Vill sluta dricka

Profile picture for user Majblomman

Vill och behöver sluta dricka alkohol. Har försökt att minska på drickandet men drickandet har istället ökat. Tvärtomeffekt.
Tappar oftare kontrollen, blir för full och får minnesluckor.
Skrivit i forumet i omgångar tidigare, mest i ”att dricka måttligt” byter nu till ”alkoholfri”
Tror och hoppas det ska hjälpa mig genom att kunna skriva av mig ibland och att läsa i andras trådar.
Min plan är att börja med en alkoholfri månad och se hur jag mår. Dag 1 är idag.
Håll tummarna för mig.
Kram från majblomman

Profile picture for user vår2022

@Majblomman Välkommen tillbaka! Bra att du håller upp helt istället för måttligt. Det är klart mycket svårare med måttligt och all energi som går åt att hela tiden hålla koll på och sätta fokus på sitt drickande. Nu kan du fokusera på endast en sak och det är att göra annat istället för att dricka, skapa ny vanor och rutiner och att inte dricka så klart😁. Det kommer att gå bra! Ha det gott!💕

Profile picture for user Majblomman

Dag 4 idag och känner redan att ett sug efter alkohol finns i bakhuvudet. Att suget kunde komma så fort efter senaste tidens bravader med på tok för mycket alkohol, och minnesluckor.
Fast jag har inga planer på att ge efter för suget, bara uppmärksammar det. Försöker hålla igång och att tänka på annat som är betydligt trevligare.
Men bör inte glömma tillfället när det blev så illa att jag knappt kunde gå hem. Eller personlighetsförändringarna, tror jag är en trevligare och roligare person som nykter.

Kram

Profile picture for user TessaMa

@Majblomman Välkommen 😊 Bra jobbat 👏 👏👏 Varje nykter dag är en seger 🏅Känner igen mig. Har försökt måttligt också men det gick inte så för en månad sen var jag här igen fast på alkoholfri denna gång. Det är det bästa beslut jag tagit.

Profile picture for user Majblomman

@TessaMa tack 🤗 hoppas det går bra för dig! Har försökt att dricka måttligt men det funkade sådär.. så nu håller jag upp. Börjar med en månad. Säger inte att jag aldrig ska dricka mer för det brukar ha tvärtomeffekt på mig, men känner att jag verkligen inte vill ha alkohol just nu och suget är borta. Skönt.

Profile picture for user Majblomman

Inne på dag 7 idag. Fredag och fint väder och jag känner ett stort vinsug just nu. Ska övervinna suget! Min gamla vana (ovana) måste brytas. Tänker igenom senaste gångerna jag druckit för mycket och hur dåligt jag mått efteråt, vill aldrig uppleva det igen.
Ska försöka fokusera på andra saker istället. Ta en promenad till affären och köpa godis får duga.
Känns bra att skriva av mig!
Kram🤗

Profile picture for user Vilsenpappa

@Majblomman Välkommen hit, till det absolut bästa forum i alla kategorier som finns!
Mycket starkt jobbat med 7 dagar och att du redan tänker på saker du kan göra som får huvudet borta från alkoholen. Jag har nu varit nykter i snart en månad och visst har inte alla dagar varit en dans på rosor men det är så värt det!
Att kunna vakna upp utan att vara bakis, att orka med vänner, familj och husdjur osv. Visst kanske inte helt 100% till en början men jag ser verkligen fram emot denna förändring för den kan inte medföra till mer än bra saker.

Är också precis som du, sätter ett mål för att sedan se om man ska sätta nya mål eller vad som händer. Kämpa på och enligt dina inlägg har du helt rätt inställning :D

Kram

Profile picture for user Majblomman

@Vilsenpappa tack för fina ord och stöttning😀 tror och hoppas jag har en någorlunda bra strategi.
Bra kämpat av dig med snart en månad! Inte lätt alltid, men så värt det om vi lyckas.
Gårdagskvällen gick bra, suget försvann tackochlov.
Ha en fin lördag😀

Profile picture for user Majblomman

Har klarat 12 dagar utan att dricka alkohol🙏 känner inget sug alls nu. Tror att min utmaning kommer till helgen men ska klara det! Har garderat mig med att planera in att göra saker där jag absolut inte kan dricka alkohol. Känns bra. Håll tummarna för mig🤗

Profile picture for user EMaria

Dag 2 för mig idag. Har försökt måttligt men det fungerar inte alls. Så nu med stöd av sambo och vän samt antabus tar jag vacklande steg ut i verkligheten efter 8 års alkoholdimma

Profile picture for user Majblomman

@EMaria bra gjort att ta steget från alkoholen och att du har stöd av make och din vän.
Har också försökt att dricka måttlig och begränsa till 2 max 3 glas 2 ggr i veckan. Blev tvärtomeffekt för mig och nu har jag som första mål en nykter månad.

