Jag har i tre år varit tillsammans med en man med alkoholproblem.
Till en början hade vi distansförhållande men jag märkte ändå snabbt då allt kretsade kring alkohol. I början sa jag ingenting för jag antog att det var ett känsligt ämne.

Det har gått i perioder men alltid varit på en hög nivå. Ett tag hade han till och med ont i bröstet av all ångest han hela tiden trängde utan med hjälp av alkohol. Onsdag, fredag, lördag ALLTID. Kan bli söndag om han är bakfull. Tisdag / torsdag kan med hända ibland.
Han dricker inte bara mycket i sällskap av andra, utan även själv. Vi har ett landställe där han ibland jobbat hemifrån under veckorna och då har jag kunnat ringa honom och hört att han varit full. Ibland riktigt full.
När han dricker som mest blir han kall, avstängd och som i en bubbla. Han ser inte klart och han lägger allt på mig.
Att jag blir arg, förtvivlad och ledsen av hans drickande kan han inte förstå, utan han säger bara att han är trött på alla känslostormar från min sida och att vi hela tiden bråkar.. men det är ju pga hans alkohol vi bråkar.

För 1,5 år sen fick jag nog och ville göra slut. Då lovade han på allt i världen att ta tag i det. Han skulle sluta. 7 veckor gick och sen gick han på alkoholen igen. Redan vid första intaget märkte jag att hans humör ändrades och han blev mer irriterad. Månaderna framåt funkade det väl hyffsat men sen eskalerade det mer. Och ju mer jag tjatade gav det nästan motsatt effekt. Det var inte han som hade problem utan jag borde bara bli mer cool och inte känna så mycket. Jag har adhd (märks inte utåt dock) och är högkänslig och har hela tiden känslorna utanpå kroppen i hans alkoholsammanhäng. Denna period var det nästan som att han ville provocera mig. Jag hade sagt hur jag mådde och trots det kunde jag komma hem från gymmet en onsdag och där satt han o drack redan vid 18.00 direkt efter jobbet. Han kan även bli väldigt dryg och nästan lite elak när han dricker, iallafall om jag visar missnöje. Han tycker att jag är fruktansvärt kontrollerade och säger att jag är som en polis, och det är inget han vill ha. Till slut fick jag nog och sa att jag får flytta, jag får leta lägenhet osv. Helt plötsligt ville han prata och reda ut, trots att jag hade bestämt mig. Han övertalade mig sedan att bli helt nykter. Sa att han insett en gång för alla att alkohol måste vara svart eller vitt för honom, han kan inte dricka lagom. Sedan gick han till beroendekliniken på Riddargatan. (som jag hittade åt honom, han bokade dock in sig själv) Väl där fick han upp ögonen för deras sätt att "dricka lagom" och sett i efterhand tror jag aldrig att han gick dit o sa att jag vill aldrig mer dricka, utan han höll ändå dörren öppen. "Tyvärr" hade han inga skador på organ eller liknande så då tyckte han väl att hans drickade inte var så farligt ändå. Månaderna gick och vi hade ett underbart förhållande. Jag var såklart orolig för att han skulle börja igen, men han var så mycket mer närvarande, kärleksfull och varm utan alkoholen.
Vid ett par tillfällen misstänkte jag ändå att han hade druckit, men det viftade han bort och skrattade nästan åt mig för att jag skulle ha oroat mig. När det nästan hade gått 6 månader som "nykter" kom jag på honom med att ha druckit. Han skulle gå till gymmet men hade stannat till på en bar för att ta en alkoholfri öl, problemet var bara att jag såg på långt avstånd på en bild att det var alkohol i. SÅ jag kontronterade honom såklart. Han berättade att han inte vill vara utan alkohol, att livet är grått och tråkigt utan och att han vill försöka dricka kontrollerat. Jag fick världens panikångestattack och grät hela kvällen, för jag visste ju att detta inte skulle funka. Han blev som vanligt irriterad för att jag har för mkt känslor. Till slut kom han upp med en plan. Han skulle dricka onsdag, fredag och lördag, 4st 50cl starköl per kväll. Tidigare perioder hade han druckit sprit med, så tyckte ändå att öl lät ok.

