Hej.
Jag skulle bli medlem och så såg jag att min email redan var registrerad, för tre år sen.

Jag har alltså försökt bli nykter i tre år nu.

Varje gång har jag hållit det i några månader men sen när jag börjat må bättre efter några månader har jag börjat dricka igen. Jag kan hålla mig från att dricka om jag är ensam men när jag är ute med kompisar eller på fest räcker det att jag dricker bara en öl eller ett glas eller ens en klunk och det är som att ett sug skapas inom mig och jag kan inte sluta. Ofta spyr jag eller dricker så mycket att jag gör saker jag skäms över. Efter att jag dricker mår jag otroligt dåligt i dagar, inte så som jag kom ihåg att bakishet brukade vara, utan de senaste tre åren har det varit mycket mer svart.

För tre år sen började jag också må psykiskt dåligt och få mörka tankar så fort jag drack bara ett-två glas. Hade aldrig haft så innan har någon annan samma symptom?

Nu har jag varit nykter i 7 veckor. Senaste gången jag drack skulle jag försöka vara nykter på en fest men råkade ta en klunk och sen slutade det med att jag drack massor och spydde och även basjade (vilket känns som en low point) ner hela min lägenhet och hade sönder en möbel jag tycker mycket om.

Alkoholen har förstört så mycket i mitt liv men utan den blir jag deprimerad och tappar mitt umgänge och känner mig tråkig. De här senaste tre åren har jag nu börjar undra om jag bara mått sämre? För det är sånt kämpande som inte leder någon vart. Nu känner jag mig ensam och som att det inte är värt det om man ändå ska må dåligt. Tackar nej till sociala grejer och stannar hemma för rädd att jag inte ska hålla mig om jag befinner mig i miljöer där andra dricker.

Eftersom jag aldrig haft det som att jag behövt dricka varje dag är jag osäker på om jag har problem med alkohol och då känns det svårare att hålla mig från det. I vissa perioder har jag dock druckit själv på kvällarna.

Ni som blivit nyktra hur lång tid tog det innan ni kände skillnad på ert psykiska mående?

@Julia-a Hej! Låter onekligen som att du har problem med att hantera alkohol när du tagit det första glaset. Hjärna domnar av och det rationella tänkandet sätts ur spel. Du dricker tills du spyr. Du berättar att du inte har problem med att dricka varje dag men att du ändå i vissa perioder har druckit själv på kvällen. Att du mått sämre de senaste tre åren, att alkohol hjälpt mot detta men att det nu inte hjälper så mycket och att det efteråt bara blir mer svart. Låter som att alkohol och du inte är en bra kombo och att alkoholen verkligen får dig att må dåligt.

Bra att du nu varit nykter i 7 veckor. Jag tänker också att drickande lätt sakta eskalerar och till slut är det lätt att man dricker varje dag. Du berättar också att ”Varje gång har jag hållit det i några månader men sen när jag börjat må bättre efter några månader har jag börjat dricka igen.”. Du frågar hur lång tid det tog för oss som inte druckit på lång tid att känna skillnaden i psykiska måendet. Du säger att du börjat må bättre efter att du inte druckit i månader, tänker att där ser du själv skillnaden, men verkar som att du ändå inte mår så bra som du önskar? Ofta finns det något underliggande som gör att vi inte mår så bra psykiskt och det förvärras om man börjar dricka. Det blir en ond cirkel. Verkligheten blir då inte riktigt sann och känslorna inte riktigt äkta som drucken. Det kanske är något som skaver som du behöver ta itu med? Det kan vara svårt att få kontakt med sin känslor där djupt inne och en samtalskontakt kan vara en bra idé för att närma sig dessa. Det är superbra att du är nykter för det är en förutsättning för att kunna nå sina innersta känslor.

Själv gick jag hos en psykolog i början av min nykterhet för att kunna bolla min känslor och få hjälp att nå mina innersta känslor. Det har varit så givande och jag mår så mycket bättre idag. Jag förstår vad som skaver och som triggar mig och kan hantera detta.

Du verkar inte ha kommit in i ett svårt beroende och du förstår att alkohol bara gör mående sämre, så bra! Det är lätt att hamna i ett beroende, så håll dig borta från det och försök ta reda på vad som skaver inom dig. Det är vägen framåt till ett bättre mående utan att riskera att hamna i ett beroende som är så svårt att ta sig ur och det blir sjukresor värre!

Sköt om dig!🐣❤️

känner så igen mig i det du skriver. Det där med att det oftast slutar i kaos när man tänkt dricka lite, och mörkret inom sig, att det nästan blir värre när man är nykter.
Jag själv har varit nykter i två månader nu pga att det just blev kaos när jag drack och ångesten var överjävlig och känner nu en rastlöshet och en deppighet, att jag bara vill vara hemma istället för att träffa folk. Allt är ju roligare med alkoholen (säger min hjärna)
Men för att se det ur ett annat perspektiv. Kanske är de så att man nu tar tag i sina känslor, man utforskar sig själv, utan att fly in i något man tror ska få en att må bättre?
För det är just de som jag tror sker nu. Nu kommer den riktiga människan fram, och jag själv försöker se det med nyfikna ögon. Vad vill jag säga med dessa känslor? Vad är det jag värdesätter i mitt liv? Hur vill jag ha mitt liv? Vill jag dricka och ha ångest i dagar, slösa pengar, hamna i konflikter och skämma ut mig själv eller vill jag testa något nytt?
Jag försöker att inte går för mycket in i just känslorna, jag försöker tänka att jag vill testa göra allt jag annars gör fast utan alkohol, känslorna kommer ju vara där. Det är
klart det är jobbigt att göra något man inte är van vid. Det är klart att det är läskigt och man tänker att man kommer ha tråkigt. Men övning ger färdighet.
Kanske kan du träffa dina vänner en stund? Sätta en tid där du går hem sen, det kan ge en riktig boost i självförtroendet, att du minsann klarade det. Kanske är det inte så kul, men jag tror att det är en övningssak. Hjärnan är så van vid alkoholen. Jag tror att om man låser in sig för mycket så kan nykterheten just kopplas med ensamhet / tråkigt liv. Men det är inte lätt. Jag strugglar som fan. Det som funkar för
mig är att om jag går ut och träffar vänner, gör jag det ihop med en aktivitet. Exempelvis middag ute eller konsert och går hem tidigare.
Jag tror också det är bra att hitta grunden till VARFÖR man vill sluta dricka. Vad vinner man?

och för att svara på din fråga, hur lång tid det tar.
Ingen aning. Men jag kan säga att min vardag är så mycket ljusare, och för varje aktivitet jag gör utan alkohol, för varje gång jag går utanför
min comfort zone blir jag genuint lycklig.
Det är kämpigt. Ge inte upp!