Lycka till🤗

Profile picture for user EMaria

@Majblomman jag får precis samma. Blir som en trotsig 3 åring "ingen ska säga till mig hur mycket jag ska dricka' även om denne någon är jag själv. 5 dagar alkoholfri idag (längsta jag varit nykter på 8 år) och nja det går än så länge bra. Äter dock som en häst och besväras av rastlöshet och irritation, men det går.

Profile picture for user Majblomman

Klarat 16 dagar utan alkohol, glad stolt över att ha lyckats. Helgen har gått utan alkoholsug fram tills nu, känner ett litet sug efter ” det hade varit gott med ett(6-7) glas vin”. Men nej här blir det inget vin, suget ska inte vinna över mig. Och jag har inget vin hemma😀 Undrar varför suget kommer nu?
Trötthet. Uttråkad? Rastlös? Oro? Ja jag vet inte faktiskt varför det dyker upp som en oinbjuden ovälkommen gäst.
Mår så mycket bättre egentligen utan alkoholen. Känner mig lugnare och mer tillfreds, kan göra det jag vill för jag är inte bakfull, sover bättre, ångesten och oron är nästan helt borta, mer stabilitet i förhållandet ( kunde bli jobbigt när vi båda druckit för mycket, man säger taskiga saker som man inte menar egentligen, och överreagerar på det den andre säger eller gör) Han har också druckit mindre, sen om det beror på mig vet jag inte men det är så skönt egentligen. Men så kommer de där dumma tankarna; vi hade det ju så kul och mysigt tillsammans när vi hittade på saker där vi drack alkohol… Jo jo, fram till vi druckit över en viss gräns, sen blev det bara jobbigt.
Strategi: tänk igenom hur det varit och att jag aldrig vill hamna där igen. Tänk på allt jag kan göra och hur mycket extra tid jag fått nu när jag inte är bakfull.
Detta ska gå!

Mycket text men kändes bra att skriva ner mina tankar.
Sen vill jag tacka er alla som skriver och delar med er. Läser en del i trådarna men är lite dålig på att kommentera, det kommer nog mer naturligt sen.

🤗

Profile picture for user Delfinen80

@Majblomman Vill bara säga att jag känner igen mig mycket och relaterar i det du skrivit 🙏 Den där romantiseringen kring alkohol, skrev nyss några (många ) rader om det i min egen tråd. Vi ska klara det 💪🙏❤️

Profile picture for user Majblomman

18 dagar utan vin, så tacksam att det går bra🙏🏻 vill bara dela med mig av det.
Gått rätt så lätt, haft ett par dagar med större sug som gått att avleda. Vardagarna är lätta, det är helgerna som suget sätter in. Är väl naturligt för det var mest då jag drack, plus vardagkvällar om jag var ledig dagen efter. Ska jag vara helt ärlig så drack jag ibland när jag skulle jobba dagen efter men inte så stor mängd. Blev ändå seg och trött på jobbet.
Känner mig som en ny människa, starkare och mer klar i tanken. Sover bättre. Bara fördelar eller hur.
Hoppas det fortsätter så här, men är beredd på storsuget…om det kommer.
Satte som mål att hålla upp en månad och efter det ta ett nytt beslut hur jag ska göra.
Vill ju aldrig hamna i det drickandet jag höll på med innan jag la av.
Varje helg gick åt att dricka på sen em och kväll och sen återhämta sig och vara bakfull resten av tiden. Hade svårt att tänka, yrsel och ångest. Vissa nätter sov jag bara ett par timmar eller hade en orolig sömn.
Sen kan jag önska att jag var en sån person som kan dricka ett eller två glas vin under kvällen. Varför är det så olika att vissa klarar det utan problem och andra (jag) fortsätter tills vinet är slut? Och tog det slut för fort så gick det oftast att hitta annat att dricka🤷‍♀️
Kan man bli en sån person som bara tar ett par glas vin vid enstaka tillfällen?
Tanken när jag la av var att kunna dricka lite vid ett speciellt tillfälle som inträffar om några veckor, för att sen hålla upp igen. Som en morot för att jag är ”duktig ” nu kanske.
Mycket text men känns bra att skriva ner tankarna som pluppar upp i huvudet just nu.
Ha en fin tisdagkväll alla ni som på olika sätt kämpar mot beroendet och den förbannade alkoholdjävulen.

