Hej, vill börja med att säga att ni alla verkar så snälla och stöttande mot varandra, är glad att jag hittat hit.

Jag och min sambo har haft ett förhållande i 10 år. Min sambo (och även jag) har varit en festprisse. När vi var yngre var det fest för oss båda onsdag, fredag och lördag.

Men nu, sedan 5 år tillbaka har vi ett barn och mitt förhållnigssätt till alkohol har ändrats. Jag vill väldigt sällan dricka och bli full, och aldrig bli full när vårt barn är med. Ett glas vin till middagen är inga problem men vill inte att vårt barn ska se att jag blir förändrad, för jag är rädd att hon ska uppfatta det som obehagligt. Både jag och min sambo har vuxit upp i familjer med missbruk.

Om vi dricker ett glas vin var till middagen känner jag efter det glaset att jag är klar. Jag behöver inte mer. Men min sambo fortsätter alltid att dricka. Han dricker upp hela vinflaskan, sen gärna lite whisky och några öl också. Det var länge sen han blev såpass full att han får minnesluckor men att bli kraftigt alkoholpåverkad tycker han inte är konstigt. Han blir aldrig redlöst full framför vårt barn men enligt mitt tycke är han för full. Han tycker inte heller att det är konstigt att dricka fredag och lördag varje vecka, och då bli onykter. Och om det är en långhelg dricker han flera dagar i rad. Detta har gjort att jag blir ännu mer negativt inställd till alkohol och undviker det. Jag vill visa för mitt barn att jag iaf är en trygg punkt.
Jag ska säga också att jag aldrig märkt av att vårt barn tycker att hennes pappa är obehaglig när han är full. Så det kanske är jag som överreagerar.

Jag upplever också att hans personlighet har förändrats senaste året. Han pendlar i humöret. Går från glad till arg otroligt lätt. Nedvärderar mig när andra personer är med och kan vara väldigt elak. Det känns som att jag går på äggskal här hemma. Det är utmattade att behöva tänka på hur jag ska uttrycka mig och vara för att inte göra honom arg. Jag upplever att hans humör blir ännu sämre dagen efter att han druckit. Tex på söndagen.

Förra veckan fick jag tillslut nog. Satte ner foten och sa att jag är orolig gör honom. Att jag älskar honom och vill stötta honom om han vill söka hjälp. Men att jag inte kan fortsätta leva såhär om det inte blir en förändring. Framförallt när det gäller hans alkoholbruk. Jag förklarade att om han inte vill ta hjälp accepterar jag det men att vi inte kan bo med varandra då och troligtvis inte kan ha ett förhållande.

Han blev upprörd men gick med på att prata med alkohollinjen och ska nu få 5 tillfällen där han ska prata med dom.

Planen är nu att han ska vara nykter i ett år, vilket känns jättebra för mig. Men han tycker att han hamnat i underläge nu, som att det är jag som bestämmer reglerna över vårt förhållande. Han säger själv att han förstår varför jag satt ner foten, men han anser själv inte att han kan ha ett missbruk.

Jag känner mig förvirrad, ledsen och väldigt osäker. Varför gör jag det?
Vad kan jag göra för att må bättre i denna situation? Är jag medberoende eller överreagerar jag? Varför känns det som att han bara tar hjälp för att göra mig nöjd?

@linak12345

Jag tycker din reaktion och dina krav är helt rimliga. Ett barn kanske inte säger ngt men ett barn känner in mycket. Känner in er båda, även hur du mår. Risken är att barnet inte förstår och för över detta på sig själv som barn gör.
Att tycka att du har övertaget för att du ställer krav är hans problem. Du har rätt att kräva det för dig själv och ditt barn.
Nej, det är inte normalt att vilja dricka så mycket, sen spelar det egentligen inte någon större roll om det är missbruk, eller vad man vill kalla det.
Stå kvar i ditt beslut det är inte du som ska göra något utan han får ju ta ett beslut i vad han vill själv.
Du kan inte gå runt och må som du gör, om alkoholen inte är så viktig för honom så kan han ju bara plocka bort det isf.
Dina rekationer är helt sunda och normala.
Kram och hjärtlig ät välkommen hit, det är ett gäng fantastiska människor här, och nu har det kommit en till 🙏😊

