Jag har önskat och hoppats så himla länge att kunna dricka måttligt.
Någon här påminde mig att jag hängt på forumet i 5 år, det kan nog stämma - men jag har haft ett riskbruk sedan första ölen när jag var 15. Jag har hoppat mellan "alkoholfri" och "dricka måttligt" som en osalig ande, pendlat mellan starkt hopp och djupaste tvivel.
Jag älskar att festa, älskar att njuta av livets goda, och fastnar gång på gång i lögnen att alkohol är ett av de bästa sätten att leva livet. Inget är mer falskt och jag är så grundlurad.
Jag vill inte ta hjälp av vården, jag vill klara detta med hjälp från alla kloka på denna siten och med min familj. Kanske går det. Det måste gå.
Så många gånger har jag varit nykter på fester och middagar, och det har gått så bra. Nog ska jag kunna hålla det framöver. Måste bara hitta ett sätt att ignorera den lilla rösten som tar så stor plats, och som i omgångar viskar "idag kan du unna dig". Klart jag kan unna mig, men det får i så fall vara en färskpressad jos, en kall läsk, en morgon utan ångest, en nykter kväll med barnen. Jag kan unna mig allt jag vill, förutom alkohol.
Jag vill leva livet.
Jag SKA leva livet.
Snälla låt det gå vägen denna gången.

@TessaMa Som jag uppfattat det så innebär den ärftliga delen inte ett arv av själva sjukdomen, men att risken för att få sjukdomen är högre om man har ärftliga anlag. Att sårbarheten för att få ett beroende är högre. Nä, med offermentalitet kommer man inte långt😁

@TessaMa det låter som ett fint förhållningssätt att bemöta beroende med empati. Skuld och skam upplever jag som föråldrat, men har märkt att för många är beroende bara brist på disciplin. Tänk om det vore så enkelt..
Att självmedicinera är ju ytterst vanligt, men jag tror att det kan finnas olika grunder till varför en människa utvecklar ett beroende, och vad jag har förstått är det delvis arv, delvis miljö som spelar roll.
En uppväxt utan bekräftelse kan spela in, men jag vill påstå att även sedda och hörda individer kan utveckla beroende, det handlar ju om vilka situationer en hamnar i.

Jag skulle gärna läsa mer om den forskning du skriver om, har du något exempel?

@Surkärring alltså många utan beroende ser på beroendesjuka som människor med brist på disciplin, det är en fördom som finns. Inte att beroende har den bristen. Bara för att förtydliga.

Härligt o veva runt här trodde jag var ensam om detta helvete. Du fixar detta surkärring. Är ny här eller ja jo startade upp den 2018 men blev bara skit utav alltihop. Nu tänker jag nog stanna kvar här verkar o vara trevliga människor utav det jag har läst och det är skitsvårt o lägga av men andra har fixat det och varför ska vi inte kunna göra det också. Dag nr 5 utan någon alkohol.

Härligt o veva runt här trodde jag var ensam om detta helvete. Du fixar detta surkärring. Är ny här eller ja jo startade upp den 2018 men blev bara skit utav alltihop. Nu tänker jag nog stanna kvar här verkar o vara trevliga människor utav det jag har läst och det är skitsvårt o lägga av men andra har fixat det och varför ska vi inte kunna göra det också. Dag nr 5 utan någon alkohol.

@Moroten.1970 bra jobbat att inte ge upp! Jag har funderat på mitt drickande sedan jag började i tonåren. Jag var alltid den som var fullast, gick hem sist, showade mest, osv. Ett tag var det kul och det var lätt att hitta ursäkter till lite halvtaskigt beteende, men med tiden har det bara blivit jobbigare, mer ångestfyllt och mer pinsamt. Så vill jag inte ha det.
Länge har jag trott att jag kan dricka måttligt, och även om det har gått bra 8 eller 9 gånger av 10, så kommer jag alltid till ett tillfälle där det går åt skogen. Och jag tycker inte det ska vara så när en är 40+ det får vara nog nu.
Räknar 19 alkoholfria dagar idag, jag har snubblat tillbaka något steg sedan jag började här, men är fast besluten om att ett liv utan alkohol är bäst för mig.
Var otroligt sugen på vin idag efter en lång jobbhelg, men tog en alkoholfri öl och sen var det bra med det. Tricket för mig verkar vara så "enkelt" som att bara skippa det första glaset.
Att följa inlägg här med kloka funderingar, se jävlar anamma hos alla som jobbar för ett friskare liv är otroligt värdefullt. Hoppas att du hittar din väg och att du kan få det stöd du behöver.
😊