Jag tyckte dock det var för mkt och tyckte han skulle hålla sig till helgen, men han sa att han behöver utrymme. Jag sa ok. Det gick en vecka, och sedan hade vi åkt ner till landet en fredag. Vi kom dit vid 22, och jag tänkte att vi tar väl varsitt glas o går o lägger oss. Men medans jag gick och la mig vid 23 skulle han ändå fortsätta sitta uppe och dricka. Vid 01.30 kom han och la sig, för tydligen kunde han inte dricka mindre den kvällen utan var tvungen att få i sig varje droppe. Jag var svinarg och ledsen över att jag igen fått gå och lägga mig medans han ska sitta o supa. Han har aldrig suttit uppe så om det inte är för alkoholen.
Då startade världens bråk, såklart. Det lugnade ner sig och sen var helgen över. Måndag, tisdag gick.. Onsdag skulle han såklart dricka på som han bestämt. Men sen kom han även hem på torsdagen och var påverkad. TROTS att han 2-3 veckor bara innan detta satt upp dessa regler för sig själv. Jag blev svinförbannad och skällde på honom och grät för jag tyckte allt kände så hopplöst. Då stängde han ute mig helt och behövde vara ensam några dagar. Han ville inte prata med mig alls. Jag sov hos en vän och när han märkte att jag varken kom hem eller hörde av mig så fick han panik o insåg att han höll på att förlora mig, och då mjuknade han. Jag sa att jag inte vet om jag orkar mer och han var så gullig och fin i några dagar. Sen blev det onsdag och vi skulle gå på aw. Han blev fast vid datorn (jobbade hemma) och jag fixade mat som vi åt så han kunde fortsätta jobba, och klockan blev 21.30.
Helt plötsligt 21.30 reser han sig upp, säger att han bara springer ner till puben och ska ta ett par öl, o sen ska han komma tillbaka o jobba igen. Jag blev så besviken för trots att jag vet att det var onsdag, så är det som att han bara fort ska ner o få i sig sin medicin för att kunna existera. Då blev vi osams igen men jag släppte det o han gick iväg.
Morgonen efter verkade han sur på mig igen och jag sa, snälla ignorera mig inte nu igen. Då exploderade han o sa sluta känna efter så mycket o skrek o smällde i dörren. Sen kom det långa sms om hur jag måste acceptera att jag inte kan bestämma över honom. Hur han inte orkar med att jag inte kan hantera mina känslor. Hur vi skulle kunna funka ihop bara jag behärskade alla mina känslor. Att jag hela tiden överreagerar, etc...
Kommande dagar sa han att han inte orkar mer. Att han hela tiden gör mig besviken och att han inte vill leva med en polis. Att jag måste välja mina strider osv. Jag förstår att det är jobbigt med någon som hela tiden pekar när man gör fel. Men jag är ju så I DETTA själv. Ska jag bara sitta där o le när jag vet att han druckit när han inte ska?

Till slut sa jag, okej jag är beredd att inte tjata, jag är tyst om alkoholen nu kommande veckor och så får du sköta det själv. Men du måste visa mig respekt och ha lite fingertoppskänsla tack. Han sa okej. Vi fick en trevlig kväll och på morgonen åkte han till vårt landställe. Nu verkar han ändå vara sur mot mig, snäste mot mig i telefonen igår (kanske abstinens eftersom han drack onsdag, torsdag, fredag, lördag...?) och bara helt kall.

Jag hör ju själv när jag skriver att han har stora problem. Problemet för mig är att jag vet att jag reagerar väldigt starkt vid alla dessa tillfällen. Önskar att jag bara kunde säga "jag tycker inte detta känns bra men det är upp till dig" och sen lämna det. Men jag är som traumatiserad och blir ledsen, får ångest och börjar gråta.
Och det får han handskas med samtidigt som han säkert inte mår bra.
Varje gång jag satt hårt mot hårt o sagt att jag faktiskt inte vill mer, då förstår han mig o säger att det inte är fel av mig utan att det är han som har problem. Men nu när han är i något slags övertag, blir han bara dryg o kall o minsta lilla sak jag tycker känns jobbigt så flippar han ur..