@linak12345
Välkommen hit!
Tycker att du reagerar friskt o sunt o som en mycket klok förälder. Att vilja finnas där för barnet, skapa trygghet.
Reflekterar över hur din sambo skulle tycka om du gjorde som han. Skulle det vara ok enl honom?
Och vem skulle då finnas där för barnet?
Fortsätt på din bana -
Du gör helt rätt!
Sen är det verkligen inte lätt o att bli förvirrad o ledsen är inte konstigt alls. Du har ju satt din egen trygghet i gungning iom förändringen du kräver. Blir en osäkerhet i att inte veta vad som kommer efter det tänker jag.
Att han känner underläge ligger hos honom o att lägga över det på dig är orättvist. Du står bara upp för det som får er att må bra som familj. Förändringen ligger hos honom att genomföra o det känns så klart tufft för honom men är, åter igen, hans problem. Om problemet inte fanns hade du inte behövt ställa krav som gav honom känslan av underläge. Nu pratar jag i cirklar men hoppas du förstår min poäng.

Det finns en plan - jättebra!
Fortsätt stå på dig.
Du värnar om dig o ditt barns välmående o det är starkt o fint.

Lycka till!
Kram

Alla förhållanden bygger på en slags maktbalans men den märks inte om allt i relationen funkar. Jag tycker du har gjort helt rätt i att markera dina gränser. Det är intressant att han upplever att han är i underläge när det är han som har problem. Man kan annars tycka att han har ett guldläge att rädda relationen om han tar emot hjälpen. Men det finns förstås mycket skam och tabu kring missbruk och han har kanske aldrig reflekterat över varför alkohol måste innebära fylla för honom? Det är ju fullt möjligt för en majoritet av befolkningen att dricka måttligt och aldrig någonsin bli fulla. Frågan är ju om han har tappat sin spärr och inte kan sluta efter ett eller två glas. Hans barndom kanske har satt djupa spår. Oavsett så är det otroligt starkt av dig att kommunicera dina behov och att agera för att skydda ert barn. Inget barn ska behöva växa upp med en alkoholist och du är ett föredöme som förälder! Din dotter kommer att tjäna på det.

@Åsa M skrev:"Det är ju fullt möjligt för en majoritet av befolkningen att dricka måttligt och aldrig någonsin bli fulla." Om jag hade fått den kommentaren hade jag gått i baklås. För mig vilar en bitter och dömande underton i denna typ av resonemang. Ett A och ett B-lag. Även i denna:
@Åsa M skrev:"Det är intressant att han upplever att han är i underläge när det är han som har problem."

För mig är det rätt naturligt att man går i baklås och att man känner sig i underläge om man får stark återkoppling med hot om att bli lämnad om man inte bryter trenden omgående. Man blir trängd helt enkelt. Självförtroendet får sig en törn och man har svårt att lyfta huvudet över vattenytan. Detta samtidigt som det finns krav på total nykterhet från ena dagen till den andra. I detta kaos ska man hantera alla känslor utan att ta till bedövningsmedel. Man står där ensam och helt avklädd. Detta ska man klara från ena dagen till den andra samtidigt som man känner blickarna i nacken. Misstro till att man överhuvudtaget kommer lyckas...

Att hamna i ett riskbruk är inget man önskar sig. Inget man strävar efter att uppnå. Man duckar helst för att slippa möta underton med bitter eftersmak från såväl sig själv som från andra. Man är väl medveten om att man delvis/helt är på glid. Man är bara inte redo att inse allvar och skäms. Vill inte få bevis på att man tappat det. Förnekar hellre in i det sista...
Man gömmer sig och är medveten om att vissa kanske anser att man bör söka hjälp hos ANONYMA delar av samhället. Jag har själv upplevt irritation kring andras missbruk. Jag har själv fått uppleva den.

Jag tror man gör klokt i att hitta eget stöd för att hantera egna känslor och inte pysa över dem på motparten. Det skapar bara låsningar från båda sidor i ett känsligt läge. Frustration ligger nära tillhands vid medberoende och jag klandrar ingen för att känna det. Däremot skapar den lätt ett hinder för respektfull kommunikation och en relation med VI känsla.

Just denna övergång tycker jag det är synd att man inte pratar mer öppet om. Är övertygad om att denna distans skam (hos den beroende) kontra irritation (hos medberoende) är en huvudanledning kring antalet separationer vid missbruk. Två starka känslor som inte är kompatibla i en övergångsfas och samtidigt superviktig att förstå sig på för att skapa en djupare relation med tillit. I min värld har båda ett stort ansvar här. Viktigt att bejaka denna diskrepans och hitta sätt att hantera dessa inkompatibla känslor på.

