@Milady ville ju veta vilken opera 🙃
Älskar att gå på föreställning men tycker det är dyrt.. när jag blir rik ska jag skaffa abonnemang.
Vilken är din favorit? Jag gillar Lucia di Lammermoor väldigt mycket. Det är jag nog inte ensam om 😊
Ha det så trevligt!!

@Milady haha det är operafestivsl på tv just nu i skrivande stund 😊 vilket sammanträffande!
(Ja jag är hårdrockare i själ och hjärta men gillar opera med. Och operetter. Och musikaler. Och jazz. Musik ❤

@Surkärring Jag såg en opera på teater Tribunal som var helt underbart härlig, Vestalen. Den går tom 23 /3 om du bor i närheten av Stockholm. Operan hade allt, spänning, dramatik, skönsång, vacker musik och publiken fick delta genom att sjunga med och applådera så kul! Gruppen heter kamraterna.se
Gillar Jazz, musikaler , operetter och en hel del annat och försöker hitta lite annorlunda alternativ än operan och dom etablerade scenerna.

Under 56 dagar har jag druckit vid ett tillfälle.
Jag läser rekommendationerna om 3 vita månader och kan förstå tanken, hjärnan behöver tid att ställa om. Samtidigt har det varit skönt att inte förbjuda något alls, utan ta det dag för dag. Jag höll 46 dagar innan vi var på middag med vin. Det kändes inte så svårt. Och det känns inte svårt att fortsätta avstå.

Jag funderar mycket på att dricka måttligt. Vad betyder det? I Sverige finns det en ide om vad som är måttligt drickande, i andra länder finns andra riktlinjer. Idag stod det i tidningen att även små mängder alkohol ökar risken för cancer, så hur påverkas måttligheten då?

Senaste tiden har jag haft dagar och/eller kvällar när jag varit vansinnigt sugen på att dricka. Det har gått över ganska fort, jag är tacksam att jag inte agerat på impulserna. Varje gång har jag tillåtit mig att pausa, tänka till och känna efter. Varför är jag sugen på att dricka? Vad vill jag med det? Vad kommer det att leda till? Kan jag uppnå en liknande känsla utan alkohol?
Svaren?
Jag vill gärna dricka för att jag känner mig trött, frustrerad eller spänd. Jag vill dricka för att få en paus, för att slappna av, för att känna att nu är dagen nästan slut.
Att dricka alkohol kommer förmodligen leda till att ett glas blir fler, att jag lägger mig för sent, nätshoppar det jag inte behöver och hamnar i mungugg med min man.
Vill jag slappna av kan jag i stället träna ett pass, eller gå en promenad. Jag kan göra en kopp te och njuta av lyxen av fina örter, samtidigt som jag vet att jag gör gott för min kropp.
Jag kan ha sex med min man..

När jag tillåter mig att stanna upp och tänka efter, finns det sällan vettiga argument för mig att ta ett glas, men många rimliga alternativ som är bättre.

Istället för att fråga varför någon inte dricker, borde folk fråga varför andra gör det. Att svara "för att det är gott" räcker inte för mig. Tänk vad mycket annat gott det finns att välja på.

Hej,
Grattis till bra statistik! Jag tänker också på din fråga, om vad som är måttlighet. Jag tror att om alkohol är det enda man tar till för avslappning och guldkant så är det ett problem oavsett hur ofta eller mycket man dricker. Då har man en inställning till alkohol som inte är frisk. Om man istället som du hittar andra sätt att stressa ned och njuta så har man bättre förutsättningar att ha ett okomplicerat förhållande till alkohol. Jag tycker att Folkhälsomyndighetens rekommendation på max 9 enheter per vecka och max 3 enheter per tillfälle är på tok för hög. Då tror jag många löper risk att utveckla beroende. Och har man haft alkoholproblem är det nog få som kan dricka så mycket utan att åka dit igen. Min hemmasnickrade tes är att det funkar att dricka ett glas nån gång ibland om det känns oviktigt att få göra det. Och med nån gång ibland menar jag typ ett glas vin i kvartalet.

Nu har det hänt igen. Jag har nätshoppat 😱

Men det finns vissa skillnader om en jämför med förr.
1. Jag var nykter och fullt medveten om allt jag klickade hem nu.
2. Jag har ekonomi för allt jag köpte (spar in massor på att inte köpa alkohol)
3. Det jag köpte var noga genomtänkt, jag har bevakat plaggen under flera dagar, ett stort antal plagg valdes bort eftersom de var helt överflödiga.

Bäst av allt är att allt är second hand ❤ det ska bli så kul att få hem och prova alla plaggen!!

