Hej!
Idag tog jag ett beslut och ringde till Alkohollinjen och fick ett samtal på två timmar. Jättehärlig tjej som ökade min vilja att dra ner på drickandet. Idag är det illa. Vet inte om jag kan skriva ut hur mycket jag dricker här men just nu är det dagligen från tre glas upp till en halv bib. Ibland slutar det med minnesluckor. Jag vill få råd från er som lyckats med att dra ner och nu anser att det dricks måttligt. Var börjar man liksom? Jag är helt klart beroende och inser att det blir en tuff resa. Tack snälla för er som vill stötta!

@Fernanda Välkommen till rätt ställe! Här finns hjälp att få!🥰
Du ökar chanserna att klara av att dricka måttligt om du starta med en helt nykter period. Detta eftersom du just nu är alkoholberoende och du får nytt sug varje gång du dricker. Mycket lättare om du först är nykter och återställt knopp och kropp.
Det finns ett alkoholprogram här som hjälp plus alla andra som kämpar här. Så skriv och läs, men framförallt avstå från alkoholen tills allt stabiliseras och du kommit ut den onda spiralen. Kram ❤️👍

@Amanda L Tack snälla 🙏🏾❤️
Jag tror jag inser att jag behöver en helnykter period men för att komma dit behöver jag först trappa ner. Ja så illa är det. Jag kommer inte kunna sluta tvärt. Kämpar för att ha helnyktra kvällar… Idag blir förhoppningsvis en sådan men då är det många timmar kvar till sömnen. Min tanke är att först trappa ner och sen bestämma mig för en helvit period (som kommer gå sjukt långsamt) och sedan försöka börja dricka måttligt, vad nu det innebär enligt mina mått 🙄 Dra ner tänkte jag göra nu under sommar och semester och sedan ta tag i det på riktigt till hösten. Drömmen är att gå in i 2024 och känna att jag klarar detta. Jag minns inte slutet av kvällen igår och det kom jag och min tjej på Alkohollinjen fram till, att jag ska försöka se igår som sista bläckan. Normalt dricker jag inte för att trösta mig på något sätt men igår fick jag ett dödsbesked så min bästa väninna kom över för stöttning och det slutar alltid i mängder med vin.
Var är du någonstans? Har du klarat av ditt mål eller kämpar du med?

@Fernanda Hej!
Det jag skriver är endast av mina egna erfarenheter och därmed inget facit.

Jag var livrädd för att skära ner på min konsumtion pga rädla för abstinensen det skulle ge. Jag drack horribla mängder, ofta motsvarande 80-100cl 40% sprit i form av starka öl eller vin. Detta varje dag!

Jag hade nog inte en enda vit dag på flera år.

Men... Jag försökte skära ner vilket kunde gå bra i perioder men det slutade alltid med samma visa - upp på alkoholhästen och full fart framåt.

Något jag lärt mig under dessa försök att sluta är att man måste vara väldigt ärlig mot sig själv. Jag vill absolut inte sluta med alkoholen kan jag ärligt säga men jag måste göra det. För varje vit dag som går så minskar tankarna på att dricka igen.

När jag först kom in här och såg folk skriva att man skulle "börja med att ta x antal vita månader etc" så var givetvis den första känslan att det aldrig skulle funka för mig. För mig var en vit dag ren panik.

Jag tror det är svårt att bara skära ner rakt av men säger inte att du kan lyckas.

Slutligen då mitt personliga tips. Ta en dag i taget. Sätt upp ett lätt mål för dig själv, exempelvis en vit vecka. När veckan har gått så utvärderar du och frågar dig själv. Ska jag fortsätta med tre dagar till eller ska jag dricka fyra glas vin och börja om?
Väljer du att börja om så börjar du om. Väljer du tre dagar till så utvärderar du igen och antingen dricker vin eller sätter upp ett nytt mål.
Hitta det som motiverar dig! Oavsett om du väljer den nyktra vägen eller nedtrappning.

Jag håller helt klart med Amanda här att börja med en nykter period. Min personliga erfarenhet är dock att låt dig dock inte skrämmas av att du måste vara nykter direkt i x antal månader. Välj din väg. Tro på den. Utför den. På så sätt bygger du ditt självförtroende.

Hej, mitt tips är att börja med tre nyktra månader. Under dem är det viktigt att jobba med din inställning till alkohol, tex genom att göra programmet på Alkoholhjälpen. Jag har totalt förändrat min inställning till att dricka. Numera ser jag berusning som ett icke önskvärt beteende och vet att det är jag själv som har makten över om jag beter mig så eller inte. För att inte riskera att hamna i berusningsdrickande igen dricker Jag numera sällan, ofta med månader mellan glasen. Jag har också hittat andra sätt att koppla av och njuta av tillvaron, så alkoholen är inte viktig längre, vilket jag tror är avgörande för att få måttlighet att funka. Det tar tid, men det går att lära om.

