Härligt att du också fick sol @Friluftstok! Den har tagit riktigt bra i påskhelgen. Bor högst upp också utan hiss. Solläge från förmiddag till kväll. Kanonsskönt 🌞

Nä krystade dejter har jag svårt för
och likt dig brukar jag ofta fastna för de yngre killarna. Själv har jag foto-fobi och lite svårt för just Tinder. Provade 2 dagar i vintras men avslutade snabbt. Tyckte killarna var halvgalna när många i första meningen undrade när de skulle hämta upp mig eller om de fick komma hit. Jag tyckte att jag ju gärna vill prata lite innan en eventuell träff sker men fick responsen att vad vill du prata om då? Jag lovar att jag e en bra kille! Endel var dock mer intresserade av att skriva mer men ville snabbt övergå till videosamtal och där kommer ju den här jäkla foto-fobin ivägen igen. Tror inte Tinder är min grej 😄 Har också lite svårt för det här med att se en bild, chatta och inte kunna uppfatta personligheten bakom. Men vet vet, kanske ger det en chans längre fram. I övrigt är det nog som du säger, får kanske ta och utmana den här blockeringen lite försiktig.

Ha en fin dag 🥰

Då kör vi ännu en nykter helg! Jag håller mig lite i skymundan här på forumet men läser regelbundet. Orkar dock inte riktigt socialisera och hålla kontakt som förr. Men jag märker ju att aktivitet här leder till mer positiva tankar om nykterhet. Idag hände det en grej på jobbet. En positiv sak som gjorde mig både glad och överraskad. Känner mig fortfarande upprymd! Alla dessa tankar om förr. Att förr hade jag direkt åkt hem och druckit vin för att hantera nervositeten och upprymdheten. När jag är aktiv här så uppskattar jag såna moments mer. Nykter största delen av tiden har blivit det nya vanliga och det är bra att påminnas om hur jag hanterade det förr. Det gör faktiskt känslan av upprymdhet ännu större. Men nu tar vi helg!

Jag har varit låg idag. I flera veckor har jag varit på extremt bra humör. Både kunder och kollegor brukat fråga om jag aldrig har dåliga dagar och visst har jag det men i ett serviceyrke blir man bra på att kamouflera det 😅 Idag märktes det dock och chefen var orolig för om det hänt nåt när jag gick runt och muttrade, himlade med ögonen och tokpillade med mina fidgets 😅 Jepp, 40 år gammal och har med sonens fidgets till jobbet 🙈 På grund av senaste veckornas bra humör så känns ju en dal djupare och jag har känt av såväl oro som ångest. En del är kopplat till att jag fått tillbaks den där inflammationen i revbenen. Det var så min nykterhet började, med smärta i revbenen på höger sida. Hade sån extrem ångest då och trodde jag skulle dö i oklar leveråkomma. Men det visade sig vara inflammation i brosk och muskler i/mellan revbenen men jag är övertygad om att jag aldrig förändrat mitt drickande om det inte vore för det. Förändringen hade kommit när det gått mycket längre, kanske varit för sent. Hur som helst så skapar den lätta smärtan ångest, det skjuter mig tillbaks i tiden. Jag vet ju att det inte är kopplat till alkohol men jag minns ju skräcken så tydligt.

Hur som helst så blev det ett bra avslut på dagen. Sonen har börjat med en paraidrott och det är så mycket kärlek och omtanke i det sammanhanget ❤️ Jag sitter ibland tårögd på läktaren när jag ser hur fina dom är mot varandra, hur dom hittat ett sammanhang där dom alla passar in på sina villkor.

Och jag skulle vilja flytta min tråd till den måttliga delen av forumet. Följde diskussionen som var förra veckan så det är lika bra att lyda 😅 Jag är inte än på det klara med vilken väg jag vill gå men jag är ju inte helvit i dagsläget så det är väl där jag hör hemma. @magnus eller @kristoffer, kan ni hjälpa mig flytta tråden eller hur går man tillväga?