@Lora
Jag förstår hur du menar och kan hålla med i vissa delar.
Samtidigt så är det ofta så att man undvikit "elefanten i rummet" till absurdum och känner sig trängd i att man behöver gå på nålar kring denna elefant. Annars blir man anklagad för att vara känslig, överdriva osv (förnekelse)
Jag tror att själva anledningen till att många relationer är det faktiska missbruket, det är en väldigt destruktiv kraft som bryter ner allt.
Definitivt håller jag med om att den anhöriga har ett ansvar att ta hand om sig själv.
Jag tror inte på det där med att vira in allt i sammet. Det är viktigt att vara ärlig.
Om självförtroendet får sig en törn för att man belyser missbruket som ett problem då vill jag hävda att självförtroendet inte är ett självförtroende utan en flykt eller förnekelse av verkligheten.
Tror det är bättre att vara inriktad på varför man reagerar som man gör än att manipulera och trycka undan känslorna.
Missbruket är en dödlig sjukdom, självklart reagerar man starkt på det.

@Snödroppen
Rättelse; anledningen till att många relationen tar slut är ju främst missbruket vill jag hävda. Det går väl inte att ha en frisk relation när ett missbruk är aktivt.

@Snödroppen Jag pratar egentligen inte om sammet. Jag tror på att se saker som de är och inte linda in i absurdum. Däremot tror jag just de två känslorna skam kontra irritation är inkompatibla i en övergångsfas innan båda sidor hanterat sitt och landat lite.
Annars blir det bara som att kasta bensin på elden och man kommer ingenstans. Man bildar två läger istället som lätt hamnar i skyttegravar.

De som gjort att jag släppt min egen frustration är att jag idag inte ser missbruk som någon viljestyrd handling. Det är för mig istället en drog som intar hjärnan vilket man inte rår för. Den styr individen inte tvärtom. Det bara är så drogen fungerar. Man blir någon annan. Jag klandrar mao inte brukaren alls för att hen intagit den. Lägger hellre krut på hur man kommer vidare om individen nu är redo för det. Är individen inte redo så låter jag det vara så. Tror inte man kan forcera fram den formen av insikt. Individen måste landa själv.

@Lora du läser in saker i mitt inlägg som jag inte sagt. Det är tråkigt men den tolkningen får stå för dig.

Alla här har olika upplevelser av missbruk. Min upplevelse är att även om man är medveten om sin sjukdom och ber om hjälp för den så är det inte i sig något som vänder en utveckling som pågått länge.

Mitt ex påtvingades behandling av vår gemensamma arbetsgivare när det blev tydligt att han tappat kontrollen helt. Han sa sig vara frisk efter fyra dagars behandling. Han menade att det var helt rimligt att han kunde vara nykter på egen hand trots att han supit i 25 år och förlorat ett barn, två äktenskap och flera relationer på grund av spriten.
Det säger lite om viljan att bli frisk och konfrontera vad det nu är som gör att han hamnat i missbruk. Han vet ändå att det finns psykisk ohälsa i familjen men kan inte ta in insikten att han själv drabbats av samma sjukdom.
Att som anhörig stå bredvid *utan* att ställa krav på engagemang från den sjuke vore ännu värre än att ställa hårda krav. Missbruk förstör relationer och jag vet själv ingen relation som har överlevt alkoholism. Att det är svårt för den sjuke att hantera sin situation är en annan sak. All sjukdom är svår att hantera för den som är sjuk, men det ändrar inte på faktum att en vuxen människa själv är ansvarig för sin egen hälsa och beteende.

@Åsa M Vi ser olika på en rad punkter. Det är ok så.
Jag ser det inte som en sjukdom. Det vore att säga att man inte har ett val i min värld och ett val har man. Det viktigaste för att skapa förutsättningar att välja rätt tror jag är att försöka bibehålla självförtroendet. Tappar man det är det lätt att ramla in i offerroll och där är det svårt att skapa förändring. Lätt att fastna. Det är därför just irritation och ilska är inkompatibelt med skam tror jag. Anledningen till att det låser sig för den med beroende och att man hamnar i underläge. Ger upp med offerkoftan på.

@Åsa M skrev:"jag vet själv ingen relation som har överlevt alkoholism" Jag vet många. Har själv kvar samma make så inte är det omöjligt. Den är idag starkare än på många, många år. Vi har stormat rejält men nu landat. Det skapar en väldigt trygg bas att stå på inför framtiden. Vi har rätt bra koll på varandra idag och lärt oss massor.

