Kaffestugan

Profile picture for user Fjärilen81

Godmorgon! Vi har sol ute och jag reflekterar över hur skönt det är att göra sig iordning för dagen utan att oroa mig över om jag skulle blåsa positivt vid en eventuell poliskontroll men intalat mig själv att jag såklart är nykter. Den ångesten har jag haft så många gånger tyvärr 😰 Nu smakar kaffet bra, och sinnet är lätt 🥰☕️ Har även registrerat - 1 kg på en vecka 🙌🏻

Profile picture for user Natalia

Godmorgon!

@Påvägmothälsa. Det är som sagt nödvändigt att låta känslor och saknad få utlopp. Dagar när sånt kommer över mig starkt väljer jag att ge det fullt utrymme för utlopp. Det kan bli intensivt men också ett sätt att komma nära honom och glädjen jag kände tillsammans med honom. Igårkväll valde jag dessvärre enheter.

Tror jag förstår hur du menar med dina känslor kring enhetstillfällen. Tidigare slog jag mig själv nåt förförärligt för varje enskilt tillfälle. Negativa känslor och tankar tog över mina dagar och jag kände mig misslyckat hopplös. Alla tankar centrerades till dels misslyckande känslor efter ett tillfälle och däremellan till tankar om hur jag ville göra min förändring. Det la en stress på mig som varken var rimlig eller gynnsam för mitt välmående. Numer begränsar jag den sortens känslor och tankar till en viss tid men sen måste jag skifta fokus för att kunna gå vidare med skapandet av en ny bra dag där positiva tankar och göromål får ta plats.

Alkohol som sådan bidrar förstås till en ökad ångest men det är en skillnad mellan den rena alkoångesten och den ångest jag själv skapar genom känslor av misslyckande. Det innebär som du skriver inte att jag minimerar besväret, det är inte ett förnekande. Jag har full medvetenhet. Vet förstås att det finns dem som har ett bottenlöst drickande och som kan ligga illamående följande dag eller kanske dagar. Då är det förstås inte lätt att välja glädje och skapa en bra dag. Så ser konsumtionen inte ut för mig. Även om det lägger vissa bromsklossar på min energi dagen efter enheter är det inte till den grad att jag inte kan gå vidare, må bra och skapa en ny bra dag men mår förstås ännu bättre när jag låter bli. För mig är det viktigt att välja gynnsamma tankar för välmåendet.

Stor kram till er i stugan 💕

Profile picture for user Natalia

Jag blev glad idag! Blev utvald som en av två att få komma på plats och möta verksamheten efter måndagens intervju som jag kände mig så spänd inför. Intervjun som var lite av ett slagfält 🙂 Känns jätteroligt då det är en fast tjänst och ett jobb jag gärna skulle vilja ha. Tar inte ut någonting på förhand och vet att den andre kandidaten kommer vara minst lika lämplig så det kommer mer handla om person på fredag. Men jag passar ändå på att glädjas över möjligheten. Må bäste man till plats vinna helt enkelt 🙂

Profile picture for user Påvägmothälsa

God morgon. Torsdag idag och 6 grader på morgonen. Var väldigt trött igår och kom i säng i bra tid efter ett skönt bad. Håller på och förbereder för en konferens jag skall vara med på och bidra till nästa vecka. Det är ganska mycket. Har tre arbetsdagar kvar innan jag åker iväg. @Natalia Vilka fina nyheter, nu blev jag också glad! Så roligt och grattis. Önskar er en fin dag 🙂

Profile picture for user Natalia

Godmorgon 🥰

@Fjärilen81 hur mår kattungarna?
@Påvägmothälsa jag hoppas förberedelserna känns bra 🙂
Det är en kanonfin morgon med sol här. Ska nog bege mig till vattnet och äta nån sorts brunch om en stund.

Hoppas ni mår bra och kan skapa en ny fin dag ❤

Profile picture for user Fjärilen81

@Natalia kattungarna mår bra 💕 Ögonen har börjat glipa lite så snart är det väl full fart 😅 Tyvärr fick vi ta bort våran gamla kattfarbror igår då han hade ont i kroppen. Det gick bra och inget tröstvin intogs 🙏🏼💔

Profile picture for user Natalia

@Fjärilen81 man älskar dem över allt annat ju ❤
Min ena kisse mår inte jättebra idag. Han vill inte riktigt äta idag och är lite loj. Blir så orolig för han tenderar att äta olämpliga saker och det var inte längesen han fick göra operation för att avlägsna en stor mängd snoddar från magsäcken. Han är inte fullt så illa tilltagen idag som han brukar vara när jag åkt in akut. Ska avvakta lite idag med att åka in men det känns inte bra 😕

