@Delfinen80 Visst är det underbart när man känner att man kan säga sånt utan att få dåligt samvete. Eftersom jag hade så mycket skuldkänslor och nära till ångest kunde jag heller inte säga så som du gjorde utan lite som du beskriver bet jag ihop och axlarna satt uppe vid öronen. Det borde barnet känna av tror jag, att man inte lyssnar på riktigt. Nu kan jag lyssna och hänga med och visa intresse på ett annat sätt och även stoppa vänligt när jag inte kan ta in mer. Det är fortfarande svårt tycker jag men det blir inte bra för någon av oss när jag bara önskar pratet ska ta slut då är det bättre att vara ärlig och säga tex att ”jag är så trött i huvudet nu, kan vi vila lite och prata mer sedan, kanske fråga om man ska lyssna lite på musik om man sitter i bilen❤️

Kram

@delfinen, jag brukade tänka att man förutom den vanliga skulden pga vinet, också brukade ta emot lite random skuld som kunde dyka upp.
Att vara nykter är att kunna upprätta gränser runt sig själv. Inte minst att få lov att känna sig trött- och inte alltid bära tröttheten ihop med skulden över att man orsakat den på egen hand.
Heja alla upptäckter! 🤗

@Himmelellerhelvette Det är ju sunt både för barnet och föräldern av de gränserna men tänk vad alkoholen (ja ångesten , dåliga samvetet men som för mig har varit direkt sprunget ur mitt alkohol intag ) ställer till med !

Går mot min fjärde helg utan alkohol nu, jag försöker känna efter om det nånstans i min kropp eller knopp finns en längtan eller tendens till sug men nej. Ser fram emot en del saker med helgen som jag ska göra men framförallt att veta att jag inte kommer att vara varken onykter eller bakis . Det kanske är så att det hittills gått så pass kort tid så mitt senaste alkoholminne och därtill de negativa konsekvenserna ligger så nära i tid ändå . Kanske också för att jag betar av alkoholprogrammet (försöker dra ut på det så jag gör nån /ett par delar i veckan ) och framförallt för att jag skriver här . Har dock reflekterat över att jag ju aktivt under ett år skrivit en slags dagbok över mitt alkoholproblem, benämnt det som ett missbruk för mig själv och framförallt ; jag har oräkneliga gånger under året gjort en massa (misslyckade ) försök att dricka måttligt . För ett år sen var min första anteckning om mitt alkoholproblem ”det måste få ett slut nu innan det tar slut på ett annat sätt” . Det säger väl egentligen ganska så mycket 😏 Och efter det konstaterandet så påbörjade jag alltså operation ta kontroll över alkohol-jävulen. Så, med det året bakom mig så registrerade jag ju mig inte här på AH med nån slags vision av att kunna dricka ”normalt ” eller ha en månads uppehåll för att kunna se . Jag känner mig övertygad de här veckorna in i processen om mitt beslut och jag hoppas hoppas att det fortsätter så. För vad skulle anledningen vara för mig att ändå ta det där /de glasen i framtiden ? Jag skriver det här för att om jag kommer till det ställningstagandet ska kunna gå tillbaka hit , läsa det och ha ett riktigt jäkla bra svar på vad den anledningen är !

@Se klart Där slog du huvudet på spiken. Att man tog på sig random skuld. Jag tänkte på nästan allt som skuld för alkoholen. Allt som kändes konstigt/dåligt tänkte jag att det är för att jag dricker och faktiskt var nästan allt för att jag drack. Det är så skönt nu när jag kunnat se vad som faktiskt är jag, hur jag reagerar i olika situationer utan alkoholskulden inblandad.

För mig sitter de sista alkoholminnena/känslorna fortfarande lika färska i minnet som för ett år sedan. De har inte börjat suddas ut alls och det är jag oerhört tacksam för. Jag hoppas dom alltid ligger lika fräscha i minnet. För jag vet precis hur dåligt jag mådde och vill aldrig utsätta mig för att må så igen, det är de minerna som också fått mig att kapitulera och lita blint på de som gick före mig oavsett hur dåligt jag mått i perioder under nykterheten.

@delfinen80 Jag tror också att det hjälper oss att veta att vi är hundra procent på rätt väg eftersom vi läst på året innan vi blev nyktra, vi hade lite grundfakta som vi tog med oss när fönstret öppnades för oss denna gången🙏

Kram

@Se klart Ja men precis så ! Allt elände omkring en - lägg det på mig bara för jag bär ändå så mycket skuld 🙄 Med alkoholfriheten kommer väl helt enkelt att vi ser mer nyktert på tillvaron 😍🙏 Både bokstavligt och bildligt !

