@Mormor2023

Bra jobbat Mormor, det är precis i såna skitsituationer man annars lätt tar sig ”ett”glas och du fixade det!

Nu kör bi lite till va? Tror (och hoppas) att vecka två är lite lättare. Heja dig ❤️

@Mormor2023 Hur har det gott för dig, var riktigt nära att sluta dåligt för mig idag men lyckades vända om tankarna så gick bra tillslut. Hoppas det gott bra för dig med.

@hgk Tack ! Jag har inte druckit, men det är tungt alltså. Kanske som för dig? Vad händer hos dig? Jag fick idag en sån där känsla "vad larvigt, klart jag kan dricka ett glas om jag är sliten" den kommer hela tiden den där som försöker säga att det inte är nån fara och litegrann dricker alla. Men jag har prövat vara "måttlig" det drar iväg. Jag vet innerst inne att det inte går. Jag tackade ja till aw om nån vecka och tänkte att jag får dricka ett glas då. Men jag vet åter igen att jag inte borde. Allt känns meningslöst och jävligt grått. Men som någon sa, jag har så många tillfällen att förstöra mitt liv, så det kommer nya chanser! Vad skönt hgk att du höll dig borta! Nu är det snart en vecka för oss ! Är den första veckan kanske värst ? Eller är det andra ? Återstår att se.. @zandra_n Det är bra tack för att du skriver. Kändes som att jag kanske skulle gå på nåt möte ikväll. Jag känner mig rätt ensam. Först ensam i att dölja allt drickande för alla och nu ensam i att kämpa mig igenom nykterhet i det dolda. Är det ett nytt smygande ? Hur är det för dig Zandra ? Är du öppen med missbruket?

@Ängans Ja, det var kanske inte nära, men suget att bara ge upp och gömma mig i min egen bubbla, stänga av omvärlden genom alkohol var rätt svår att motstå! Tack! Jag känner mig stolt och bra.

@Mormor2023 Hej! Här kommer ett långt inlägg då jag i en annan tråd såg att du var lite nyfiken på hur det kan se ut framåt i nykterheten. Det är svårt att beskriva med få ord, så hoppas det det är ok😁.

Vad gäller mina erfarenheter är det att det bara blivit bättre och bättre ju längre tid som jag är nykter. Hjärnan får återhämta sig och komma i balans igen, man säger att det tar 3-6 månader att återhämta sig helt. Det är därför som det rekommenderas till att ta en längre nykter period på 3 månader, för återhämtning och en återställning av hjärnan.

Jag upplevde att ångesten som alkoholen framkallade minskade märkbart redan efter en vecka, när den värsta abstinensen var över. Självkänslan och självförtroendet stärktes hela tiden ju längre tid jag var nykter. Det var härligt att börja räkna veckor, sedan månader och nu år som nykter. Jag fick tag på mina innersta känslor ordentligt och blev allt mer balanserad. Jag kände en sådan styrka och glädje de första månaders som nykter då jag var så motiverad till att sluta dricka, en första milstolpe. Längtade efter att min hjärna skulle få återhämta sig ordentligt. Det tog månader innan jag sov bra på nätterna och hade huvudvärk av och till, men det gav med sig till slut. Jag åt B-vitamin, med tiamin i, B-jäst som finns på affären, samt andra vitaminer då det lätt blir brist på det när man druckit mycket alkohol.

Mina första månader bestod av att läsa på om hur alkohol och beroendet påverkar hjärnan, få kunskap om det, skapa nya vanor och rutiner, läsa och skriva här med både nya och ”gamla” forumvänner. Vid ca 3 månader, var jag lite blasé, lite likgiltig efter första tidens eufori, men det gick över. Vid 3-6 månader och framåt upplevde jag nykterheten som stadig och hade mer fokus på mitt känsloliv och hur jag skulle ta hand om mina skav och hantera dem. Jag började träna kontinuerligt, se över kosten och det gav mig ännu mer välmående. Det är en process och många livsområden går hand i hand. Det går upp och ned men framåt, som det gör i livet. Det sätter sig på plats om man nyfiket undersöker och försöker förstå sig själv och sina behov. Det är ofta det inre känslolivet som stökar till det med dåligt mående och som utväg har man tagit till alkohol som bot. Så för att kunna göra en förändring i sin relation till alkohol så måste man städa upp, laga, renovera, kasta eller ta in nytt i sitt liv.