Jag romantiserar hela tiden och tänker att om jag inte reagerade så starkt, om jag hanterade hans beroende annorlunda. "Vad är det som egentligen är så farligt med att han sitter uppe o dricker o jag går o lägger mig", "vad är det som är så fel med att han går själv ner till puben kl 21.30 en onsdag när han egentligen behöver jobba", etc etc.
Jag fattar att jag pushar skiten ur honom när jag sätter all press o reagerar hela tiden. I hans förra förhållande var alkoholen ett stort problem med och hon sa själv att han kan inte dricka alls.
Han säger att han önskar att dessa månader utan alkohol hade gjort att han kände sig bättre, att han skulle känna WOW vad skönt att vara utan, etc. Men han vill inte vara utan. Jag är förtvivlad för jag känner att JAG kanske inte hanterar det på bästa sätt. Om jag inte blev så arg o ledsen o hade så mkt känslor, så kanske han hade hanterat det annorlunda...? Eller så är jag bara sjukt medberoende som säger så. Men han har ingen förståelse av hur hans intag påverkar mig. Eller varför det spelar mig någon roll om han sitter ensam o landet o super. Hur ska jag hantera detta på bästa sätt? Vi har inga barn o jag fattar att det är ett hopplöst fall, antagligen? Men jag vet ändå inte om jag är beredd att lämna. Sämsta ekonomiska läget för mig just nu, och inte bara det.. Man älskar ju människan..

Han är förälskad i alkoholen inte dig, hans romantik går ut på att få tillgång till alkoholen som han behöver till vilket pris som helst. Om du älskar honom så måste du lämna honom!!

@högkänslig
Det är svårt, jättesvårt och jag känner med dig.
Det hela kokar ner till att han är inte redo att sluta dricka och du mår inte bra av er relation om han fortsätter dricka.
Jag tror det är bra att acceptera att det inte kommer fungera utifrån hur situationen är idag.
Han har givetvis rätt i att han måste själv få bestämma över sitt liv och vill han dricka så har han rätt att göra det.
Även om jag förstår att det sårar dig att han väljer drickan före dig.
Det du faktiskt kan bestämma över är dig själv och vad du är villig att gå med på.
Jag har själv lämnat en relation med en missbrukande man och vet att det är oerhört svårt. Fint att du hittat hit och att du skriver här. Det betyder så mycket att bli förstådd och prata med andra som förstår.

@Snödroppen Det gör så jäkla ont. När han var nykter i nästan 6 månader fram tills mitten av Augusti, så hade vi det så jäkla bra. En helt annan människa. Jag minns att han en gång sa att han inte hade blivit nykter om jag hade lämnat honom där i våras. Så han slutade alltså dricka bara pga mig. o jag sa till honom att det kommer inte funka då, du måste göra det för dig själv, annars kommer du börja igen... och mycket riktigt är vi här igen.
Jag klarar bara inte att lämna. Älskar ju människan och känner att jag har offrat så mycket för relationen. Jag flyttade enbart för honom, la om mitt liv för att kunna vara tillsammans... och varje gång det blivit såhär, att allt har ställts på sin spets och jag faktiskt sagt att nej nu lämnar jag, då kommer han ju tillbaka.
När jag tänker tanken av att jag skulle ställa ultimatum och säga att jag faktiskt flyttar, så tröstar jag mig nästan samtidigt med att tänka "han kommer säkert komma tillbaka och säga att han drar ner på det/slutar/börjar gå behandling" eller liknande. SÅ trots att jag tänker att det är det jag kommer behöva göra så är det som att jag inte vill och att jag tror att det ska lösa sig. Jag orkar liksom inte fullfölja det..

Jag förstår inte hur han kan hellre sitta och dricka sig full än att leva vårt liv tillsammans som förutom alkoholen är helt fantastiskt. Hur han kan välja bort mig på det sättet. När jag sagt det så säger han något om att "det är ju inte jag som väljer bort dig, det är du som väljer att gå".

