Hej!

Jag är 57 år gammal, kvinna, och beroendet tar mitt liv. Det måste bli ett slut på detta. Skammen och ångesten varje gång det spårar ur - hemsk, ändå trillar jag dit igen. Utan att älta detaljer, det har jag gjort tillräckligt för mej själv, så känner jag nu att botten är nådd. Jag lever ett bra liv med snäll make och bra jobb. Det är skönt att hitta detta forum och få känna att man ändå inte är ett alldeles hopplöst monster. Den här gången ska jag klara det, finns ingen annan väg. Min man säger inte så mycket, han dricker själv för mycket ibland och vågar väl därför inte slå näven i bordet. Man nu känne jag att hans tålamod börjar tryta. Hur kul är det att ens fru slocknar framför TVn på kvällen?
Jag bor på en liten ort där det är svårt för att inte säga omöjligt att vara anonym så jag känner inte att jag kan söka professionell hjälp. Jag tror också att man kan klara det själv. AA är hur som helst inget för mej, det känner jag.
Jag vet att jag kan och nu har jag bestämt mej. Ska följa med forumet och er andra.

Kram!

Maria42

Lustigt det där med bakfylla, jag har druckit varje vardag sista halvåret och jag tyckte inte heller jag var bakis. Jo tjena, den skillnad i pigghet och ork är enormt stor, känner också att jag orkar engagera mig i saker. Tidigare brydde jag mig inte, ville bara vara hemma och ta fram mitt vin. Bra Santorini att du stod emot idag, jag åker hem först nu, fullt upp hela dagen och inget sug. Ska se Biggest looser Sverige ikväll och dricka citronvatten. Kram på er!

Bara en kommentar för att visa att jag är med och lika stark och övertygad som tidigare. Inga problem. Jag hoppas och tror att det går lika bra för er andra.

Maria42

Nykter och trött, sovit inatt men var ändå trött när jag vaknade. Äntligen helg snart, trevlig kväll alla!

Andas

Hej Santorini, vad skönt att höra att det flyter på så bra!

Du frågade mig om hur länge jag varit nykter och det här blir mitt svar:

För 6 1/2 månad sen kände jag att nu får det vara nog (nådde verkligen botten) och bestämde mig för att inte dricka vin eller starksprit, bara öl (dock inte starköl). Jag var inte helt beredd att avstå den där tryggheten jag ändå tyckte alkoholen gav mig...

På dessa 6 1/2 månad har jag trillat dit under en 2-dagarsfylla. Första kvällen var ju lite rolig tyckte jag. Resten av tiden gick åt till att fasa ut alkoholen. Det är dock den enda gången jag varit onykter på 6 1/2 månad, så bara det är en fantastisk förbättring mot tidigare!

För 4 månader sen slutade jag även med ölen.
Och har sedan dess druckit ett glas vin vid tre festliga tillfällen, i sällskap. Senast vid nyår. Och egentligen behövde jag inte de glasen, gammal vana att känna att det blir mer festligt med alkohol i handen helt enkelt. Och då jag inte var särskilt sugen så var jag inte rädd för att trilla dit. Konstigt egentligen, varför kunde jag inte kontrollera mig förut men nu? Det är väl att jag tänker annorlunda nu!

Jag säger att jag varit nykter i 4 månader för det har jag ju faktiskt varit i min bok. Inte berusad eller onykter en enda gång! Dock har jag ju inte varit helt vit som sagt.

Och det viktigaste av allt, jag känner att jag mer och mer förankrar en identitet som tillhör en nykter människa. Jag vill inte dricka "som alla andra", min inställning till alkohol har förändrats. Jag ägnar ganska många tankar kring alkohol fortfarande, men det är inte hur, var och när jag ska dricka. Nu är det mer om fenomenet alkohol, kring vilka problem skapas för alla partner när det missbrukas, kring systembolagets funktion, kring hur andra dricker omkring mig osv. Och jag vill faktiskt vara ett föredöme för mina barn, så har jag inte riktigt tänkt tidigare.

