Hej,
Dricker öl varje kväll, itan sug. Det har blivit som en, väldigt, dålig vana. Kastar/häller ut ölen vid sovdags men likt förbannnat åker jag, som radiostyrd och köper nya kvällen efter. Vill, och kan, vara nykter. Är som sagt inget sug, mer ett mönster. Pallar inte mer. Hela mitt jag säger stopp på alla sätt. Nån som har råd/tips?
/ Magnus

Hej,

Du skriver att du inte pallar mer. Får det konsekvenser på vardagen/livet?

Om du inte tycker att du har ett sug utan att det mer är en vana, kan du testa med att köpa 0.0-öl och se om det blir någon skillnad?

@Torparn_76
Hej, tack för svar. Det får konsekvenser i form av att jag får än mer ångest, sover bort halva dagarna plus att kroppen tar stryk efter alla år hit o dit. Blir som ingen ordning med nåt, mat, sömn, motion m.m är en ändå röra. Har faktiskt testat med 0,0 öl några gånger jag brutit, fungerade ok. Smakar som vanlig öl t.o.m. Men denna gång känns det så väldigt svårt. Vill liksom inte, men gör det ändå. Lite svårt att förklara. Dricker "bara" kväll/natt men det är illa nog.
Mvh Magnus

@Magnus77 Du har nog blivit beroende om du inte vill , men gör det ändå...
Kolla in Alkoholprogrammet som kan ge tips och råd. De rekommenderar tre månaders uppehåll till en början.
Jag hade druckit massor av år utan att kunna minska eller ha kontroll. Tre saker hjälpte mig att bli alkoholfri:
1. Att verkligen, verkligen bestämma mig för att det var nog.
2. Ha en tydlig plan för varenda dag och olika situationer. (Alkoholprogrammet hjälpte till med det.)
3. Läsa mycket här i trådarna och ta hjälp av alla som gått före.
Du är inte ensam! Många har klarat det förut.
Lycka till :)

@Amanda L Tack för svar och råd. Tyvärr är det nog så, har druckit sen unga år och alldeles för mycket och ofta. Räknade ut för nåt år sen att jag druckit i snitt 4 dgr/vecka sedan ungdomen. Så, ja, är mer ett beroende än missbruk. Har känt det sen nåt år, därav att jag gick med här. Men är så många faktorer, dels rädsla att sluta. Vet ju hur de första dagarna är, gäller att ha tomt i kalendern...Har egentligen inga som helst problem med tanken på att vara nykter resten av livet, kanske är vetskapen att det är det enda alternativet som gör det så väldigt svårt att bryta just denna period. Var nykter en kväll för nån vecka sen, tog ett par promenader på kvällen, körde Mindfulness. Gick helt ok. Hade en plan att vara nykter en kväll, dricka en, sen nykter 2 osv. Blev inte så, sitter för djupt.

@Magnus77

Hej Magnus, av dina svar låter det helt klart som ett alkoholberoende alternativt ett missbruk.

Kan inte råda dig i hur du ska göra men det känns som att du är på den plats jag var kanske 5 år innan jag slutade 1/1 i år.

Man behöver nog inte nå en speciell botten egentligen för att lyckas sluta men så som jag kände det förra hösten var jag så utled och less på det och kände ingen framtidstro eller hopp om livet.

Kanske att testa 3 vita månader kan ge dig en insikt i hur alternativet ser ut? Det blir inte superkul men lugnt och skönt. Och säkert en helt annan självkänsla.

🤗

@Magnus77 Att vara nykter en kväll, dricka en kväll osv är otroligt svårt. Varje gång du dricker så vaknar beroendet och suget iden. Inte heller återhämtar du dig, dvs de positiva effekterna uteblir till stora delar.
Det är aldrig försent att sluta. Och det kan ge dig ett bättre liv. Varför inte prova tre månaders uppehåll och se vad som händer. Tufft kan det vara, men så värt det :)

@Amanda L det känns bekant det där med att varva vita kvällar med svarta. Efter ett tag blev det alkohol varje kväll ändå.., 😉

Skrev tidigare att jag inte skulle råda dig Magnus, tänkte nog mer på hur du ska se på ditt eget drickande och hur mycket alkoholen styr sig. Men 3 vita månader är nog en bra idé, bara för att känna skillnaden. Det är ju inte bortkastat utan du har iallafall gett din kropp och huvud lite vila om du sen inte väljer den vita banan.

Förr, då jag drack, kändes varje ledig minut som nykter som bortkastad tid. Söndagen som var sämsta dagen i veckan är nu en trevlig dag där man fyller tiden med vad man vill, utan att alkoholhjärnan går på högvarv och försöker hitta lösningar på att bota baksmällan med annat än folköl. Fy fan vad segt det är nu när jag minns att gå och suga i sig öl efter öl bara för att få lite lugn i kroppen. Gick oftast 2 sexpack på slutet. Usch…

@Torparn_76 Ja, den enda lösningen är att erkänna och ge upp alla genom åren tafatta försök att dricka lagomt. Vad det nu är? 🤷‍♂️ I min situation är det solklart men svårt, svårare än någonsin, att gå från tanke till handling trots facit i hand. Bra jobbat och återigen tack 🙏

@Amanda L Sant, det är ingen bra plan, bättre att se sanningen i ögat, ta smällen och läka, på alla plan. Ge mig själv en ärlig chans. Kroppen har sagt ifrån många år till det att det sociala påverkas allt mer negativt och att humöret/tålamodet blir sämre. Vet att meningen med livet är mer än att dricka öl i ensamhet, att inte finna glädjen utan bli allt mer sorgsen och uppgiven. Har oftast varit långt mer social, det här ensamdrickandet är en relativt ny ovana. Ska göra mitt bästa. Tack 🙏

@Amanda L Ska skriva så mycket jag kan och orkar. Brukar vara väldigt bra på att klä känslor, mående och situationer med ord men har tappat det senaste tiden. Men kommer tillbaka, måste landa lite först. Till det att jag är långt bättre på att hjälpa andra än mig själv. Är som en tröskel från det jag vet till att agera därefter själv.