Jag har haft ett knepigt förhållande till alkohol under en lång tid. I dag är jag 37 och har ett på alla sätt "lyckat" liv med man och barn och villa och chefsjobb och härliga semestrar.
Innan jag träffade min man var jag verkligen på väg utför. Jag var ute och hårdfestade 5-6 dagar i veckan med minnesluckor och ångest, men lyckades på något sätt kombinera det med att springa långa rundor och klara jobbet. Sedan träffade jag min man, som alltid har haft ett motsatt förhållande till alkohol. Han har aldrig tyckt om att bli berusad, och tycker om att ha kontroll. Han hade ett allvarligt prat med mig om min konsumtion, och jag drog ner betydligt.
Men de senaste åren har allt gått utför igen. Jobbet har varit otroligt stressigt, och jag har ångestreducerat genom vin. Jag fick till och med med min man i vardagsdrickandet. "Ett glas vin till maten är ju bara nyttigt", liksom. Det kändes kontinentalt och tjusigt. Men det blev liksom inte ett glas vin för mig. Utan kanske tre, stora, varje dag. Eller mer.
Och på helgerna två starka drinkar först.
Middagar med kompisar ännu mer.
Och på fester ännu, ännu mer. Med minnesluckor, spyor och ångest dagen efter.
Under två-tre år har jag försökt dra ner. Jag har fattat att jag har ett beroende, eftersom jag inte klarar många dagar i sträck utan att dricka. En kväll utan vin känns så otroligt tråkig!
Jag är en glad och öppen person som i grund och botten är blyg och osäker. Jag maskerar det genom att vara en som hörs och syns, och känner att många "räknar med mig" när det kommer till fest. Jag känner ett ansvar att se till att det blir kul, och så bjuder jag till. Alldeles för mycket.
Är så trött på det nu. Känner att jag gör bort mig, mår dåligt och förkortar livet.
Nu vill jag inte ha det såhär längre.
Men hur ska jag klara det? Jag får panik när jag tänker på framtida semestrar, restaurangmiddagar och nyårsaftnar om jag inte kan ta en drink/ett glas vin/skåla i champagne. Det låter urtrist!
Vågar inte säga till min man att jag ska sluta, för han har hört det förr och jag är rädd att göra honom besviken igen.
Nu vill jag klara det, själv, utan att prata om det - istället bara göra det.

Hej Knaskatt och välkommen tillbaka, även om det som vanligt är dubbla känslor där. Känner att jag vill använda det lite slitna uttrycket "någon gång är den sista". För mig tog det många år här, men jag skrev nyss i min tråd om hur det gick till när jag till slut blev nykter. Önskar dig lycka till.

Måste också säga hej till Jasmine! Så längesedan. Hoppas allt är bra med dig.

Kram till er båda

@Jasmine ÅH heeeeej! Kul att se dig också. Eller vad man ska säga. 😸 Hoppas allt är bra? Hur går det för dig? Har tänkt på dig!

@Vinäger SÅ härligt att höra att det går bra!! Ska genast gå in och läsa i din tråd. Jag känner att det är sista gången nu. Att Herr Knaskatt sa att jag var alkoholist… det var liksom droppen (he he). Då KAN jag inte dricka. Det går liksom inte. Det är som att vara allergisk mot nötter, det går liksom inte att kompromissa. Tidigare har jag liksom lurat mig själv att jag kanske har lite ”problem” men jag är ju inte alkoholist, liksom? Men när han sa det var det som om allt förändrades. Den här gången ska vara den sista.

Dag 8 förlöpte utan några konstigheter. Jag sov över 10 timmar i natt men kände mig ändå trött när jag vaknade. Jag har nog lite att ta igen tror jag. Känns så skönt att vakna och veta att vad jag än känner i kroppen har det inte att göra med att jag har druckit. Känner mig liksom renare på något sätt. Det är otroligt skönt.

Dag 9 - check. Inga konstigheter. Måndagar är inga alkoholdagar för mig.
I dag frågade en kollega om vi inte borde gå ut och ta ett glas vin snart. Jag svarade att jag har slutat med vin men gärna ses ändå. Hon frågade lite försiktigt om det fanns någon anledning till det, men jag sa bara att det har blivit lite för mycket på sista tiden och att jag har en paus. (Sen är min plan att trivas med ”pausen” och bara inte dricka igen.)
Det var ju delvis sant, men inte helt. Jag känner mig inte riktigt redo att berätta att jag inte klarar av att dricka, att jag är alkoholist. Det är liksom en stämpel jag inte känner mig bekväm med, även om jag förstår på ett logiskt plan att jag är det.
Vet inte om jag kommer att ”komma ut” med det - det känns så privat. Vi får se.
Huvudsaken är att jag inte dricker, inte vad jag kallar mig.

