Godmorgon 🍂!
Om några veckor har jag varit nykter i tre månader. Det har varit månader av känslor för mig , medgång och motgång . Senaste tiden har jag inte haft samma behov av forumet heller , mycket som har hänt mig på arbetet också och har haft mycket av mina tankar och känslor där .
Jag tänker fortfarande på alkohol , dagligen . Jag kan inte formulera att tankarna är direkt kopplat till sug men tankarna finns där för att alkohol i så många sammanhang finns runt oss människor . Varje gång jag blir påmind om alkohol (genom att se på tv/film, vara med någon som dricker eller som planerar ska dricka , är på restaurang osv osv ) så frågar jag alltid mig själv om jag blir sugen /avundsjuk och svaret nuförtiden är genomgående ; nej. Så var det ju inte den första tiden, jag kände ju nån slags sorg och tomhet . Det gör jag inte nu. Är förundrad över hur stor roll alkohol har spelat i mitt liv och att jag fyllt helgerna med det , vanligtvis både fredag och lördag . Och nu tre månader senare så känns det avlägset att jag skulle dricka vin framför tvn eller till middagen .

För mig är det en enorm känsla av lättnad och glädje att både gå och lägga mig nykter och vakna upp nykter . Gentemot mina barn men framförallt mot mig själv !

De motgångar jag haft under den här tiden , tomheten när jag första gången stod och gjorde mig iordning för en middag ute på stan utan ett glas alkohol bredvid mig , sugen jag haft , konflikt med min man , den lilla sorgen över att jag inte kunde ta ett glas bubbel ”som vanligt folk ” med min vuxna dotter på en weekendresa, allt det är jag helt övertygad om att jag behövt gå igenom för att känna det jag känner idag .

Läser om att många glömmer med tiden om hur hemskt det faktiskt varit och känts med alkoholen , skammen och ångesten lättar . Min skam och ångest har lättats avsevärt , däremot har jag inga som helst problem att minnas hur fruktansvärt dåligt jag mått efter en kväll med för mycket alkohol . Det är som om det skulle ha varit förra helgen , typ.

Min man och jag har haft samtal , så sent som för några dagar sen så sa han att han är glad nu över att också han fått tänka om och kring sin relation till alkohol . Att han mår bra nu också över att om inte avstått så betydligt minskat sin konsumtion.

Hmm, ovanstående låter ju käckt och väldigt positivt kanske . Tre månader utan =problemet väck. Riktigt så enkelt är det inte heller för mig med den där alkohol jävulen. Jag kan å ena sidan känna att med dessa månaders avstånd från alkoholen så har den fått mindre betydelse i mitt liv , jag tror inte längre på det faktum (som jag varit helt övertygad om i jätte många år ) att det är ”livets guldkant ” och att utan den blir livet tristare och lite gråare. Det VET jag nu inte är sant. ÄNDÅ kan jag slås av att jag kanske vill dricka i en framtid , inte slentriandricka hemma på det sätt jag gjort , inte ofta , men kanske dra nån fest vid speciella tillfällen … när de här tankarna landade så blev jag först rädd . Rädd att hamna tillbaka i samma spår igen . När jag släppte taget om rädslan och såg på tankarna som att ”ja om du kommer fram till dessa speciella tillfällen så ok då” så har tankarna gått från rädsla till lite mer ”rycka på axlarna ” . Svårt att sätta ord på 😄 När jag är mer tillåtande i dessa tankar har jag märkt att det är svårt att komma fram till tillfällen jag faktiskt VILL dricka . Där jag kommer tycka det är värt det. Jag VET nu att jag aldrig kommer tycka det är värt med bara ett glas så när kommer jag tycka det är värt att ta en fylla så att säga , har inte kommit fram till ett enda bra tillfälle för det. Men , jag vet inte . Det var dock nånstans när jag från att känna mig rädd bara ; jaja nån gång i en framtid kanske det är så . Som till ett barn ; när vi förbjuder något kan det ibland bli mer spännande och barnet kanske blir mer nyfiken på att trotsa förbudet och att pröva det istället för när vi vuxna visar lite mer nonchalant inställning så blir det inte lika spännande . Haha säkert sjuk dålig jämförelse men kan inte komma på nåt bättre än att jag känner mig lite som ett barn inför mig själv 😅