Han sa för ett tag sen att han vet att han har problem men att han orkar inte göra något åt det. Han har "spöken i huvudet" och orkar inte kämpa emot mer... Jag sa, HÖR du inte hur det låter? Du måste ju få hjälp!

Man vet att man inte gör något fel, och att mina förtvivlade reaktioner finns av en anledning.. men ändå känner man skuld när han säger att jag är som en kontrollerande polis, är jobbig och för känslosam etc. Då känner JAG mig som boven i dramat...

Jag klarar inte tanken på att han ska vara med någon ny. Ha en ny flickvän. Att han ska ta med någon ny till huset vi stått och renoverat ihop. Där jag lagt så mycket kärlek. Och tanken av att han kanske bättrar sig framöver. Han kanske INSER på riktigt när jag lämnar honom helt och hållet. DÅ kanske han slutar dricka föralltid, och träffar någon ny som får ta del av den underbara människa han är utan alkoholen.. den personen jag egentligen vill bara med.

Just nu är han på landet och kommer hem imorgon. I helgen fyller jag år. Och jag har ju lovat honom att inte lägga mig i hans alkohol just nu, att han ska få sköta det själv utan att jag kontrollerar. Ska bli intressant att se hur det utspelar sig...

Jag har en lägenhet jag hyr ut, vi bor tillsammans i hans.... Tanken av att jag ska flytta ut, och bo någonstans temporärt med alla mina saker och hela mitt liv, tills jag kan få mina hyresgäster att flytta ut... för att sedan sitta i den lägenheten helt ensam. Bara det får mig att gå sönder. Romantiserar och ser bara allt som är fint och har varit bra. Trots att jag vet hur alkoholen föralltid kommer eskalera...

Är det såhär man alltid kommer vara, att man tänker "nästa gång kanske det funkar"?

@högkänslig
Ja, det är ingen som kan sia om framtiden och det är en väldigt smärtsam process och bara du måste vilja gå vidare. Det hjälper inte vad någon annan säger.
Det är helt och hållet ditt beslut.
För mig hamnade jag hälsomässigt i botten, min kropp orkade inte mer.
Men ja, det kan fortsätta vara så här...tills du väljer att lämna också.
Kram

@högkänslig
Tårarna rinner nerför mina kinder när du berättar det här. Du beskriver i stort sett helt min situation. Vill du ha en mailkompis att ventilera dig till så säg till! Jag är i princip samma tankar, jag va tillochmed tvungen att kolla om det inte va jag själv som hade skrivit texten men glömt…

Min sambo har gått behandling (antabus) , han behöver 6 mån nykterhet för att få en utredning dör ADHD (alla är bombsäkra att det är en stor orsak till alkholismen och impulserna).
Men gång på gång så ramlar han på målsnöret o får börja om, i lör snäste han till för jag sa till han att inte snacka så högt med sina kompisar. Slutar med att han går ut o super o inte hör av sig. Man är så jävla jävla sårad, hur kan han göra så när mitt ultimatum varit att han ska va nykter o ta sig igenom utredningen? Jag har länge stått i valet o kvalet o nu senaste dagarna har tanken på att lämna blivit mindre läskig. Men jag har större förutsättningar än dig ekonomiskt o jag har inte flyttat från alla (vilket jag är högst ödmjuk inför).

Sorry ville bara skriva av mig o säga att det är läskigt hur lika situationer vi har!

Han vill ha kakan och äta den med. Han vill dricka och försvinna iväg i dimman när han känner att han behöver det och vara med dig och ha fina och mysiga stunder när han önskar. För honom fungerar situationen som den är nu men hur fungerar det för dig? Du får tolerera en man som sviker dig och beter sig illa, arg och irriterad. Och du får inte vara en polis och tycka till om saken bara hålla allt inne som en snäll flicka, så du sviker också dig själv att låta någon gå över sina gränser hela tiden. Nej det är inte ok att sitta o dricka istället för att lägga sig med den man lever ihop med. Jag har också varit en polis under flera år.. försökt kontrollera och hoppas på att saker blir bättre. Egentligen underlättar man deras drickande. Jag har slutat vara polis och ska flytta till egen lägenhet. Ja han kanske slutar dricka och får en ny flickvän. Jag kanske träffar en ny man som ger kärlek och trygghet, jag vill aldrig mer leva i en relation som styrs av ett beroende. Så skönt att ha tagit detta beslut men det tar en tid innan man landar. Skriv och läs mer på forumet för det är verkligen hjälpsamt. Ta hand om dig! 🌸

