Jag är här nu…igen…

Osorterad och ostrukturerad…

Det är någonting med mig, som inte fungerar som jag vill… Jag snuddar vid all sköns svårigheter, utan att trilla dit ordentligt, utan att falla djupt, men sammantaget blir ”att vara jag” inte särskilt skönt eller har inte varit i alla fall. Det är ju tillåtet att ta kontroll över de delar av det egna livet, som går att påverka, så varför inte!?

Oavsett hur mitt bruk, missbruk, konsumtion, icke konsumtion av alkohol sett ut genom åren VILL jag inte dricka mer!!! Måttlighet och njutbarhet har blandats med långa perioder av nykterhet och däremellan ensamhet med rödvin ångest och en och annan bakfylla. Vad spelar det för roll att jag inte känner igen mig i många av de berättelser om alkoholism som finns att tillgå? Nej, det spelar ingen roll! Alkohol ger mig ångest, oavsett om jag dricker den eller ej…typ.

Alkohol är sååå starkt förknippat med min pappas berättelser från sin barndom, om farfars alkoholism…och pappas barndomsångest, att allt vränger sig i mig. Mina försök att bli en ”livsnjutare” och någon som tillåter mig ”ett glas” är över! Det går inte! Mår skit av lite…och självklart viiidrigt av mer och färdig för psykakuten av mycket.

Jag behöver hjälp, när jag får för mig att jag ska tillåta mig igen, för jag orkar inte tänka tanken att jag ska pröva och gå igenom den ångest jag nyss andats mig igenom! Har ”tillåtit” mig under våren och i förrgår blev jag full…fyyyyyy f**n vill inte, inte mer!

Jag är en allt eller inget personlighet, något kanske värt att jobba bort i vissa delar av livet, men jag vill vara färdig med att försöka jobba fram något sorts mellanläge gällande a. Har varit nykter långa perioder tidigare och VET att det är bäst så…och fattar inte varför jag inte bara fortsatt…men nu är det som det är och jag är här. Redo att tacka nej igen…tack, men nej tack!

Hjälp…

@Skillnaden Lyssnade på Skål tamejfan, där han menar att man inte kan sluta dricka själv. Att man behöver en gemenskap som hjäper och påminner om varför man inte kan dricka även efter lång tid.
Han förordar AA men kanske även det här Forumet kan funka?
Alltså du kanske borde ha stannat kvar….?

@Skillnaden Hej! Låter som du tagit på dig din pappas ångest, att du fått vara den som burit din pappa och hans ångest. Att din pappa inte riktigt orkat vara din förälder och att du tagit på dig för mycket av den rollen istället för att bara få vara barnet. Jag kan känna igen mig mycket i detta och det blir ett slags medberoende. Man suddar bort sina egna behov och känslor till förmån för förälderns behov. Jag blev fast i min medhjälpar- och medberoende roll, för jag kunde inte själv tydligt se gränserna, förälderns roll och min roll som ett barn. Mycket matyrskap och skuld från min förälders sida. Jag tog hjälp av psykolog för att reda ut detta och jag kan idag tydligare se var min gräns går och även känna av mina egna behov. Att vara nykter var en förutsättning för att kunna jobba med mig själv, få kontakt med mig själv djupt där inne.

Jag har varit nykter i drygt 1,5 år och ser idag hur alkoholen bara stjälpte mig och höll fast mig i medberoendet. Nykterheten har gjort mig stark, stabil och jag kan hantera mina triggers på ett bra sätt. Nu hanterar jag endast min egna ångest och låter min förälder få hantera sin. Vi har varsitt liv som vi ska ta ansvar för och vårda. Jag hjälper även min förälder att ta sitt ansvar, genom att jag sätter min gräns.

