6 månader och 9 dagar. Jag har druckit under 17 års tid. Är under 30 år.

Blivit väldigt stolt över mig själv, på ett vuxnare plan än tidigare när jag försökt vara nykter. Jag tycker inte det är enklare ju mer tiden går, tvärtom skapar det rädsla och planer på att jag kan börja dricka bara under sommaren sen. Någon enstaka gång. Chansen finns att jag klarar det enstaka tillfället, men risken är större… att jag återgår till gamla vanan. Denna gång har jag lite bättre stöd i vardagen gällande nykterhet men kanske det är svårt för mig ändå att inte känna suget där i soffan eller utekvällen. Kanske det också är vanligt och okej att känna suget så länge det inte övergår till planering på när man ska bryta sitt löfte en dag framöver. Det är inget jag vill. Egentligen. Jag vill kunna vara nykterist livet ut. Och det finns massa goda alkoholfria drycker. Jag vågar prata och dansa utan att vara full. Jag antar bara att mitt sug alltid kommer leva vid min sida och att jag kommer mellanåt hat-sakna stunderna jag var yngre och dansa fullt ut utan att bry mig om något.

Det är dags, innerligt dags, att växa upp på riktigt och vårda sig själv och jag kämpar verkligen för att hitta ro i mitt sug. Alkohol kommer alltid skrämma mig även om det är någon annan som dricker. Så länge människor omkring respekterar min känsla kring det så tror jag .. att jag kanske klarar detta denna gång? Det är just stödet jag aldrig haft förut. Som jag saknat innerligt. Som jag tycker mig fått nu.

Nykter ett halvår och nio dagar
Det är inte ”så länge” men med tanke på situationer jag utmanats i, och på senaste tiden druckit i princip på håret ihjäl mig, så är jag j*vligt stolt över mig själv och det ÄR stort!

Hej @Alkenisse och varmt välkommen till Alkoholhjälpen!
Vad fint du delar med dig av dina tankar och om den stora förändring du har gjort. Du skriver på ett sätt som verkligen berör och som går rakt in i hjärtat. Om jag räknar rätt så har du nu varit nykter i 6 månader och 12 dagar, så bra gjort! Du ska verkligen vara stolt över dig själv!

Du skriver att det inte känns lättare med tiden utan att det snarare gör dig orolig över att du ska återgå till dina gamla vanor och börja dricka igen till sommaren. Samtidigt har du bestämt dig och vill verkligen fortsätta vara nykter. Du har ett fint stöd omkring dig nu, vilket gör det lättare för dig att nå ditt mål.

Du har funderingar kring att hantera suget efter alkohol och du vill hitta sätt att hantera det när det kommer. Nu har du skrivit på forumet och här finns det många kloka personer som har liknande erfarenheter att dela med sig av. Ibland det kan det ta lite tid innan en tråd tar fart, hoppas att det hjälper med en liten puff. Du kanske redan har sett det, men här på sidan finns också ett program (som du hittar under ”Stöd -> Alkoholprogrammet”) där en bland annat kan jobba med strategier för att hantera sug och att göra en långsiktig förändring. Kanske det kan vara en hjälp för dig?

Fortsätt gärna skriva här på forumet. Hoppas att du kan hitta något här som kan vara hjälpsamt för dig!

Varma hälsningar,
Emilia, Alkoholhjälpen

@Alkenisse Så bra jobbat!!🥳
Jag tror att sug handlar en hel del om hur hjärnan fungerar ihop med alkohol. Tror det underlättar att veta mer om det. Här finns en del inlägg om det på andra delar av Forumet. Om du inte redan sett dem så kan det vara värt att leta upp. Vår2022 har jag för mig har en del bland andra. Lycka till med ett fortsatt bra liv.❤️

@Emilia
Tack snälla Emilia för dina fina ord. Det berörde.
För mig gör det inget att mina trådar inte tar fart direkt eller alls, känner att jag bara vill skriva med mig och att någon kan läsa om inte annat framöver.
Tack för tipset, ska kolla det!

@Amanda L
Tack snälla!
Vet inte riktigt om det är något som skulle hänga ihop med just mitt sug, tror det handlar om att jag har anlagen sedan många generationer bakåt. Däremot stämmer det kring en sak, jag är kronisk obotligt sjuk och alkoholen har fungerat som självmedicinering då det inte finns annan medicin. Så då har det skickat ut och gett mig hjälp mot smärta. Som såklart inte hjälper övertid utan förvärrar snarare. Ska läsa på vidare, det kanske hjälper.