Sammanfattningsvis så är jag ju såklart inte fri från alkohol -jävulen , än om jag tagit ett stort steg i från. Och mår betydligt mycket bättre . Mitt mående är det jag ska ha fokus på och vad precis jag behöver för att må bra . Processen fortsätter 🙏💛

Ha en fin dag alla 🍂🩷

@Delfinen80 Så härligt mycket du ändå kommit på och så fint att du slipper de där ständiga tankarna på alkohol!
Processen går vidare och plötsligt har ännu fler saker hanterats och kanske kommit på plats.
Jag kan nu se skillnader mellan hur jag tänkte efter tre månader då jag fortfarande bearbetade någon slags sorg och ilska ibland. Ändå hade jag inga tankar på att börja dricka igen.
Och trodde jag var ”klar”. Kände mig fri. Nu efter snart åtta månader har ytterligare något hänt. Nu är alkoholen inte något jag ”hanterar” längre. Den är ungefär som ett gammalt minne av ett rysligt ex som jag haft. Ett förhållande som aldrig funkade. Nu har jag insett det, mer på djupet?
Jag kommer aldrig att gå tillbaka!
Jag kan fortfarande känns ett plötsligt sug några sekunder, men blir då nästan förvånad.
Vad jag vill säga är att jag tror processen är mer långvarig än iaf jag förstod. Jag upptäcker hela tiden att mitt tänkande förändras, att jag hanterar livet annorlunda…
Så därför: så bra du gör det här, att vända och vrida på tankarna. Vart du kommit och vart du är på väg.
Jag tror det ger framgång och stärker dig i ditt arbete med dig själv. Att styra ditt liv…❤️
Bra jobbat ❤️❤️

@Amanda L Tack för dina ord och klokskap 💛 Ja tänk om man bara vetat … vad jag vet nu och också kommer att få veta framöver det jag inte vet nu. Tänk om jag vetat för ett år sen där varje helg var en kamp, varje söndag var en ”NU ska det bli ändring ” och så kom nästa helg och så fortsatte det som en ond cirkel som bara snurrade och eskalerade med större mängd alkohol (oftast ) och med fler minnesluckor och högre ångest. En våldsam alkohol-karusell. Om jag bara vetat att istället för att försöka sakta ner farten så skulle det vara enklare att kliva av .
Ja det är tur att man lär så länge man lever 😉💛

@Delfinen80 Vad fint att få ta del av din process fram tills att det närmar sig 3 månader. Det är verkligen en process och man förstår rekommendationen om att vara nykter minst tre månader. Det är liksom det första steget med en ”utrensningsprocess” av alkohol i kroppen och en återhämtning av hjärnan. En reflektionsprocess av alkoholens betydelse och på vilket sätt den påverkar och hämmar livet. I pannloben där det sunda förnuftet sitter och där riskbedömningar av handlingar sker, börjar ta allt mer makt från den tidigare dominerande känslohjärnan som styrs av impulshandlingar att dricka. Det häftiga är att processen på alla livsplan hela tiden utvecklas ju längre tid man är nykter. Som att man mognar hela tiden😁. Som med det mesta, ju mer man tränar och praktiserar något, desto mer erfarenhet får man och desto bättre bli man på det, på nykterheten. Det där med ”guldkant” och att ”unna” sig har jag också tänkt mycket på. Det känns så helt främmande idag. Den guldkanten jag unnade mig när jag drack, var en skamfylld bakfylla med ångest och livsleda. Den guldkant jag idag unnar mig är ett harmoniskt liv och levnadsglädje.