@Samsung50 jag vill lägga till i mitt inlägg att jag under så lång tid funderat varför han inte vill vara med och prioritera mig och barnen. Känner mig fel, ful och ointressant. Jag har tyckt att det varit mitt fel och känns att om jag bara är mer snäll, rolig och intressant så kanske han tycker om mig. För mig har det varit en stor lättnad att inse att han har ett beroende, han väljer inte bort mig men beroendet är starkare. Om han valde ett nyktert liv kanske saker vore annorlunda mellan oss men han har inte tagit ettbeslut om ett nyktert beslut så nu har jag tagit ett besluten att jag vill ha ett bättre liv. Känner mig mer autentisk som människa efter jag tagit detta beslut.

@Såjävlatrött du skojar. Jag tror också att min sambo har ADHD och att hans drickande delvis har med det att göra. Han bad om en utredning på den klinik han gått till några gånger, och de sa att han måste gå i samtal hos dom 6 mån innan de kan remittera honom för en utredning. Jag är bombsäker på att han har adhd (känner ju igen hans impulser från mig själv) och blir så frustrerad för jag tänker att han verkligen behöver hjälp. Men han tar varken hjälp med AHD eller alkoholen nu. En del av adhd är ju att man inte tar tag i saker, så det blir ju lite jobbigt...

Jag funderar på att gå och prata med någon eller gå på Al Anon möte.

Pratar jättegärna vidare med dig, hur löser vi det?

@Samsung50 Åh precis så..du säger precis vad jag känner. Klart det är bekvämt och skönt för honom när man inte har åsikter, men snälla.. vad vore man för flickvän/fru om man inte brydde sig?

Hela hans familj vet om hans problem kring alkoholen, men ingen gör något. Han har blivit för full och skällt ut familjemedlemmar förr. Både när jag varit med och inte. I våras när det var kaotiskt ringde jag hans syster för att be om hjälp. Hon höll med mig i allt jag sa och sa att jag måste rädda mig själv. Att hon vet om hur det är men hon vill inte säga något för att han kanske då blir arg på henne. Precis sådär resonerar hela familjen, fruktansvärt konflikträdda. Ingen sätter ner foten. Och likaså när han var nykter nästan ett halvår, alla märker men ingen frågar varför eller hur det går eller hur han mår. Alla är som statister bara. Men det är så han är uppväxt, att man pratar inte om saker.. den äldre generationen antar jag.

Har du tagit hjälp av någon utifrån, samtal eller liknande?

@högkänslig jag har dolt för både vänner och familj hur situationen varit så från i våras har jag berättat för närmsta familjen och för närmsta vännerna nu så det är ett stort steg och jag har fått väldigt mycket stöd och bekräftelse på att det är helt rätt att lämna. Tidigare har jag tagit på mig mycket och trott att jag överdriver osv så det är väldigt värdefullt att kunna berätta för någon som kan säga att det där är inte ok. Det är inte ok att dricka med barnen, gå till puben innan man hämtar på förskolan osv. Saker som blir normaliserat när man lever i en relation med missbruk, gränserna suddats ut. Jag har inte pratat med professionellt samtalsstöd men funderar på att göra det efter jag flyttat. Känner nu att jag är lite avstängd och fokus på praktiska saker kring flytten, kan vara att känslor tryggs undan. Men samtidigt är jag glad och ser fram emot mitt nya liv så hoppas det håller i sig. Vet dina närmaste hur du har det?