Tack igen för din tid att kommentera! <3

@Alkenisse Kanske boken Tänka klart kan vara något? Lite hallelujabok, (inte religiös, men amerikansk :)) men där finns också en hel del fakta om hjärnan som hjälpt mig att förstå mer vad som händer och varför när hjärnan skickar signaler. Så är man i alla fall mer beredd. Det var inte alltid vad jag trott och tänkt, exempelvis att bara en viss "sorts" människor blir beroende....inte då. :)

@Alkenisse ja , gärna. Jag har min tråd bland de som vill vara helt alkoholfria. Tittar in här också ibland, men kan missa dig. Men absolut bra med extra koll och stöd! Just nu är jag sjuk i vinterkräksjukan. Du kan ju ana hur jag mår. Kom på att jag kände igen känslan, det är ju samma som efter en kväll med massa alkohol. Hu! Fast då tillkommer ju ångest och minneslucka. Just idag är jag stensäker på att jag aldrig, någonsin mer ska dricka. Tack vinterkräksjukan! :)

@Alkenisse OCH du ÄR jätteduktig som hållit upp så länge! Jag har bara hållit upp fem veckor...
Kanske ska man helt enkelt inte tänka och planera så långt fram? Oroa sig över vad som händer då?
Jag tror det kan vara bra att ha planer för olika scenarier, ifall att... Men om du mår bra just nu idag av att vara nyckter så är det ju här vi lever just nu.
Börjar förstå det där med "en dag i taget". Trodde att det var nykterhet som en kamp, för att det är så svårt, så kunde man bara tänka en dag i taget. Men kanske handlar det mer att leva här och nu? Att leva i nuet helt enkelt.
I sommar eller nästa år är en annan tid. Kan inte lösas nu.
Det kan också finnas problem som ligger i botten och som vi kan ta itu med som nyktra.
För mig började det med en enorm blyghet... Det har blivit mycket bättre, men tror att det ligger bakom att jag gärna velat ha ett par glas innan en middag tex, om jag inte känner folk så där jättemycket.
Vad kan det vara för dig?
Skriv gärna vad du tänker på. Vi finns här, många nyktra klokisar också. Men undrar om du kanske ska be admin att flytta din tråd till alkoholfrihet om det är det du siktar på?

@Alkenisse Välkommen hit! Jag tänker också att du ska flytta din tråd under rubriken ”alkoholfri” som jag uppfattar att du vill vara. Grattis till över 6 månader nykter!🥳 det är stort och du ska vara riktigt stolt över dig själv. Jag precis som du kommer alltid att ha ett beroende kvar och vår hjärna kommer alltid att ha detta i minnet. Den delen i hjärnan som minns, ligger nu i dvala hos dig och mig, varit nykter i snart 1,5 år. Den kommer dock att aktiveras så fort den får alkohol och börja minnas och skrika efter dopaminkickarna som alkoholen ger. Därför ska jag aldrig mer dricka alkohol. Det jag tänker är att den delen av vår hjärna, vår vd, där det sunda förnuftet, riskbedömningar och konsekvenstänkandet sitter, är nu dominant och vi hinner fundera på hur vi ska handla i kritiska situationer med alkohol. Att tänka efter noga och minnas varför man slutade och hur det alltid slutade, i mitt fall med en fylla, ångest, ånger och skam. Aldrig glömma det och påminna sig då och då. För min del mår jag så otroligt bra både psykiskt och fysiskt och det är så otroligt mycket värt för mig. Det finns inte längre ett värde för mig att dricka ett glas för jag vet hur det alltid slutar. Jag har genomskådat alkoholdjävulen och vet att hans enda uppgift är att försöka lura mig till att dricka, om han skulle vakna till av något där i sin dvala.

Fantastiskt att du bryter din alkoholvana och tar ansvar för sitt liv i dina unga år. Du har hela livet framför dig och kan njuta av det som nykter och fräsch. Jag hann bli över 55+, men det är aldrig, försent att sluta dricka och må bra😁.