🤗

Profile picture for user Andrahalvlek

@Majblomman Det är tusen gånger lättare att sluta helt än att ”dricka lite”. Fortsätt ett tag till - fördelarna fortsätter ticka in efterhand. Sakta förflyttas man från borde inte dricka till vill inte dricka, och slutligen till - jag slipper dricka!

Kram 🐘

Profile picture for user Majblomman

@Andrahalvlek ja det är ju egentligen så jag känner. Bättre att låta bli vinet. Grejen är att sen jag slutade dricka alkohol har jag inte varit i något sammanhang där man dricker alkohol. Det tillfället jag skrev om igår blir första gången, men det ska gå.

Tack för att du delar med dig av kloka tankar 🤗

Profile picture for user Majblomman

Skulle behöva ert stöd och lite råd.
Dag 20 idag. Ikväll kommer ett sug efter vin smygande, säkert för att det är fredag imorgon. Känner att jag vacklar i beslutet att låta bli att dricka, inte ikväll men till helgen. Blir som att livet känns grått, och slätstruket utan vinet. Igår kändes detta mycket lättare att hantera, blir som en bergodalbana av känslor.
Någon som upplevt liknande tankar och känslor? Vad har ni gjort för att komma över dem?
Egentligen vill jag inte dricka, vill bara må väl och känna glädje utan vin.
Vet ju av erfarenhet att det lätt blir alldeles för mycket vin och det blir verkligen inte bra.
Ursäkta om jag låter negativ, känns förhoppningsvis bättre imorgon

Kram🤗

Profile picture for user vår2022

@Majblomman Försök med att fokusera på positiva tankar, att det ska bli så skönt med en nykter fredag. Att du ska mysa till det med något gott alkoholfritt och något gott att äta till, kanske se en film. Att det ska bli så skönt att vakna nykter, pigg och fräsch på lördagmorgon. Kaffet kommer att smaka extra gott! Att du är så stark som är nykter och att ju längre tid du är nykter desto mindre sug kommer. Positiva tankar ger positiva känslor. Gå en promenad eller aktivera dig med något, suget går alltid över efter en stund.

Du är stark, du fixar det!💪. Du vill inte dricka och det är du som ska ta kommandot i ditt liv!💪. Kram❤️

Profile picture for user Eirene

@Majblomman hej 👋! @Vår skriver kloka saker. Jag tänkte bara (har inte läst hela din tråd); har du börjat med Alkoholprogrammet som finns kopplat till Forumet? Jag upplever att det är till stor hjälp, eftersom det får en att tänka till både kring mål, motivation, risker och alternativa planer och strategier. Och sedan det där tipset som många tipsar om här: spela hela filmen. Om du bestämmer dig för att dricka, hur kommer det att bli från första till sista glaset? Hur kommer du att må? Vad kommer att hända? Hur kommer du att må imorgon? Det är ett av de bästa tips jag fått för att avstå. Lycka till 🤞! You can do it 🌻

Profile picture for user Amanda L

@Majblomman Många här har upplevt liknande tankar i början! Din hjärna är ännu inte återställd, det har med kemi att göra, som glr att livet känns grått och tråkigt.
Men DET KOMMER ATT GÅ ÖVER! Plötsligt kommer normala lyckokänslor att poppa upp. Det kommer kanske att ta några veckor till och då ” behöver” du inte dricka alkohol. Så lita på processen, allt kommer att bli bra.❤️❤️❤️

Profile picture for user Majblomman

@vår2022 @eirene och @Amanda L, tack för jättebra stöttning och att ni tror på mig🙏❤️
Känns lite bättre idag men alkoholdjävulen ( om man kan kalla det så) finns där i bakgrunden.
Ska INTE åka och köpa vin!
Blir god mat, godis och kanske en film. Ser fram emot morgondagen när jag klarat av fredagssuget, fredagen är alltid värst.
Tror också som du säger @Amanda L att det är något kemiskt i hjärnan som ställer till det nu, känns nästan så.
@eirene, har gjort alkoholprogrammet en gång men behöver nog upprepa det. Vet ju egentligen allt detta men ”glömmer” det så lätt., behöver påminna mig själv om det. Spela hela filmen, det är bra. Har minst tre små filmer från senaste tiden jag kan spela upp i avskräckande syfte😳

