Jag är en man mellan 30 och 40. Gift, inga barn. Jag dricker inte ofta men när jag gör det alldeles för mycket. Tappar kontrollen. Minnesluckor. Gör och säger saker jag inte borde. Skämmer ut mig själv och min partner. Rädd för hur det kan påverka mig på arbetet. Rädd för vad folk tycker och tänker om mig. Avskyr att jag låter det gå ut över min partner som får skämmas för mig. Ärligt talat har jag haft problem med att dricka måttligt sedan jag började dricka runt 16 års ålder. Så många hemska incidenter. Kan gå nykter i veckor efter en sådan, men sen är det fest och då trillar jag dit. Igår var en sådan kväll. Skammen och ångesten i dag är ofantlig.

Jag måste bevisa för mig själv att jag klarar av att inte dricka. Men då jag enbart gör det vid fest tar det tid tills jag får "bevisa mig" vilket är väldigt jobbigt. Jag hade behövt en snabb vinst men en sådan finns inte att få. jag bor utomlands och har inga nära vänner på plats så när sociala tillfällen ges maxar jag intaget av alkohol vilket ironiskt nog gör allt så mycket värre.

Står absolut vid en kant och måste ta tag i detta samtidigt som jag inte riktigt vet hur förutom att inte dricka nästa gång tillfälle ges. Hade önskat jag kunde göra något nu direkt. Istället brottas jag med skammen och ångesten. Tänker att skriva här kanske kan hjälpa.

Är jag sjuk? Kanske. Troligen. Men bara jag kan göra mig frisk.

Hej Christian! Skönt att ångesten lättat något! Vad bra att du träffade en kompis igår och kunde skingra tankarna lite (förhoppningsvis) samt att du avstod öl! Jäkligt bra! 💪 För mig går det sakta men säkert framåt. Är låg jag med och har förvisso sug för att gömma mig från verkligheten lite, men vet att jag kommer må ännu sämre. Precis fått antidepressiva som jag har börjat med. Tar en dag i sänder. Längtar till våren, kommer per automatik må bättre, det vet jag. Ska även försöka träna igen. Målet med detta år är att bli den Laura jag vill vara. Jag har inte alltid haft problem med A, kom senare i livet. Så nu hjälps vi åt 🍀

Hej @LauraE,

Fint att höra att trots att det är tufft går det år rätt håll. Hoppas de antidepressiva hjälper och tillsammans med träning och vårväder underlättar för dig.

Dag 4 för mig: igår kväll tog min partner upp lördagens debacle igen.ä vilket jag har full förståelse för då jag skämde ut henne rejält. Påpekade hur mitt drickande i typ åtta års tid med ojämna mellanrum gått över styr vid fest. Hade rollerna varit omvända hade jag nog inte stannat med mig själv. Mår givetvis hemskt när jag hör detta men troligen viktigt och nyttigt.

Dag 5&6:
Jag har ofta använt alkoholen för att höja en redan god stämning på fest, middagar och andra sammanhang där det druckits. Att det egentligen gjort varje situation sämre och en besk eftersmak i bakfyllans sobra sken är en jobbig insikt. Så många roliga tillfällen som även efteråt varit det om jag inte druckit för mycket.

Middag med familjen igår. De drack varsitt glas vin. Jag drack läsk. Inga frågor, inga problem.

@Christian har insett att jag många gånger druckit bara för att inte vara utanför gemenskapen på fester och middagar. Problemet är väl att jag dricker mycket mer än alla andra samt mår så hemskt mycket värre dagen efter än andra gör. Alkohol för mig är ångest, spelar egentligen inte så stor roll om jag blir full eller inte kan ändå dagen efter ligga och dissikera vad jag sagt/ gjort, om något var avvikande etc