Ha en riktigt fin lördag, kanonbra jobbat!❤️

@Amanda L
Fin kommentar! Hur går det för dig? Hur mår du?

Nä, jag tycker min tråd passar här och skriver mest för min egna skull. Om det hjälper någon annan är det extra plus så klart. Även om jag varit nykter snart 8 mån, så förändrar jag fortfarande mitt drickande!

Hoppas du får en fin och nykter Valborg

@vår2022
Tack för fin kommentar och peppen!
Håller med dig, det är aldrig försent att bli nykter/förändra sitt tänk och handlingar.
Ju tidigare desto bättre, men aldrig försent.
Heja oss! Ha en fin valborg

@Alkenisse Tack för din tråd. Jag måste börja med att gratulera till nästan 8 månader! Jag vet vilken kamp som ligger bakom för att slita sig loss från alkoholens klor och det är inte en självklarhet att lyckas göra det. Jag tänker på alla som inte lyckas och hur tacksam jag är för att jag själv har lyckats.

@Amanda L skrev:"Börjar förstå det där med "en dag i taget". Trodde att det var nykterhet som en kamp, för att det är så svårt, så kunde man bara tänka en dag i taget. Men kanske handlar det mer att leva här och nu? Att leva i nuet helt enkelt."

Tack för dina tankar om en dag i taget. Det är nog flera år sedan jag skrev här på forumet om att för mig fungerar det inte att tänka en dag i taget. Att tänka att jag aldrig ska dricka mer är befriande och inte begränsande och det som fungerar bäst för mig. Men kanske är en dag i taget så mycket mer än så, som du säger. För att leva i nuet är precis det som jag försöker göra nu. Att vara nykter och uppleva just den här stunden som jag sitter och skriver det här till dig och känna allt jag känner är ju en antites mot att fly den som man gjorde med drickandet. Fast det blir väl också egentligen "En stund i taget". Tack för dina tankar @Amanda L Jag tar med mig dem och funderar vidare.

För det tror jag @Alkenisse är det bästa receptet för att motverka suget och lyckas behålla nykterheten. Att man funderar och analyserar allting och inte lämnas sitt öde åt de infall man får. Du kan testa om du vill nästa gång du känner suget att bara observera det för vad det är och påminna dig om att det bara är en känsla och att du inte behöver agera på varje känslan. Låt känslan vara där men låt den inte påverka dig så kommer den att gå över.

@TappadIgen
Kul med din kommentar och tack snälla!
Mitt sug kommer nog alltid vara där inom mig, men som du säger, man behöver inte agera på alla känslor, tankar och sug eller infall. Försöker tänka så när jag får lite ångest "det är bara en känsla, det är inte hela ditt liv" och då släpper det sakta. Samma med alkohol-infallet, det är bara en känsla, det är bara nu.

Det är ett vanligt ordspråk att leva mer i nuet men det är sällan man också gör det. Jag brukar säga att nutiden är dåtidens framtid så det är viktigt att göra det bästa för varje dag istället för att tråna enbart på framtiden eller tänka tillbaka för den delen.

Grym du är också! Fin tanke att man får vara tacksam för att man själv lyckas och vara lite mer power mot sig själv, hur hårt man jobbar faktiskt.

Ser fram emot att höra mer!

@Alkenisse Mitt att leva i nuet, är att leva i min värderade riktning. Att välja en riktning i livet utifrån mina värderingar. Att välja en riktning mot detta om hur jag vill leva mitt liv och vad det ska innehålla. I det ingår att nyfiket utforska sig själv och försöka öka medvetenheten om mig själv, få självinsikt och hitta min inre kompass. Att vara nykter för mig, möjliggör så att jag kan leva utefter mina värderingar och fylla mitt liv med innehåll utefter mina värderingar. När jag drack skymdes sikten och ångesten förvrängde min verklighet. Min värderade riktning har hjälpt mig i många svåra stunder, när jag inte riktigt vet hur jag ska hantera situationen och komma vidare. Det känns inom mig när jag hittar rätt, när mina värderingar stämmer med mina känslor. Ofta får jag tänka att tankar är faktiskt bara tankar och inget mer. Då kan mina värderingar träda fram och vägleda mig rätt. Det är häftigt att vara nykter och nyfiket utforska livet med nyktra sinnen. Det finns mycket att upptäcka på vägen❤️