En sak har jag lärt mig. Man är inte ansvarig för andras känslor. Att bena ut dem i min värld är eget ansvar. Lära känna sig själv är en ynnest och skapar massa positiva förutsättningar att hantera olika svårigheter i livet. Man kan stötta andra, absolut, men var och en är ansvarig för sina och inte trycka över dem på andra för att själv återfå inre balans. Artikulera hur man känner är ok men inte att kasta över sin egen dynga. Där kommer gränsdragning in... Det måste man lära sig. Den insikten har gett mig massor. Viljan att bena ut vad som tillhör mig och vad som tillhör andra.

@Lora
En sak är helt säkert att klarar man inte av att se saker utifrån bägges perspektiv så är det inte riktigt en ömsesidig relation. Dvs ett medberoende fortsätter.
Känns inte helt som att du gör det nu.
Man ska givetvis ta ansvar för sig själv.
Jag blev utsatt för manipulation och psykiskt våld, vart ligger ansvaret?
Det beteendet man får när man lever i ett aktivt missbruk där man känslomässigt skadar andra, vems ansvar är det?
Om din tes om att alkoholism inte är en sjukdom och att man gör ett val som innebär att man försummar sig själv och sin omgivning, ljuger, misshandlar, är otrogen, lägger över sitt ansvar, skyller ifrån sig.....så förstår jag inte alls vad du menar, i min värld går det inte ihop.
Utgår man från att det är en sjukdom,vilket man gör i denna värld så måste man kunna skilja på sak och person.
Som anhörig stannar man ju för att man vet att bakom det missbruket finns en person man älskar och som lider men man avskyr själva missbruket.
I en frisk värld så blir man arg när en person ständigt går över ens gränser och skadar, allt annat vore ju bara en anpassning av det sjuka.
Jag tror det är viktigt för den som missbrukar att förstå att den här personen älskar mig och skadas utav mitt missbruk, dvs det gäller ju att förstå varandra och inte bara se det ur sitt perspektiv.

Sen är ju alkoholism en sjukdom enligt WHO och att ha ett val handlar ju om att man kan ta ett VAL i att hålla sin sjukdom i schack.
Detsamma gäller ju medberoende, det finns alltid en känslighet för den typen av destruktivt beteende som man behöver jobba med ständigt för att inte falla tillbaka.
Känslan skam har en funktion och den bottnar i att människan är ett flockdjur och ska kunna fungera i flock.
Att känna Skam är ett friskhetstecken anser jag men då kanske du själv behöver gå in djupare i varför känner du skam? Och möta skammen även om det är jobbigt. Jag tror faktiskt det är så man jobbar med sig själv. Så har jag gjort iallafall och det gör ju också att jag lär mig själv hur jag förhåller mig själv tills saker snarare än att försöka förändra min omgivning för att slippa känna skam.

@Snödroppen Jag skriver inte om dig eller din situation över huvudtaget. Jag skriver i generella termer.

Om man lever i ett aktivt missbruk som innefattar psykiskt våld & manipulation så är detta en del av vad droger orsakar. Det är den effekt droger har. Det är inget konstigt i det. Det är så det är. Det går att förändra eget beteende. Det är inte kört. Sluta droga och lär känna dig själv. Även medberoende har ett eget val. Sätt gränser eller gå därifrån. Sedan får den som orsakar detta ta sina konsekvenser av sitt handlande. Jag beklagar att du behövt utstå det.

Gällande sjukdom. Jag har inte hittat något faktabaserat stöd kring att det är en sjukdom. För mig är det snarare ett sätt för samhället att förklara ett komplext fenomen som det lagts alldeles för lite resurser på att förstå sig på via forskning. Den hjälper säkert medberoende (men i min värld inte beroende) att få någon sorts förståelse för allt. Det är enligt mig inte sjukt att bli beroende av droger det vore snarare sjukt att inte bli det. Droger i sig förställer personen. Man trubbas av och blir en annan.
Det tråkiga med "sjukdomsstämpeln" är att den får lätt de beroende att tro att de inte har något val. Man är ju sjuk... Får en lätt att bli passiv. Bidrar inte till förändring.

Den verkliga sjukdomen i min värld är skammen. Skam är en av de mest smärtsamma känslorna eftersom ens kärnjag, inte bara ens beteende, står på spel. Känslor av skam åtföljs vanligtvis av en känsla av att krympa eller att "vara liten" och av en känsla av värdelöshet och maktlöshet. Människor som skäms känner sig utsatta och sluter sig inne för att skydda sig. Det är den känslan som sätter käppar i hjulet. Det är den som leder till permanent missbruk om den inte angrips.
Man dricker. Dopaminpåslag med reducerad grad av ångest initialt. Blir avtrubbad och förställd. Dagen efter kommer ångest & skam som ett brev på posten. Man triggas och dricker igen. Skäms för allt skit.

