Jag har varit här på forumet tidigare. Ville då lära mig dricka måttligt men jag har kommit till slutsatsen att jag vill inte dricka alls för jag kan inte kontrollera alkoholen. Jag sätter upp mål och hur mycket jag ska dricka men lyckas för det mesta dupera mig själv. Efter en vit period så ökar intaget successivt tills jag nu senast dricker i princip varje dag och upp till en flaska rött.

Jag börjar bli orolig för min hälsa och om jag någonsin ska våga leva det där livet jag faktiskt önskar. Jag känner mig väldigt klar med att dricka vin ensam framför Netflix på kvällarna.

Mitt aktiva beroende började med att jag märkte att det blev svårare och svårare att sluta dricka på vardagskvällarna när jobbet väl satt igång. Det var en process på flera år som till slut landade i att min enda njutning var vinet som jag skulle dricka till matlagningen. Det blev sällan bara 1 glas.

Det är egentligen många faktorer som gjort att jag fastnade för vinet. Först var det mysfaktor och en social aktivitet. Senare blev det en självmedicinering som jag nu fortsatt med efter snart 2 års befrielse från det självmedicinerade för. Efter operationen för ca 2 år sen har mycket hänt i mitt liv. Framför allt inombords där jag börjar landa i vem jag är och i den bilden finns inget utrymme för alkohol.

Tack för alla delningar här på forumet 🙏 Det hjälper mig mycket att läsa om era erfarenheter. Jag har AA i bakfickan om det skulle kännas att jag behöver något mer. Men jag är inte helt bekväm med att sätta etiketter på mig själv och inom AA så är budskapet att man ska landa i och erkänna för sig själv och andra att man är alkoholist. Jag ser mina problem med alkoholen utan att sätta en etikett på mig.
Men jag är också tacksam för att ha haft alkoholen som en hjälp och lindring under dessa år. Utan den hade jag kanske inte levt idag. Och leva vill jag, fullt ut från hjärtat ❤️ och lusten till livet.

@TessaMa Jag förstår, något slags medberoende kan jag känna igen mig i från min familj som barn, även om det inte alltid handlade om alkohol. Vad bra att din moster fanns när du var barn❤️

Dag 17 idag utan vinet 🙌

I dag är en tyngre dag hittills. Min son som är 14 år har en av sina bästa vänner från Sverige på besök sen torsdag förra veckan. Det är mysigt, vi spelade monopol i går kväll och hade så roligt 😁

Idag ska tempen närma sig 40 grader så vi åker till shoppingcentret i Marbella, svalt där.

Det är stopp i mig just nu, både psykiskt och fysiskt. Magen funkar inte alls och jag antar att det kan ha med vinslut att göra. Tror jag också behöver börja röra på mig mer. Har gjort lite yoga och stretch men det räcker nog inte. Har ett sånt motstånd mot att träna och promenera. Det har alltid varit tvång för mig, att jag ska bli smalare, snyggare då ska jag duga. Jag vet nu att jag duger precis som jag är och behöver ta mig över puckeln och motståndet. Lyssnade på en forskare på Youtube som pratade om att skillnaden mellan människor som tar hand om sig och är måttliga med bl.a. alkohol är att de njuter av att röra på sig när de gör det. De andra, som oftare misslyckades, gjorde t.ex. motion för att nå ett mål och det var deras motivation. De njöt inte när de tränade. Känner så igen mig och piskan har varit hård. Även om jag mentalt förstår att motion är viktigt för mig och jag+min kropp mår bra av det så skyr jag piskan tror jag. Men kanske ska jag vara nöjd med det lilla. Igår innan vi spelade spel så låg jag i sängen, mediterade och var så energilös. Kom på, jag tycker om musik. Satte på musik, började njuta av musiken och sjunga och där kom energin. Jag steg efter en stund upp. Diskade och vi åt middag. Sen spel. Det är det, hitta det jag älskar att göra och kanske rörelsen kommer med tiden.

Jag önskar dig som läser detta en fin dag ❤️

@TessaMa Läste genom din tråd nu. Så bra du jobbar på. Känns som du är insiktsfull och trygg i din resa😊. Är bara på dag 3 nu, mitt andra försök. Tänkte på ditt sista inlägg ang motion och förstår dig precis, samtidigt som jag insett hur viktigt det med någon form av fysisk aktivitet för det psykiska måendet. Det behöver ju inte vara så långa stunder eller så ansträngande. Bara kroppen gör något. Så är det för mig åtminstone. Oron/skavet lättar när kroppen varit i rörelse. Har du tillgång till pool/strand där du bor kan ju ett dopp och röra dig lite i vattnet vara ett alternativ, eller korta promenader med musik/bok i lurarna?
Önskar dig en fin dag!

@Vinägermamman Tack! 😊 Jag kan säga att min försök att kontrollera vinet har varit många. Jag kan inte sia om framtiden men just idag är jag nykter 🙏 och du också hoppas jag 🤗 Bra att du är på resa två nu. Du har säkert lärt dig en massa från din första resa?
Åh jag kom på, jag har pool och rör mig där. Jag spelat pingis nästan varje dag. Jag gör lite yoga och stretch. Så visst rör jag på mig men det är som att det inte räknas i min värld för det gör inte ont om du förstår vad jag menar? Jag tycker det är roligt med pingis, poolbad och yoga/stretch. Kanske ska jag bara vara nöjd med det just nu 😊

@FriNu Ja jag förstår! Det märkliga är att den tanken/känslan luras. Den får oss att tro att lösningen är vinet och följer vi den så blir det en spiral neråt i ”helvetet”. Nej tack, där vill inte jag tillbringa mer tid 😂

Jag fick en uppgift som jag planerar att göra, skriva upp 100 saker som jag njuter av att göra. 😃 Har inte gjort den än men snart!