Profile picture for user Fia L

@Natalia
Hoppas allt går bra med lilla Missen 🐈‍⬛.
Har själv en som betyder otroligt mycket för mig- det är som ens lilla barn💕
Idag känner jag mig lite låg. Min man pratar inte med mig - ignorerar mig. Jag känner av dålig stämning otroligt mycket och mår inte bra av det. Varför han beter sig såhär vet jag inte - men gissar att han är hängig och trött. Då blir han väldigt introvert. Det är astråkigt och jag känner mig inte uppskattad eller omtyckt det minsta.
Han borde vara nöjd och glad nu när jag tagit tag i vineriet och har uppehåll.
Inte ens ett glatt tillrop eller bra jobbat..
jaja. Det blir väl bättre…

Profile picture for user Natalia

@Fia L då skickar jag en stor kram till dig och talar om att det är riktigt bra gjort av dig att göra en förändring med A och du ska vara glad och stolt över dig själv även om han må vara lite dålig på att uttrycka sig 🙂

Men ja mina kissar är min familj helt klart och jag älskar dem gränslöst. Lämnade kissen hos veterinär över natten och den andra springer runt och letar och ropar efter honom här hemma nu. Själv ska jag försöka att inte oroa mig och förstå att kissen är i bra händer inatt. Ska mysa med kissen som är hemma och titta på serier nu.

Önskar er god sömn ❤

Profile picture for user Påvägmothälsa

Godmorgon på er!@Natalia Jag håller alla tummar för ett snabbt katt-tillfrisknande. @Fia L Jag instämmer med Natalia och hurrar för dig och de goda beslut du har tagit. Känn dig stolt, och gå din väg som du valt!@Fjärilen81 Beklagar sorgen för er kattfarbror ❤️ Har själv varit i samma situation och det var tufft.
Själv har jag en vecka med mycket utmaningar på enhetsfronten. Det blev sådana igår, absolut måttligt, men det är inte så som jag vill ha det under veckan. Behöver ladda om, utan att tänka en massa negativa tankar som leder till mer bakslag. Fortsätter kämpa. Önskar alla en fin fredag. Här är det sol!

Profile picture for user prinsessa

@Natalia Hur har det gått med kissen? Så roligt med intervjun, du som gillar att vara på plats och inte köra digitalt, för visst var intervjun idag på plats?

hej alla ni andra, kikar in väldigt snabbt här, nu ska jag iväg på jobb! Ganska så pigg ändå, det är härligt!

Profile picture for user Natalia

Godmorgon!

Ja @prinsessa det stämmer. Intervjun är redan gjord och idag ska jag få träffa verksamheten och möta kollegor och så ska även en till kandidat få göra. Ska bli jättekul att komma på plats och få en ännu bättre inblick. Ser framemot det 🙂

Kissen ska göra ultraljud på magen här på morgonkvisten och sen får vi se vad som eller om något alls behöver göras. Sitter ute med kaffekoppen och myser med andra kissen just nu.

Är ett fint och friskt väder idag. Har gott om tid innan mötet och det känns skönt att inte behöva ha brått.

Nu tar vi hand om fredagen ❤
Kram

Profile picture for user prinsessa

Godmorgon godmorgon! Dricker gott kaffe och tittar på morgontv som vanligt :-) Ska ut på promenad i skogen idag, kanske hittar vi svamp, hoppas på det.
Önskar er alla en fin söndag!

Profile picture for user Påvägmothälsa

God söndagsmorgon i kattstugan 😻 Kaffe på sängen i vanlig ordning för mig på en söndag. Trevlig middag med svärmor och bonusson med partner igår. Tyvärr har jag inte lyckats hålla min målsättning denna vecka utan landat på ganska många fler enheter än mina budgeterade 6. Skälen är nog flera, men inte att jag mått dåligt. Nå. Jag skall inte fortsätta på den vägen utan tänka att från och med idag följer jag min målsättning igen. Vi åt jättegod svamp igår @prinsessa , hoppas att du har god svamplycka. Önskar er en fin nykter söndag!

Profile picture for user Natalia

Kikar in från balkongen och det är en riktigt fin dag. @Påvägmothälsa vi får fortsätta frammåt med våra respektive planer. Är inte alls nöjd med mig själv på enhetsfronten och till följd av vin med ena grannen väldigt sent igårkväll har skönasöndag inte varit så pigg och motiverad som den kunde ha varit.
Imorgon blir en ny och bättre dag igen. Ska avsluta kvällen med serier och mys med kissarna.