Idag har jag också tänkt jättemycket på att dricka. Suck. Jag fokuserar på att tänka igenom hela förloppet, från första glaset till hur jag mår dagen efter. Det får mig att tveka och avstå, men suget hänger kvar. Har så många detaljer av minnen på det jag gillade, men jag vill inte falla dit. Ändå släpper inte tanken på alkohol.
Jag sörjer. Ska jag verkligen aldrig mer dricka alkohol? Någonsin? Kommer jag att klara det.. märker hur jag dippar i jävlar anamma och viljestyrka. Längtar efter att domna bort en stund. Inte efter hjärndimman dagen efter, dock. Och tyvärr hänger de ju ihop.
Usch jag tycker det är jobbigt, det här. Vet inte om jag platsar som alkoholfri. Men inte heller som måttlig. Vill kunna dricka. Vill inte må dåligt. Vill vara som "alla andra" . Tror inte det går...
Jag vacklar, tvekar.. men jag ska inte dricka, inte idag, inte när jag är i denna sinnesstämning.

@Surkärring Jag känner med dig. Jag tänker att det är naturligt att själva processen har många dippar och upp-och nedförsbackar 🎢Det förstår en ju inte minst av att läsa alla trådar här inne. När suget kommer har du testat det där som kallas att "sugsurfa", att liksom känna efter hur suget känns? Det som är bra med det, tycker jag, att en fokuserar på känslan en stund och så klingar den av. Visst fixar du det här! Du har superkrafter 🦸‍♀️ med all din ärliga energi!
Ha en fin fredag
🌻

@Eirene tack för ditt svar ❤ Jag ska testa att känna efter bättre kring suget nästa gång.
Drack en kopp te igår och la mig hyfsat tidigt. Nu när jag vaknar är jag glad att jag stod emot, det hade annars bara blivit en sådär "ett steg tillbaka-kväll" som jag fått alltför ofta. Nu fortsätter jag framåt.
Jag har sovit väldigt bra, det är jag tacksam för också. Kommande helg är jag ledig, även det är jätteskönt, jag har varit så trött denna veckan.
Tanken att en aldrig ångrar det en inte drack är så sann. Jag var så nära igår, så väldigt nära. Men jag höll emot. Jag är ganska stolt över mig idag.

@Surkärring Snyggt jobbat 🤩Du har all anledning att vara grymt stolt 🥹 över dig själv! Visst är det skönt när den vettiga och resonabla frontalloben i hjärnan lyckas kämpa ned den lilla elaka typen som sitter i den andra delen av hjärnan och gapar tjatigt: "jag vill ha!" Och visst njuter en extra av nattens goda sömn och att vakna klar och alert.
🌻

@Surkärring Lista topp 5 över fyllesynder. De riktigt jävliga, men bara för dig själv i skallen. När alkoholdjävulen börjar viska i ditt öra ”bara ett glas, det kan inte skada” så drämmer du den listan i skallen på hen. Ryt ”NEJ, minns du….”

Sök också på ”intervention” på youtube. Alkoholism är en progressiv sjukdom. I DET eländet vill ingen hamna - ändå gör folk det gång på gång! När fördelarna med nykterheten inte räcker till får man ta till skräckmetoderna helt enkelt.

Kram 🐘

@Surkärring känner igen den där känslan. Jag har, förhoppningsvis, lärt mig att det bara blir Max 2-3 gånger måttligt drickande efter ett längre uppehåll för att sen bli precis som innan.

Du fixar det den här gången. 2-3 månadersdippen är vad jag fått lära mig rätt vanlig. Härda ut den så kommer du ut på andra sidan pigg och stärkt 🤗🤗

@Torparn_76 tack för svar, jo jag har ju hållit mig alkoholfri längre perioder innan. Men det är långt till 2-3 månader, jag kan inte ens bocka av förstavita månaden ännu.. men jobbar på det.