@FriNu Ja den är skön när den är i mig. Det är inte så hela tiden. Den kommer till dig också, jag lovar! Håll ut! Leta efter saker du tycker om att göra. Gör dem. Även om det är något så litet som att lyssna på en sång som du tycker om (gärna då en med positivt budskap). Smörj in din kropp med god luktande lotion och tacka din kropp för allt den gjort för dig. Tacksamhet över det vi har är kraftfullt och gör förändring i oss. Du hittar det du njuter av om du börjat leta. Vad tyckte du om att göra när du var liten? Gör det. Det är barnet inom oss som vi överger med vinet ❤️

Idag är en bra dag 😊 problem som har skapat en massa oro i min man har idag visat sig inte alls existera. Tidigare i livet har jag hängt med i hans svängningar och mått så fruktansvärt dåligt periodvis. Senaste året, specifikt nu denna gång så har jag inte gjort det utan stått stadig i mig och mått bra. Han har kommenterat detta med att han känner sig ensam. Att det nu visar sig att det inte finns ett problem alls gör mig väldigt nöjd med mitt beslut att inte följa honom känslomässigt. Kanske är det så att jag lämnar honom ensam, det vill jag så klart inte göra men jag är inte längre beredd på att ge upp mitt bra mående för att han väljer en annan väg. Jag hoppas att han väljer att gå med mig vad tiden lider ❤️

@TessaMa Tänk att det kan vara så inpräntat, att det måste göra ont eller ”kännas” för att man ska känna att träningen har gjort nytta! Självklart gör det nytta när man gör något man tycker är roligt oxå och det behöver inte vara löpträning eller styrketräning. Tycker absolut att kan vara nöjd med din aktivitetsnivå just nu😊 Yoga och stretch är ju toppen, dessutom pingis och poolbad.

@Vinägermamman Ja, det är märkligt hur tankarna kan lura en 😅

Dag 19 idag och jag sover bättre och bättre. Igår hade jag en del sug efter vin under dagen som kom och gick. Jag vet inte riktigt vad som triggade det.

Sonen åker till Sverige i morgon och blir där ca 1 månad. Så min man och jag har bokat in en kärlekssemester, som vi fått i gåva från kund, på ett slott från lördag till måndag. Det som sker i mig först är: Å jag ”får” inte dricka vin och en slags tycka synd om mig själv. Sen kommer jag på, jag kommer få bo på slott, vara nära min man, äta god mat, dricka goda alkoholfria paraplydrinkar, bada i poolen, ha samtal med min man. Hur funkar min hjärna när det enda som betyder något är att jag inte ska få dricka vin? 😅 Nu kan jag visserligen känna att det som betyder något är allt det andra (tack och lov). Det är också så att detta nog blir vår första semester som vi gör tillsammans där vi båda är helnyktra och det är klart att det är en vana som nu ska brytas. Jag ser fram emot att bryta vanan och det ska bli spännande att vara nykter med min man i närhet med varandra på detta sätt.

@TessaMa Jag hoppas din man kommer finna mer ro med tiden när han ser och känner ditt lugn.

För min man har det blivit mer och mer så. Ju lugnare och mer harmonisk jag blivit har han blivit mer och mer smittad av det. När min man ibland går upp i extrem stress kan jag tycka han ser så rolig ut att jag bryter ihop i skratt och då börjar han också skratta❤️
Kram

@Himmelellerhelvette Ja, tack så kommer det bli ❤️ Underbart att du du/ni kan skratta åt det. Det var ett härligt budskap att få så här direkt på morgonen 😍 Tack 🙏

DAG 21 👏👏👏👏👏👏
Nu rasslar dagarna iväg i en hissnande fart. Första dagarna var låååånga och fattade inte hur jag skulle ta mig till 3 månader. Men var fast besluten att göra det och snart har jag klarat av 1/3 del av målet. Heja mig ❤️

Nu vill jag byta mitt användarnamn här för jag har släppt rödvinet och det nuvarande känns fel.

Idag åker sonen iväg. Min älskade, bråkiga, kärleksfulla, sökande, nattugglande, energifyllda, vackra tonårsson. ❤️❤️❤️ Det blir en välbehövlig paus för oss alla även om han kommer vara saknad. Det har varit ett tufft år för hela vår familj. Skolan har inte funkat för honom på flera sätt och det har påverkat främst honom på ett negativt sätt. För honom är detta lov så viktigt.

@TessaMa Ruskigt bra kämpat med 20 helt avklarade dagar, fortsätt så! Det ska bli kul att följa din resa och få inspiration på tankesätt, saker att göra osv :D Hoppas att din son hittar ett inre lugn och att lovet blir en omstart för höstens utmaningar!

Ta hand om dig nu i sommar och fortsätt i den takt du gör, du kommer klara det!