Ha en fin söndag!🌞❤️

@vår2022 Ja det är sannerligen en process . Min känsla av nyfikenhet och intresse har börjat blomma ut under denna period också , tycker att jag haft den med sen födseln men mest kopplat till jobb och på det stora hela människors beteenden /fungerande , men har nu med så mycket tid och kraft över börjat odla egna intressen med skapande . Märks här hemma med små alster , en del bra andra mindre bra 😅men det gör något väldigt gott för mig medan jag pysslar och när jag förbereder och planerar ! Det är något jag tänkt på senaste tiden att ju mindre jag behöver hantera skam skuld och ångest kopplat till mina alkoholintag desto mer tid får jag över av att klura på eller sysselsätta mig med det som får min själ att må bra . Bakar mycket mer än förut också (en av många skapande och pyssel jag sysselsätter mig med ) , och aldrig hade jag väl trott att jag en fredag eller lördag kväll skulle stå vid 21-tiden och baka 😅

Nej den där guldkanten finns i så mycket annat 🥰🙏

@Delfinen80 stort grattis till snart 3 månader. Jättestarkt jobbat❤️🙏 jag slås av vilka bra tankar och vilken insikt du har !! Om alkohol och om själva livet. Det kommer gå bra för dig!!!!❤️

@Delfinen80 så härlig läsning ❤ och så kul då jag känner att det kunde varit jag som skrev texten.
Är glad för din skull, och visst är det fantastiskt vad som kan spira ur sinnet när det inte är tyngt av alkohol eller bakiskänslor, nya intressen och nya möjligheter 🤓
Fortsätter att följa dig och glädjas med dig.

@Surkärring Sånt är häftigt , när man inser att det finns nån annan som går med typ exakt samma tankar som jag … det fina i det är ju att vi inte är ensamma 🙏🩷 Har också slagits av mycket igenkänning i din tråd .
Ja tänk vad skam och ångest kan stå ivägen för en massa grejer !
Tack snälla du 💕

@Himmelellerhelvette Åh vad fint 💕 Tack detsamma 😀🥰

Idag denna lördag har jag haft sug efter alkohol så det står härliga till . Sen i förmiddags och de har kommit och gått , dessa sug . En öl , ett glas rött , ett glas bubbel ; det har varierat men så länge det handlat om alkohol. Har spelat filmen vareviga gång och det funkar ju . Har också analyserat återkommande idag om vad dessa sug handlar om och kommit fram till följande (utan inbördes ordning , tror jag ) :
* Pms
*ledsen /låg över en omställning i livet som på det stora hela är positiv men ändå känns i hjärtat , handlar om när barnen blir stora /vuxna
*lite halvt uttråkad
*tre månader utan alkohol 28/10, alltså om en vecka . Tre månader har ju ändå varit nån slags milstolpe , inte som i att ”håll upp i tre månader och fortsätt sen att dricka för allt vad du har” men ändå , en milstolpe som sagt .

Ja , och jag som för nån vecka sen bara bredde ut mig om hur lite sug jag har , hur lite alkoholen tar plats i mitt liv 🙄 Det här är väl det tydliga tecknet på vilken berg och dalbana det faktiskt är .

Nu är dock suget borta , vet och känner mig själv så väl innan att när ett visst klockslag (på ett ungefär ) inträffar så upphör både suget efter att dricka och har jag druckit alkohol så vill jag ofta upphöra vid 20 eller 21-tiden. Ibland har det funkat, ibland inte . Ibland har jag inte ens haft en medveten tanke om vad klockan varit .

Ha en fin kväll ni allihopa 💕

@Delfinen80 vad bra du analyserat det hela. För mig har det alltid varit någon form av känsla som gjort suget. Ibland har jag inte kunnat lista ut vad det är som är fel. Som idag, känt mig nere hela dagen, försökt lyssna inåt och förstå men kommer inte fram till något. Jag har försökt ändra känslan genom hemmaspa och på gymmet men utan resultat. Sovit, mediterat. Hjälpte inte så jag har bara accepterat att det är såhär idag. En trist dag och kanske kommer jag på varför senare eller inatt eller så går det bara över.