Jag är lite rädd för att glömma allt och tro att jag vet vad jag gör, och att jag sakta men säkert börjar med mitt gamla drickesmönster. Jag tycker det har gått lätt efter mitt vägskäl, inget egentligt sug har jag haft t ex. Samtidigt har jag tänkt tusen gånger att jag ska dricka mindre under 3-4 års tid. Så det var kanske tillräckligt bearbetat då jag började en förändring för 6 månader sedan. Och började läsa här!

Det var ett långt svar, men det känns skönt att reda i tankarna skrifligt! :-)

till din långa nykterhet! Sista april ska jag kunna säga samma sak (om jag vill säga det), att jag varit nykter i 4 månader. Jag känner verkligen att jag fått nog nu och det går att sluta. My Skarsgård sa i Efter 10 att det gick förvånansvärt lätt när hon väl var redo. Hon var ju på behandlingshem en månad förstås men jag har läst nånstans att de allra flesta som slutar med alkohol gör det på egen hand. Det är skönt att veta. Jag kommer att hålla en noll-linje för jag vet att jag inte klarar av måttlighet men där är vi alla olika också. Jag har prövat på det. Jag var helt nykter för ett antal år sen i 1,5 år. Mådde bra, var så nöjd och säker. Sen hamnade jag på en liten familjetillställning, jämn födelsedag, där champagneglasen kom färdigt ifyllda och jag blev faktiskt helt ställd. Jag hade inte förberett mej på hur jag skulle ta mej ur det. Jag inser nu att jag kunde ha låtsas dricka och bytt glas med min man sen men det stod helt stilla. Och så tänkte jag att vadå, ett glas champagne gör väl ingen skillnad. Och det var ok då men ett par månader senare på sommaren tyckte jag att lite vin skulle vara gott och nu skulle jag klara det. Sen blev det snabbt för mycket och mer än tidigare. Jag förbannar fortfarande det där glaset champagne för det var där jag bröt min nykterhet och jag undrar hur livet skulle sett ut om jag valt att säga som det var att jag inte klarar alkohol. Nå nu är det som det är och jag får förlåta mej själv för det som varit och vara tacksam att jag ändå inte gjort nåt oreparerbart. Jag behövde kanske dom här åren emellan som lärotid och nu är jag verkligen mogen. Jag ska inte gå på den niten igen. För egentligen har jag "alltid" känt att ett eller två glas vin kan göra detsamma om jag inte får mer.

Nu i början är det ju mycket tankar kring alkohol och det känns bra att skriva och läsa här. men så småningom räknar jag med att kunna släppa det. jag tänker inte resten av livet klassa mej som nykter alkoholist, det känns för trist. Jag är en som valt bort alkoholen för att den orsakade problem för mej helt enkelt.

Andas

Tack!

Vad skönt det måste vara att veta att du klarar att vara nykter en lång period. Och att du fick visshet om att det inte går att rucka på nykterheten med ett glas bubbel! Det känns som om det ibland behövs ett återfall för att fullt ut vilja vara nykter. Du förstod ju inte då att du faktiskt inte klarar det, alltså agerade du efter den kunskapen du hade då. Idag har du en annan insikt och kan agera efter den.

Precis det du var med om efter 1,5 år oroar jag mig redan för! Att jag inte har förstått så mycket som jag tror nu. Men det är ingen idé att tänka så, en dag i taget är ju det som gäller!

Jag tänkte på det sista du skrev.
Hjälper det eller stjälper det att lägga denna period bakom dig längre fram?
Inte för att jag menar att du ska tänka, skriva och älta alkohol hela livet, men att göra som du hoppas på kanske gör att du om fem år har glömt allt jobbigt som alkohol för med sig för dig? Och så kommer det där glaset champagne, fast den här gången förklädd som en rolig paraplydrink vid poolen.

Jag tror att det är viktigt att hålla problemet levande, i anpassad form, för ifall problemet inte lever så är det dött antar jag. Och vad är då problemet?

Ena dan snö och halt, sen regm och nu ser jag att det snöat igen. Man får hoppas att det inte är is kvar under, det gäller att gå försiktigt idag. Det kan nästan bli en liknelse till nykterheten, det kan finnas små isfläckar under fast man tror vägen är bar, ha,ha. Du har nog rätt Andas att man får aldrig glömma var man kommer ifrån. Jag tror det löser sej med tiden och man behöver inte se längre än en dag i taget. Jag vet att jag inte klarar av att dicka alkohol så det gäller faktiskt framöver men problem och funderingar behöver jag bara ta en dag i taget. Så är det nog.