Hoppas nu får sova gott sen ❤

Profile picture for user Natalia

Godmorgon!

Idag vaknade jag på en bättre sida än igår och morgonen slipper präglas av enhetsångest. Har inte ännu uprättat dagens todo-lista men har inga tider att förhålla mig till så jag har morgonstund här i lugn och ro. Veckan kommer struktureras till promenad, träning, att pyssla om hemmet lite och mottagaranpassa personliga brev åt några till tjänster jag ska söka.

Nu tycker jag vi skapar en ny bra måndag och jag bannlyser enheter ikväll.

Kram ❤

Profile picture for user Natalia

@Påvägmothälsa jag hade verkligen en liknande uppgiven ångestkänsla över lite samma sak igår. Det är inte en trevlig känsla alls men det enda vi kan förändra är dock frammåt och dra erfarenheter av historien.
Jag har taggat om igen och det vet jag att du också vill göra.

Stor kram till dig ❤

Profile picture for user Eirene

God eftermiddag i katt 🐈‍⬛- och kaffestugan ☕️ ! Kikar in lite och uppdaterar mig och noterar att stämningen här är lika skön som vanligt 🥰 och här händer det grejor minsann. @Natalia, vad underbart 😍 roligt 🤩. Stort grattis 🥳. @Påvägmothälsa, bakslag är bakslag och sådana händer. Du reser dig upp och borstar av dig dammet (som en fotbollsspelare i damlaget 😄) och kör vidare; det är jag säker på. Inget i livet är någonsin en enda raksträcka på motorvägen och alla framsteg du har gjort och den plats du befinner dig på kan inte tas bort. Så bakslagen får vi för att reflektera. ❤️
Här har alla rutiner och vanor satt sig efter semestern och det rullar på mot höst 🍂 även om det fortfarande är ganska varmt och skönt.
Ha det fint
🌻

Profile picture for user Påvägmothälsa

Godmorgon vid kaffebordet med katter som ligger och spinner. Det blev en bra och nykter dag igår och jag har sovit gott. Kommer tillbaka på banan. Idag skall jag hålla i kurs hela dagen, det skall bli roligt och jag är laddad 🙂Önskar er en härlig höstdag 🍁

Profile picture for user Natalia

Dag 1

Hallå i stugan 🙂
Det blir tokigt om jag kallar det för att fira men igår firade jag iaf med enheter och nu får det vara bra med sånt ett tag. Har några veckor kvar innan arbete startar och ska ägna de veckorna åt välmående, ro och trevliga saker som gagnar god energi.
Jag ska låta bli enheterna helt ett tag och prova räkna upp dagar offentligt igen med start idag.

Och jajamen @prinsessa, nu skapar vi en bra tisdag 🙂
Kram

Profile picture for user Natalia

Tack @Fia L och till er andra med!
Idag känns det lite märkligt då min veckoplanering med att mottagaranpassa några personliga brev inte längre är nödvändigt. Det gick väldigt fort att få en fast tjänst som jag dessutom hade hoppats lite extra på. Jag behöver att de här veckorna inför start är pigga, välmående och med ro till mental förberedelse. Och kissarna behöver öva in lite nya mattider. Idag har fler arbetsgivare ringt för att kalla till intervju och jag först reagerat glatt men kommer på att jag ju nu måste avböja 🙂 Att fira ned enheter var däremot mest en onödig fixidé. Som jag brukar säga mår jag alltid bäst utan sånt och inte minst dagen efter. Hade haft mer glädje i fira utan vin. Men gjort är gjort och den här dagen är bortkastat seg. Det är precis så enheter upplevs för mig, som bortkastad energi och livsglädje. Gör ändå det bästa av den här sega dagen men imorgon kommer jag helt klart må mycket bättre. Enheter förstör bara. Det blir en lugn kväll mellan serietittande, mobilen och balkongen. Frisk och skön luft ute nu!

