@Se klart Härligt inspirerande det du skriver:
” Jag kunde känna igen så mycket av osäkerhet och ”vem är jag nu” i början, till att steg för steg bli personen som inte dricker, och hur bra den kostymen så småningom passar. Jag har inte tid, råd eller ro att dricka ett enda glas till i mitt liv. Den vetskapen är lätt att bära!”

Jag ska tänka i de banorna, kostymen kommer passa mig perfekt såsmåningom, det är rätt sätt att tänka för mig! Och jag har inte tid, råd eller ro att dricka! Jag vill leva ångestfri, energisk och lycklig! Satsa på att lära mig mer om alla bra sätt att få ut det bästa av livet❤️

Stor kram❤️

Ja @himmelochhelvete du behöver gå in den lite först bara. 💞
En lite bra erfarenhet är att ju längre tiden går desto mindre ”fokuserad” blir man på nykterheten, men livet kommer liksom över en istället. Jag kan sitta och spana ut genom fönstret (ljust!) och känna sån enorm glädje över att det är fredag, sovmorgon imorrn, frukosten. Köpt fisk och en flaska a-fritt bubbel (gör inte det så ofta numera så det känns lyxigt)
Jag glädjs över att vara frisk (vad jag vet) och stark, och jag vet att det också hör ihop med att jag inte längre dricker.
Det är klart att jag kände glädje över såna saker tidigare också, men glädjen var alltid lite grumlig och skavig. Och mot skav och grummel hjälper ju ett par glas vin (inte).
Ren glädje låter hemskt religiöst, men kanske sann, eller autentisk?
På riktigt, tror jag är den bästa beskrivningen! Kram på dig 😍

@Se klart Jag tycker det är så intressant nu att utforska nykterheten, vad den gör med mig, hur jag reagerar. Nu har jag haft en veckas semester med vänninor som druckit hela veckan och jag har kunnat observera vad A gör med dom. Det har varit otroligt lärorikt och intressant. Vissa är mer intressanta än andra att observera. Hur glad en kan vara när den har tillräckligt med promille medan den samma är oerhört grinig och klagig hela dagen efter ända tills promillehalten gått upp igen fram emot eftermiddagen då alla klagigheter förändras till hur fantastiskt allt är igen.

Det har varit väldigt lärorikt att jag kunnat tänka på mig själv som jag är nykter och hur jag vet att jag hade mått om jag hade druckit. Jag är så extremt mycket mer balanserad när jag inte dricker. Jag hade varit så starkt övertagen av A nu efter en vecka att jag mestadels hade mått dåligt och bara tänkt på att jag behöver A för att komma ifrån de jobbiga känslorna. Jag hade känt det som om nerverna satt utanpå, jag hade varit helt slutkörd mest psykiskt!
Jag är så oerhört tacksam över att vara nykter! Jag har inte fått de extrema dopamintopparna som de andra men jag har inte heller fått de djupa dalarna och det är värt det tusen gånger om att inte få topparna på samma sätt bara för att slippa dalarna.

Denna resan har varit så viktigt för min utveckling i nykterheten❤️

Kram

Jag tänker att det är helt rätt hur du tänker och förhåller dig, vänder och vrider på erfarenheterna utifrån detta nya: jag ät nykter! Och jag tror dig, minns själv hur hemskt det var att komma hem från resor som varit vin-varje-kväll, man var ju tröttare än innan ledigheten.
Inte konstigt att man faktiskt var helt slut.
Fint att höra om din vecka och hur du tacklat både upp och nedgångar, och välkommen hem! Kram ❤️