@nykteristen24 Vi verkar ju så lika i vårt förhållande till A. Så jag hejar lite extra på dig!
Jag har nu varit med på ett par tillställningar med alkohol där jag druckit läsk. Upptäckt ett par goda sorter OCH att jag faktiskt skrattar och skojar som vanligt. Känns inte särskilt svårt just där och då. Dagen efter har jag ingen ångest på grund av alkohol. Jag minns vad som var roligt, vad andra sa, vad jag sa, helt otroligt skönt!
OM du känner dig en aning utanför så tror jag att det bara är en lite ovana som du snart kommer över. Det är förmodligen bara du som tänker på att nåt är annorlunda? Men om/när andra blir mer berusade kan man ju känna sig utanför helt enkelt för att de inte känns lika intressanta att prata med. Men det är väl smällar man får ta :) Lycka till, jag tror vi klarar detta? ! (BARA VI INTE TAR DET FÖRSTA GLASET....) (alternativet minns jag alldeles för väl.... )

@Christian @nykteristen24 Förlåt skickade till fel... men ni kanske fattade ändå....
Christian, Vi verkar ju så lika i vårt förhållande till A. Så jag hejar lite extra på dig!
Jag har nu varit med på ett par tillställningar med alkohol där jag druckit läsk. Upptäckt ett par goda sorter OCH att jag faktiskt skrattar och skojar som vanligt. Känns inte särskilt svårt just där och då. Dagen efter har jag ingen ångest på grund av alkohol. Jag minns vad som var roligt, vad andra sa, vad jag sa, helt otroligt skönt!
OM du känner dig en aning utanför så tror jag att det bara är en lite ovana som du snart kommer över. Det är förmodligen bara du som tänker på att nåt är annorlunda? Men om/när andra blir mer berusade kan man ju känna sig utanför helt enkelt för att de inte känns lika intressanta att prata med. Men det är väl smällar man får ta :) Lycka till, jag tror vi klarar detta? ! (BARA VI INTE TAR DET FÖRSTA GLASET....) (alternativet minns jag alldeles för väl.... )

Skriver under på att känslan av att vara utanför går över. Det blir lättare och lättare att vara nykter på fester fast andra dricker. Flera saker jag gillar är roligare nykter, som att samtala och dansa. Känner mig naturligt glad och intresserad av folk nu, vill lyssna och förstå, inte bara tjattra på som förut. Och helt nöjd med att gå hem när jag blir trött, istället för att gasa på med lånad energi som man betalar tillbaks med ockerränta nästa dag..

Tjena @nykteristen24,

Relaterar min vän. Antingen att jag känner mig obekväm/utanför/uttråkad, eller faktiskt inte ens vill vara där men är på eventet pga jobb eller att jag "borde vilja vara där" eller för min partners skull. Oavsett blir utfallet för ofta att jag dricker för mycket med ångest dagen efter som ett ouppskattat brev på posten. Tycker du formulerar det klokt när du säger att man kan dricka A-fritt och inte känna sig utanför men att det är en process att nå dit. Önskar dig all lycka till med det! Du, vi, kommer må så mycket bättre när vi är där.

Hallå Kennie,

Tack för din kommentar. Håller med. Tror vi kan hitta nya positiva aspekter på att vara nykter på fest. Får chansen att faktiskt prata med folk (vilket jag iofs ibland dragit mig för och därför druckit för mycket...). En blir ju också, som du säger, definitivt en bättre lyssnare! Det ska inte underskattas.

Dag 12: Var på restaurang med familjen igår och det fanns en trevlig cocktail-meny. Tänkte att jag absolut skulle vilja ha en, bara en, och klara av det. Det hade jag garanterat gjort då det var med föräldrarna och ingen fest eller liknande men avstod då det gäller att få in rutin på att inte dricka bara för att man kan.

Har också tänkt att det är lite trist om min partner vill ha en GT eller ett/två glas vin när vi är ute och jag avstår bara för sakens skull. På tu man hand med min partner är alkohol ingen riskfaktor och lite sorligt att dra ner "stämningen" genom att avstå bara för att. Sen kan man argumentera att det inte alls drar ner stämningen, men jag tror ni förstår vad jag menar och med måtta menar jag att ett par glas kan sätta guldkant på tillvaron.

