Det handlar om att verkligen bestämma sig. Jag har varit inne här och läst under lång tid, kommit till insikt om att jag inte hanterar alkohol speciellt bra. Jag måste anstränga mig för att inte dricka för mycket, annars går det överstyr. Känner också ganska väl till mina triggers, dricker oftast inte för mycket i andras sällskap, men finns alkohol tillgängligt och speciellt hemma så finns det inget stopp. Jag vill bara ha mer. Skammen är så stor att jag inte klarar detta såsom alla andra gör. Nu behöver jag bestämma mig, för det känns som om jag står vid ruinens kant. Vart kommer jag vara om ett år om detta fortsätter? Det är anledningen till att jag nu äntligen börjar skriva min egen tråd och inte bara läser i andras. Jag måste skriva här för min egen skull och för att jag ska komma ihåg. Att så här illa är det. Och att jag nu har bestämt mig. Äntligen. Jag är så trött på det här, och på den jag är nu. Nu börjar mitt nya liv.

Bra beslut! En av de stora fördelarna med att vara nykter är att slippa den där skammen. Att liksom kunna stå för vem man är och vad man gör utan att behöva mörka vissa sidor. Och ju längre tid man levt nykter desto mer inser man att man inte behöver alkohol för att njuta av livet. Styrka och tålamod till dig. Det är en process som tar tid, med svackor då man ifrågasätter sitt beslut, men i längden är det så värt det!

@Kennie tack för ditt svar. Jag är bara så ledsen just nu. Och känner mig så osäker om jag kommer att klara av det. Mitt självförakt är stort just nu. Att svika sig själv gång på gång är verkligen inget vidare för självkänslan. Men jag vet innerst inne att jag kan bättre. För att jag har bestämt mig på riktigt nu. Jag vill inte vara där jag är nu. Och jag ser det som livsavgörande att stoppa det här dåliga beteendet i tid, innan det blir katastrof.

@Liten72 Du har kommit till insikt och tagit det första steget. Det är jättebra! Och du kommer att må bara bättre med tiden.
När man blivit beroende så tar den delen av hjärnan över den plats som ska ligga på den analytiska, ”kloka” delen av hjärnan. Det blir en kamp.
Du bestämmer dig för en sak, men beroendet bestämmer något annat några timmar senare. Det är den kampen som känns som om vi vacklar hit och dit, misslyckas, etc
Men det är inte du. Och du kan ta dig ur det.
Alkoholprogrammet här är bra, de rekommenderar tre månaders nykterhet till att börja med. Det kommer att försvaga berondet och göra dig starkare både i kropp och knopp. Det kan vara svårt i början, men ta hjälp här i trådarna!
Här kan allt ventileras.
Vill du veta mer om hjärnan så finns en hel bra i boken ”Tänka klart” av Annie Grace. Finns som pappersbok.
Även ”Skål tamejfan” hjälpte mig.
Och du, det där med skam har vi alla här släpat på. Men den försvinner och du kan gå rakryggad ut i världen igen. Lovar.❤️🥰

@Amanda L Tack för dina kloka ord. Jag har läst en hel del fakta och böcker, bland annat skål ta mig fan, men det har ändå inte riktigt ”gått in” förrän nu. Jag blir rörd över att du och många andra ger så mycket till oss som kämpar här på sidan. Ni är fantastiska! ❤️Och att du skrev ”det är inte du”. För det är så jag känner. Detta är inte jag. Just nu är jag trött, orkeslös, plufsig, orkar inte företa mig någonting på fritiden. All energi går till mitt jobb i en ansvarsfull chefsposition. Vart tog min energi och inre driv vägen? Samtidigt vet jag att det är bara jag som kan göra något åt detta , det är mitt eget ansvar ingen annans. Nu är jag på väg på min resa, 3 månaders nykterhet för att bryta mönstret. Inne på min första vecka!