Godmorgon Stockholm
Tog en tia på På Spåret igår, första gången. Några ensamma hjärnceller som simmar runt och möts tydligen ibland. ☕️
Träffade en kollega (flyktig sådan) igår som drabbats av bältros.
Är så sjuk. Kan inte gå in på alla detaljer men jag åkte iaf och tog en bältrosspruta direkt efter vårt möte. Hett tips till alla. Dyrt men värt. Kollegan sa: du kan tänka dig vad jag skulle betala för att slippa det här?
Hade en skön start på helgen. Har ”bara” fullt upp på arbetstid och det innebar att sluta kl 17 en fredag, hinna handla, dammsuga. Normal människa här!
Tänkte på er alla här igårkväll. Hade sån underbar fredagskänsla, vid 23 gick jag och la mig. Mitt dygn har efter låååång tid förflyttats så till vida att jag kommer i säng i tid. Ofta vid 22 på vardagar. Det har stor betydelse för min ork, jag har många år sovit 5-6 timmar max. Ofta mindre. Nu sover jag regelbundet mellan 7 och 8 timmar. Fatta vad skönt för hjärnan’
Nästa steg i mitt omhändertagande av denna kropp och själ är såklart träningen. Torra gator här i stan, fina springskor i hallen! Nu mot landet och lite fix med mina låd-sådder som jag ska testa i år.
Njut av dagen allihop. Kram 🥰

@Se klart Usch för bältros. Jag tillhör dock de ytterst få som hade vattkoppor det år jag fyllde 30 år. Samtidigt som båda barnen. Jag blev dödssjuk. (Jag hade inte vattkoppor som barn helt enkelt, så jag saknade antikroppar.) Eftersom det är samma virus lär jag slippa just bältros. Anledningen till att man får bältros är att de vattkoppor man fick som barn inte längre räcker till, antikropparna försvagas med åren. Så det är en typisk mormorssjuka. Däremot har jag börjat ta TBE-sprutor. Två tagna, två återstår.

Kram 🐘

@Se klart Jag ska också vaccinera mig mot bältros. Min syster hade äggstockscancer och vi visste att hon skulle inte överleva den. Men…hon fick bältros i ansiktet pga hennes dåliga immunförsvar blev hon liggande medvetslös i tre veckor och därefter somnade hon in. Så…jag har stor respekt för bältros.

Ha en fin lördag❤️kram

@Himmelellerhelvette Det är en spännande resa och process om man intar det perspektivet och nyfiket utforskar det. Man lär sig så mycket om sig själv och kan se det utifrån på ett annat sätt. Många gånger smärtsamt i stunden, men man kommer framåt och ur det klokare och rikare på erfarenheter. Man ser också på sitt sammanhang och på olika situationer med andra glasögon, mer breddat och med mer helhetssyn. Det finns inte bara ett sätt att göra saker på längre, det finns många alternativ att välja på. Man är fri och mer kreativ i att leva sitt liv.

Välkommen hem och njut av din utveckling i nykterheten❤️

Nja, AndraHalvlek, det där du skriver om bältros stämmer nog inte. Anledningen att man får det(som jag läst mig till) är att viruset finns i kroppen om man haft vattkopppor och kan reaktiveras om immunförsvaret är nedsatt. Smart att ta bältrosvaccin men det är bedrövligt dyrt. Så jag tänker senare…. Men det är många jag känner som har haft/fått och några blir aldrig av med det.
Lycka till med din frösådd.

Tack för kramen @Dracker 😊 och inlägg- jag kan noll om exakt hur det ligger till med virus och vattkoppor men trots att det är jäkla dyrt så vill jag verkligen rekommendera att ta vaccinet. Har inte riktigt fattat hur illa det kan bli- framförallt med stigande ålder.
Och apropå stigande ålder väcktes jag av katterna vid 06:30, de, jag och f d mjölkbonden vakna i denna by så tidigt och fick en makalös himmel till tröst.
Kämpar på med min diet.
På helgen låter jag mig äta lite bröd, choklad ELLER glass. Eller alltihop. Men inte allt hela tiden- som tidigare… på vardagarna är jag högst asketisk kring allt. Det får bara vara så nu, tills jag kommer igång med springet- vilket ger lite mer luft till kalorier. Otålig.
Nä nu blir det frukost med lite rostat bröd, keso och mango. Kanske ett ägg. Och Godmorgon världen!
Godmorgon forumet, njut av söndag hörni ☕️💞

