Jag har i tre år varit tillsammans med en man med alkoholproblem.
Till en början hade vi distansförhållande men jag märkte ändå snabbt då allt kretsade kring alkohol. I början sa jag ingenting för jag antog att det var ett känsligt ämne.

Det har gått i perioder men alltid varit på en hög nivå. Ett tag hade han till och med ont i bröstet av all ångest han hela tiden trängde utan med hjälp av alkohol. Onsdag, fredag, lördag ALLTID. Kan bli söndag om han är bakfull. Tisdag / torsdag kan med hända ibland.
Han dricker inte bara mycket i sällskap av andra, utan även själv. Vi har ett landställe där han ibland jobbat hemifrån under veckorna och då har jag kunnat ringa honom och hört att han varit full. Ibland riktigt full.
När han dricker som mest blir han kall, avstängd och som i en bubbla. Han ser inte klart och han lägger allt på mig.
Att jag blir arg, förtvivlad och ledsen av hans drickande kan han inte förstå, utan han säger bara att han är trött på alla känslostormar från min sida och att vi hela tiden bråkar.. men det är ju pga hans alkohol vi bråkar.

För 1,5 år sen fick jag nog och ville göra slut. Då lovade han på allt i världen att ta tag i det. Han skulle sluta. 7 veckor gick och sen gick han på alkoholen igen. Redan vid första intaget märkte jag att hans humör ändrades och han blev mer irriterad. Månaderna framåt funkade det väl hyffsat men sen eskalerade det mer. Och ju mer jag tjatade gav det nästan motsatt effekt. Det var inte han som hade problem utan jag borde bara bli mer cool och inte känna så mycket. Jag har adhd (märks inte utåt dock) och är högkänslig och har hela tiden känslorna utanpå kroppen i hans alkoholsammanhäng. Denna period var det nästan som att han ville provocera mig. Jag hade sagt hur jag mådde och trots det kunde jag komma hem från gymmet en onsdag och där satt han o drack redan vid 18.00 direkt efter jobbet. Han kan även bli väldigt dryg och nästan lite elak när han dricker, iallafall om jag visar missnöje. Han tycker att jag är fruktansvärt kontrollerade och säger att jag är som en polis, och det är inget han vill ha. Till slut fick jag nog och sa att jag får flytta, jag får leta lägenhet osv. Helt plötsligt ville han prata och reda ut, trots att jag hade bestämt mig. Han övertalade mig sedan att bli helt nykter. Sa att han insett en gång för alla att alkohol måste vara svart eller vitt för honom, han kan inte dricka lagom. Sedan gick han till beroendekliniken på Riddargatan. (som jag hittade åt honom, han bokade dock in sig själv) Väl där fick han upp ögonen för deras sätt att "dricka lagom" och sett i efterhand tror jag aldrig att han gick dit o sa att jag vill aldrig mer dricka, utan han höll ändå dörren öppen. "Tyvärr" hade han inga skador på organ eller liknande så då tyckte han väl att hans drickade inte var så farligt ändå. Månaderna gick och vi hade ett underbart förhållande. Jag var såklart orolig för att han skulle börja igen, men han var så mycket mer närvarande, kärleksfull och varm utan alkoholen.
Vid ett par tillfällen misstänkte jag ändå att han hade druckit, men det viftade han bort och skrattade nästan åt mig för att jag skulle ha oroat mig. När det nästan hade gått 6 månader som "nykter" kom jag på honom med att ha druckit. Han skulle gå till gymmet men hade stannat till på en bar för att ta en alkoholfri öl, problemet var bara att jag såg på långt avstånd på en bild att det var alkohol i. SÅ jag kontronterade honom såklart. Han berättade att han inte vill vara utan alkohol, att livet är grått och tråkigt utan och att han vill försöka dricka kontrollerat. Jag fick världens panikångestattack och grät hela kvällen, för jag visste ju att detta inte skulle funka. Han blev som vanligt irriterad för att jag har för mkt känslor. Till slut kom han upp med en plan. Han skulle dricka onsdag, fredag och lördag, 4st 50cl starköl per kväll. Tidigare perioder hade han druckit sprit med, så tyckte ändå att öl lät ok.

Jag tyckte dock det var för mkt och tyckte han skulle hålla sig till helgen, men han sa att han behöver utrymme. Jag sa ok. Det gick en vecka, och sedan hade vi åkt ner till landet en fredag. Vi kom dit vid 22, och jag tänkte att vi tar väl varsitt glas o går o lägger oss. Men medans jag gick och la mig vid 23 skulle han ändå fortsätta sitta uppe och dricka. Vid 01.30 kom han och la sig, för tydligen kunde han inte dricka mindre den kvällen utan var tvungen att få i sig varje droppe. Jag var svinarg och ledsen över att jag igen fått gå och lägga mig medans han ska sitta o supa. Han har aldrig suttit uppe så om det inte är för alkoholen.
Då startade världens bråk, såklart. Det lugnade ner sig och sen var helgen över. Måndag, tisdag gick.. Onsdag skulle han såklart dricka på som han bestämt. Men sen kom han även hem på torsdagen och var påverkad. TROTS att han 2-3 veckor bara innan detta satt upp dessa regler för sig själv. Jag blev svinförbannad och skällde på honom och grät för jag tyckte allt kände så hopplöst. Då stängde han ute mig helt och behövde vara ensam några dagar. Han ville inte prata med mig alls. Jag sov hos en vän och när han märkte att jag varken kom hem eller hörde av mig så fick han panik o insåg att han höll på att förlora mig, och då mjuknade han. Jag sa att jag inte vet om jag orkar mer och han var så gullig och fin i några dagar. Sen blev det onsdag och vi skulle gå på aw. Han blev fast vid datorn (jobbade hemma) och jag fixade mat som vi åt så han kunde fortsätta jobba, och klockan blev 21.30.
Helt plötsligt 21.30 reser han sig upp, säger att han bara springer ner till puben och ska ta ett par öl, o sen ska han komma tillbaka o jobba igen. Jag blev så besviken för trots att jag vet att det var onsdag, så är det som att han bara fort ska ner o få i sig sin medicin för att kunna existera. Då blev vi osams igen men jag släppte det o han gick iväg.
Morgonen efter verkade han sur på mig igen och jag sa, snälla ignorera mig inte nu igen. Då exploderade han o sa sluta känna efter så mycket o skrek o smällde i dörren. Sen kom det långa sms om hur jag måste acceptera att jag inte kan bestämma över honom. Hur han inte orkar med att jag inte kan hantera mina känslor. Hur vi skulle kunna funka ihop bara jag behärskade alla mina känslor. Att jag hela tiden överreagerar, etc...
Kommande dagar sa han att han inte orkar mer. Att han hela tiden gör mig besviken och att han inte vill leva med en polis. Att jag måste välja mina strider osv. Jag förstår att det är jobbigt med någon som hela tiden pekar när man gör fel. Men jag är ju så I DETTA själv. Ska jag bara sitta där o le när jag vet att han druckit när han inte ska?