@Fernanda Hej igen. Ser att du fått ett till svar. Jag förstår att abstinensen kan bli svår men tror det finns medicin eller kunskap om hur du kan göra. Hör med din vårdcentral. Själv har jag haft ett beroende i massor av år. Drack bara 1-2 ggr i veckan men typ varannan vecka drack jag allt som fanns, till minnesförlust etc. Såklart även försökt dricka måttligt men ständigt misslyckats.
Jag tror det är mkt svårt att gå från hög konsumtion till måttligt eftersom suget är så starkt då.
Jag slutade helt för 130 dagar sedan och visst kan jag känna något lätt sug ibland, men det är inget i närheten av hur det kändes när jag drack. Tyvärr är beroendehjärnan så väldigt stark och vill bara en sak…
Konstigt nog kan det alltså vara lättare att sluta helt än att dra ner.
Men som Nyktertesan skriver: för vissa är det enklare att tänka en dag i taget. Det kommer att lösa sig efter vägen ang måttligt inte måttligt, men först måste du ut ur beroendet…❤️

@Nykterresan Hej!
Tack för din input. Är du helt nykter idag eller hur ser din tillvaro ut? I hear you och jag ska satsa på det du föreslår. Jag känner samma panik som du kände, en vit dag är en kraftansträngning. Jag får bara ta en dag i taget. Idag har jag börjat med samtalet och pratat med några väninnor om detta. Alla är förstående såklart och vissa vill följa mig för deras egna skull. För mig kommer det inte bara gå att sluta på en dag, jag kommer behöva börja trappa ner lite först nu under sommaren och sen gå in i vita perioder till hösten. Det är en utmaning och jag ser fram emot detta. Tack snälla för att du delar med dig - allt hjälper mig! ❤️

@Kennie Tack för din input! Jag förstår mer och mer att jag behöver köra helt vitt för att klara av detta. Jag har inte haft mer än en hel vit vecka sedan mars 2020, det är tre år sedan. Problemet för mig just nu är att jag inte vill sluta dricka till 100% men jag ska testa det du skriver om programmet på Alkoholhjälpen. Tack snälla för ditt engagemang ❤️

@Fernanda nej kan inte komma och påstå att jag är nykter.
Dock från att ha druckit motsvarande 80-100cl 40% varje dag till att kunna ta två vita veckor till att endast ta en fylla utan att fastna i ekorrhjulet igen ser jag dock som ”nyktert” om du förstår vad jag menar. Jag var konstant full - även på arbetstid.
Som sagt, jag skrämdes något oerhört av att ”inled med tre vita månader” och se sen hur det går. För vissa kanske det fungerar och är den bästa metoden men så djupt nere i drickandet som jag var så hörde jag enbart extremt höga skratt i min hjärna av tanken på tre vita månader.
Dock! Det viktigaste för mig var att kunna ta två vita veckor utan vare sig psykisk eller fysisk abstinens. Det stärkte mitt självförtroende att jag verkligen inte ”behöver” alkohol varje dag.

Vart jag exakt är på väg vet jag inte. Jag vet dock att varje vit vecka är en enorm seger för kropp och knopp.

Jag försökte till en början bara trappa ner, sanningen är dock att bara dricka två Arboga 10.2 ger mig ingenting. Jag vill bli berusad så då kan jag som det är nu istället att välja att vara helvit den dagen.

Bara när jag skriver detta till dig så har jag undanträngt instinkten att jag kanske borde ta mig till systemet då klockan är 10 och inhandla mig en kasse. Det tar någon minut sen är den tanken borta. Innan kunde det handla om timmar av dividerande med mig själv - alltid med resultatet att supa. Om jag inte redan stod vid systemet kl 09.55 vill säga.

Det är en lång process för mig att sluta/trappa ner. Jag har kommit en bit på vägen men extremt mycket återstår.

Jag är nu inne på dag 14 nyktert då jag drack på midsommar. Innan dess hade jag 11 vita dagar.

Alla är olika, både som personer och vilka förutsättningar man kommer ifrån gällande intag av alkohol. Av denna enkla anledningen finns inget facit på hur man ska gå tillväga anser jag.

Våga utmana dig själv är mitt råd

Jag vill bara förtydliga att självklart är jag ingen motståndare till tre månaders nykterhet etc. Vill bara förtydliga att för alla är det inte möjligt och man ska inte deppa ihop om man bara klarar tre dagar.
Det är bara att ta nya tag och nästa gång kanske man klarar fyra dagar istället. Det är en lång väg att vandra oavsett bakgrund och mål. Sätt rimliga mål och utför dem!

Skulle säga att köra en cold turkey är bra men svårt. Medicin med att inte ha mer än nödvändigt hemma är bättre. Inte läst detaljer om hur mycket du dricker men oavsett så ha hälften hemma som en start. Ta en folköl istället. Tror inte på detta nummebeteende, utav mer på kontrollerad avtrappning. Har du en flaska vin hemma en lördag så dricker du max det. Om någon månad är du nere på en halvpava, alltså måttligt. Sedan är det mycket mind over muscle för att fixa detta.