Igår var ännu en sån där dag, med sug att ta ett glas. Känns som att varje dag är sådan just nu.
Funderade på att ta ett glas vin i sällskap med en kompis, vi var på teater och i offentliga sammanhang är det inga problem att hålla mig måttlig. Jag hade kunnat dricka en skål med henne. Men sen fortsatte jag att "spela filmen" och var extra medveten om vad som (antagligen) skulle ske. Mersmak. Ett glas till eller två efter föreställningen. Kanske ganska måttfullt men sen skulle jag komma hem liiite för sent, och vara tillräckligt påverkad för att övertala min man till ett glas, men eftersom vi inte har vin hemma, hade jag antagligen tiggt av hans whiskey och dragit i mig 6-12 enheter av den, sovit uselt och vaknat med kass mage och huvudvärk. Så nej tack.
Det blev en kopp kaffe före showen, jag var trött efter jobb. Sen tack och hej och det var trevligt , kom hem ganska fräsch och tog lite chips o en läsk, kom i säng i god tid, sov som en stock och väcktes först vid 8.
Mår väldigt bra nu och har hela helgen framför mig, ned allt vad den må bjuda på. Och inte hade jag en trist kväll igår, bara för att den var alkoholfri. Det känna riktigt, riktigt bra.

@Surkärring Så härligt att du valde kaffet, fick en mysig kväll och en skön morgon. Tänk att vi ens funderar på att det kan bli mysigt med vin när vi vet konsekvenserna. Det är så konstigt hur vi själva kan lura oss själva, som om vi är två människor i en.

Kram❤️

@Surkärring Så bra reflekterat och resonerat av dig ”mitt i det”💪. Det är lite kämpigt att tampas med detta och det tar energi. Jag tror att tiden är det som kommer att göra detta allt lättare och att man fokuserar på det goda i att vara nykter. Tanken makt är så stor. Pratar ju en del om ”dit uppmärksamheten går sker tillväxt” och det är så hjärnan funkar. Det man uppmärksammar, både positiva och negativa tankar, skapar tillväxt. Tankarna som man har skapar känslor, både positiva och negativa. Så ju mer man uppmärksammar, fokuserar på positiva tankar, så genereras positiva känslor och detta skapar mindre sug. Negativa känslor skapar sug. Det handlar inte om att man ska tvinga sig att tänka olika tankar, utan om att flytta fokuset på sina tankar. Att flytta fokus från negativa tankar som tex ”jag skulle kunna dricka något glas utan att det skadar något” till ”jag kan dricka alkoholfritt för det mår jag bäst av”. När man spelar hela filmen, som du gjorde, så skulle ju de där glasen förmodligen lett till fler glas, bakis och ångest. Därför är det negativa tankar att tänka så, när man vet utgången och resultatet av handlingen.

Prova, det är en av mina bästa verktyg. Detta verktyg använder jag i många sammanhang när jag börjar tänka negativa tankar som ger negativa känslor. Man ser då liksom ”beyond” i en situation när man flyttar fokus från negativa tankar till positiva. Från tex ”hen bara tänker på sig själv, hur ska man kunna samarbeta med hen” och fortsätta i en negativ spiral om personen. Till ”ok, vi delar upp sakerna, hen kan göra det och jag kan göra detta”, då flyttar man fokus från hens negativa energi till sig själv och positiv energi. Typ så😁.

Bra jobbat! Ge det tid och positiva tankar❤️

@Torparn_76 Har inte kollat på ”intervention” på youtube och kollade lite. Håller med, usch! fascinerande och motbjudande på samma gång. Även om man var en ”högfungerande alkoholberoende” så är ju det progressivt och vem vet hur detta kunde ha slutat. Det jag vet är att det inte skulle ha slutat bra för mig och jag är oändligt tacksam för att jag kunde sluta dricka alkohol. Jag har fått mitt liv och min värdighet tillbaka🙏.

@vår2022 tack för input, så värdefulla råd! Ska anstränga mig för att flytta fokus!
En sak jag redan märkt är allt jag kan göra, som jag innan skippade eftersom jag var bakis, eller för att jag valde att dricka. Det är fantastiskt att upplev hur tiden räcker till.
Trevlig helg 😊