Hej alla som jag känner sen innan och nya ansikten!

Gud vad jag kämpade, först med mitt måttliga drickande, sen att sluta helt. Inget av det har fungerat. Det har varit lite längre stopp, men alltid fyllt av riktigt jobbiga återfall. Jag är en klassisk dricker endast för mycket dom gånger jag dricker, vilket är mer sällan och kanske är anledningen till att jag lurat mig år Efter år att det kanske ska gå bättre den här gången.

Senaste månaden är det som att det kom en ordentligt stark övertygelse om att jag inte orkar försöka att inte dricka, jag tröttnade. Det ledde till några av dom värsta fyllorna jag haft. Med medföljande konsekvenser, som jag fortfarande inte vet om det kommer komma att spöka med mig för en lång framtid.

Det som ändrats idag, det är att jag inte skyller på mig själv, jag skyller på mitt alkoholmissbruk. Jag måste försöka leva med alla konsekvenser för det går inte att ändra, men jag måste sluta lura mig att det ska fungera. Det är klassiska ångesthålet jag ramlat ner i nu också och det tar ett tag innan men ens känner sig någorlunda som sig själv igen; det vet jag ju. Men jag önskar ingen den ångesten. Nu är det dags att börja om på riktigt, förhoppningsvis utan återfall.

All kärlek,
S

En vecka sen jag drack idag/imorgon. Är fortfarande riktigt avskräckt och har inga romantiserande tankar som knackar på. Hjärnan börjar sakteligen bli av med hjärndimma men det är en bit kvar tills normal funktion.

Den här veckan har varit några steg inom acceptans men det verkar absolut vara det som är det allra svåraste eftersom att jag gått igenom både stadier av sorg och ilska över det här i veckan. Kämpar på.

Kram till er

@Stormenlilla Hur har helgen varit? Helgerna är värst i början. Minns fredagarna. ”Vad fan gör man på en fredag om man inte dricker alkohol?” Kan skratta åt det idag.

Fredagkvällar njuter jag allra mest i badkaret, struntar i planerad läggtid utan lägger mig när jag är trött, vilket oftast är ungefär samma tid (22-22.30). Njuter av att ha sovmorgon framför mig, även om jag brukar vakna 8-8.30. Dricker kaffe och äter ostfrallor halvliggande i sängen, ibland somnar jag om en stund senare på fm. Ligger där i sängen och funderar ”hmm, vad ska jag hitta på idag?” Ofta är ju något redan bestämt, men de dagarna jag inte har något planerat försöker jag verkligen utgå från lusten.

Kram 🐘

Vill bara hålla med: du klarar det! Nu har du bestämt dig. Du är klar över du helt enkelt inte kan dricka. Har man väl supit på sig ett beroende så går det inte tillbaka. Men det är fullt möjligt att leva ett underbart liv utan att dricka. Att slippa oro och malande tvivel och skamkänslor. Att fylla dagarna av med bra saker istället för att älta om när och var och hur jag skall dricka. Jag har nu varit nykter 1 1/2 år och att dricka igen finns inte på kartan. Forumet och ett riktigt vasst pannben har gjort det möjligt. Trots många nyktra perioder och otaliga återfall så är detta nu på riktigt. Önskar dig en bra dag! 🐳

Hej kompisar!

@andrahalvlek Helgen gick fint, inget sug på alkohol. Gjorde mysiga saker och njöt av att inte vara bakis. Det är så skönt att man just går och lägger sig tidigt på helgerna som du skriver om, det är en sån uppsida med nykterhet. Man får så mycket mer vila och helg!

@geggan tack för dina stärkande ord, det är verkligen fint att höra att det hänt för dig och att få höra sånt stärker ju tron om att det ska kunna gå att bli av med glorifieringen man har dragit på sig.

Nu har det gått två veckor men det är nu det börjar, den vanliga kampen. Det är kring den här tiden som jag börjar romantisera igen, vilja ”ha kul” och sabba måendet igen.. Några kollegor skulle ut och dricka vin idag men jag ska inte med. Jag vet ju vad det innebär och hur svårt det är att stå emot när jag börjat glömma senaste dåliga fyllan. Det är så jäkla tråkigt bara att jag behöver undvika situationer för att det inte går att sätta mig i dom för tillfället.

@Stormenlilla Ha tålamod. Den första tiden är det allra bäst att avstå från frestelser - men nu är inte alltid. Det kommer en tid då du glatt kan hänga på och helt naturligt välja alkoholfritt.

Lista alla fyllesynder du kan komma på. (För dig själv, inte här. Om du inte vill förstås.) När alkoholdjävulen börjar viska ”lite, bara idag” så ska du tyst i huvudet ryta ”NEJ, minns du…”

Det är tufft i början, men du klarar det. Fortsätt fokusera på alla fördelar med nykterheten 🤗

Kram 🐘

@Andrahalvlek Tack bästa du! Jag hoppas verkligen att det lugnar sig snart, så jobbigt att vara i den där dragningen. Ja fy.. det borde stoppat mig förr - alla mina pinsamma händelser. Jag kämpar på, en helg i taget 💜

Tre veckor imorgon. Det är inte mycket men känns mycket, ytterligare en helg att gå igenom men känner inte något sug på att dricka just den här helgen. Jag har tänkt mycket på midsommar och hjärnan börjar redan luras.. ”du är ju inte ute på något ställe, det är ju där det brukar gå snett”, ”du blir aldrig full med familj”. Jag försöker frenetisk motarbeta med att tänka på hur det kommer att bli ringar (läs strömmar) på vattnet om jag får för mig att det ska gå bra igen.. jag vill också verkligen hålla löftet till mig själv om dom första 90 dagarna. Det ska gå bra, jag kämpar på.