Egentligen tror jag inte att du behöver trappa ner hela sommaren för att slippa abstinens. Tar du redan nu nyktra dagar tror jag att du redan har upplevt abstinens. Jag rekommenderar såklart också en längre nykter period. För mig var det dock mån 3-6 som var viktigast. När lugnet inföll sig.
Men du skriver att du inte är där just nu att du vill sluta. Du kan göra som Sattva hörinne och sätta ett datum i höst när du slutar 1 September kanske och nykter till jul? Hon förberedde sig mentalt npgra månader.
Jag höll på rätt länge att ”sluta”, dricka kontrollerat etc. Då hade jag slutat helt en period, börjat igen och sen blev det för mycket igen.
Men jag hade perioder när det var ”lagom”. Lagom som det var då är väldigt mycket mer än lagom är nu. Lagom nu är mycket sparsamt.
Men hur som helst - inga boxar hemma. Jag hade ingen karaktär så 1/2 flaskor var nödvändigt annars drack jag mer än hälften. Det var på den tiden när jag tyckte att 1/2 flaska vin var ok. Håll dig till rekommendationerna om högst 9 glas per vecka nu under sommaren. Inled eller avsluta med alkoholfritt bubbel. Första gången jag slutade (har slutat 2 ggr) ersatte jag med alkoholfritt. Hade vanan kvar, men berusningen uteblev. Det funkade bra. Det var så mycket vana i mitt drickande.
Jag har begränsat till att ta 1-2 glas i sociala sammanhang. Aldrig hemma. Men jag har inte så många sociala sammanhang heller som inkluderar alkohol.
Hur som helst. Du kommer aldrig att ångra att du tog tag i drickandet. Kanske kommer du likt många härinne att ångra att du inte gjorde det tidigare. Lycka till!

@Sisyfos Jättebra input från dig. En dag den här veckan räknade jag upp till 15 enheter. Sjukt!! Jag slutar liksom aldrig. Jag ska prata med samma tjej som jag pratade med sist och be om hjälp att komma igång. Nu var det länge sedan jag ens hade en vit dag…
Ogillar mig själv när jag skriver detta och det kanske är den känslan jag behöver för att sluta dricka…

@Nykterresan
Jag vet inte vad som är rimligt längre. Jag har druckit så mycket senaste veckorna att varje timme känns som en kamp. Nu vill jag att det ska bli läggdags så att jag kan låta nollan ligga kvar i alkoholkalendern. Samma här, jag vill också bli berusad så bara något eller ett par glas vin känns menlöst. Och ni vill jag kunna checka av några vita dagar för att bevisa för mig själv. Men fy fan vad kämpigt det är när man tänker på alkohol hela tiden. Hjälper lite att skriva här iaf. 🙏🏾

@Nykterresan
Får jag fråga när du började med vita dagar? Alltså hur länge har du kämpat? Jag klarar idag och det är första dagen på väldigt länge men hur blir det då imorgon? Jag ska på grillning hos den enda av mina nära väninnor som inte har alkoholproblem och det är barn med så jag hoppas hon inte ens erbjuder mig vin. Jag har absolut inga problem med att ta ett eller två glas om det erbjuds. Problemet blir när jag kommer hem då jag förmodligen fortsätter. Så utmaningen blir egentligen att tacka nej på middagen för att få en till vit dag i kalendern. Suget vet jag kommer vara enormt. Nu ser jag fram emot min styrka (eller inte) imorgon. Ska tillägga att jag är en jättestark person annars så den här beroendepersonen som tar över mig är helt sjukt stark. Well, återstår att se imorgon ☺️🙏🏾

@Fernanda Om du kan hålla upp en vecka eller två, så brukar suget att minska radikalt. Det är på det viset enklare att sluta helt. Du kan då komma ur ditt starka beroende.
Som sagt att gå direkt från stor konsumtion till måttlig är mycket svårt eftersom suget triggas igång igen varje gång du dricker.
Det är tufft i början att sluta helt, men du kommer ganska snart må bättre… så värt att försöka!
Om du senare kan lära dig dricka måttligt är svårt att veta, men då finns kanske möjligheten iaf.❤️

Hej Fernanda. Tack för ditt besök hos mig i min tråd. Så bra att du är här på alkoholhjälpen! Du har fått många bra råd här, och som du ser hos mig är jag på dag 7 idag helt utan. Jag har också druckit varje dag tidigare, under lång tid. Just nu är det skönt att ha bestämt mig. Jag dricker inte alkohol just nu, punkt. Det som hjälper mig, en av många saker jag gör för att det skall gå bra, är att jag tar så väl hand om mig som jag kan. Det betyder att jag äter bra, lägger mig i tid, tränar osv. Jag är också härinne i forumet varje dag, och har gått programmet. Ta en dag i taget.