Ja, eller är det klart att du borde flytta? Om du inte är klar över måttlig, måste du då flytta från en tråd som heter ”Förändra sitt drickande?”
Måttligt-tråden är sparsamt använd och jag (som inte heller är helvit) känner inte att jag hör hemma där. Jag tycker inte att jag vill prata måttlighet som strategi som kanske är det man gör där. Jag tycker att admin var rätt tydlig med vad ”Föröndra-tråden” kunde innehålla och det handlade inte enbart om att vara alkoholfri. De har ett eget forum. Det är alltid så trist när de här diskussionerna dyker upp om var personer får vara och inte får vara på Forumet. Mångfalden gör forumet starkt för du kan hitta personer att jobba tillsammans med. Många kloka skribenter härinne går heller aldrig in i måttligt-tråden (enligt de själva), så jag tänker att du som nu skriver om mående, om Livet etc är en del i nykterhetsprocessen kanske. Jag fattar att de som kanske har bestämt sig för att de vill dricka kan ha den diskussionen i måttligt, men att andra ska känna sig tvingade att flytta bara för att Förändra-forumet också ”borde” ha sikte på helvitt det tycker jag är trist (och det stämmer ju inte med det admin skriver). Du skriver om att du just nu känner dig låg - har det med årstiden att göra också kanske? Du skriver också att det här Forumet får dig att känna positiva tankar om nykterhet och jag tror att det kan vara viktigt i sammanhanget. För mig har det här Forumet varit viktigt för reflektion och analys av drickandet. Varför liksom? Nu har du en inflammation igen. Jag tänker att man blir både låg och trött av det. Är det i såna sammanhang du har druckit? Är det kanske viktigt nu att reflektera över hur du mår nykter och fortsätta att jämföra då och nu. Och nu om du dricker nån gång, känna efter hur det påverkar dig. För det har större betydelse än man vill fatta. Jag vill inte starta om diskussionen i din tråd, men jag tycker att du kanske ska tänka efter innan du flyttar den. Gör det i så fall för att du själv tycker att det passar bäst och inte för att nån annan tycker att du ska vara där.

Kloka ord @Sisyfos och jag håller med dig. Tycker själv att jag gjort, och gör, en förändring. Liknande diskussion var i min tråd för typ ett år sen (men inte lika djupgående) och jag kände mig som en udda fågel 😅 Utanför och fel liksom. Nu när det var på tapeten igen så tänkte jag att jag kanske bör flytta den, egentligen mest för att inte trampa nån på tårna. Jag har ju inga strategier i stil med x antal glas per dag/vecka som jag sett i måttligt utan hoppas på mer sunt förnuft. Min fallgrop är ensamdrickandet, där jag köper hem för ett antal tillfällen. Då dricker jag upp allt på ett betydligt färre tillfällen än vad som var tänkt från början. Även om det senaste året varit få såna tillfällen så vill jag vara aktiv här en period för att jobba bort det ännu mer. Just våren och sommaren är för mig en sån period, oavsett mående. Det känns så lyxigt i tanken med något glas på balkongen men om jag köpt hem mer än tex två enheter så dricker jag ju mer. Och då är det ju inte så lyxigt och glammigt längre 🤷‍♀️ Jag har full respekt för att alla här har olika problematik och det som funkar för en är big no no för någon annan. Inatt har jag sovit bra, det är barnvecka igen och gårdagens deppighet känns lättare 😊 Jag tror att jag känner många känslor extra starkt på något sätt. Kan känna sån barnslig glädje och lycka över småsaker men det gör ju också att dalarna känns djupare än vad dom egentligen kanske är.