Ni är ju flera som finns i min tråd som är de som gått före och nu är ni de som jag litar blint på - det är fint ❤️🙏

Åh vad jag önskar att kommentarsfunktionen var som på Facebook, där okila inlägg går att kommentera i direkt anslutning. Har läst igenom tråden och det är så mycket som påminner om mina egna tankar och funderingar, både i din @Delfinen80 inlägg men även i de svar du får.
Tänk vad många saker vi har gemensamt ändå, trots att vi är helt egna, olika individer. Jag kan inte låta bli att fundera kring hur många fler det finns, utanför forumet, som tänker, känner och lever som vi, men utan någonstans att ventilera.
Finner oerhört stort stöd i att läsa om alla era upplevelser och reflektioner, även om jag är dålig på att ge feedback. Det finns mängder av inlägg som ger stöd, aha-upplevelser och en slags trygghet. Jag är inte ensam.
Tack ❤

@Delfinen80 Så bra uttryckt 😊Jag har inte tänkt på det riktigt i de termerna men det stämmer, tycker jag. Och som @Seklart lika klokt uttryckte det; random skuld. Eftersom man redan känt skuld för drickandet blir allt möjligt också ens eget fel. Tack 🙏 för den analysen. Ytterligare en insikt att lägga till den här banken av kunskaper om hur alkoholen egentligen fungerat.
🌻

@Delfinen, din resa liknar min, jag startade min tråd för att vara nykter tre månader och därmed undanröja den fasansfulla risken att tvingas bli nykter for life.
I början gick jag också med håven här för att få medhåll kring att just mitt drickande inte var som andra alkoholisters drickande.
Haha haha ja.
Men jag visste djupt inom min själv att det bara var en tidsfråga. Jag närmade mig stupet för varje korsad gräns kring vad som kan betraktas som ”normalt”.
Jag har nog skrivit både en och två böcker om detta i min tråd men med några enkla ord kan det sammanfattas med att jag är djupt tacksam över att jag just där och då hittade till forumet och de människor som varit ovärderliga för att jag idag lever ett liv som jag är tacksam över precis varje dag.
Glädjen över detta beslut slutat aldrig att bubbla och överraska.
Heja dig!

@Surkärring Om än det här alkoholproblemet /beroendet inte är nån särskilt rolig ”grej” och om än att vi säkert är olika individer precis som du beskriver så har vi så mycket gemensamt 🙏❤️ Och att inte känna sig ensam , hur svårt det än är det man är i , det är ju så fint ❤️

@Se klart Haha , gick med håven 😅 Ja men precis , jag gick nog med håven fast mer i min ensamhet , förde liksom diskussioner med mig själv och som sagt ; försökte laborera för att lyckas med måttligheten… det finns ju en enorm lättnad i att bara släppa taget också , se sig besegrad (av alkoholen) , slippa klamra sig fast vid det där sista strået av hopp. Tacksamhet ja 🙏❤️

@erivan 🙏🏻 den första tiden är sjukt jobbig! Men det är värt det!! Varje kväll jag lägger mig tackar jag för att jag lyckats och vet att jag kommer vakna utan baksmällan dagen efter.
Kämpa 😊

Går mot min fjärde helg som alkoholfri. För mig är helgerna fortfarande tydligt sammankopplade med alkohol , jobbar med att ställa om och hitta nytt innehåll till vad fredags-mys är för något. Fortfarande är känslan av tacksamhet för vetskapen om att jag kommer att gå och lägga mig nykter och inte vakna bakis inatt och imorgon bitti klart överhängande. Samtidigt som jag känner tydligt att jag än inte kommit ur vanan av alkohol till helgerna så känns alkohol också långt borta för mig som ett allternativ. Tänker mycket på alkohol , ser jag det på tv , eller som idag människor gå ut från bolaget med alkohol så ”prövar ” jag mig själv varje sån gång - blir jag sugen ? Tänker jag på det så jo , de där första klunkarna . I några sekunder (?) kanske jag känner då nåt som kan liknas vid sug men sen kommer det rätt fort som en tsunami som väller in av det negativa med det och så andas jag ut och blir lättad över att jag inte behöver dricka . Antar att de här tankarna , upptagenheten på alkoholen , avtar mer och mer .

Har idag varit i kontakt med vården för ett besvär jag har (inte kopplat till alkohol ) och fick inte ett besked men något som ska utredas vidare , det är troligen inte något farligt men det ska ju kunna uteslutas också . Det är troligen inte det värsta tänkbara men tankarna går ju ändå lite fram och tillbaka . Så vanligt för mig att en fredag för några veckor sen se fram emot eftermiddagen för att lugna nerverna med lite (mycket ) alkohol. Det var bland det första jag tänkte när jag gick från läkaren (apropå upptagenheten kring alkohol ) ”blir du sugen nu då” ”är du ledsen /arg nu då för att du inte har din vanliga tröst /flykt alkoholen ?”. Men svaret är nej . Jag har blivit lite omskakad idag , jag känner en viss oro , jag blev lite ledsen men såg framför mig att eftermiddagen och kvällen ska sysselsättas av städning och sen en eller två promenader i skogen . Så jäkla mycket bättre omhändertagande om mig själv än att hälla i mig alkohol 🙏

Idag har jag också berättat för min vuxna dotter om mitt beslut om alkoholen. Jag sa bland annat att jag känt under lång tid att jag inte mår bra av den , att jag lätt får ångest och dricker jag inte så mycket (läs ; där jag tycker i efterhand att det nästan var bortkastat att dricka …) så blir jag bara trött . Att jag hittat så mycket negativa konsekvenser för mig och så få fördelar så att jag väljer att avstå helt . Hon hade inte så många följdfrågor och reagerade , utåt sett , inte så mycket . Det känns bra att ha sagt det . För varje gång man skriver något här och för varje gång jag pratar om det högt så förstår jag mer också om mig själv känns det som .

