Hej,

Har så länge jag kan minnas haft det svårt med ångest och psykisk ohälsa. Drogs därför till alkohol i tidig ålder och använde det eller andra droger för att dämpa ångesten. Att söka onykterhet har funnits där sen jag var 13/14 och på senare år eskalerat, att bo själv under pandemin innebar ju att man kunde dricka nästan nonstop och så fortsatte det även efter. Drack varje dag eller hade som mål att göra det, det var liksom en självklar del av livspusslet.

Var hos ny läkare häromdagen för hjälp med mitt mående och han riktade direkt in sig på alkoholen, med rätta i och för sig, och skickade hem mig med instruktion om att ta pethprov och ev sätta in antabus. Men jag har ju druckit och fortsatt dricka för att jag aldrig lyckas få ordentlig hjälp hos vården, mitt alkoholsug är ett sug efter att inte alltid må dåligt. Blev arg och så fruktansvärt ledsen och köpte sexpack folköl på vägen hem. Drack dom och vaknade på söndagen fortfarande förtvivlad över att aldrig kunna få hjälp. Men bestämde mig sen att okej, om jag inte kan få vettig hjälp om jag dricker så slutar jag väl då. Och sen slutade jag.

Har försökt sluta förut men inte kunnat få det där begäret ur huvudet, nu är det som att jag bara programmerat bort det ur huvudet. En hel vecka nykter nu, något som inte hänt på år. Haft ångest men varit mycket piggare, ser framemot att må bättre i kroppen och spara pengar i plånboken, att inte skämmas över att jag smygdricker eller bli för full på utekvällar. Vet att det säkert kommer komma tillfällen när det inte känns såhär självklart utan blir svårt men har någon härlig målbild av att om något år sitta på en uteservering med en alkoholfri öl och klar i huvudet prata med kompisar och att jag också ska må bättre i mig själv och kunna må bra utan andra substanser utan bara vara trygg i mig själv.

Ramlade in på detta forum när jag sökte runt om pethprov och är mycket glad att jag hamnade här, ska fortsätta titta in för igenkänning och inspiration.

@boatgirl Hej och välkommen hit! Vad otroligt bra gjort av dig att sluta dricka💪. Det är ju så att det är ingen annan mer än du själv som kan få dig att sluta dricka. Då har man även med sig den egna motivationen och det kan inte heller någon annan än du själv ge dig. När jag slutade dricka, för över 15 månader sedan, märkte jag hur otroligt mycket ångest, skuld och skam alkoholen tillförde och hur mycket detta mildrades när jag blev nykter. Det blir en ond spiral, man dricker för att döva ångest med drickande tillför istället ångest.

Positiv tankar om hur jag vill att mitt liv ska se ut som nykter är en stor drivkraft till att vara nykter. Som du berättar om din målbild, att sitta på uteservering med an alkoholfri öl och prata med kompisar. Mitt liv har blivit så mycket bättre på alla fronter som nykter och jag är tacksam varje dag för att vakna nykter på morgonen och dricka mitt kaffe som känns extra ljuvligt. Livet som kan vara tufft många gånger kan jag som nykter hantera på ett helt annat sätt. Jag har fått kontakt med mina innersta känslor som jag drack bort, vilket bara gjorde det bara värre. Har även tagit hjälp av psykolog för att synliggöra det som trycker och som jag bearbetat.

Kämpa på nu, det blir bara bättre ju längre tid du är nykter. Det tar sin tid innan hjärnan återhämtat sig och fått balans igen från drickandet, men tiden som nykter är det som hjälper. Ha en fin lördag❤️

@vår2022 Hej och tack! Ja det känns verkligen som en spiral som bara blir värre och värre, från att dricka för mkt på fester i tonåren, till drickande för att orka vardagen till drickande bara för att orka.. ja orka med drickandet?

Känns otroligt bra att bryta detta nu, och gu vad bra gjort med nykterheten över ett år!! En del av mig har svårt att tänka mig att vara nykter så långt framåt men en dag i taget.

En god lördag! Har funderat mkt på alkohol och mina ovanor under natten. Skulle egentligen på fest ikväll men ställde in det och ska gå ut på en promenad med en kompis istället. Har nämnt för henne att jag inte dricker nu för att må bättre men inte gått in på detaljer. Tror dock att alla som känner mig tycker det är bra att jag slutar dricka så det känns skönt, de kommer förstå direkt och ja nångång behövde det ju hända. Kanske delar med mig lite mer till min kompis men vi får se. Har dragit ner på mobiltiden också, slutat slöscrolla och sånt utan försöker kanske läsa eller bara sitta och lyssna på radio. Är på väldigt bra humör och har en positiv period så det känns lätt att inte dricka men tänker redan framåt på när kommer må dåligt igen och kanske trillar dit igen. En kompis ska ha en stor viktig fest snart, jobbig social situation som alltid triggar mig till drickande och dessutom alkohol som erbjuds fritt, välkomstdrink som sätts i handen osv.

soligt och fåglar som sjunger utanför nu, försöker ta den goda energin med mig

Dag 7! Första veckan har gått bra och ganska skön dag idag. Känner inget sug och har heller inte möjlighet att dricka (pank och söndag). Tror det kommer bli svårare i framtiden vid tillexempel festtillfällen eller efter riktigt stressig dag på jobbet. Skulle gå på tillställning igår men det blev en promenad med en kompis och sen blev jag trött i huvudet och gick hem.

Nu ska jag skriva om cvet för ett jobb jag behöver, typisk sån grej där jag vanligtvis hade druckit, blir fruktansvärt nervös av detta. Iaf tagit en lång promenad och tränat lite så hoppas det hjälper huvudet. Vill gärna prata med någon om drickande/min nykterhet, en kompis alltså men vet inte riktigt vem som är mottaglig så struntar i det för nu.

Har bestämt att det blir tre månader som definitivt nykter nu. Kommer vara födelsedag (min och andras), kanske en utomlandsresa och massor av stress, så att klara av det kommer bli en stor bedrift och skönt för mig. Utvärderar då hur jag känner och hur det gått med läkarkontakt. För nu jobbar jag på, jävligt skönt att jag ej haft större besvär med att ej dricka denna vecka, rider på den vågen så länge jag kan!