❤️

@Stormenlilla Grattis till tre nyktra veckor! Minns min första midsommarfest. Hade med mig min grapefruktdrink i 1,5-liters flaska. Inget smyg med nykterheten där. De andra gästerna tittade på mig med blicken ”ja, ja, du börjar snart dricka igen”. Blev lite sporrade av det - jag skulle minsann visa dem!

Nu ser jag fram emot min tredje nyktra midsommar. Denna gång helt utan fest, det blir valpmys och kissepauser istället.

Kram 🐘

@Andrahalvlek tack snälla!

Skönt att du varit öppen med det och väldigt imponerande att du bara kört på. Väldigt glad för din skull! Det låter väldigt fint med valpmys.

Ännu en helg har passerat och jag är väldigt glad över att även denna varit nykter. En helg i taget för mig.

Kram

Ja, jag tror att det är en bra strategi, den som AndraHalvlek hade, att ha med sig nåt man bestämt sig för att dricka. Vet inte hur du känner för alkoholfritt, men det finns många bra alternativ nu förtiden för oss som inte gillar läsk. Jag tror som du att det blir ringar på vattnet om du väljer alkohol nu, så tänk ut en strategi för midsommar. Jag upplevde det. Inte så besvärligt att välja alkoholfritt, men man måste vara bestämd i det valet. Trötthet under kvällen kan säkert bidra till att man vacklar i beslutet. Och kom ihåg att den där romantiserade bilden av att alkohol skulle tillföra något är mer en illusion. Ge nykterheten mer tid och du får kanske uppleva att bli hög på livet på riktigt. Det finns inte mycket som slår det. Att vila på riktigt, att delta på riktigt, att inte bli seg och oföretagsam.
Lycka till på midsommar!

@benmar Tack för att du puffade upp den här tråden. Hur går det för dig @stormenlilla? Skriv oavsett. Minns du att vi slutade ihop? Jag har varit nykter i 3,5 år nu. Kan jag så kan du!

Kram 🐘

Hej andrahalvlek och stormenlilla mfl. Länge sen jag var här inne nu. Du ska ha cred för att du kämpar stormenlilla ❤️ vi alla här inne vet hur svårt det kan vara. Och grattis till 3,5 år andrahalvlek 👍 vi började också nästan samtidigt med nykterheten 🙂 jag har nu varit nykter i 3 år och en månad 🙂 det som gjorde att jag slutade dricka (för att repetera) var att jag kände att jag hade nått botten (grov rattfylla) - DÅ när jag blev stoppad av polisen så kände jag en väldig mäktig känsla och ett stort TACK inom mig, det var som om allt gift gick ur kroppen och en stor sten ramlade ur ryggsäcken. Dagen efter var jag dock rädd att händelsen inte skulle vara tillräcklig för att få mig att sluta dricka, men typ andra dagen kände jag att jag hade nått BOTTEN och då behövde jag inte ens ta något beslut om att sluta dricka - jag VILLE helt enkelt INTE. Sen ska man ha i åtanke att det inte är någon självklarhet att man som nykter alkoholist just idag är nykter, återfall kan givetvis komma men jag hoppas jag slipper det. Jag tror att man själsligt känner när man har fått nog. Men man ska vara glad för varje nykter dag som går och njuta av bilder, dofter, människor m.m. som man inte förut såg 🙂

Hej fina ni,

Vad härligt att ni skriver på här, det är skönt att veta att det går. Grattis till er båda, 3+ år är så stort!

Jag har trillat flera gånger sen sist och gav lite upp tanken på att sluta tillslut. Idag tänkte jag dock på forumet och kände att jag ändå skulle in och kika för att påminna mig att även om det känts svårt för mig att känna att jag kommer lyckas, så måste jag läsa att det ju faktiskt går.

Är så glad att jag har en partner som stannar vid min sida men jag vill inte utsätta mig mer för det här om det går, inte honom heller. Jag har haft en hel del bottnar, men ingen som skakat mig tillräckligt för att sluta så jag hpppas att jag kan göra det nu utan att det ska bli så jävligt.

Tack för att ni finns där ❤️

@Stormenlilla Fina du, så fint att du har en partner vid din sida ❤️ Då blir det kanske inte lika mycket utekvällar för dig?

Det påstås att det är svårt att sluta dricka om man inte upplever att drickandet får svåra konsekvenser. En del slutar inte dricka förrän de har supit bort jobb, hem och familj typ. Men så långt behöver man verkligen inte gå, man kan sluta betydligt tidigare.

Vilka konsekvenser får drickandet för dig?

För egen del blev jag väldigt rädd. Jag blev rädd för att sluta som min pappa, som dog av leversvikt vid 64 års ålder. Han nådde bottens botten för oss båda. Drickandet avancerar efterhand - och det går bara utför.

Tre saker fick mig att känna ”nu fan är det nog.” 1) Min tolerans hade ökat så pass att en flaska vin knappt märktes på mig, och enstaka gånger drack jag nästan en bib en fredagkväll. Då blev jag apkalas. 2) Jag fick allt oftare minnesluckor. Kunde inte komma ihåg hur jag kom hem och i säng. Och tydligen hade jag gått, stått, pratat, men jag kom inte ihåg någonting. 3) Jag började kräkas som en fjortis, både på kvällen och morgonen efter. En gång i sömnen i sängen 😱 Det var som om min kropp skrek till mig: ”Du förgiftar mig.”

Hur har ditt drickande utvecklats över tid?

Kram 🐘