@Friluftstok jag siktar egentligen inte heller på måttligt och det känns det fel att vara i den delen. Skulle jag få till det måttligt så varför inte men det är inget jag inbillar mig att jag fullt ut hanterar. Jag kan mycket sällan hålla mig till de måttligt rekommenderade enheterna per dryckestillfälle och mina dryckestillfällen är heller sällan planerade. De styrs ännu av svårigheten att avstå och därför upplevde jag förändra-delen lämplig för mig. Den siktar varken mot måttligt eller helt alkoholfritt. Jag hade upplevt förändra som en plats där man vill få till en bättre förändring och hur väl vi ännu lyckats där är ju varierande. Hade nog tänkt att när och om jag får till en så pass acceptabel frekvens mellan mina dryckestillfällen som jag själv önskar skulle jag absolut kunnat tänka mig att flytta till måttligt. Men när jag får till det kommer jag troligen inte längre ha ett lika stort behov av ett sammanhang på samma sätt. Jag är inte så aktiv över hela forumet. Kikar in i enstaka trådar men känner inte att jag har ett behov av ännu ett filosofisk rum, har heller inte behov att berätta om hur jag dagligt jobbar med mitt välmående kontinuerligt, det har jag andra kanaler som tillgodoser för mig. Men jag har ett behov att göra en förändring med A och ösa ur frustration över mina misslyckanden. För mig är det behovet större än att berätta vilka strategier jag försöker använda mig av för att få till en bättre förändring med enheterna och det är förstås inte hjälpsamt för någon annan att läsa. Jag tänker att man kan välja vad man vill läsa och vill man helt avstå behöver man ju rimligtvis inte läsa just min röriga tråd i förändra som jag nu helt valt att ta bort. Men jag tycker helt klart du ska behålla din tråd där det känns ok för dig och synkar med den målsättning du tänker dig ❤

Hej @Friluftstok
Jag dyker in här eftersom jag ser att du funderar på det här om i vilken forumdel din tråd ska vara. Du har din tråd i ”Förändra sitt drickande” och, precis som @Sisyfos och @Natalia skriver, så är den forumdelen till för alla som vill göra en förändring, oavsett om vilket målsättning en har. Vi har relativt få uttalade regler här på forumet eftersom vi tror att det sänker tröskeln för att börja skriva. De är något som är av stor vikt för oss och något som vi vill bevara. Det är väldigt tråkigt att höra att du har känt att du inte har passat in på grund av de här diskussionerna som varit nu men också tidigare. Vi vill att alla som vill göra en förändring ska vara välkommen här, oavsett vad målet är.

Forumdelarna som heter ”Vara måttlig” och ”Vara alkoholfri” är de enda delarna i forumet där vi kommer att föreslå flytt av tråd eller på något sätt agera (om diskussionen/målsättningarna skulle vara avvikande från målsättningen i forumdelen). Med andra ord så är det du som bestämmer var du vill ha din tråd. Den väldigt gärna vara kvar här där den ligger nu, i "Förändra sitt drickande". Men om du hellre vill ha den i ”Vara måttlig”-delen, så kan vi såklart hjälpa dig att flytt den. Vad tänker du om det här?

Varma hälsningar,
Emilia, Alkoholhjälpen

Då sätter jag check på sjunde nyktra helgen. Det har varit en känslomässigt tuff vecka. I nån reel på Instagram flimrade der snabbt förbi att kroppen upplever nervositet och spänning (excitement) på samma sätt. Jag bläddrade snabbt förbi den och det ångrar jag. Det är en salig känsloblandning av både nervositet, spänning, förväntan men också att det kommer gå käpprätt åt helvete 😅 En eftermiddag, när det var som allra värst, så kände jag att vin borde vara lösningen. Men jag åkte aldrig till systemet. För några år sen var jag i en nästan identisk situation tillsammans med en väninna som också satt sig i samma sits och vi hanterade det med vin. I mängder. Den här gången får jag väl snällt följa med i karusellen och ömsom uppskatta fjärilarna i magen och ömsom förbanna dom då det fladdrar så jag knappt kan koncentrera mig. På det stora hela så är egentligen allt positivt men hjärnan beter sig minst sagt lustigt och hoppar mellan olika ytterligheter. Men men. Det är inte första gången det är så här. Dock första som jag hanterar det nyktert.