Kram och tack för att ni bryr er. Hoppas ni får en fin helg🤗

Profile picture for user vår2022

@Majblomman Bra där!💪. Jag kallar det för alkoholdjävulen, för en riktig djävul är det! Jag brukade skrika åt djävulen att dra åt helvetet där han hör hemma, högt i början😂. Det var effektivt! Det tar lite tid innan hjärnan har återhämtat sig och kommit i balans igen efter alkoholen, men du är på god väg. Ge det tid och be djävulen fara dit han hör hemma när han poppar upp. Men fokusera främst på hur nice det är att vara nykter, det ger sköna känslor och positiva tankar är kraftfullt. Fundera framåt på vad du vill att ditt liv ska innehålla, hur du vill att det ska se ut och genom att vara nykter är allt möjligt!

Ha en fin nykter fredag❤️

Profile picture for user Majblomman

@vår2022 provade och det kändes riktigt bra😂👊🏻
Köpte mig en alkoholfri öl som jag unnar mig till matlagningen, sen blir det vatten resten av kvällen.
Kommer att hålla mig till nykterheten även om personen jag träffar kommer att dricka öl. Får han ju göra, inget jag kan ha synpunkter på. Får väl köra hem om det blir jobbigt tänker jag.

Tack för fint stöd, behövs när man står på vingliga ben❤️ dock utan alkohol💪🏻

Profile picture for user Eirene

@Majblomman Heja dig 💪Bra strategier, det går bra! Jag tycker att det känns bra att gå in i programmet och läsa igenom vad varje del handlar om och vad jag skrivit och revidera lite här och där då och då. Tänker att jag kommer att behöva fortsätta göra det kanske under lång tid för att påminna mig.
Ha det fint 🌻

Profile picture for user Majblomman

@Eirene tack🤗 inget sug idag tack och lov. Hoppas det går bra för dig.
Känns bra att gå in på AH och läsa och även skriva av sig. Känner att jag inte är ensam om detta och att ni förstår.
Kram🤗

Profile picture for user Majblomman

Dag 26 utan alkohol idag🙏🏻 gått lättare än vad jag trodde. Bara det där suget som kommit på fredagarna men har lyckats stå emot.
Min plan var en alkoholfri månad för att se hur min kropp och hjärna mår utan alkohol. Snart där😊
Mår bättre och humöret är stabilare utan alkoholen. Kan tyvärr känna att att känns grått, men det kan ju även bero på vädret eller hur?
Har egentligen mycket i mitt liv att glädjas åt och känna mig tacksam för, men kan inte riktigt nå fram till de känslorna. Men det kanske kommer😊

Profile picture for user Amanda L

@Att livet känns grått kan också (eller troligen) bero på att belöningscentrum i hjärnan är skadad. Många här har vittnat om det. Eftersom vi fått dopaminkickar av alkoholen så har hjärnan slutat tillverka eget. För mig tog det ett längre tag, kanske ett par månader, minns inte exakt. Sedan började det bubbla upp lyckokänslor då och då. För att det var vår, för att fåglarna sjöng, för min älskade sambo. Alltså helt normala lyckokänslor. Så som det var före alkoholberoendet tog över.
Med alkohol fortsätter livet att vara grått förutom en stund när vi dricker första glasen (ger enorma dopaminkickar). Däremellan funkar inte hjärnan som den ska. Du kan läsa mer om det i Annie Grace bok: Tänka klart.
Så ha tålamod! Lita på processen, det kommer att bli bättre.
Livet utan alkohol är mycket roligare. :)

Profile picture for user Majblomman

@Amanda L tack🙏 uppskattar dina svar i min tråd. Ska se om jag hittar boken. Googlade lite igår kväll om dopamin och alkohol, inser att jag får ha tålamod och ge det lite mer tid.

Kram🤗

Profile picture for user Majblomman

Fredag igår och jag hade inget sug och tänkte knappt på alkohol. Tidigare fredagar efter mitt alkoholstopp har suget efter vin varit stort, nu bara borta.
Snart hållit upp en månad, dag 29 idag, så jäkla stolt att ha kommit så här långt.