Tankar på att ”nu kan jag nog dricka normalt” har kommit och gått, men jag vet att det inte stämmer för jag har så många gånger hamnat i skiten igen och i alkoholdjävulens klor. Jag kan helt enkelt inte hantera alkohol, jag är beroende. Men mina positiva tankar om hur skönt och härligt det är att vara nykter, har kört över dessa tankar och jag finner ingen mening med att dricka, då det bara förstör för mig. Jag kör över suget med mina positiva tankar och idag finns noll sug.

Hur vi upplever och hanterar allt är individuellt, men de allra flesta som varit nyktra en längre tid vittnar om hur livet blir så mycket bättre på alla plan, man har gett livet och sig själv en ny chans. Man blir mer chill, mer glad, mer nöjd, bättre självkänsla, mer balanserad och emellanåt riktigt euforisk. Motgångar och medgångar. Man får mer kontakt med sig själv och blir mer tillgänglig för andra. Jag har varit nykter i över 2 år och jag ångrar inte en sekund!

Ha en fin tisdag!🍂

@Mormor2023 Det är tungt för mig med och får samma tankar mellan varven (du kan ju vara utan så inga problem att ta ett glas) men det vet jag av erfarenhet att inte fungerar. Hade en riktig skitdag på jobbet igår och hade jag haft en öl när jag åkte hem hade den nog åkt ner direkt men lyckades vända tankarna till det rätta innan jag kom hem och det gick bra trots allt. Att du tackade ja till aw är nog bra för man kan inte sluta leva men förbered dig mentalt på att inte dricka så tror jag du klara dig nykter, kommer det press och frågor från kollegor som du tycker är jobbiga så hitta på en bra ursäkt på förhand. Det är trots allt en vana med A som vi skapat och den går nog inte vända på några dagar så jag tror vi måste hålla ut tills tankarna inte kretsar kring A hela tiden. Tror det var amanda L som gav mig tipset att vara nykter 3 mån till att börja med första gången jag skrev här men då sket det sig, men tror faktiskt att det är det enda rätta att börja med för att få bort A från tankarna och det skall jag satsa stenhårt på denna gång. En kompis till mig sa förra veckan när jag berättade att jag skall vara nykter tillsvidare (han dricker också väldigt mycket) ja om man vill ha tråkigt så skall man vara nykter, men tänker man bara lite logiskt så fattar man att detta är helvridna tankar man kan inte behöva vara full för att kunna leva och ha roligt, det är nog alkoholism. Men idag börjar vecka 2 och nu kör vi nyktert en vecka till trots att det är jobbigt men jag tror denna vecka blir lättare en den första för nu vet man att det är möjligt. Nu kämpar vi på så skall det nog gå bra 💪

@Mormor2023 den var lite kämpig. Men jag lyckades. Det var skönt att gå ut i den krispiga luften och ta sig till jobbet igår. Efter en NYKTER helg.

Den känslan ska ha tänka på mer. Krispig morgon och ingen bakfylla.

Min sjunde dag idag. Börjar känna mig klar i huvudet (!!) och jag tror ångesten är borta! Kan det vara så, jag har haft konstant ångest i två år.

Var nära att köra förbi bolaget på väg hem idag. ”Så där, nu ser du, du kan sluta. Köp en flarra bara, ta ETT glas ikväll, du kan ju sluta, eller hur?” Så sjukt läskigt.

Känner mig nöjd här nu, med min Pepsi Max och ser mycket framemot att vakna till ännu en krispig vardag.

”En dag till bara, gör det bara!” Så tänker jag hela tiden. Förhoppningsvis blir det lättare ju fler dagar man lyckas med ❤️

@Mormor2023 har varit öppen med några få. Men upplever att andra har svårt att ta mig på allvar när jag tidigare nämnt att jag borde dricka mindre och inte så ofta. "Du som är så hälsosam, nån last måste man ju få ha" och liknande? Fast nej. Inte så här.
Och kom ihåg - du är INTE ensam. Det kan kännas så. Men du är inte ensam.