@Knaskatten Helt rätt. Man ska säga och göra det man känner sig bekväm med. En paus kan vara hur kort eller lång som helst. Du kommer att berätta när du känner dig redo, precis så mycket eller lite som känns okej för dig.

Med min äldsta dotter har jag tagit pratet i omgångar. Varje gång vi pratar om mitt tidigare missbruk så får hon veta lite mer. De värsta fyllehistorierna behöver dock ingen höra.

Det är viktigt att man har ett svar klart i skallen, så att man inte blir överrumplad. Numer säger jag bara ”Nej tack, jag dricker inte alkohol.” Inget mer.

Ett annat tips är att initiera mer aktiva träffar med kollegor och vänner. Gärna umgås dagtid. Långlunch, hotellfrukost och långfika är riktigt nice. Man blir dessutom väldigt kvällstrött som nykter, så aktiviteter dagtid är att föredra om man får välja.

Jag brukar även träffa vänner och göra en långpromenad i skogen, med medhavd fika. (Innan min knäartros.) Man pratar så bra när man promenerar.

Att bli nykter innebär inte att man ska isolera sig, men man behöver hitta nya sätt att umgås med sina vänner.

Kram 🐘

@Knaskatten jag hejar på dig... Ska uppdatera min tråd idag om mitt liv som är kaos (som vanligt). Måste säga att jag är väldigt avundsjuk på dig och Vinäger som har stöttande män. Det är inte enkelt att vara i en ny relation och inte dricka alkohol..🙄. Kram

Knaskatten 😻

Jag är inte heller bekväm med ordet alkoholist. Det är liksom inte jag utan alla andra i min närhet som drack sig till döds...det är dessa personer som är/var alkisar.😢 De släppte alla spärrar och det har jag ju aldrig gjort...
Däremot ser jag mig som en potentiell alkis. Om jag hade fortsatt dricka som jag gjorde för sex år sedan. Då hade jag också ramlat ner på botten.
Tack vare forumet och all stöttning här så klarade jag mig. Jag har haft mina återfall men inte så riskfyllda.
Nu är jag inte ens intresserad av alkohol för jag mår så mycket bättre utan.
De enda gångerna suget kan komma är då jag blir orolig med ångest för någon i familjen mår dåligt. Då vill jag snabbt medicinera bort oron med alkohol.
Då gäller det att stå emot, ta fram impulskontrollen och spela hela filmen åter igen.
Tack och lov händer det inte så ofta längre. Saker och ting har lugnat ner sig.

Jag håller tummarna för dig Knaskatten!
Hejar på dig varje dag i alla väder!💪🍀
Kram🥰
Ps. Andrahalvlek, bra citat!
"Att bli nykter innebär inte att man ska isolera sig, men man behöver hitta nya sätt att umgås med sina vänner."

Dag 10 - tvåsiffrigt! Hurra! Nu siktar jag mot tresiffrigt. 😸
Tack alla fina, kloka och tålmodiga forumvänner. Det är både fascinerande och lite knäppt att man kan känna så mycket stöd och värme från människor man inte träffar. 💞

@Andrahalvlek Många jättebra tips där. Håller med om promenader! Har hört någon säga att det alltid är bra att prata på riktigt (speciellt med t ex tonårsbarn) när man rör sig fysiskt åt samma håll. Man tittar inte på varandra så mycket (så man slipper känna sig så utsatt) och är liksom på väg tillsammans. Det funkar även när man sitter bredvid varandra i en bil. Tycker att det ligger något i det.

@Jasmine Att ha en stöttande man är fantastiskt. Förstår att det är knepigt att träffa någon utan alkohol. Men tänk vilket smart sätt att sortera ut stolpskotten redan där. Om de inte är ok med att du inte dricker är de ingenting att ha. Ska gå in och läsa din tråd!