Jag fortsätter med min måttfullhet som innebär nästan ingen alkohol alls, och det känns så bra. Sömnen har det märkts mest på, jag sover såå mycket bättre utan alkohol i kroppen.
I morse körde vi våffelfrukost, det var härligt att njuta av det goda utan att vara bromsad av bakfylla.

Trevlig helg!!

@Surkärring Så länge nätshoppandet görs nyktert är du då väl värd det!!! Och du har ju sparat på att inte dricka och då får man unna sig tycker jag! Ta fram kläderna nästa gång suget kommer och tänk på vad du kan köpa istället!!! Secondhand 👍! Ha fin lördag 🥰

Jag har fortfarande alkohol i huvudet.
Det är rätt intressant, jag tror att jag inte tänker på det så mycket men det poppar upp jämnt och ständigt. Inte så mycket tanken på själva drickat, men tanken på allt runt omkring, det som mitt huvud så gärna vill försköna. Trevliga kvällar med god mat och gott sällskap, och så alkohol till det.
Eller roliga kvällar på krogen.
Jag kam sakna det. Men ändå inte. Det går ju lila bra utan, har jag ju bestämt. Men folk på krogen blir snabbt dryga när jag själv är nykter. Och middagarna blir så sena..
Fast bmnu känner jag kom mest att kvällarna är sega.
Jag dricker mitt te och glor på tv. Det känns lite... som slöseri med tid.
Surfar runt här för att slå ihjäl några minuter men, äh, det känns inte alltid så jätte-meningsfullt heller.. skriver mest för mig själv.. eller nåt.
Deppig dag idag. Utan egentlig anledning. Önskar att livet var roligare ibland, men orkar inte aktivera mig.
Saknar att träna och må bra men rehab av min slitna kropp tar tid. Blörk.
Det blir en tidig kväll idag.
Gonatt

Det går upp och ner med känslorna för nykterhet tycker jag, det kommer kännas bättre igen. Nu har jag landat i en skön känsla där jag går hem från fester och middagar när jag blir trött, alltså ett par timmar tidigare än alla som dricker. Och så lägger jag mig i soffan en stund och njuter av att vara nykter och lagom sömnig. Har börjat förstå njutningen i lagom efter att ha velat maxa allt under många år. Och det är inte tråkigt, det är underbart. Ett boktips som gett mig livsmod är Handbok för städerskor av Lucia Berlin. Hon skriver noveller om sitt eget liv, om alkoholism, kärlek, sorg och att slita för att få ihop tillvaron. Och genom allt svårt den där viljan och lusten till livet, att se det vackra och ge plats även åt det. Läser ofta om den när jag känner mig låg.

@Kennie tack för boktips! Jag älskar att läsa så den ska jag absolut leta upp!
Tror jag känner mig låg också för att jag emellanåt känner mig ensam i mitt äktenskap. Vi finns under samma tak men lever just nu ganska olika liv, rytmen är inte synkad och allt hackar.. När den ene kommer hem går den andra på sitt håll, typ. Oavsett om det är jobb, fritid eller bara ärenden. Jag känner att jag tragglar på, bara.
Men det är ju inget att tynga andra med, det där får vi ju jobba på själva..
Det som är fint är iaf att jag inte "skojar till" de tråkiga kvällarna med alkohol. Alltid något att vara glad för.

Jag blir lite irriterad men lite nöjd när jag tittar i min kalender.
Siat var det 1 tillfälle med vin på 56 dagar.
Nu är det 2 tillfällen med vin på 64 dagar, det måste ha blivit fel någonstans när jag räknat. Hm. Eller så stämmer det..
Men jaja, det är inte hela världen.
Det som stör mig är att jag hade tänkt vara vit till typ maj.. men så fick jag för mig att ta vin till maten bär jag var ute igår och sen ett glas till och så hemma sen så det blev ändå som vanligt att jag drack mer än jag tänkt mig. Det stär mig så himla mycket. Gaaahhhhh!!!!

Så. Lugn o fin igen. Behövde bara ventilera.

Samma miss som jag gör och gjort, har bestämt mig för att vara måttlig och så blir det ändå fler glas. Jag har satt ett nytt mål med högst två glas per vecka men har haft ett uppehåll på drygt 30 dagar nu, vilket känns toppen!

@Surkärring Det här är rätt ställe för att ventilera ❤️ Känner så väl igen mig i känslan av ett glas som blir ett till och...
I alla fall. Din bedrift och investering i dig själv och din hälsa är fantastisk. Glöm inte det !!