Hej
Vi är en familj med 2 tonårs pojkar. Jag är orolig för min sambo att hon dricker för mycket. Till att börja med så dricker jag sällan. Jag har en neurologisk sjukdom och äter tabletter som inte är bra att blanda med alkohol därav att jag inte dricker så ofta. Min sambo är den som gör det när vi är på tillställningar och fester.
Jag fick ett samtal från en väninna till henne för ca 3 veckor sedan där hon har reagerat på att min sambo dricker för mycket och detta har hon tänkt på sen sommaren 2022. Jag har stöttat min sambo med att gå på fester mm och har tyckt att det är roligt att hon gör saker som är kul. Efter det samtalet med hennes väninna så började jag tänka på det och jag har märkt några gånger att hon dricker i sovrummet när jag inte är där tex efter hennes jobbet på vardagskvällar. Jag har även hittat tomma vinflaskor i hennes garderob och även halvfulla flaskor. När jag hittade dem så gjorde jag en markering på den flaska som var halvfull med en tanke att den kanske var gammal från någon fest och väskan var inkastad bara. Dagen efter så skulle jag titta på markeringen och det visade sig att den var tom, hittade en ny flaska i hennes jobb väska nästa kväll och på morgonen dagen efter så var den tom med ”suck”. Har även tänkt på att hon kan vara påverkad på kvällar utan att jag reagerat på det ”har kanske tänkt att det blev ett glas för mycket till maten eller att hon är trött”. Tog upp detta med henne för en vecka sedan och då erkände hon att det kanske blivit lite för mycket den sista tiden. Jag sa att jag hittat flaskor i hennes garderob och att jag är orolig för dig. Hon sa att det behöver jag inte vara men jag vet inte. Igår kom hon hem med en 37,5cl Prosecco och sa att hon ville visa mig att hon hade köpt den och att hon ville ta ett glas till middagen. Jag sa att det inte var ok, efter att vi hade detta samtal för en vecka sedan och det lyssnade hon på och drack vatten till maten i stället. Behöver jag vara orolig? Är detta normalt?

Hej. 🌹
Bra att du får ur dig och att du vänder dig hit. Här finns alla möjliga erfarenheter ...
Så här spontant uppfattar jag att hennes drickande slagit över i och med att hon smusslar, smyger och gömmer flaskor.
Hon säger att du inte behöver oroa dig, hennes handlingar tyder på något helt annat tänker jag.

Kram,
och fortsätt gärna skriva här.
🌹

Jag lever med en alkoholist och känner igen väldigt mycket av det du skriver. Hitta gömda flaskor i garderoben, söka godkännande för att dricka och markera för att se hur snabbt flaskorna tar slut har jag också gjort. Mitt tips till dig är att söka hjälp. Jag fick en anhörigguide från kommunen och hur man bäst hjälper någon med missbruksproblematik. Den har hjälpt mig mycket i min kommunikation med min sambo. Den anhörigguiden fick mig också att inse att mycket att de strategierna jag använt innan för att hantera min sambos drickande har varit kontroproduktiva.

@Bajkel Tyvärr håller jag med alla som skrivit i tråden. Att man behöver gömma flaskor betyder att man skäms för son handling, dvs att dricka alkohol. Om du skäms för en handling och ändå gör det om och om igen, så har man problem.

Hej
Tacksam för era svar. Ikväll skulle hon iväg och träffa 2 arbetskompisar och hon skulle sova i hennes föräldrars lgh som är bortresta. Det sista hon sa var att hon inte skulle ta någon alkohol. När jag ringde nu på kvällen för att säga god natt så hörde jag direkt att hon var onykter. Hon sa att hon hade druckit 1 1/2 glas vin. Jag satte mig i bilen och åkte in till henne med en alkohol testare och hon blåste så det stod hi på testaren och det betyder att det är över 1,0 i promille. Min fråga här ikväll är kan man få det på 1 1/2 glas vin?
Ha det gott

@Bajkel
Kära du, jag kan inte svara på din fråga om promille men jag vill säga att när du känner att något inte står rätt till så lita på den känslan.
Det är så mkt annat du beskriver här som reser röda varningsflagg; hon ska ut men inte sova hemma, hon ska inte dricka men gör det ändå. Du hittar tomma flaskor, vännina som ringer och uttrycker en oro. Det är alldeles uppenbart att hon lever ett eget liv med alkoholen vid sidan.
Det låter som om det gått för långt när du behöver åka ut med en alkotest, du kan inte kontrollera henne utan du kan bara ta kontrollen över dig själv.
Känner med dig, jag minns själv hur det kändes när jag öppnade ögonen för vad som faktiskt pågick.
Det finns anhörigstöd i varje kommun, mitt råd om jag får ge ett är att söka proffessionellt stöd.
Styrkekram