@FinaLisa Tack för hejaropen! Jag ”kan” dricka och skärpa mig och jag kan sluta dricka utan några fysiska problem. De senaste månaderna har jag bara druckit på fredagar och lördagar och sällan galet mycket. Så det stämmer inte med min bild av hur en ”alkoholist” är. Men jag är samtidigt hela tiden i risk för att tumma på regler, dricka för mycket, ha för mycket fokus och tankar på vin osv osv. Det är ett sluttande plan och jag ser vartåt det barkar. Och dit vill jag inte.
Så nu är det stopp. Och det känns befriande. Lite sorgligt, men befriande.
Försöker tänka positiva tankar.
Så starkt av dig att ta dig ur och så skönt att känna att du inte saknar alkoholen. Bra jobbat!

@Knaskatten Grattis! Jösses 10 dagar REDAN! Lustigt att dagarna går fort för alla andra utom för sig själv :-) Nu har jag ju inte startat men ligger i startgropen! Tills dess...håller jag mig inom väldigt strikta ramar! Grattis igen! Nu kan du ju börja sträcka på dig mer och mer!

@Pellis Tack! Det känns inte speciellt mycket med 10 dagar (11 i dag!) men varje nykter dag är en vinst. Bara att fortsätta så dag för dag för dag.
Hejar på dig! Starta du med så följs vi åt!

Hej hej katten! Inte heller ofta här inne o skriver - någon enstaka gång när man kommer på det! Alltid trevligt (eller tudelat…när man hittar på gamla vänner här inne) Vi var ju ett gäng där för något år sen som körde på bra o räknade ganska länge du, FinaLisa, Pellis o jag mfl 😃 Sen har det nog gått fram o tillbaka för mig - men de tre senaste åren skulle jag nästan vilja kalla mig nykterist. Väldigt väldigt sällan jag dricker - aldrig vanliga helger - sommar o semester på resa utomlands - ja lite - semestern hemma - nej. Det blir en vana efter ett tag när man spelar hela bandet klart - skulle vara gott med vin - hur man mår dagen efter med ont i huvudet - är det värt det - nej - tillbaka från början - inget vin. Så gå på repeat om det behövs 😉
Förstår precis hur du har det o minns exakt det - i början är det blod svett o tårar knyta näven i fickan o bara bita ihop. Undvika fester i början precis som du gjorde. Aldrig ha något hemma som frestar - boka in träning tidigt lördag morgon? När familjen börjar reagera som herr Katt 🐈‍⬛ då ska man nog lugna sig lite har varit där själv så vet…men man ser inte gärna själv. Håller alla tummarna för att du fixar det nu - eller såklart du gör 🌸🌸!! Heja heja!!

@Lennis åh heeeej! Vad underbart att höra att det går så bra för dig. Wow! Starkt jobbat.
Tänk att kunna dricka måttligt bara någon enstaka gång utan att det blir mer än så. Är det svårt tycker du? Det är ju så mycket enklare att bara stänga dörren till det helt och slippa debatten med alkoholrösten. Men det hade ju varit fantastiskt att KUNNA dricka ett glas vin i undantagsfall.

Dag 12 och jag kämpar på. Eller, det är inte så mycket kämpande. Jag unnar mig annat än alkohol: kombucha, popcorn, bullar, choklad… tänker att allt är tillåtet såhär i början. Förutom alkohol då.
Men jag slås ibland av sorg över tanken på att aldrig mer få njuta av det jag gillar med alkohol. Känner att det går bra att hoppa över hemma, vanliga helger… men just semestrar, resor, speciella restaurangbesök, nyår..
Det känns tråkigt bara.
Men det är inte värt det för mig.
Fick lite hopp av dig, Lennis. Kanske kan jag någon gång klara av ett nyktert liv med ett fåtal undantag? Det dröjer länge innan jag ger mig på att testa det. Om jag gör det.
Kram och hej!

Dag 13.
Det rullar på!
I morgon har vi vänner över på middag. Men jag är inte bekymrad över det - jag har inga svårigheter att låta bli att dricka. Eller med att förklara varför. Är redan glad på förhand över att vakna nykter på söndag och ta mig till ett yogapass. 😸
Hoppas att ni har en bra fredag!

Dag 14 - två veckor oiiiiiiiiiih!
Ska jag vara ärlig brottades jag lite med känslan av att vara tråkig ikväll på middagen. Inte för att någon reagerade på att jag inte drack. Men det är så himla inpräntat i mig att det SKA drickas och bli lite för mycket och för högljutt och för sent. Nu blev det trevligt men väldigt lugnt och liksom rimligt.
Det känns dock fantastiskt nu, när jag ligger i sängen nykter och vet att jag kommer vakna i morgon och må bra. Bra jobbat katten! 😸
Nu: Zzzzzzzzzz.