Kram till er och önskar en skön kväll.
Och som kom ihåg vad @prinsessa brukar säga, man ångrar aldrig att man inte drack igår ☕️💕

Profile picture for user Fia L

@Natalia
Tack för att du frågar 🙏. Jo jag mår bra och det har gått bra för mig att avstå. 2 veckor nu.
Såklart blir man sugen ibland - det har kommit och gått - men jag har inte varit i närheten av att frångå mina vita veckor.
Älskar att känna mig fräsch och skärpt - jag kommer ihåg vad jag sett på tv och har gått ner 2 kilo. Hoppas på några till 🥰
Ska ha en bra plan sen - för jag vill bli måttlig och begränsa intaget i min framtid.
Vill aldrig tillbaka till som det var. Vin jämt o ständigt…
Ha en skön nykter kväll 💕☀️💕

Profile picture for user Natalia

Dag 2

Godmorgon!
Blir glad att höra det @Fia L! 🙂❤
Idag vaknade jag också på en bättre sida och det är förstås alltid skönt att vakna utan alkoångest och seghet.
Idag känner jag däremot att jag är lite i gung efter besked om arbete och det handlar om att mina vardagsrutiner med själva fokus på arbetsansökan förändrades. Det är förstås positivt men det gick fort och jag behöver ställa om mentalt.

Nu skapar vi oss en ny bra dag ❤

Profile picture for user Påvägmothälsa

Godmorgon i all hast. Är på arbetskonferens och det är ganska uppslukande. Mår okej och sköter mig okej men det tar mycket energi. Återkommer hit efter morgondagen🙂 Ha en fin torsdag alla katter och människor.

Profile picture for user Natalia

Godmorgon!

Jag låter bli att räkna dagar offentligt eller iaf dag för dag. Känner att det ger mig ett negativt fokus som inte känns riktigt rätt. Det får mig att känna att det är dag 2 eller 3 osv och som att alla andra nyktra, pigga och glada dagar därinnan inte funnits. Håller ett mer positivt mindset om jag låter den klockan ticka i skymundan på mobilen.

Det är en fin morgon här på balkongen men dagen känns lite märklig med omställningar jag behöver komma till ro med.
Ska ordna lite frukost och ägna lite tid i väder och natur idag.

Kram ❤

Profile picture for user Natalia

Kikar in...
Hur har ni det? Hoppas du hinner andas lite emellan @Påvägmothälsa ❤

Vad gäller kattstugan är min kisse nu helt återställd. Han mådde inget vidare några dagar efter veterinär även om inget ingrepp krävdes. Hur mår alla era kissar?

Profile picture for user Fia L

@Natalia
Åh vad härligt att höra din Pälskling är återställd. Min Misse mår bra och gillar att hänga ute. Men som tur är kommer hon in då och då och gosar med Matte💕
Allt gott. Önskar en fin torsdagskväll☺️

Profile picture for user prinsessa

@Natalia hej och hej alla ni andra! Vad härligt att höra att kisse mår bra!
Med mig är bra, mycket jobb, vilket är bra, då håller jag mig på mattan när det kommer till enheter. Ska bli skönt med helg!

Profile picture for user Natalia

Hallå i stugan!

Har haft en lång morgonstund med kaffet och ena kissen på balkongen och det är ett fint väder. Idag vill jag hitta på nåt trevligt och känner ett lite större socialt behov idag. Vi får se vad jag hittar på, det är iaf en glad dag 🙂

Önskar en skön fredag 💕

Profile picture for user prinsessa

Godmorgon alla i kaffestugan!

Dricker gott kaffe idag, igår var det mindre gott. Skulle väl "unna" mig i torsdags och "passa på", ja, ni vet väl hur det kan bli, men igår höll jag mig på mattan, skönt idag:-) Hursomhavar så är det nyhetsmorgon innan min lördagspromenad. Ska träffa en vän idag och njuta av trevligt sällskap och sensommaren.

Profile picture for user Natalia

Hallå i stugan!

Jo @prinsessa det här med att "passa på" känner jag mig mycket väl bekant med. Tyvärr. Låter som du kommer ha få en fin lördag 🙂

Jag har ett långt morgonmys med kissarna och att gosa med dem är det bästa jag vet. Så mycket glädje och kärlek 🥰
Vet inte riktigt hur jag ska ägna lördagen än men ska iaf hålla mig från enheter idag. Kommer vara bra väder så jag ska väl avnjuta luften lite och se vad som faller mig in.

Ha en trevlig lördag 💕

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Natalia @prinsessa God morgon! Här är en till som räcker upp handen när det gäller kunskap om att "unna sig" och "passa på". Been there and done that. Inte idag dock. Sitter på tåget hemåt efter en härlig konferensvecka. Som alltid när jag varit djupt involverad i något så känns det lite tomt, men jag har mycket roligt att se fram emot. Solen tittar fram och tågkaffet smakar oväntat gott. Önskar er en god och glad lördag. Håller på att längta ihjäl mig efter min egen kisse hemma och ser så mycket fram emot att mysa med honom ikväll!!