🤗

Profile picture for user Majblomman

Hej, gjorde 35 nyktra dagar tom i fredags. Det gick ganska lätt bortsett från några fredagar med lite större sug.
Drack vin i lördags (1 glas) och ca 6 enheter i söndags (under 7-8 timmar) det var något jag tänkt ”unna” mig redan när jag påbörjade min alkoholfria månad, för jag skulle på en större tillställning. Rätt eller fel, jag vet inte just nu. Kände i söndags att jag blev överkänslig och överreagerade på hur partnern betedde sig mot mig. Vet dock inte om det enbart berodde på mitt alkoholintag utan jag hade nog reagerat på det även som nykter faktiskt. Men man kanske reagerar kraftigare om man druckit.
Känner idag inget sug och fortsätter utan alkohol.
Känns skönt att skriva ner och få tankarna på pränt.

Kram🤗

Profile picture for user Kennie

Hej,
Hoppas du mår bättre efter söndagen. 6 enheter vid ett tillfälle är ju ganska mycket. Jag tänker att det på något sätt bekräftar ens gamla idé om att alkoholen är något som är viktigt på en fest. Själv vill jag verkligen bort från det, för mig hänger det tänket ihop med mitt tidigare missbruk.Jag tror inte att helvitt är enda vägen, men om måttlighet ska funka tror jag det är riskfyllt att dricka för mycket. FHOM drar gränsen vid 3 enheter per tillfälle. Min gräns går vid 1, någon enstaka gång 2. Och jag har en stark vilja att aldrig bli berusad. Kommer det suget tillbaks blir det 0 för mig igen. Hur tänker du kring mängd och hur ofta?

Profile picture for user Majblomman

@Kennie mår bättre tack. Nu i efterhand känns det onödigt med 6 glas. Hälften hade varit mer lagom under dessa timmarna. Blir så lätt att man (jag) faller in i det gamla tempot och att jag dricker för att alla andra gör det. Sen om alla drack är oklart men det kändes så i stunden.
Funderat på din fråga, tänker 2 glas vid enstaka speciella tillfällen max en gång per månad.

Tack för ditt inlägg i min tråd, uppskattas🤗

Profile picture for user Kennie

Ja, det är lätt att falla tillbaks i det gamla tempot. Men i de flesta sällskap är det ganska många som inte dricker så mycket eller fort. Tror det är en klok målsättning med max två glas nån gång i månaden. Det finns mycket gott alkoholfritt, och jag känner större intresse för annat när jag inte dricker. Orkar lyssna och tänka på vad andra säger på fester. Har bäst balans på dansgolvet. Och ingen ångest nästa dag. Jag känner helt ärligt inte att jag avstår något utan att jag väljer något annat. Låter lite lökigt, men det är sant. Har tagit några år att landa i det. Så ha tålamod och håll fast vid det du bestämmer dig för är mitt råd.

Profile picture for user Majblomman

@Kennie det låter inte alls lökigt. Är egentligen så jag resonerar också men kan ”glömma” när jag inte känner mig i balans med mig själv om du förstår vad jag menar.
Jobbar vidare mot mina mål, inser också vilken kraft alkoholdjävulen har. Men jag ska vinna💪🏻👊🏻
Tack för ditt stöd och ha en fin helg🤗

Profile picture for user Kennie

Ja, obalans och trötthet kommer i vägen ibland. Att försöka lista ut vad det är man egentligen behöver då, bakom tankarna om alkohol, är viktigt tror jag. Ha en fin helg du också!

Profile picture for user Grelod

@Majblomman Jag har läst hela din tråd. Du tog ett stort steg! Väldigt bra gjort. Nu kanske det blev som det blev. Ta ett andetag. Börja igen. Jag är också en vindrickare. Smådricker hela tiden. Det fungerar inte längre. Det hjälper mig att läsa din tråd. Jag har inte hållt upp en vecka, på åtskilliga år. Det är mitt första mål nu. En vecka. Jag är på dag tre. Alkoholfrihet, är det långsiktiga målet.
Styrka till dig!

Profile picture for user Majblomman

@Grelod Tack🙏🏻 nu är det nya tag igen.
Bra gjort av dig, tror det är smart att sätta små delmål och inte tänka att man ska hålla upp för alltid. Funkar inte för mig iallafall, då blir det ofta ett tvärtombeteende här, som en trotsig treåring.
Gott att det hjälpt dig på vägen att läsa min tråd. Finns många bra trådar här på forumet.
Önskar dig lycka till💪🏻🤗