@Knaskatten hej ! Jag tror jag minns dig, vi har pratat förut!
Härligt med 2 vita veckor, jag firade detsamma igår- yay!
Jag hänger inne på "måttligt drickande" för jag är inte redo att säga högt att jag ska avstå allt för all framtid men hittills har det gått ok.
Läste boken Tänka klart av Alice (Annie?) Grace och tyckte den var rätt intressant, vill gärna rekommendera den. Fast sen sa en vän som är nykter alkoholist att det där med självhjälp och inställning till alkohol är skitsvårt för en missbrukare eftersom hjärnan lurar oss... nåväl den var iaf ett helt ok tidsfördriv. 🙂
Lyckq till, jag hejar på dig!

Bra gjort! Jag känner igen tankarna kring att gilla att det blir lite högljutt och galet. Men det går att ändra sig och gilla rimligt också. Numera väljer jag utan sorg rimligt framför galet. När man väger in alla parametrar får rimligt högre totalpoäng helt enkelt.

@Knaskatten Grattis till två veckor, själv firar jag en vecka och mår såååå mycket bättre än för en vecka sedan. Förstår vad du brottandes med under middagen, men ingen annan tänker och bryr sig och sen har de ju faktiskt druckit vin så de bryr ju sig än mindre…. Och visst är det skönt när det blir som du skriver liksom rimligt. Alla högljudda, galna lite crazy middagar har nästan alltid inneburit en hängig, slö söndag (detta var innan mina problem med A). Nu i efterhand ser jag bara att jag slösat bort mina söndagar för så roliga var inte lördagarna egentligen om jag ska vara riktigt ärlig mot mig själv. Inga djupare samtal osv. Jag tycker @Kennie resonemang med totalpoängen är klockren.
@Surkärring Det för med självhjälp och inställning och att hjärnan lurar oss beskriver Annie Grace i sin bok när hon pratar om kognitiv dissonans, att det undermedvetna och medvetna måste vara i samklang. Och genom att läsa hennes bok kan vi hjälpa vårt undermedvetna att förändra tankebanorna tror jag. Jag läser hennes bok igen men väldigt långsamt denna gång, varje kapitel försöker jag bearbeta och omsätta till mina tankar/erfarenheter för att på så sätt bli starkare i min medvetna hjärnhalva/redo när suget efter 👿 kommer att anfalla mig. Lite flummigt känner jag men så känner jag. Genom att lära mer om hur hjärnan fungerar kan vi få verktyg som hjälper oss att bemästra 👿 och som inte bara betyder sk vita knogar.
@Knaskatten Hoppas 🧘‍♀️ var härlig så här en söndag utan att vara bakis! 🥰

Dag 16 redan. Det rullar på!
Jag känner mig nöjd och lugn och säker och tycker om mitt nya, nyktra jag.

@Surkärring Jaaaa hej!! Vi har pratat förut genom åren. Kul att se dig igen. 💞
Och härligt att allt går bra!
Annie Grace har jag också läst. Tror precis som @Ny dag att man liksom ger sig ammunition mot suget när det dyker upp genom att man lyckas förändra synen på alkohol. Från något man inte ”får unna sig” till att bli ett gift, något som känns främmande att hälla i sig. Ungefär lika otänkbart som rökning är för en icke-rökare.

Håller helt med dig @Kennie om att rimligt vinner över galet i längden. Men det är lite av en omställning/identitetskris när man är van vid att vara den som alltid ser till att det blir KUL och lite för mycket hela tiden. Det känns som om folk räknar med mig och min galenskap. Men nu sitter jag där som en förnuftig revisor eller något, haha. Behöver vänja mig vid att jag är Rimligkatten istället för Knaskatten. 😸

@Knaskatten Grattis till dina 16 dagar! Som vanligt är det så himla inspirerande att följa din tråd med allt vad det innebär. Tankar, funderingar och kommentarer från andra kloka forumare. Vi har ju alla olika förhållande till alkoholen och mitt mål har ju aldrig varit att bli helt alkoholfri. Jag kommer att hänga inne på andra avdelningen med start 1/4. Börjar känna att jag är nog lite nervös över detta eftersom jag inte har någon i min närvaro som skulle förstå varför??? Ha det gott i snöyran om du befinner dig inom det :-)