Profile picture for user Påvägmothälsa

God och solig söndagsmorgon. Katten blev så väldigt glad, och jag njuter av att vara hemma igen. Har kört en tvättmaskin som jag skall hänga ute och sen kanske ta en kopp kaffe (till) på uteplatsen. Mötet har varit roligt, och framgångsrikt men att vara åter hemma är bra för mig. Det är så mycket lättare att hålla strukturen här, även om det gått bra borta. Önskar er en fin nykter söndag!

Profile picture for user Natalia

Godmorgon!

Det är mysigt att sitta ute med kaffekoppen i friska luften i mörkret. Har hunnit med två koppar. Förra veckan kändes lite bakvänd med besked om arbetsstart, det blev ingen ordning på nånting alls. Ingen märklig reaktion då vardagen är påväg att helt ändra rutiner men är glad att ha ytterligare ett par veckor innan start. Känns som jag hunnit landa lite mer i reaktionen och den här morgonen känns inte lika bakvänd. Ska passa på att njuta av lugnet och ta hand om mig själv på bra sätt till dess. Ser att det ska bli ett ganska bra väder i veckan men tar hand om en dag i taget och börjar med att ta hand om måndagen.

Stor kram till er. Nu skapar vi en ny bra dag 💕

Profile picture for user prinsessa

@Natalia Godmorgon! Låter mysigt med lugnet och kaffekoppen!
Och godmorgon alla ni andra!
Visst ska vi skapa en bra måndag, det känns som om den kommer bli bra! Njuta av sensommaren!

Profile picture for user Påvägmothälsa

@prinsessa @Natalia Här kommer "måndagmittpådagenhälsningar". Både min partner och jag är lediga idag så det är lite söndagskänsla över dagen. Nu kommer hösten igång på riktigt med jobb, möten och uppdrag. Skall fortsätta ägna dagen åt planering, min älskade struktur. Sen skall vi ägna oss åt varandra lite extra ikväll, det skall bli mysigt med en romantisk middag. Eventuellt använder jag en del av min enhetsbudget. Skönt att du börjat landa lite i känslan Natalia. Även positiva förändringar kan skapa en känslomässig reaktion tycker jag. Har du en lugnare arbetsvecka denna vecka prinsessa? Önskar er en fortsatt fin dag, jag dricker te och har mystofflorna på.....

Profile picture for user prinsessa

@Påvägmothälsa Lite lugnare vecka idag, vilket är skönt. Ska dricka upp mitt kaffe nu och se ut på en morgonpromenad innan arbetet tar vid här hemma. Hemmaarbete idag, ganska så skönt. Blev det en fin middag igår? Visst är det mysigt med hösten?!

Godmorgon alla ni andra! Idag skapar vi en bra tisdag utan enheter!

Profile picture for user Påvägmothälsa

@prinsessa God morgon! Ja det blev en jättemysig middag igår. Min partner stöttar det jag gör så mycket, och det känns viktigt att avsätta tid för bara oss ibland. Hösten är underbar, men ärligt talat skulle jag ha svårt att välja en favoritårstid - jag trivs bra med alla! Idag blir det start hemma med arbetet, sen skall jag till min psykolog och vidare till jobbet. Sitter i en skön fåtölj och dricker min andra kopp. Det blev enheter igår, drygt två stycken så jag är ganska nöjd med mig själv eftersom jag i princip höll min budget. Önskar alla i tråden en skön nykter tisdag 🍁

Profile picture for user Natalia

Halloj @Påvägmothälsa och @prinsessa 🙂

Igårkväll gick det lite snett då en av grannarna gav mig en flaska vin som tack. Jag är ju en såndär knäpp som numer inte riktigt kan låta bli om det finns hemma oavsett om jag har en vilja till det eller ej. Jag hade även svårt att inte ta emot den. Det är lite fel på mig på så vis. Hur som är det en fin dag med ett fint väder och jag passar på att njuta av ledigheten och friska luften. Ikväll blir iaf fri från enheter.

Önskar en skön dag 🥰

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Natalia @prinsessa God morgon mitt i veckan. Här är det disigt men börjar ljusna. Just nu är livet väldigt hektiskt igen och jag har sovit lite oroligt. Extra bra att inte konsumera enheter då. Natalia; att säga nej är verkligen en av de saker jag tycker är svårast, vi får hjälpas åt härinne, och träna!! Idag blir det jobb som vanligt och sen kommer bonusdottern på middag. Det skall bli trevligt. Nu tar vi en nykter onsdag.