Tre-månaders-gränsen kan vara en del som du säger, en milstolpe som känns lite som något man kan fira? Jag vet inte hur jag kom på det med mig själv men efter två månader bestämde jag mig för att jag skulle lägga till tre månader efter det gått tre månader. Jag var så rädd för att dricka så jag vågade inte ha kvar datumet på tre månader. Kanske du kan ändra ditt datum? Du tar ändå tre-månaders-medaljen men kan då sukta efter sex-månaders-medaljen.

När jag tänker att jag skulle dricka ett glas så ser jag en film som ser ut såhär: -Jag dricker den dagen, dagen efter, dagen efter, har ångest, har ännu mer ångest, hatar mig själv, har svårt att ta in andra för mitt självhat är så stort, jag kanske håller mig nykter några dagar, sedan dricker jag igen och så behöver jag få bort skulden och skammen över att jag börjat dricka så jag dricker igen. Jag kanske kan hålla mig till fredag och lördagar ett tag men sen blir det för jobbigt. Jag försöker hålla mig till en flaska vin men det är så jävla tråkigt att ha begränsningar för mig så jag börjar köpa BIB så jag slipper hålla räkningen. Det är ruset jag vill ha! Inte att det är gott! Jag vill döva, tränga bort känslor.

Gå inte den vägen. Du som jag har försökt dricka måttligt och misslyckas så många gånger. Vi vet att det är beroendedelen av oss som försöker få bestämma igen. Låt den inte, den tar över självkänslan och allt det fina vi kan bygga upp oss själva med. Du kommer bygga upp dig själv. Mycket har du redan byggt upp och mer har du att se fram emot. Kram❤️

@Himmelellerhelvette Tack kära du ❤️ Nej den vägen vill jag inte gå . Det där självhatet , föraktet … fy ändå för att må så. Dit vill jag aldrig mer . Jag kan fortfarande inte formulera framtiden ”aldrig mer ” för ni vet det finns nån romantiserad bild av några glas i nåt festligt sammanhang som jag inte riktigt kan föreställa mig men … så länge det är något så avlägset så funkar det bra men de där glasen hemma (som suget handlat om idag och som verkligen har varit mina stora problem ) , nej aldrig . Som bara fylls på, dövar en massa känslor i tron att det bara ska höja känslan av glädje och lugn . Vilket ju aldrig blir förutom nåt enstaka tillfälle och då håller det i sig en kort stund och sen kommer bakslaget med ångest och skuld och skam .

Det låter klokt som du beskriver , att lägga till några månader . Tror eller inbillar mig i alla fall att det blir skönt att passera de där tre månaderna .

Sammanfattningsvis om mitt sug denna dag så är det en tomhet inom mig som jag velat fylla med alkohol , ja fylla i dubbel bemärkelse då 🙄

Så jäkla glad och tacksam över att istället sitta med en cola och en skål med godis framför mig och inte nån alkohol 🙏 känns som att jag är barn eller tonårig igen , som dricker läsk och äter lördagsgodis men jag känner mig så glad över det 😀 Så skönt att gå och lägga sig sen med den vetskapen , för att inte tala om hur skönt det är att vakna upp imorgon 🥰

@Delfinen80 Jag hade också en plötslig svacka vid tre månader, då jag trodde jag skulle fira! Det blev någon slags sorg ett par dagar eller så, men sedan har det inte hänt igen. Kanske just för att det var en milstolpe jag kände så…
Sen satsade jag på sex månader, men då hände inget… nu är det jul som gäller👍🥳

Ja det är nåt att liksom fira där sätter ni nog fingret , men så kontraproduktivt på nåt sätt att fira med alkohol 😳 Jag ska klura ut nåt annat sätt att fira 🥳 Och en otålig själ som jag är i det stora hela så vill väl min kropp och knopp ta ut firandet i förskott , helgen innan så att säga 🙄😅

Tack snälla för din input 🥰

@Delfinen80 Godis och en cola på en lördagskväll, det är lycka i mina öron. Där passar barnen in i bilden, lugn, harmoni, en god natts sömn och en pigg söndagsmorgon. Livet i det lilla som idag är det stora för mig❤️Kram