@christian jag kan instämma med att 1-2 glas kan sätta guldkant på tillvaron, men detta gäller för människor som INTE har problem. Det gäller inte för oss som sökt oss hit för att drickandet blivit ett problem. Dessa tankar har jag, och de flesta här, tampats med i början. Det är en process, i någon mening också en sorg att göra slut med alkoholen. För det gäller inte alla, men det gäller mig. Och troligen dig.
Ta en dag i taget och tänk inte så mycket på sen- eller hur det ska bli i framtiden! Kram 🤗

@Christian Oj, oj, jag tror ditt beroende tar över dina tankar. Du skriver att det är tråkigt att "avstå för sakens skull" och att du skulle klara ett par glas. En del kan det, som inte är beroende, men kan du verkligen det? Alkoholism är en progressiv sjukdom som blir värre med tiden. Ett sätt som det visar sig på kan vara just det där att dricka tokmycket ibland och däremellan inte.
Så har det sett ut för mig. Och det har bara blivit mer och mer så. Trots att jag ibland har kunnat dricka bara två glas. Och inte alls varje dag. Oj, så många gånger jag tänk att jag "bara" ska dricka på ett visst sätt... Och det funkar ett tag och slutar alltid med en jättesmäll, ångest och minnesluckor.
Problemet är två: det ena är att du aldrig kan vara säker på när det galna drickandet slår till, trots att du bestämt dig. Tänk efter vad som hände senast... Inte hade du tänkt dricka så mycket??
Det andra är att det måttliga drickandet också förstärker och bibehåller beroendet.
Jag tror att det bästa är att hålla upp en längre tid, så att man är säker på vad man klarar, hur beroende man är osv.
Ta chansen nu istället för senare (och tänk på hur mycket bättre livet kan bli, inte sämre :)

God morgon @Se klart och @Amanda L,

Tack för er input, det uppskattas!

Helt riktigt. Min första milstolpe är tre månader helt utan alkohol.

Jag har ju ingen historik av att dricka för mycket med min partner. Givetvis skulle en sådan hypotetiskt kunna utvecklas, men i min situation känns det varken realistiskt eller särskilt troligt. Det är just fester eller liknande tillställning som är min stora akilleshäl och i sådana sammanhang ska jag inte alls dricka.

Som jag skrev ovan i ett annat inlägg håller jag helt med om att det måttliga drickandet är en brygga till kaosdrickande vid ett annat tillfälle. Därav ett totalt stopp nu, tar chansen som du säger, medveten om att det tråkiga med att avstå för sakens skull i "säkra sammanhang" är ett litet pris mot att må bättre i det stora hela.

Dag 16: Fortsatt inga konstigheter att avstå. Druckit två alkoholfria Heineken över helgen. Botaniserade till och med på bolaget med en vän som var där för att investera men kände själv ingen tillstymmelse av behov av att köpa något själv. Mest kul att titta runt, finns ju en uppsjö av hyggliga alkoholfria alternativ nu.

@Amanda L Tusen tack Amanda, hoppas det är bra med dig också.

Dag 26: Fortsatt inga konstigheter. Inte varit nära på att vara intresserad av att dricka. Helt okej med en vit lögn för att fortsätta på den vägen så jag sa till en kompis som ska komma förbi på måndag, och som frågade vilka alkoholvaror han skulle ta med, att jag tar en medicin som inte gör att jag "kan" dricka. Annars har jag inte ställts på några direkta prov, vilket också innebär att jag inte riktigt testats. Men allt jag kan göra nu är att inte dricka.

@Christian Helt rätt! Vita lögner är okej när man väljer att använda dem i nykterhetens tjänst. Med tiden blir man stabilare och efter några nyktra månader brukar man kunna prata om det odramatiskt. Jag har bara bemötts med kärlek och förståelse. De flesta är sjukt imponerade faktiskt.

Kram 🐘