Mitt i veckan konstaterar jag att dessa dagar lyser vardag- på ett rätt bra sätt. Jobbar på i full fart verkligen, hjärnan får veckla ut sig som en fallskärm för att liksom hinna omfatta smått och stort men jag går ändå hem numera med en känsla av; klar för idag! Så har det inte varit sedan före pandemin, då var jag less på att inte ha så mycket utmaning men sen fick jag så jag teg under tre år… Nu andas jag ✅
En lite ny känsla för mig och jag vet att andra tider kommer i livet men jag har numera åldern inne för att ha vett att glädjas.
Om bara en månad kommer vårt lilla barnbarn. Minns när hennes storasyster föddes för snart tre år sen och jag kände så starkt att nykter är det nya rätta för en mormor/farmor.
Kallt här, som tusan. Trött på min tjocka dunjacka nu, trött på kängor och att aldrig komma ihåg vantar, story of my life.
Bara att kämpa på, snart sol, ljus! Kram på er 🌸

Jag vill helst gå och lägga mig vid 22-tiden, vardag som helg. Det har ändrats mycket, länge satt vanan i- att jag ville liksom maxa- och vara uppe sent på helgerna men nu är det som att jag verkligen verkligen vill vara pigg på dagarna, ha energi som räcker fram till kvällen. Dagarna har blivit viktigast. Hela mitt liv har jag varit en kvälls- person. Aldrig kommit i säng. Alltid dödstrött på morgnarna. Jag är fortfarande trött/sömnig på morgnarna… men på senare tid känner jag verkligen varje dag att jag har lust på dagen. Såklart jag är trött den här årstiden. Men det ÄR liksom något som hänt bara de senaste månaderna.
Så- livet stannar inte för att man slutar dricka- det fortsätter att hända.
Ibland tänker jag att livet är ”tråkigare”, jag är inte ute på några gränslösa äventyr. Livet är ganska som det är. Men på något sätt har jag kommit till ro med att det inte är äventyrligt, på det viset. Inte just nu. Och det är mer än okej.
Kram på er 🌸

@Se klart den där känslan av att vilja maxa kan jag också skriva under på. Det är samma här - läggdags någonstans mellan 21 (när jag har flickan) och absolut senast 23, vardag som helg. Det är inte kvällarna som behöver maxas längre det är livet. Det har hitintills inte blivit så mycket skidåkning som jag önskat men detta nya intresse är bl.a. det som upptar tid i min hjärna i stället för när, var, hur ska jag dricka vin.

Tänk att det snart kommer en bebis till - stort! Och nu är du helt trygg i ditt farmor/mormorliv. Du vet att du kommer vara där för de små. Underbart ju!

Kram!

@Se klart Tack för ett fint inlägg❤️ Inlägg som dessa från er som har varit nyktra en längre tid är hjälpsamma ….när man är sur och har sug som jag hade igår kväll. Att tacksamheten över det ” vanliga ” finns…att ”vanligt” på något vis är bäst🙏🏻

Önskar dig en fin lördag☀️❤️

@Se klart Känner igen mig! Tänker ibland att jag är taskig mot min man när jag lägger mig när jag är trött en fredag o lördag. Igår vid 22. Men jag ser ingen mening att tvinga mig uppe. Får dessutom pirr i benen om jag kör över tröttheten, o det är bara jobbigt. Han själv ser inget konstigt i det, att jag lägger mig tidigare.
Ja livet som nykter är mer samlat. Rutinmässigt kanske. Jag har alltid vetat att jag mår bra av rutiner, så detta är helt i enlighet med mitt inre.
Men det är verkligen för mig att leva efter strategin "beslut som jag tar HÄR påverkar hur jag kommer må DÄR", och detta i en tidsaxel. En annan sån där strategi är att skapa marginaler i sitt liv.
Blev lite mycket om mig i din tråd🤣
Här skiner solen!!!