@Zandra_N Näe, det är kanske så väl dolt att de inte förstår och ser ångesten som bärs! Tack! Jag känner mig mindre ensam här. Jag såg någon definiera sina problem. Jag vet inte heller om det behövs, det är ett problem, vad vi ska kalla det är egentligen inte relevant!

@Ängans Oj vad jag känner igen mig i det. Jag har försökt välja matbutiker som inte ligger brevid ett systembolag för att jag är rädd att jag går in. En dag till ! Bara en liten dag till.

@hgk Det var bra att du hanterade känslorna utan alkohol! Eller om man ens kan kalla det hantera det med alkohol(?) Suddar ut dem med alkoholen kanske. Din kompis kan ju kanske vara en sån du behöver distans till (?) Jag har själv några såna, som tycker det är larvigt... Jag är rätt orolig att vara nära dem. Får se hur jag gör med det. Jag måste iallafall vara starkare än just nu om jag ska vara nära dem! Fram till helgen nu och så ser vi hur det känns då, om ångesten inför helgen lättat lite! ❤️ Vi klarar det ! Snart är det kanske en vana, tre månader låter länge när man säger det högt, men en vecka klarar vi!

@Mormor2023 Ja folk som tycker det är larvigt tror jag man bara måste svälja och inte bry sig för det kommer man att få höra ofta åtminstone i min umgängeskrets där många är i samma situation men mig veterligen inte bryr sig eller orkar ta tag i problemet. Dom 3 månaderna låter länge men för att hjärnan skall återhämta sig och inte fundera på A varannan minut så tror jag faktiskt det är en milstolpe man borde satsa på. Men för tillfället är det väl att ta 1 dag i taget och inte sätta ribban för högt. 1 helg till nu och så har vi 2 veckor på tisdag 👍

@hgk Ja, det gäller att vända bort blicken från det. För ibland kan det ju kännas som att "varför kan de få fortsätta dricka men inte jag" vilket är idiotiskt då man inte vill ha det som dem ändå. Men det är hjärnan som leker. Jag tycker faktiskt jag är "piggare i huvet" idag. Känner mig fräschare, lättare på nåt vis. Mindre skakig, mindre ångest.

Där håller jag med dej, efter en veckas nykterhet så är jag mindre vobblig, har mindre katastrof tänk.
Är inte lika lätt- irriterad.
Inställda pendeltåg… får väl vänta på nästa, tidigare ville jag bara till bolaget och fortast möjligt.
@Mormor2023

@postitlappen Exakt ! Jag tänkte det, tappade en macka på golvet, ett digitive med smör och ost. Smöret uppåt. Tanken "nu vänder det, till och med mackjäveln är på min sida". Ett annat fokus, mindre lättirriterad och bara fokus på A!

Ojojoj vad det var nära systemet ikväll.. Torsdagar som sagt. Storhandlingen inför helgen. Jag åkte på affären där systemet låg, klockan var halv sju. Jag sneglade och körde förbi området, paekerade på baksidan så jag inte skulle se loggan. Högt i huvudet upprepade jag "systemet finns inte, systemet finns inte" blicken ner och in i affären. Handlar men på väg ut uppenbarar sig den igen. Jag är så jäkla sugen. Behöver bara en liten flaska till imorgon och tacosen. Men försöker stålsätta mig och kör mantrat "systemet har redan stängt, systemet har redan stängt". När jag kollar på klockan i bilen är den 19.04. Systemet hade stängt! Jag kände mig lättad när jag åkte hem. Att jag gjorde det ! Jag hade aldrig låtit den chansen komma undan för en dryg vecka sen! Men det är vissa områden i staden, vissa situationer, som verkligen, verkligen triggar! Jag vet inte om jag är redo att gå ut och äta nästa vecka på krogen. Det är ju ett tillfälle jag aldrig hade missat. Alla andra kommer sitta med vinglasen. Jag vet inte om det är för tidigt ? Dumt att utmana sig?

Fan vad starkt jobbat, du duckade bolaget .jag tog Antabus i dag igen, känns som en livboj.
Tog mej i kragen och pantade alla mina tomburkar, panten räckte mer än väl till kattmat och läsk och godis
Funderar vad detta supande har kostat mej i pengar?
Sedan vad det gjort med min hälsa.
Nykter i 10 dagar nu. @Mormor2023