Ha en fin fredag alla ❤️

@Delfinen80 jag känner igen tankarna kring helg och att unna sig alkohol, det är så tätt förbundet det där med att "fira fredag" måste liknas vid enheter.
Själv byter jag alkoholen mot någon god läsk eller äppelmust av lite finare sort, unnar mäatt moffla i mig chips som aj annars försöker låta bli. Eller nåt gott te.
Märker att det inte är innehållet i glaset som avgör om jag känner att det är helg, utan den där sköna känslan av att sjunka ner i soffan, utan stress att en ska upp nästa dag.. (nu jobbar jag visserligen i dygnsvård, så min fredag kan lika gärna vara en tisdag, men du förstår säkert vad jag menar)

Starkt jobbat av dig att inte lugna nerverna med alkohol, det måste vara tifft med besked som är så luddiga. Men skönt ändå att d3 kollar dig ordentligt ❤ håller tummarna för bra besked när det är så dags.
Ha en skön stund eller två i skogen!!

@Surkärring Är väl också en del av det med att byta ut vanor , istället för alkohol så nåt annat gott i glaset (och skålen 🍫) . Gör vi inte det så är väl risken att man känner sig deppig för att man blir ”fråntagen” något , som ett straff !

Tack ska du ha , jag hoppas och tror faktiskt att det inte är något allvarligt 🙏❤️

@Helahea @Delfinen80 vad skönt att det går bra för dig med alkoholen, du är stark. När man hör hur dina barn reagerat verkar dom ju inte mått dåligt över att du druckit(alla fall inte som det verkar för en utomstående) hoppas verkligen du får ett bra besked från läkaren stor kram❤️

@erivan Tack ❤️ Ja kring barnen , allt är ju relativt ang skador - såklart. Jag tror inte att någon av de skulle beskriva dels att jag har alkoholproblem och heller inte att de skadats . Men , För egen del så tycker jag att de skadats eller påverkats negativt då jag så många stunder inte varit närvarande men det är nog så att jag farit absolut mest illa själv. Vilket ju också på ett sätt påverkar barnen , att ha en ångestfylld och skamfylld förälder är ju inte det mest optimala heller 😔😏

Tack för dina ord ❤️ Och jag vet att du kämpar och vi är starka båda två ❤️
Kram 🥰

Fjärde helgen och fjärde lördagen för mig som nykter (jag vet att jag tjatar en del om fjärde eller tredje och hit och dit men för mig personligen så är det ju helg /lediga dagar som har varit mest alkoholindränkta för mig ) . Reflekterade i eftermiddags över att det här var en tidpunkt då jag mådde mycket bra förut , strax innan första glaset (säg vid 16 tiden). Läste nånstans att själva vetskapen om att ta ett glas , strax innan första klunken var för många den största kicken /lyckan eller vad man ska säga . Kan känna stor igenkänning själv i det och har också sett några i min bekantskapskrets där det så tydligt skiftat från en i allmänhet butter personlighet till rena glädjeknippet strax innan servering 😅 Kan lätt föreställa mig att det är därför det är så förrädiskt för en alkoholberoende med uppehåll på några veckor eller ett par månader just utifrån vetskapen om att vi kommer få dricka , längre fram.

då det nu gått några veckor så reflekterar jag ju fortfarande över alkoholen men känns ändå mer avlägset än bara några veckor sen som jag klunkade . Var ute i trädgården nyss och uppmärksammade grannarna som hade främmande , drack vin och öl. Som så många gånger dessa veckor så prövade jag mig själv ”är jag avundsjuk ” , ”blir du sugen ” osv men nej. För mig funkar det fantastiskt bra att spela upp hela filmen . Jag hoppas att det kommer kvarstå också 🙏

I natt drömde jag att jag drack igår , hinkade i mig och blev onykter med sluddrigt tal och nedsatt motorik i händerna , fumlig . Vaknade med puls och ni vet , det tar en stund innan det faller på plats att det var bara en dröm. Vid det ögonblicket kom ; Tacksamheten 🙏❤️ lättnaden 🙏❤️Drömmen säger såklart något om processen jag är och än om den var obehaglig så hjälper nog den mig också att minnas känslan att på riktigt vakna upp efter en sån kväll. Fy fan. Tänk så länge jag trott att alkoholen hjälpt mig och så har det varit precis tvärtom .

Ha en fin lördag ni alla 🥰