Jag är nykter alkoholist och min frus barn tycker inte om mig för att jag drack förut, men dom vet inte att deras mamma oxå drack.och hon har pratat väldigt mycket illa om mig för dom, och hittat på saker som jag inte gjort, men har varit nykter i över två år, men min fru dricker i smyg när inte barnen är hos oss. Risken om jag berättar det så är det väl mitt fel allting.
Vet inte vad jag ska göra. hon dricker två dunkar i veckan. och blir väldigt otrevlig mot mig o när hon är full säger hon till barnen att dom inte kan komma för hon är sjuk.

Hej tågfrälst!

Låter som en tuff situation du befinner dig i, klokt att du skriver här. Du har gjort en stor förändring med alkoholen och har varit nykter i två år. Fantastiskt bra jobbat! Nu är du rådvill i förhållande till din frus drickande, eftersom hon dricker mycket vin och blir otrevlig mot dig.

Du undrar om du ska berätta för hennes barn om hennes drickande. Ibland kan det vara hjälpsamt att tänka på de konsekvenser en tror att det kommer att få. Hur tror du att det kommer att bli om du berättar? Vad har du att vinna på det, och vad finns det för risker? Finns det någon annan du skulle kunna prata med, för att få stöd och slippa vara ensam i det du går igenom?

Jag har pratat med min dotter, och hon tycker att jag ska berätta.
Men jag vet inte om jag kan, dom kommer aldrig att tro det, iom att dom inte gillar mig, dom kommer nog att ta mammans parti, o hon kommer att blåneka.
Har funderat på att skilja mig, men det är inte lätt med hus o allt,
Har även funderat på att gå på ett AA möte o höra om dom har något råd. Jag har aldrig varit på AA eller fått någon behandling, jag bara slutade tvärt för mina barn och barnbarns skull, men har fortfarande ingen kontakt med min son efter fyra år. Tråkigt, men självförvållat, har skött jobb o allt men druckit för mycket under hans uppväxt, han har brutit med min fru oxå. så han vet men inte hennes barn och släkt som har brutit med mig, för att hon sagt att jag slagit henne, fast jag aldrig gjort det.
Men dom tror på henne, tyvärr.

För det första, bra jobbat att ta dig ur beroendet. Nu vill du kanske att din fru också ska bli nykter. För jag tänker att syftet med att berätta för hennes barn är att du ska få stöd i kraven på din fru, kan det vara så? Jag tycker vanligtvis att man inte ska fortsätta att skydda nån som dricker och det tycker jag inte heller att du ska göra, men jag ser en stor svårighet för dig att berätta en sån här sak och jag tror du ser den själv också. Ni har ingen bra relation du och hennes barn. Hennes barn får dessutom en hel del information om dig från frun som med största sannolikhet bara gör dem ledsna och arga.
Så vad är syftet med att berätta? Tror du att hennes barn kan stödja dig i att se till att hon inte dricker? Vill du försämra relationen mellan henne och barnen? Vill du hämnas?
Vad tror du händer om du berättar? Du har redan skrivit att du gissar att hon kommer att neka. Du har också skrivit att din fru ljugit om dig för sina barn. Om jag vore de barnen skulle jag vara dödstrött på er och inte vara särskilt öppen för att lyssna på negativa saker om min mamma, som sägs av en person som jag inte gillar. Kanske skulle det så ett litet frö, men steget från det till att ställa sig på din sida och konfrontera mamman/frun skulle vara mycket långt.
Risken med att du berättar är att de helt tröttnar på både dig och sin mamma. De ogillar, som du skriver, redan dig. AA möte låter bra. Kanske kan du nån gång få med dig frun också.
Det är bra att du tänker över noga både syftet med att berätta och om du bestämmer dig för att göra det också eventuella reaktioner. Kanske bör du föra det på tal med din fru först. Du går bakom ryggen på henne och det kommer att ses som ett svek, så då måste syftet vara tydligt.
Hur du än gör, då är det bra jobbat att vara nykter själv. Kanske kan du närma dig din son med att faktiskt ursäkta hur det var när han växte upp. Kanske kan du hämta inspiration härinne för att få argument till din fru att sluta dricka?
Lycka till!

@tågfrälst
Jag vill också gratulera dig till din nykterhet. Riktigt bra jobbat.
Läser @Sisyfos bra inlägg och frågeställning "vad är syftet" med att berätta för barnen.
Jag pratade med min läkare om att prata med läkaren till mitt ex. Att jag skulle skriva ett brev till honom då han inte fick hela bilden. Och jag var dränerad som försörjde mitt ex. Och mitt ex vägrade flytta ut.
Min läkare menade att jag inte skulle gå bakom ryggen. Och jag kanske missuppfattade det. Jag är inte säker idag. Det var dessutom flera år sedan.
Jag skrev en text på ett vackert kort. Det blev flera vackra och dyra kort. Där jag skrev samma text flera gånger. Och jag valde att aldrig gå till vårdcentralen och lämna det.
Jag undrade varför jag skulle berätta det. Mitt problem då, var att jag hade en man boendes hos mig som jag inte ville ha i mitt liv.
Jag fokuserade på att ta den hjälp som jag behövde, för att få honom att flytta ut. Det tog mig flera år, men det var det som jag behövde göra.
Och idag väljer jag att inte ha någon kontakt med mitt ex.
Det var en erfarenhet. Och så här i efterhand så förstår jag att det var det som var meningen.
Jag var bara desperat och ville att någon annan skulle hjälpa mig, men jag fick skaffa mig de verktyg som jag behövde, för att sätta de gränser som jag behövde lära mig att sätta.
Och då ville han flytta.
Och jag kunde andas igen.
Och fortsätta mitt liv.
Som jag är så tacksam för idag.
Lycka till!

@tågfrälst
Ta dig därifrån, det är inte meningen att man ska må så dåligt. Lämna ansvaret över till henne osv.
Ta ansvaret över dig själv och att bygga upp ett tryggt liv igen. Ta stegen framåt för dig själv ❤️

Vilken sorts AA möte ska man gå på för att träffa andra, o prata,
Jag är ju absolutist nu, och behöver ingen hjälp med nåt 12 stegsprogram eller liknande, jag kommer aldrig dricka mer,
Sitter fast med ett dyrt huslån och det är svårt att sälja nu,
Hade jag bott i en lgh så hade jag bara gått ut genom dörren, men det är inte så enkelt nu.
Man sitter i en rävsax,