@Liten72 Å, så bra att du startat!
De första dagarna kan du få starkare sug, men om du fokuserar på något annat så brukar det försvinna rött snart. En promenad, städa en låda, ett pussel kan hjälpa.
Eller situps! Rörelse är bra på alla sätt.
Och glöm inte att skriva här. Så bra terapi. Jag hade aldrig klarat det utan AH!
Lycka till ❤️🙏🏻❤️🤗

@Amanda L Ser verkligen fram emot att få energi igen och hitta tillbaka. Det läskiga just nu är att jag faktiskt inte ens kommer ihåg när jag inte kände mig trött senast. Det känns långt tillbaka, så jag ska lägga lite tid på att fundera på när jag senast var den person som jag tror att jag är. Hur jag var förr och vill bli igen. Jag dricker oftast inte alkohol på veckorna, det är fredag och lördag som är min största utmaning och trigger. Så nu laddar jag för det! Har varit på jobbmiddag ikväll, inga pix att låta bli att dricka vin. Men tack för uppmaningen att se upp för suget! Jag vet att det kommer att komma!

Första veckan tuffar på! Kände en viss tristess i fredags kväll som jag kan tolka som sug, men vad härligt på lördag morgon! Kaffe, frukost och långpromenad på förmiddagen utan att vara seg och som tidigare komma igång riktigt förrän efter lunch. Samma på söndagen, kaffe med tidning och långpromenad och ändå ha massa tid över till annat. Det är såhär jag vill ha det! Jag vill verkligen påminna mig om att det är så mycket värt att må då här bra på helgen. Så ”Note to myself”: kom ihåg det nu när rösten i huvudet börjar mala om att det nog inte är så illa. Jämför då denna helgen men förra! Nu dags för vecka två, jag känner mig motiverad. Jag har bestämt mig.

@Liten72 Låter som en toppenhelg!
När du glömmer, läs bara första inlägget på olika trådar här på forumet. Din egen men även andras…Då vet du varför livet är bättre utan alkohol…

@Amanda L Tack för pepp & jag ska absolut läsa förstainlägg! Om jag tycker det blir för svårt ska jag skriva ner dom 5 värsta minnena så ska jag nog bli påmind om varför jag gör detta och varför det är livsavgörande.

Jag är inne på min 3 dag som nykter efter två hårda år av mängder med vin nästan varje kväll.. Jag sköter jobbet men denhär jävla skammen kan jag inte leva med längre.. min kropp fixar det inte min sambo och familj! Jag är himla sugen på ett glas vin eller vänta 5 kanske men det skulle inte hjälpa.. Jag är så rädd för livet utan alkohol! Är de konstigt? ♥️

@zamiar_ Nej, många undrar hur det ska gå.. men det är ett bra liv som livet är, fast utan ångest och oro, och skam. Det mesta av detta skapas sv alkoholen. Skrivit ett inlägg till dig i din tråd på Vara alkoholfri…🥰

Nu gäller det att hänga i. Andra veckan och på konferens. Rosévinet lurar i det fina vädret. Men inte idag, för jag har bestämt mig. Även om jag inte brukar dricka för mycket i jobbsammanhang så vill jag absolut inte börja dividera med rösten i huvudet.

Bra där ⭐️ En dag i taget är en metod som funkat för mig, (länge nu) liksom att läsa och skriva här. Massor. Här finns så mycket erfarenhet och klokskap, kunskap och värme. Ta chansen när fönstret öppnat sig och du har chansen att ta klivet ut. Eller kanske snarare kliva in. Till sig själv, till ett mindre utsatt och blåsigt liv.
Det blir bra!

@Se klart tack🙏 Jag tror en dag i taget kommer fungera för mig också. I alla fall just nu, och jag läser mycket på AH. Så mycket klokt att ta till sig! Skriver tyvärr inte så mycket i andras trådar än. Har fullt upp med mig själv och känner inte att jag är i läge att kunna ge goda råd till andra. Inte än, men snart! Och jag vill verkligen ge mig själv chansen nu, känner mig riktigt taggad idag!