Det finns forskning som pekar på vad skam gör med en.

- Personer som känner skam undviker ofta relationer, sårbarhet och gemenskap.
- Trycker ofta undan känslor
- Känner sig värdelösa, deprimerade & har ångest
- Undviker fatta hälsosamma beslut som riskerar leda till ytterligare skam och fokuserar hellre på det man vet inte kommer generera skam
- Om man känner skam är det lättare att få återfall vid missbruk för man inte tror att man kommer klara hålla sig nykter. Man är en hopplös nolla.

Så i min värld. Om du är i beroende och skammen äter dig innifrån så att du inte får snott runt situationen gör då följande.
- Omge dig av personer som inte bidrar till att öka din skamkänsla. Prata om din skamkänsla med personer som känns hjälpsamma. Skam reduceras när den får luftas med andra
- Flytta ut skammen utanför dig själv. Prata om den gör att du flyttar ut den
- Var snäll mot dig. Var din egen bästa vän
- Träna på små saker som kan trigga skam. Lär dig hantera små skamfyllda delar
- Inta sinnestillstånd att det går att förändra. Inget är omöjligt

Om ni tittar på ovan. Om ni känner in vad irritation och ilska gör med er i skamfylld situation? Hur skulle ni agera? Tänk sedan på att alkoholrelaterad skam är uppbyggd inte bara i en specifik situation. Den är uppbyggd över tid. Därmed är inte ilska eller irritation svaret i min värld på hur man blir nykter. Det är att hitta sätt att släppa skam.

Skam och irritation triggar varandra. De är inte kompatibla. När beroende hittat sätt att hantera skam & medberoende lärt sig att naturligt sätta gränser utan att visa frustration tror jag man har lättare att ta stora kliv framåt i relationen.

@Lora
Jag vill heller inte lyfta fram mig som person utan använder mina erfarenheter som exempel, man utgår ju från exempel för att kunna generalisera. Så antingen missförstod eller så är jag otydlig.
Det är ju så man bildar en uppfattning om hur så saker faktiskt är.
För att kunna generalisera med säkerhet använder man sig av vetenskapliga metoder.

Då har du kanske sett något som skapa ett paradigmskifte på hur man ser på alkoholism för WHO och all vetenskap hävdar ju och har vederlagt alkoholism som en sjukdom.

Förstår mig inte alls på vad du är ute efter? Klart alla fattar vad missbruk medför så du behöver inte hålla lektion om det.
I övrigt så kan vi nog komma överens om att vi inte är överens i allt.
@linak12345 förlåt att jag varit delaktig i att highjacka din tråd.
Nu är det DIG det handlar om, återigen er om ursäkt.

@linak12345
Hej. 🌹🌹
Dina upplevelser och känslor kan inte vara fel tänker jag. De finns ju hos dig. Och som du resonerar och gör uppfattar jag som rimligt, speciellt då det finns barn med i bilden. Barn påverkas ju.

För att må bättre kan ett alternativ vara att prata med andra i liknande situation, som du gjort här. Eller i din hemkommun. Vad tror du om det?

Att vara nära en person i missbruk tar enorm energi, och då är risken stor, tror jag, att man glömmer bort sig själv.
Vet alltför väl själv att fokus läggs på den andra och man blir totaldränerad, att det kan vara lätt i allt kaos av olika känslor att glömma sig själv.

Ta vara på dig.
Kram.
💜

Jag ser att diskussionen här gled in i ett mer allmänt resonemang som blev som ett sidospår till din historia @linak12345, men ser också att du på ett fint sätt "fick tillbaka" tråden. Vill säga att du verkligen inte är ensam i att hamna i den här typen av kommunikation när det gäller "vem som bestämmer". Vi vet att det är väldigt vanligt att gränssättning från närstående är en stark motivation till förändring av alkoholvanor, och det verkar som att du och din dotter är viktiga för din sambo men att förändringen känns stor och svår för honom.

I vår erfarenhet är de första vita veckorna oftast jobbigast för den som har druckit ofta och mycket. Belöningssystemet är påverkat, och personen kan uppleva dåligt mående och sug efter alkohol vilket kan leda till ett dåligt humör och svårt att kommunicera på ett konstruktivt sätt. Utan att veta hur det är för just er så brukar det bli bättre, och då kan det också bli lättare att prata. Du frågar hur du kan ta hand om dig själv, och det är så klokt att du ställer den frågan eftersom det kanske är extra viktigt just nu. Vad tror du själv att du behöver? Vad får du energi av?