Hej @Såjävlatrött och @högkänslig! Jag ser att ni vill ha kontakt med varandra utanför forumet, fint att ni har hittat varandra här. För att få kontakt kan ni skicka meddelande till oss rådgivare i frågelådan med era mailadresser, så förmedlar vi dem till er. Ni hittar till frågelådan här: https://alkoholhjalpen.se/fraga

@Såjävlatrött Jag vill också bara meddela att jag tog bort ditt inlägg där du skrivit ut din mailadress eftersom vi värnar mycket om anonymiteten här på forumet. Det här är ett helt öppet forumet och även om det är en anonym mailadress så kan det finnas en risk att du blir igenkänd. Hoppas det känns okej!

Är det någon som ser narcissisttecken hos sin partner med alkoholproblem?

Jag tycker inte mig se detta när han haft nyktra perioder.. men när han dricker blir han supernarcissist.
Om jag blir arg på honom för något han gjort, så får han det till mitt fel.
Han tar inte ansvar för nånting utan det är bara jag som är jobbig och jävlig trots jag inte gjort annat än attt försöka stötta och han har en sjuk förmåga att bara lyckas vänta allting till att det är mitt fel.

På min födelsedag så var han AS full. Skämde ut mig inför mina vänner och dansade runt ensam på restaurangen.
Han gjorde några saker jag inte var okej med och jag reagerade väldigt starkt på, så dagen efter var jag väldigt arg på honom. Men istället för att be om ursäkt satte han på sig offerkoftan och vände på steken och fick det till att det var jag som förstörde förhållandet, inte han.

Igår sa jag till honom att vi får separera.
Eller snarare... efter en turbulent helg vid min födelsedag lappade vi ihop allt och sa att vi skulle göra vårt bästa.
Veckan kom. Han drack. Onsdag, torsdag, fredag, lördag. Söndagen sur (abstinens..?) och sen kom måndagen igår och när han smsade att han satt på en pub istället för gymmet som han skulle till så fick jag nog.
Jag kände bara att jag kan inte ta detta mer, och jag tror nästan han hade planerat att provocera fram detta. Gör dom så??
Han visste att det skulle bli min reaktion och när jag sa att vi får separera så sa han "Ja, det är väl bäst så, det är väl så det får bli tyvärr" helt jäkla känslokallt. Jag upplevde att han senaste veckan bara gått runt o tänkt på att jag är en bromskloss för hans drickande så det är bättre att provocera mig till att göra slut då. Erfarenheter på detta?

Jag vet inte hur jag mår än. En del av mig är så matt och trött. En del undrar om jag ens kan ta detta på allvar, det här har ju hänt förr o eftger några dagar brukar han komma springandes... En del tänker att jag redan mått dåligt och processat så mycket.

Vill tillägga- på min födelsedag när det eskalerade så sa han att han ville göra slut. Han gjorde fel, jag reagerade och då skulle han straffa mig genom att göra slut, för han kände sig övervakad och skuldbelagd.

Blir galen över hur han får det till att vara mitt fel hela tiden. Och att han är den som sitter o hotar med att göra slut.
Jag fick separationsångest o bad om att vi inte skulle dra det så långt så vi lappade ju ihop det tillfälligt, men ja.. nu har vi ju faktiskt gjort slut och jag vet inte om han den här gången kommer be och böna för att få tillbaka mig... känns som han också tröttnat på karusellen och allt bråk och kaos som följer. Eller som han sa för ett tag sen, att han kan inte bättre än såhär och han gör mig bara besviken..

@högkänslig
Ja, jag känner igen det där med att provocera fram reaktioner. Jag slutade reagera tillslut och då var jag ju känslokall såklart.
Det är en "never ending story".
Inte alls konstigt att du känner dig dränerad, han dränerar dig.
Det är en omöjlig ekvation att leva och må bra i det där.
Det är absolut inte ditt fel men kanske ditt ansvar att göra val för dig själv där han inte kan behandla dig så längre.
Var rädd om dig!

Hej @högkänslig!
Det är mycket som händer i ditt liv just nu och jag kan tänka mig att det skapar många starka känslor. Du försöker begripa varför han beter sig som han gör, om det är alkoholen eller om det möjligen också är annat som ligger till grund för det.
Igår skrev du att ni nu är separerade och att du inte riktigt vet hur du känner ännu. Hur mår du idag? Och hur känner du kring separationen? Kan det finnas fördelar med det?