Profile picture for user Fia L

För mig blev det en utmaning i helgen att umgås med många kompisar där alkohol är en självklarhet en sån här helg.
Jag hade dock förvarnat om att jag inte kommer dricka - och det gjorde jag inte heller.
Uppmärksammade hur måttliga nästan alla var - och kände ”sådär vill jag också bli”.
Tror jag hade lätt fixat att bara ta 1-2 glas där och då.. men det hade känts som ett misslyckande då jag bestämt mig för längre uppehåll.

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Fia L Hurra, ett sånt framsteg Fia! Klappa dig själv på axeln nu och se vad du klarar av. Har du klarat en gång så kan du flera.
Morgon med dis här,precis som igår. Väldigt hektisk vecka denna vecka men igår kopplade jag av när jag kom hem. Lagade mat tillsammans med min partner och tittade på film innan vi gick tidigt i säng. Inga enheter. Sov bättre och har energi för dagen. Önskar alla en fin och nykter torsdag 😻

Profile picture for user Fia L

@prinsessa
Hallåj. Jag ser fram emot december - då min plan är att börja dricka måttligt. Undrar lite hur måttligt är för dig och er andra?
Räknar ni gräns per vecka / kväll eller vad räknas som måttligt?
Ha en fin dag.

Profile picture for user Natalia

Godmorgon i stugan!

Det var bra jobbat vad gäller enheterna @Fia L. Skönt att du känner dig beslutsam också 🙂

Det är ett väldigt fint höstväder. Inte ännu på det klara med vad jag ska göra av dagen men har en ganska god energi och ett gott mående. Ska göra det bästa av dagen ❤

Ta hand om er

Profile picture for user prinsessa

@Fia L Jag har inte något exakt antal tillfällen/enheter som jag ser som måttligt, för mig är det svåra för mig att inte dricka när jag är ensam, på något dumt sätt så känns det mindre ensamt med enheter i kroppen.

Profile picture for user Påvägmothälsa

God morgon! Äntligen fredag, så skönt!!!@Fia L Min budget är max två enheter per tillfälle och max sex enheter per vecka. Jag är inte helt stabil där ännu men jobbar med det. Strax dags för jobb, önskar god och glad fredag!

Profile picture for user Fia L

Önskar alla en fin fredag och kommande helg.
Tack för svar om enheter. Jag gissar att 1 enhet är ungefär 1,5 dl vin ?
Tidigare drack jag lätt 1,5 flaska på en lördag - jag kommer sätta upp gränser för mig framöver.
Men vet inte riktigt vad man ska sätta upp.
Just nu skulle jag vara glad för ETT glas vin - men tror det blir svårt att stanna där…

Profile picture for user Kristoffer

Jag vill också önska en fin fredag till alla! Varning för långt inlägg här, jag gick in för att ge lite faktasvar till @Fia L om vad som räknas som en enhet men det slutade med att jag gick igång på den spännande diskussionen ni har här om bra måttlighetsmål. Hoppas det är okej!

När det kommer till vad som räknas som en enhet så är det samma som brukar kallas glas/standardglas, och vad det är finns beskrivet här: https://alkoholhjalpen.se/standardglas Om du vill minska hälsorisker över tid kan de nya rekommendationerna för lågriskkonsumtion (under 10 glas/vecka, under 4 glas per tillfälle) vara bra att utgå från. Utöver det är det i vår erfarenhet viktigt att fundera på vad syftet är med förändringen är för just dig, när du ska sätta ditt mål.

För att exemplifiera: ett glas om dagen kommer inte över gränserna för lågriskkonsumtion, men kan ändå vara ett vanskligt måttlighetsmål att sätta om en t ex vill komma bort ifrån vanedrickande och är orolig för beroendeutveckling över tid. För den som har haft problem med kontrollförlust när den väl dricker och inte vill dricka för mycket behövs det ofta, förutom ett tak på hur många glas en ska dricka, ytterligare strategier för hur en ska sprida ut dem över kvällen så det inte blir fler än planerat. Det gäller att prova sig fram, och vissa märker att det blir lättare att inte dricka alls. Så även om det finns vissa gränser att förhålla sig till är det alltså individuellt vad som är ett bra mål när en vill minska sitt drickande.

Som sagt, det blev långt det här, och jag vet inte om det här blev hjälpsamt för dig @Fia L eller nån annan, men det skulle vara spännande att höra hur du och ni andra i tråden resonerar kring det här för egen del! Vill också flika in att vi finns tillgängliga för att bolla målsättningar kopplat till måttligt drickande utifrån forskning och erfarenhet, både på telefon och via frågelådan här på sidan.