Så mitt råd är att du söker psykologhjälp för att hitta dig själv och din gräns, samt att sluta dricka för att kunna få tag på dina äkta, sanna känslor❤️

@Amanda L tack snälla för svar🌸 Fina du ☀️ Jag har också hört och läst, många gånger, att en inte kan sluta dricka själv, men jag tror att vi är olika, beteendet olika och jag vill göra som jag gjort förut, fast inte bryta nykterheten efter något år eller så. Kvar här, låter som en klok idé, även när jag kommer långt bort från a…för hey…a är alltid ändå nära…

@vår2022 Hejje! Så fint med respons, dina tankar och allt du delar ☀️

Jag känner inte igen mig i det känslomässiga förhållande du beskriver kring barn o föräldraskap, då min pappa verkligen var en förälder, närvarande och tryggheten själv för mig. Jag beskrev nog tokigt. Vi delade mycket han och jag, förtroenden och tankar om livet. Pappa berättade lite om sin barndom när jag var barn o tonåring och allt om hur det varit på ålderns höst. Att leva som barn i en familj med en förälder som är svårt alkoholiserad präglade honom ända in i slutet…

Pappa drack själv väldigt lite och sällan, själv har jag gjorde jag detsamma ända upp i 40-årsåldern typ, sen har det mest varit ångestfyllt för att jag ”velat” hit o dit kring hur jag vill ha det, hur jag vill vara OCH märkt ett enormt suuuug som inte är sunt!!!

@vår2022 Hejje! Så fint med respons, dina tankar och allt du delar ☀️

Jag känner inte igen mig i det känslomässiga förhållande du beskriver kring barn o föräldraskap, då min pappa verkligen var en förälder, närvarande och tryggheten själv för mig. Jag beskrev nog tokigt. Vi delade mycket han och jag, förtroenden och tankar om livet. Pappa berättade lite om sin barndom när jag var barn o tonåring och allt om hur det varit på ålderns höst. Att leva som barn i en familj med en förälder som är svårt alkoholiserad präglade honom ända in i slutet…

Pappa drack själv väldigt lite och sällan, själv har jag gjorde jag detsamma ända upp i 40-årsåldern typ, sen har det mest varit ångestfyllt för att jag ”velat” hit o dit kring hur jag vill ha det, hur jag vill vara OCH märkt ett enormt suuuug som inte är sunt!!!

@Skillnaden Hej! Jag har tolkat det du skrev fel, ibland lägger man in mer än vad som står utifrån sina egna erfarenheter. Vad bra att det inte är så😁. Låter som att du har en fin pappa💕. Ofta kan det finns något underliggande som gör att man dricker för mycket, typ stress, ångest eller olösta problem som sedan kan leda till beroende och sug. Även att det kan finnas genetiskt. När jag slutade dricka var det just tankar om hur jag ville att mitt liv skulle se ut och vad det skulle innehålla, som gav mig motivation att sluta. Det jag ville ha kunde inte uppnås genom alkohol och den behövde tas bort.

Ha en fin helgdag!🌞❤️

@Skillnaden Ja, det var så jag tänkte. Även här finns ju en gemenskap och man kan ventilera tankar om att dricka eller inte, även efter lång nykterhet. Jag hoppas det kan funka så iaf. 🙏🏻❤️

@vår2022 ja någonting är det! Någonting oförlöst hos mig 😖 Min bästis säger att jag alltid kör ”all in” i allt, men jag håller inte riktigt med. Jag gör för mycket av mycket, men sällan verkligen all in.

Var anorektisk som tonåring, men aldrig suuuuper illa däran, inlagd eller så, självhjälpt till hyfsat normalt förhållande till mat. Bulimisk efter anorexin, illa ett tag, men aldrig kontakt med vård. Läkt. Aldrig sjukskriven, men sjukt trött, trasig och ångestfylld, alltid repat mig…hemma…själv. Fick cancer för några år sedan, illa ett tag, men hittills inte riktigt livshotande svårt…nu i djup remission. Alkohol…testar dricka för mycket …typ hahaha…men nästan aldrig på krogen, det var måååånga år sedan. Aldrig i andras sällskap. Gör jag en audit finns inga poäng på annat än konsumtion och den kan ibland vara noll, sen måttlig och periodvis riskbruk och i någon/några veckor överkonsumtion.

Jag behöver säkert någon form av hjälp, men jag har inte hittat den inom vården. Fick samtal i samband med cancerdiagnos. Hon var ”rar”, men det var allt. Sen samtal då Cancern blev sämre under en period, han var ”kompetent”, diagnosticerad mig leende som en ”grubblande person”, det var allt.