Usch ja! Förstår vad du menar med att hjärnan lever sitt eget liv ibland. Det är nog det många dricker på. Grejen är ju, tycker jag, att OM man faktiskt skulle dricka på den där känslan, så kommer den tillbaka nästan ännu starkare när berusningen gått över. Jag minns när jag hade fattat att alkohol var en SÅ usel medicin att jag var så rejält besviken över att det inte fanns nåt annat alternativ än att härda ut. Jag tänker att det blir bättre. Du har gjort 7 veckor. Spara varenda positiv upplevelse du har av nykterheten. Det blir bättre! Lycka till!

Helgerna närmar sig och det blir min tredje helt nyktra jul. Jag har aldrig varit den som festat till det på jul och inte heller vuxit upp i ett hem där alkoholen flödat. Men i vuxen ålder har julen alltid förknippats med någon öl till maten, glögg till julgodiset, nåt glas vin på kvällen. Känner noll längtan efter det.

Det är snart tre år sen jag bestämde mig för att en förändring behövdes. Vägen har inte varit spikrak men senaste året känner jag att jag hittat en väg som fungerar för mig. Jag är inte helvit och det är okej. För mig. När jag dricker så är det en mindre mängd i sociala sammanhang. Jag känner aldrig ett begär, eller behov, av alkohol. Autopiloten är omprogrammerad. Visst att tanken "nu vore det gott med ett glas" flimrar förbi men det tror jag den gör för många. Men jag tar inte action på tanken. Min absolut största fallgrop är tillgång. Köper jag en flaska vin dricker jag den på en kväll även om tanken var annorlunda. Köper jag en box går den åt på en vecka. Så jag köper aldrig hem mer än vad jag tänkt dricka. Här om sistone köpte jag räkor och ville genuint ha en speciell öl till maten. Så jag åkte och köpte EN 33a 😅 Kände mig fånig där i kön, jag och min lilla ölburk. Men hade jag köpt fler bara för att jag kände mig fånig hade jag ju druckit mer. Så jag får väl vara fånig ibland.

Det är skönt att ha kommit dit att alkohol är något långt i utkanten av livet. Det är inget jag ägnar särskilt många tankar åt. Det går långa perioder då jag inte dricker en droppe och jag tänker inte på det heller. Det jag däremot fortfarande tänker på regelbundet är hur skönt det är att vakna på morgnarna och må bra! Att ligga och dra sig i sängen på helgen till långt in på förmiddagen men göra det för att jag vill. Att vara medveten om hur skönt och lyxigt det är. Den känslan är nog faktiskt det absolut bästa med att ha nyktrat till.

@Rehacer heeeej! Vad glad jag blev av att du kollade in här! Jag är så sällan här inne nu men vet att jag tidigare varit i din tråd som då var tyst. Läste ikapp lite hos dig nu, just det här med trådar som tystnar. När jag var mer aktiv här så undrade jag alltid hur det hade gått, när någon tystnat. Så jag gör en uppdatering i halvåret typ i min tråd 😅 Vad härligt med kärleken även om han bor långt bort. Ser en lång och stilig karl framför mig 😉 Kämpa på framöver nu! Du har klarat många gröna bockar förr, du klarar det igen!

@Friluftstok Jag tänker oxå på de som tystnat, man undrar såklart vad som hänt - och inte hänt. Därför extra kul när ett välbekant ansikte som du tittar in! Bra idé att rapportera med ett halvårs mellanrum! Men har man bara dåliga nyheter att komma med så struntar man lätt i att skriva alls tyvärr.
Ja, min man är låång och extremt stilig! Han får mitt hjärta att göra hoppsan-steg! Helt ljuvligt! Hoppas du oxå har en sån man i ditt liv nu! ❤️
Var rädd om dig! 🤗

@Rehacer nej, jag vet ju att det känns som ett extremt misslyckande när det gått bra en tid och sen kör man i diket. Det är svårt att erkänna och lätt att man skiter i det helt istället 🤷‍♀️ När jag var aktiv här så var ju hejaropen en del av "kicken". Att kunna skriva dag XX och få en massa pepp. För mig så hjälpte det att "komma igång" att skriva här. Sen följde en tid då jag sakta gick tillbaks mot sämre vanor. Det skrev jag knappt om. Men efter några veckor med vardagsvin så var det något som klickade i mig. Jag kände att jag genuint inte ville mer. Då blev det helt plötsligt enkelt och mer avdramatiserat, antagligen för att jag ville och inte för att jag borde eller måste.
Vad härligt det låter! 🥰 Jag är lika singel som sist men jag mår väldigt bra i det. Inte dejtat på ett halvår, tagit bort Tinder. Fokus på mig och barnen. Och jag är lugnare i sinnet än på länge! Så jag får väl helt enkelt hoppas att jag snubblar rakt in i den där långa stiliga mannen på typ Ica eller nåt 😂