Profile picture for user Fia L

@Kristoffer
Tack för klargörandet.
För egen del vill jag komma ifrån unnandet i veckorna (tex ta nåt när man lagar mat eller framför tvn).
Så för min del kan det kanske bli som mål max 3 på fre max 3 på lör. Ev nåt på söndag om det vankas finmiddag. Då hamnar jag inte över.
Känns som om jag skulle kunna hålla det.
Men då blir det inget lunchvin eller innan själva maten - och det är nog bra det 😅

Profile picture for user prinsessa

Godmorgon alla i kaffestugan! Och tack Kristoffer för din input!
Härlig morgon med kaffe i muggen och morgontv. Idag blir det lite sociala aktiviteter med några vänner, ska bli trevligt.

Önskar er en finfin lördag!

Profile picture for user Natalia

Hallå i stugan 🙂

Vad gäller måttlighet tänker jag att det är viktigt att vara ärlig mot sig själv vad gäller de gränser man sätter för sig. Men också att det beror på vilka mål man har med sin minskning. Om man tänker sig ha en fortsatt veckovis konsumtion tycker jag det är viktigt att vara just ärlig gent emot vad som föranleder viljan att exempelvis fortsätta dricka just veckovis så det inte är beroendet eller suget som skapar planeringen. Men det beror förstås på vilka mål och besvär man har sedan innan. Pratar utifrån mig själv och jag har ju haft en långvarig beroendeproblematik nu men för mig att dricka enstaka glas 2-3 ggr i veckan skulle inte ta mig ifrån min beroendebesväret, det skulle bara underhålla mitt beroende även om intagen inte skulle anses vara ett riskbruk eller ett skadligt bruk. Sug och krångliga impulser skulle inte avta. Men det beror som sagt på vad man själv har för mål. Fixar man att vara måttlig utan att det kräver för mycket ansträngning och uran besvärande impulser eller överkonsumtioner däremellan så varför inte men för mig skulle det inte gå att tillåta flertal kvällar varje vecka om jag vill ifrån beroendebesväret. För mig, och det är som jag jag det, skulle det vara som att tänka att nu då jag varit borta så länge från mitt dagliga bruk av narkotikaklassade tabletter känner jag mig trygg i min avhållsamhet och planerar att börja använda 2 tabletter per tillfälle, 2-3 kvällar per vecka. Det ska jag förstås inte men det skulle inte vara svårt att begripa att det skulle bli vanskligt för mig att göra så och att jag skulle återupprätta det beroendet igen om det skulle ske veckovis.

Nåväl, det är en fin dag igen och nu tycker jag vi gör det bästa av den!

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Kristoffer Hej, så roligt att "hitta" dig här och värdefullt att ta del av det du skriver. Mina tankar och planer har en hel del beröringspunkter. Min nuvarande plan är max sex enheter per vecka, kan komma att justeras uppåt till max åtta. Målet är max 2 enheter per tillfälle och max två dagar i rad eftersom jag annars märker att det väldigt lätt blir en dag till, och en dag till utan paus. Efter två enheter kan också mitt omdöme påverkas, så det idealiska är att stoppa där. Jag använder en hel del strategier härifrån programmet och andra forumister, som att inte dricka på fastande mage och att inte dricka endast alkohol utan också vatten, samt att dricka långsamt.
Jag botaniserar friskt bland goda alkoholfria alternativ och ser till att ha dem hemma.
Jag är också här i forumet varje dag, för även om jag gjort val som jag inte tycker var bra så bromsas bakslaget upp och blir mindre och kortare. Nå, det var en hög reflektioner från mig denna vackra lördagseftermiddag. Strax skall min partner och jag på utflykt och sen på bio. Önskar en fin nykter lördag!