Jag läste för länge sen om en av skådespelarna i Sex & the City, minns inte vad hon heter. Hon sa att hon inte dricker alkohol och på frågan varför sa hon: "it was getting in the way of what I wanted so I stopped". Himla bra sagt. En bra översättning till det så har man svaret om nån frågar.

Så har jag också Sarah Dawn Finers låt "I'm moving on" som pepplåt, lyssna på texten.

Jag känner mej starkare och starkare och ser med spänning fram emot helgen och hur min man tänker göra. Han har varit ledig hela veckan och inte en droppe sprit där heller.Jag sa förra lördan att han får gärna dricka vin till maten om han vill men han måste förstås åka och köpa det själv. Och vi har ingenting hemma nu så jag vet också att han bara köper så mycket som han vill ha. Det är nog en extra trygghet ändå att veta att inget finns hemma. Jag kan inte falla för nån impuls. Men som sagt, om han köper ska det bli intressant att se OM det känns nåt för mej. Han är nog så glad och lättad över mitt beslut. Inte för att han nämner det heller, lika lite som han skällde när jag drack men jag ser det på honom att han slappnat av.
Ha en riktigt bra dag alla!

Maria42

Härligt att det är fredag, känner mig inte orolig över helgen. Vi köper inte hem något. Ser fram mot en lugn kväll och vakna pigg imorgon. Min man säger till mig att du ska se, det här är nog det bästa beslut du fattat hittills i ditt liv. Jag märker att hela familjen har börjat andas ut, börjar tro på att det håller. Själv känner jag mig övertygad, jag mår jättebra nykter. Trevlig fredag på er, idag tar vi inte första glaset!!

kalla

Ja tänk att vi kommit till dag 13, känner mig riktigt stolt över oss :-) Vi har bestämt att inte ha någon form av alkohol hemma på ett tag, vilket jag tycker känns tryckt. För det vill nog mycket till att jag går till bolaget själv, men om det finns hemma är det lätt att falla dit. Hoppas väl att detta skall ändra sig senare, men just nu känns det skönt.
Din man har rätt detta var det bästa beslutet så här långt, visst är det skönt att se att familjen slappnar av tänk att få ge dom detta.
Hoppas ni alla får en toppendag,kramar

Lugn fredagskväll. Inget vin i huset, inte för att jag skulle dricka om det fanns heller. Full snöstorm utanför men jag behöver inte gå ut. Ska läsa lite, se på TV och så lite datapyssel. kanske tidigt i säng. Känns riktigt bra alltihop. Vi här verkar vara lika övertygade om att detta är på allvar. Trevlig kväll önskar jag er alla.

bibliotekarien

Jobbigt med det där glaset champagne, det gäller nog att vara mentalt förberedd på alla situationer. Som jag övade mig! Men sen är det bara att fråga om man kan få något alkoholfritt istället och skulle värden då undra om man inte dricker, så kan man ju säga nej tack jag vill hellre ha något annat. Som en del av er skriver, man kan ju inte kräva av omgivningen att bli nykter men vi måste lära oss leva i den världen med hänsyn till hur vi fungerar.Och det är bara så att det är en utförsbacke med första glaset även om det går bra de första gångerna. Jag blir nästan lite rörd över alla er kvinnor som är som jag och som jag har en sån otrolig förståelse för!
PS Man känner sig snabbt smalare för att det där lösa fettet är alkoholbaserat. Fast fett är finare! ;-)

Någon beskrev för ett tag sen hur ett glas champagne blev starten på ett långt återfall. Champagnen bjöds överraskande i ett sällskap och inget alkoholfritt alternativ fanns, hon beskrev så bra hur ställd hon blev i situationen - och hur stora konsekvenserna blev. Det gäller att vara förberedd och ha ett färdigt formulerat "nej tack" i ryggmärgen.
Så starka ni är, santorini, Maria, kalla, Stigsdotter (hoppas du är tillbaka snart!), ienni, bibliotekarien - och alla ni som jag glömde nämna vid "namn". Ni har alla min djupaste respekt.
Så fantastiskt fint ni stöttar varandra! Hoppas ni läste Lisamaris inlägg igår och hela hennes tråd. Läs också viktorias tråd "styrkan att välja väg". Vi är många kloka människor här som vet mycket om livet och delar med oss till varandra. Så fint att vi har hittat den här mötesplatsen! / mt