Behövde åka till köpcentret idag. Affären jag skulle till ligger bredvid systemet. Har sen länge bestämt mig för en vit jul och december också. Har nördat ner mig i privatekonomi och följer Utgiftskollen i bankappen slaviskt. Senaste inköpet på systemet var i september och jag har bestämt mig för att nolla den kategorin några månader till 😅 Hur som helst. När jag stod där, 10 meter från ingången så kom en tanke. "Om du ska dricka vin är det ju ikväll du ska göra det" Är ledig imorgon och hade ju "kunnat vara" seg och bakis. Men det blev en kort förhandling med mig själv och Systembolaget kommer inte finnas med på månadens kontoutdrag heller. Men så konstigt det är, hur gamla tankar och vanor ploppar upp bara sådär. Jag är så nöjd med mitt nyktrare leverne och känner inget sug eller längtan efter att dricka en flaska vin framför TVn. Men tanken kommer ibland.

Hur som helst så önskar jag er alla en god jul! 🎅

@Friluftstok 👍 att du vann förhandlingen utanför systemet igår! Känner så väl igen resonemanget, härligt att du stod emot! Måste vara skön känsla idag! Stor kram 🥰 och god nykter jul 🎄!

Livet är svårare igen. Livet som NPF-förälder. Samhället är så fyrkantigt och BUP gör inte si om inte skolan gör så. Och däremellan står föräldrar som försöker få de båda parterna att förstå, allt för att ens barn ska ha en fungerande vardag och skolgång. I slutet av veckan bröt jag ihop fullständigt. Jag har blivit bra på att schemalägga bryten och tar det när ingen ser. Men då sprutade tårar framför chef och kollegor, i bilen, på fritids, i trappuppgången och väl hemma brast det totalt. Fick i alla fall fram till barnen att inget allvarligt hänt så jag kunde låsa in mig och gråta färdigt. När det var så här illa förra gången så drack jag mycket. Jag intalade mig att jag behövde det för att orka. Orka kampen, orka vara en bra förälder. Nu har jag inte druckit en droppe ensam sen i somras och är så tacksam över det. Det kommer reda sig den här gången också men just nu är det uppförsbacke. Men jag är nykter och det är bra. Jag har inte ens tänkt i banorna att jag behöver vin för den här kampen. Vet inte vad jag behöver. Ett förstående samhälle som inte bollar runt en kanske? Men inte vin.

@Friluftstok Ja, tänk om man kunde önska det?! Ett förstående samhälle och lite medvind!
Vad bra att du inte tar till vin i din kamp. Det gör det ju varken bättre eller lättare.
Du gör det superbra och att bryta ihop kan ibland göra att man får mer kraft efteråt. ”Bryt ihop och kom igen” brukar man ju säga. ❤️
Kämpa på!
Kram 🤗

@Friluftstok vad bra du är som är nykter!
Tänkte på det du skrev och att vin på det hade känts väldigt rörigt - det hade i alla fall blivit så för mig, en enda röra i huvudet och ältandetn.
Det borde verkligen inte behöva krigas så mycket för de här barnen. Och det är bra att du funderar över vad du behöver. Jag medicinerade också trötthet med vin. Det är en usel medicin. Jag tror det är en mycket bättre medicin att bryta ihop faktiskt. Låta sig vara så trött och ledsen som man faktiskt är. Få ordning och hitta en ny strategi. Önskar jag kunde sända dig lite styrka. Är övertygad om att du faktiskt är en sån där fantastisk tigermamma. Det är synd att det ska behövas. Ha en fin helg!