Jag vet inte vad det äääär med mig, men jag är trött på ångesten som bor i mig.

…och när jag läser mina egna rader, blir jag trött på mig!

@Amanda L jaaa! Jag vet ju att ”här” finns och jag gör nog bäst i att hänga här nu, istället för att hänga på ”ensam är stark”, ”var och en är sin egen lyckas smed”, för hjälp och stöd är nog det enda jag behöver och ”här” finns och ”här” har så många dimensioner.

☀️🌼☀️

@Skillnaden Det låter som mycket pålaga hos dig, som du i stort sett hanterat själv. Det skapar mycket tryck inombords med tunga känslor och det är lätt att man tar till alkohol för att ”komma bort” en stund och glömma, förtränga. Det som sker när man tar till alkohol är att det bara kittar känslor, skapar förvirring i hjärnan och det blir självdestruktivt. Jag tyckte att mina tankar och känslor blev förvridna av alkohol, de förvrängdes till worst case och var inte verklighetsförankrade. Som nykter blev jag förvirrad av mina onyktra tankar och känslor, det gav mig ångest och jag hamnade i en ond cirkel. Drack för att slippa tänka och känna, det höll en stund sen var skiten igång igen. Min självkänsla och självförtroende var i botten, jag sög! Men det stämde inte, för när jag blev nykter utan att dricka mellan gångerna, blev jag stabil i tankar och känslor. Att dricka mellan gångerna drog bara ned mig och gav ingen effekt, alkoholdjävulen härjade och slog på mig, du duger inte!

Mitt tips till dig är att vara nykter minst 3-6 månader för att få känna effekt. Din hjärna hinner återhämta sig och komma i balans igen. Ta kontakt med en psykolog för att bolla allt som du kämpat med själv, gör det för att ta hand om dig själv och vara snäll mot dig själv. Att få sätta ord på sina känslor är så förlösande och påverkar ditt mående, det påverkar även din hjärna. Att få prata med psykolog har varit min räddning. Det har utvecklat mina tankar om mig själv och har även lett till att jag kan känna medkänsla med mig själv. Jag har börjat tycka om mig själv och tycker att jag duger bra, att jag är viktig för andra. Jag är tillgänglig för min man och familj. Jag känner kärlek, harmoni och är stabil. Det som också räddat mig är att jag slutat vara destruktiv genom att dricka alkohol. Den ger mig inget, den bara förgör.

Sköt om dig och skriv hur det går för dig. Att skriva här har också hjälpt mig otroligt mycket. Som egenterapi.🌞❤️

Skillnad(en), min vän sedan länge. 🩷Minns våra första samtal, du med dina poetiska och omfamnade ord.

Nu är vi här tillsammans ännu en gång.

Du med all din nyktra historia, som du behöver repris på. Du vill, du kan, du kommer att fixa det. Förhoppningsvis blir den här gången för alltid.

Jag med mina fyllehistorier, vilka det inte blir någon repris på. Kunde jag fixa att bli helnykter, är jag säker på att du också kan.

Gå med mig, vid min sida. Jag är så mycket starkare nu, jag bär dig om du behöver. Jag lovar.

Så himla glad att du är du! 🩷

@vår2022 jag ska hänga kvar, jag ska vara och göra. Så rädd just nu av någon anledning. Rädd för ohälsa, då det spökar i min kropp. Ont. Trött. Känner mig ”sjuk”. Trött på vårdkontakt…vill vara fri…

Även om ångest fortsätter pumpa i mina ådror, särskilt precis när jag vaknat och under morgonens första timmar, så behöver jag iallafall inte fundera över om det beror på intag av alkohol. Huvudvärken beror inte heller på intag av alkohol. Bra där! So far! Tittar i almanackan. Jag har tagit flera avstamp under våren, med intentionen att inte dricka, vilket lett till att jag igenomsnitt druckit vin ungefär var tionde dag under april/maj…hur många dagar har det gått nu tro? Räkna, räkna…jag drack för 7 dagar sedan OCH då drack jag till skillnad från vad jag brukar, betydligt mer än jag tänkt mig, så jag vände mig hit, in, tillbaka…