Profile picture for user Natalia

Skönasöndag!! 🌞

Ännu en solig dag och jag har haft en lång kaffestund på balkongen. Var inte måttlig igårkväll men mår ändå bra tycker jag, brukar faktiskt inte må särskilt dåligt dagen efter. Även om jag har svårt att vara specifikt måttlig per tillfälle har jag ändå gränser men ångesten direkt vid uppvaknande är förstås inte trevlig. Den har jag dock skakat av mig under morgonstunden tillsammans med kaffe, lek och gos med kissarna och massa citronjuice så nu känns dagen gladare igen. Det är faktiskt en riktigt bra dag och jag är på ett strålande humör! Ni vet en sån där dag man bara känner sig lycklig, fullkomlig och tillfreds liksom och jag älskar söndagar 🥰

Efter de här sköna balkonghänget ska jag iväg och handla lite, träffa träningskompisen på en promenad i det jättehärliga vädret och sen tänkte jag ordna nån riktig godfika och åka till mina föräldrar. Jag vill ta en stund att fira tillsammans med dem. De har varit med mig genom allt ovälmående åren bakåt, genom start av tablettsubstanser och alla avslut. De enda som är gladare än jag över att jag mår bra och att dessutom alla tabletter är borta sen ett par år är mina föräldrar. Jag äntligen redo att ta mig an igen och måendet är gott. Om ungefär en vecka börjar jag arbeta full tid och det ska bli spännande! Det är värt att fira ❤
Det har varit en så himla lång och svart period bakåt och min tacksamhet över att få må såhär pass bra igen är oändlig. Det var svårt för mig att se att jag nånsin skulle kunna må bra igen, trodde faktiskt att jag aldrig skulle bli människa. Alla omkring var oroade och jag ville inte leva mer men upprättade min egen krisplan och det var många som fick ta emot sena samtal med panikattacker där allt jag ville var att försvinna. Det var inte ett hot, det var en önskan. Jag förstod heller inte just då och i det måendet hur illa tabletterna inverkade och att de skapade ett ännu sämre mående för mig än jag egentligen hade behövt ha. De bidrog till än ännu mörkare svärta, panikattacker, utmattning, dödslängtan, självskada och så mycket annat. Allt det där försvann när jag slutade med dem. Det bara upplöstes och det är som natt och dag. Jag mår lika bra som jag gjorde innan det blev svart, nästan bättre för jag har blivit bättre på att vara sann mot mig själv och att balansera mig själv och dagarna. Jag tar en dag i taget och gör det bästa jag kan av dagarna. Är glad och tacksam för varje ny dag. Min acceptans är stor.

Hoppas ni också har det fina vädret hos er. Nu tycker jag vi skapar oss en riktigt skön söndag!

Kram ❤

Profile picture for user Påvägmothälsa

@Natalia Blev verkligen berörd av det du skrev. Det är så viktigt att uppskatta det vi har just nu, och ett sätt att verkligen göra det är att sätta det i relation till där vi var förut. Jag blir så glad och inspirerad av de förändringar du gjort!!

Profile picture for user Natalia

Hallå i stugan!

Idag har jag mycket energi och skänker gärna lite till er! Det sker en explosion av idéer i huvudet och jag älskar det. Motivationen på top 💯
Passar på att använda explosionen till saker i hemmet som ska fixas och ändras. Har ägnat några dagar åt sånt nu. På tal om hemmet ska jag titta på en ny lägenhet i veckan. En mindre, behöver inte bo såhär stort när jag bor själv. Skulle spara mycket pengar om jag får möjligheten att ta den. Det skulle vara en välkommen flytt även om det skulle innebära två större omställningar på en gång. Men en dag i taget och det återstår ju också att se vad jag tycker om den på visningen. Den är ganska mycket mindre men har en trevlig balkong och en naturskön utsikt, bara det är guld värt för mig 🙂

Ville bara kika in och säga hej,
ta hand om er och om dagen ❤

Profile picture for user Natalia

Godmorgon 🙂

Jag passar på att avnjuta morgnarna medan jag inte behöver ha bråttom iväg. Vaknade på tok för tidig men kikar på film och gosar med kissarna. Lugn morgonstund är bra härligt ❤

Ha en fin dag och kram på er

Profile picture for user prinsessa

@Natalia Låter mysigt! Håller med, älskar när jag inte behöver åka till jobbet utan kan sitta i lugn och ro och dricka kaffe och kolla på morgontv.
Vi skapar en fin tisdag och en enhetsfri sådan!

Profile picture for user Natalia

Idag blev en dag att ta gå in lite djupare i sorg, minnen och tankar igen. Det är nödvändigt. Ta det inte fel om jag säger att det är skönt, men när jag går in i minnen fullt ut känns som han är precis intill. Sånahär dagar skärmar jag av allt annat. Jag går nästan in i en bubbla, en plats där jag kan få vara ifred med umgänget av de minnena som känns så verkliga. När jag fokuserar på något annat försvinner han igen och jag vill att han ska stanna kvar 💝
Det kändes skönt stt skriva ner det för det blir så intensivt.

Stor kram