligger jag i underställ på soffan, kollar igenom dagens foton och dricker Zingo. Bra avslut på bra dag.

Har reflekterat en del över varför jag börjat skriva igen och insett att jag denna gång gör det för min skull. Förra gången jag var aktiv, i samband med förändringen var det dels för mig men mycket för det sociala. Vi var flera som var på ungefär samma nivå då och jag fann en gemenskap med dom. Vissa har försvunnit och andra har gått till det vidare livet. Och här står jag kvar 😅 Men jag vill finjustera min förändring ytterligare. Dricka än mer sällan. Aldrig göra såna dumheter som att köpa hem en box och tänka att det ska räcka hela sommaren. För det kommer den inte göra. Att skriva här och vrida och vända på hur det har varit och hur jag vill att det ska bli hjälper mig att se det magnifika i dagar som denna. I början av min förändring så var jag tacksam för varje morgon jag vaknade och inte var bakis. Det är jag inte längre då inte bakis är det nya normala 🤷‍♀️ Men jag står inför ett nytt vägskäl och behöver påminna mig själv om alla fördelar, allt det positiva liksom.

Fint beskrivet, känner igen känslan. Så skönt att inse att livet är helt hanterbart och till och med trevligt. Att ha energi och nyfikenhet en ledig dag istället för baksmälla.

@Kennie ja, det är ju faktiskt helt hanterbart 😅 Blir nästan lite full i skratt ibland. Efter en jobbig, eller bra, dag så kan jag ibland tänka "nu förtjänar jag ett glas vin" Och det är där det roliga kommer in i bilden. För förr trodde jag verkligen det, att jag förtjänade det. Att jag behövde det. Att det var belöningen. Men nä, livet är ju hanterbart. Jobbiga dagar på jobbet, möten med BUP och skola, dejtpanik, firande, matlagning osv går ju faktiskt riktigt bra att göra utan vin!

@Friluftstok Vill bara skicka en kram❤️ Vad du jobbar på bra! Vi skrev ju h varandra ett tag men jag minns det som om du skrev ganska frekvent m en annan person. Visst var det så? Vad var nicknamet? Ngt med frimärke eller el jag helt ute och cyklar?

Ha en riktigt fin påskafton🐣

Kram🥰

@Varafrisk nämen hej! 😊 Jag hade helt missat att du startat en ny tråd och kämpar på! Läste lite på slutet i den, wow vilket jobb du gjort! 🤩 Vet ju att du hade det väldigt tufft så det måste kännas så bra med så många vita dagar nu? Skrev ju mycket med Rehacer, är det henne du tänker på? Hennes senaste inlägg var mycket positiva och kändes som även hon är på rätt spår 😊

Önskar dig en riktigt god påsk också! 🐣

@Friluftstok Det känns jättebra nu! Kämpar inget m alkoholen just nu men jag är på min vakt därför gör jag mina morgonrutiner och går på möten. Känner lite sug emellanåt men låter det vara just sug och så blåser det iväg. Det som är tuffast nu är insikten att jag har gjort mina barn och man i synnerhet min dotter mer illa än vad jag någonsin anat! Men vi pratar om det och vi läker tillsammans. Tack och lov för det🙏🏻

Vet du vem jag menade? Jo, det var ju du!Räknar dagar på ett gammalt kuvert….det var ju därifrån som jag tänkte på frimärke. Så tokigt🙈🤣

Ha det fint❤️❤️

Dejt-panik hahahaha. Bra ord 😂
Jag hade fullkomlig dejt-panik en dag i påskhelgen. För mig får det dock inte heta dejt för då sluter jag mig helt men kan uppskatta lättsamt häng. Att ha häng-dejt.
När jag var på alla tabletter fanns en rad roliga killar jag hade häng-dejt med då och då men efter tablettavslut för över 1,8 år sen har jag slutit mig helt. Det här med planerad träff känns svinjobbigt. Har funderat mycket på det här och tänker att jag borde ändra på det och börja leva lite igen så i påskhelgen tackade jag till slut ja till häng-dejt med en av de här killarna men samma dag vaknade jag med sån panik att jag knappt visste vilket ben jag skulle stå på. Gick in i min tråd och skrev tre lååånga inlägg om det hela men som jag aldrig postade med rubriken Hjälp! Tyckte det kunde vara relevant på forumet ändå för min rädsla ligger i att en del av killarna har bara känt mig som tablettpåverkad och nu som opåverkad har min syn på en del människor jag lärt känna som påverkad förändrats på både gott och ont. Det här är en jättegullig kille men jag blåste av häng-dejten samma kväll i ren skräck. Vill inte hetsa fram och påtvinga att ha träffat men känner själv att jag lagt en fullkomlig blockering på mig som jag inte för världen vet hur jag ska låsa upp!
Om jag varit onykter på krogen har det kunnat inkludera killar ibland men det här med att planera en träff i nyktert tillstånd har blivit ett besvär. Jag hade inte de här besväret innan tabletterna när jag ju också var opåverkad. @Friluftstok, hur i hela världen låser jag upp den här blockeringen? 🙉🙉🙉

@Natalia det du beskriver som hängdejt är ju det perfekta! Jag närmar mig 40 och när jag varit på Tinderdejter med män i min ålder eller några år äldre är det alltid så uppstyrt. Middag. Nån aktivitet med tid att passa. De yngre killar jag dejtat har haft en annan inställning. Kunnat spendera en eftermiddag på basketplanen (jag är inte en sportig person annars), heldag på Liseberg, sova i vindskydd, spela tv-spel en eftermiddag osv. Vet inte om det har med åldern att göra egentligen eller om det är personligheter? I mitt fall är det definitivt personlighet, jag har inte riktigt mognat i samma takt som många jämnåriga 😅
Vad man ska göra för att häva blockeringen vet jag inte. Det är väl egentligen bara att utsätta sig för det. Men det är klart, om det skapar panik så är det ju inte hållbart heller. Men dom flesta gånger så är det ju inte så farligt, även om det inte klickar. Jag har träffat ett par riktiga stolpskott genom åren men majoriteten har ändå varit trevliga om än inget för mig. Men om du vet att den här killen ändå är intressant på nåt sätt, föreslå nån aktivitet som du bestämmer, nåt du tycker är kul och uppskattar? Det kanske tar bort lite av dejtkänslan och att det blir mer häng?

Vet du vad jag gör nu? Sitter på balkongen i soooolen ☀️ Flyttade i vintras så har kånkat upp alla möbler och krukor för fyra trappor, innan var det bara en halvtrappa 😅 Men nu sitter jag här 🤩 Fördel med att komma högre upp är fler soltimmar då andra hus inte skuggar! 😎