Tack @FriNu 🥰

Forumvännerna är helt fantastiska! Jag är övertygad om att jag inte hade klarat det utan dom! Man måste få ur sig sina tankar och få respons på dom, skriva eller prata med de som förstår och varit/är där själva.

Kram

@FriNu Jag tror att det är större /svårare om båda är glada i A. Min man vill inte sluta med A men har inte lika stora problem som jag. Trots det så blir det såklart svårare. Han stöttar mig, men jag måste klara av att han dricker ibland och att det finns alkohol hemma.
Än värre är det nog om båda är beroende, när den ena vill sluta så ”saboterar” den andre som kanske är rädd att bli av med A… Det blir en växeldragning. Detta har jag bara hört om från folk som jobbat med missbrukare. Men kan tänka mig att det kan funka så.

@Amanda L Min man ville heller inte sluta med A. Han var inte heller lika illa ute som jag men det var tufft de första månaderna och jag hade mycket ångest över att han drack. Tillsist sa jag åt honom att vi kommer att glida isär om han fortsätter på det sättet med varje helg. Han fick klura på det ett tag och sedan förstod han att det vi har är mer värt än att han ska kunna dricka varje helg. De senaste månaderna har han endast druckit om det är något festligt så det går många veckor emellan hans drickande och min ångest har lagt sig. Hoppas du och din man lyckas finna en lösning som passar er båda också❤️

@Amanda L o h himmelohelvete och alla andra
Förstår problematiken, och i mitt förhållande kan det bli stort problem. Det är nog svårare att bo tillsammans, jag är ju särbo, och kan välja att inte träffa honom om det ska finnas alkohol med i bilden. Vi träffas varannan helg, då kan han dricka den helgen vi inte träffas. Bara det att han älskar att dricka just med mig, så det blir en stor sorg för honom att mista den biten i vår relation, Tycker jagr konstigt då vi många ggr haft enorma gräl när vi druckit A.

@FriNu Ja, eller så har han också ett beroende. Precis som vi själva glömmer bort allt jävligt som har hät/kan hända, så fötränger kanske han era gräl. För annars kan/får han inte dricka…

@Amanda L Ja, ett beroende när han är med mig, han dricker varannan helg, jag har druckit varje helg.
Ibland har det känts som om han vill att jag ska bli full och en gång erkände att han ville det, han tyckte om hur jag blev, att jag bekräftade honom väldigt mycket. Själv känner jag att jag hade kunnat bekräfta en kråkai fyllan, 😂... har inget med honom att göra

@FriNu Jag vet inte hur stort min partners beroende är, men han försöker inte få mig att dricka, utan stöttar mig. Han har mindre problem att dricka lite eller måttligt, men just detta vill han inte sluta med. Det var nog det du skrev om att din partner tycker om när du dricker. Där funderade jag om det inte är så att det är han själv som (också) är beroende och inte vill ha nån ”bromskloss”? Verkar svårt att förstå annars.

@FriNu @Amanda L Det är lite knepigt det där med hur partnern ska göra gällande dricka alkohol tycker jag. Vi drack ihop, men jag smög och smusslade också. Han har tidigare tyckt att jag bara ska dra ned så blir det bra och ingen fara. Så har vi hållit på men, det har inte funkat för mig, för jag kan inte hantera alkohol och bara dricka lite. Jag, även min man, drack till slut iof varje dag. På honom märktes det knappt och han kunde sluta i tid, men inte jag. Det var jag som höll på att gå under, men jag dolde det för jag ville inte sluta, jag var beroende och behövde dricka för att mildra min ångest, som alkoholen orsakade. Men, jag orkade inte mer och mådde så otroligt dåligt psykiskt. Jag berättade allt för honom, hur jag mådde, att jag smög och smusslade, för att han verkligen skulle förstå hur illa ute jag var, samt för att ta bort möjligheterna till att smussla och säga att om jag bara drar ned så blir det bra. Han förstod inte att det var så illa för mig och han insåg att jag var djupt beroende. Jag sade att för att det ska kunna funka att jag slutar dricka måste vi göra detta tillsammans. Trodde att han skulle vara emot detta, att han skulle vilja dricka sitt vin för att koppla av. Men han gick med på att inte köpa hem vin eller starköl. Att vi gör detta tillsammans. Han ville dock kunna köpa 3,5 öl när han ville ha det. Så blev det, vi har inte köpt hem vin eller starköl sedan jag slutade för drygt 16 månader sedan, han köper 3,5 öl men det var/är inget som triggar mig eller ger mig sug. Även han tycker att han mår så mycket bättre utan vin. Våra vanor att dela på vin som aktivitet har ersatts av nyktra aktiviteter. Vi har kommit närmare varandra och det bästa av allt är att vi inte har några fyllebråk mer, som var ofta förekommande pga alkohol. Vi har bättre samtal. Det är lugnt, harmoniskt och mer kärleksfullt. Jag är oerhört tacksam för att han vill göra detta ihop med mig och att vi har en nykter tillvaro och en nykter framtid som vi planerar tillsammans.

Vår 22 s man stöttade 100 procent. Mon särbor dricker inte nu för han vill gå ner i vikt. Han har sina drycker hemma nu som jag ska stå emot nu till helgen när jag åker dit. Han frågade om jag druckit med min väninna igår, nä sa jag, vi drack kaffe. Han är så stolt över mig och tycker att det är fräscht. Men jag vet hur han är som person, han kommer att försöka få mig att dricka när HAN vill dricka.
Så Amanda, vi. måste få de att inse allvaret. Om de inte förstår eller stöttar till 100 procent, då får vi lämna dem. Om de har problem och erkänner, då stöttar vi i deras beslut att sluta.

@FriNu Det är bra att du kan ”se igenom” honom och att han kan försöka få dig till att dricka när HAN vill. Så egoistiskt och manipulerande beteende. Håller med att om han inte kan stötta dig, känna empati och förståelse för dig och dina behov, så är det inte mycket att bygga en relation på.

Jag ser att vi skrivit massor av inlägg i tråden som tillhör @Tusenfoting, att den börjat leva ett eget liv med olika ämnen. Tänker att vi får fortsätta i egna trådar så att vi inte tar massor av plats i denna tråd mer av hänsyn till @Tusenfoting 😁.

@vår2022 Vilken fin man du har! Så bra att han stöttar dig på alla sätt. Det visar ju också att även måttlighetsdrickare har en glorifierad syn på alkohol. För hur kul är det egentligen? Tydligen fick även han ett bättre liv.
Min man är inte där än, men jag har ju bara börjat mitt nyktra liv. Igår drack han sin lördagswhiskey. Det gick bra för min del, även om jag som nykter märker av upprepningar och sånt som kommer med A…. Ja, ja. Nu koncentrerar jag mig på mig själv. Det enda säkra. 😌 Men så fint att det löst sig så bra för dig.👍❤️
Såg nu att jag borde svarat i egen tråd, lovar göra det nästa gång. Inte så haj på detta forum ännu…

Japp, det är tusenfotingen tråd.
Hoppas allt är väl med dig tusenfotingen?! ♥️

Ja, det är så, konversationen börjar leva ett eget liv, inget illa menat.
Vi hejar på dig tusenfotingen och alle andre som kämper.

Jag har skapat en tråd på Vidare livet som heter - Nyktra helger - intimitet där jag just undrar över hur det går i förhållandet efter beslutet bl a i intimitet men annat oxå.