Det känns bra och otäckt, rätt och fel…

Jag söker efter att känna igen mig. Lyssnade på mängder av Youtube-klipp och poddar om alkohol förra veckan och kände inte igen mig i en enda historia. Andra verkar känna igen sig, alkoholen fungera lika…första fyllan, toleransen, beteenden, tankarna… Jag känner inte igen mig, inte haft någon romans med alkoholen, inte ökat intaget i volym, bara antal tillfällen i perioder, går aldrig ut, tycker inte om att dricka tillsammans med andra, tycker inte om att bli full, kan oftast sluta dricka när jag vill, men har jag a hemma vill jag ha, men inte allt, blir ”bara” flera dagar i rad till dess det är slut…

Flera dagar i rad med några glas vin = en längtan efter den känslan några glas ger ännu fler da’r = jag är sjukt medveten om detta = jag bryter beteendet, MEN jag upprepar det igen! Antingen efter 1 år eller 3 månader eller 10 dagar. På 20 år har detta inte förändrats särskilt mycket, ökat något i frekvens men inte kulminerat, men jag tycker INTE om det!

Finns det någon mer som krånglar till det på ungefär samma sätt som jag tro?

@Skillnaden Lista för och nackdelar med att dricka alkohol respektive vara alkoholfri. Då faller nog dina pusselbitar på plats. Allas nyktra resa ser olika ut, och man känner igen sig på olika saker.

Kram 🐘

@Andrahalvlek 🍀🌱🍀 Tack för idé/förslag 🍀 inga tveksamheter kring vilken sida av den vågskålen som slår i bott över tid🤪 En gång, när jag var bakfull, tog jag en tom box och fyllde med post-it lappar med alla skitkänslor alkohol gav mig där och då ( vilket för mig inte alltid inträffar dagen efter) och ställde den synligt i mitt hem, men hjärnan funkar ju som den gör eller inte bör, när det gäller a och belöning, så den vidriga dagliga påminnelsen om hur det blir till slut hjälpte inte…den gången…

Det finns inga riktigt hemska tillfällen, händelser eller konsekvenser från min historia, förutom fysisk bakfylla och egna katastroftankar och rädsla för att det skulle kunna kulminera. MEN - att veta att de känslomässiga nackdelarna överväger för min del borde dock räcka, tack 🌸!!!

Det jag tycker är skönt med igenkänning är känslan av att inte vara ensam och jag finner tröst i historier kring tunga livsupplevelser jag känner igen mig i, där det finns positiva utvägar och positiv förändring. Om jag känt igen mig i alla dessa youtube klipp med nyktra, fräscha människor, som beskriver sina resor fram till morgonsoffan, inbillar jag mig att jag kunnat känna både hopp och brödraskap, men det kanske bara är en illusion 🤪 Ingen med min historia skulle vara intressant nog att intervjua I guess 😂 inte tillräckligt mycket drama, ba’ ångest 😖

Dagarna går nu i alla fall…1 hel vecka…igen…utan…det är bra! Tralala 🎶

10 dgr idag och tittar jag tillbaka, brukar det vara ungefär runt den nionde / tionde dagen jag besöker bolaget igen, efter att jag beslutat mig för att sluta. Det ska jag inte göra idag! Jag vaknade med huvudvärk, vilket väl var lika bra, en huvudvärk som vägrar ge sig. Inte så mycket att fundera över tack vare den. Tänk att huvudvärk kan vara så himla bra ibland och en hjälp till att vidmakthålla beslut.

Härligt! 🩷 Du fixar det, som du gjort tidigare, men nu med skillnaden (!) att du inte återgår till dryckesvanorna. Häng kvar här och skriv om det blir jobbigt, ska hålla mig uppdaterad och supporta vid behov. Jag tror på dig! 🩷 Även om huvudvärken hjälpte dig i dag, hoppas jag att du slipper den i morgon.

Kram kram

@Vinäger Taaack! Behöver stöd, särskilt när jag får för mig fel idéer om tingens ordning! Eller när det är svårt…

Vaknar utan hufvudvärk, utan alkohol i hemmet, en dag med massa ”måsten” av huslig karaktär på agendan, sen en kväll i hemmets lugna vrå, men först kaffe i trädgården ☀️☕️☀️