Maria42

Har läst alla dina kloka inlägg här i forumet, är så imponerad av dig, att du hela tiden finns här och peppar och sporrar alla. Stort tack till dig, du har/är till stor hjälp för mig i mitt nya nyktra liv. Kram!

här och mycket tips får man, boktips och annat. Idag lördag eftermiddag dag 14 känner jag för första gången ett sug eller snarare en saknad kanske. En längtan efter att få hälla upp ett glas rödvin så här före middagen. En väldigt irrationell känsla eftersom jag vet vad det leder till och hur kortvarig den "goda" känslan är. Hur snabbt det leder vidare till att somna framför Tvn och vakna vid 4 med ångest. Ånej, jag låter mej inte luras! Men jag måste få tillåta mej att känna vad jag känner och "sörja" det som trots allt var bra en gång i tiden. Jag har kommit så långt i min process att jag vet att jag lagt av för gott så jag fantiserar inte om att jag ska dricka måttligt till sommaren eller så. Jag accepterar att det blivit så här och jag är glad att jag tagit chansen. Jag ser klart fördelarna och mår bra. Men ett tag framöver kommer det säkert att kännas svårt i vissa lägen. Just fredagkvällar och lördagar framför allt. Det gäller att hitta på annat.
Det som gläder mej mest just nu i mitt nyktra liv är att jag kan ta bilen närsomhelst utan att fundera på om det är för tidigt och jag har promille kvar i blodet. Jag behöver inte få hjärtstillestånd om jag ser en poliskontroll. För när man druckit även vardagar så har jag alltid varit rädd att promillet ska "samlas" och att jag alltid ska ha lite i blodet. Kanske det faktiskt är så. Men inte nu. Jag kan åka till videobutiken ikväll om jag känner för det. Jag önskar alla en trevlig kväll och jag tackar er alla för allt stöd!

kalla

Heja dig santorini, visst kommer man i stunder när suget susar förbi inne i huvudet, men vi vet ju alla vart vi kommer att hamna då. I dag hade vi poliskontroll vid bolaget när jag åkte och handlade, blev nästan sur när dom inte vinkade in mig, för det var första gången på länge fick jag inte hjärtklappning eller blev livrädd. Kag tror inte att jag kört för tidigt någon gång men alltid varit livrädd för det, Hoppas att du får en bra lördag, kram

Jag hoppas alla haft/har en bra söndag. Jag dricker bubbelvatten bara för att jag vill ha ett glas med nåt men inget sug. Jag köper San Pellegrino som ser lite "finare" ut. Inget speciellt annars som dyker upp. Jag sover bra och drömmer trevliga drömmar. Ser fram emot en arbetsvecka med mer energi än tidigare och lite motionsprogram har jag också. Det rullar på.

ienni

Skönt att det rullar på och vad härligt med trevliga drömmar. San Pellegrino får jag nog testa.. är trött på Ramlösa :) Önskar dig fortsatt positiva drömmar och tankar! Heja!

det rullar på som vanligt in i vardagen igen. Skönt. det är lättare med vardagar. Lite trött ikväll, ska gå tidigt isäng. Men känner mej nöjd och tillfreds med mej själv. Kommit en bra bit på vägen nu när två helger är avklarade. Ju längre tiden går desto tristare skulle det vara att ramla dit. Det tänker jag inte göra. Jag trivs så bra med det nykta livet där jag vet vad jag sagt och gjort. Jag behöver inte längre kolla mobilen på morronen och se om jag talat med nån och glömt det. Sånt har hänt. Jag lägger pengar i en sparbössa varje lördag nu också, de pengar som skulle gått till vin i mitt tidigare liv. Det kommer att bli en rejäl slant när året är slut.

Maria42

Men det har jag helt glömt bort, däremot var jag och handlade rätt mycket kläder till mig själv i söndags. Har gått ner lite i vikt och tänkte att jag var värd nya kläder för en gångs skull. Dessa pengar hade jag annars bara druckit bort. Idag är en bra dag! Kram!