Till slut sa jag, okej jag är beredd att inte tjata, jag är tyst om alkoholen nu kommande veckor och så får du sköta det själv. Men du måste visa mig respekt och ha lite fingertoppskänsla tack. Han sa okej. Vi fick en trevlig kväll och på morgonen åkte han till vårt landställe. Nu verkar han ändå vara sur mot mig, snäste mot mig i telefonen igår (kanske abstinens eftersom han drack onsdag, torsdag, fredag, lördag...?) och bara helt kall.

Jag hör ju själv när jag skriver att han har stora problem. Problemet för mig är att jag vet att jag reagerar väldigt starkt vid alla dessa tillfällen. Önskar att jag bara kunde säga "jag tycker inte detta känns bra men det är upp till dig" och sen lämna det. Men jag är som traumatiserad och blir ledsen, får ångest och börjar gråta.
Och det får han handskas med samtidigt som han säkert inte mår bra.
Varje gång jag satt hårt mot hårt o sagt att jag faktiskt inte vill mer, då förstår han mig o säger att det inte är fel av mig utan att det är han som har problem. Men nu när han är i något slags övertag, blir han bara dryg o kall o minsta lilla sak jag tycker känns jobbigt så flippar han ur..

Jag romantiserar hela tiden och tänker att om jag inte reagerade så starkt, om jag hanterade hans beroende annorlunda. "Vad är det som egentligen är så farligt med att han sitter uppe o dricker o jag går o lägger mig", "vad är det som är så fel med att han går själv ner till puben kl 21.30 en onsdag när han egentligen behöver jobba", etc etc.
Jag fattar att jag pushar skiten ur honom när jag sätter all press o reagerar hela tiden. I hans förra förhållande var alkoholen ett stort problem med och hon sa själv att han kan inte dricka alls.
Han säger att han önskar att dessa månader utan alkohol hade gjort att han kände sig bättre, att han skulle känna WOW vad skönt att vara utan, etc. Men han vill inte vara utan. Jag är förtvivlad för jag känner att JAG kanske inte hanterar det på bästa sätt. Om jag inte blev så arg o ledsen o hade så mkt känslor, så kanske han hade hanterat det annorlunda...? Eller så är jag bara sjukt medberoende som säger så. Men han har ingen förståelse av hur hans intag påverkar mig. Eller varför det spelar mig någon roll om han sitter ensam o landet o super. Hur ska jag hantera detta på bästa sätt? Vi har inga barn o jag fattar att det är ett hopplöst fall, antagligen? Men jag vet ändå inte om jag är beredd att lämna. Sämsta ekonomiska läget för mig just nu, och inte bara det.. Man älskar ju människan..

@Snödroppen jaa verkligen.. men nu var det ju som att han skapade en situation för att han ville att jag skulle lämna honom. Tidigare gånger han gjort så har det ju varit för han tycker att jag påpekat hur dålig han är (kring alkoholen) och att han bara känner sig dålig och inte orkar höra mina klagomål osv. Jag har så svårt att fatta varför.
Min mamma som jag pratar mkt med om detta säger att han har inte ork för annat än att sitta själv och dricka nu.
Han orkar inte tänka på annat..

@Nell Ja, detta hände ju på sms i måndags. Vi har alltså inte setts och pratat utan jag skickade bara ett sms där jag sa att jag inte orkar med detta mer och han bekräftade att separation är lika bra.
Jag har lite svårt att förstå om det verkligen är på riktigt nu eller om han "som vanligt" behöver ngåra dagar på sig att komma ur sin bubbla och sen kommer försöka få tillbaka mig. En sida av mig vill att han ska höra av sig och kämpa för mig. Min rationella sida säger dock att ja det är klart han kan kämpa ett tag men sen kommer han komma tillbaka till samma mönster. Jag ser mer och mer narcissistiska drag i vad han gör och hur han beter sig och jag läser mkt om detta för att inte komma in i ledsamhetskänslor.

Det är så svårt att den här människan som kan vara helt underbar mot mig, kan vara på ett helt annat sätt också.
Igår när jag kom hem och han hade åkt till landet så blev jag lite ledsen. Hemma påminner ju allt. Vår lägenhet, vår säng, hans kläder och allt luktar honom. Då ville jag bara ha en varm kram och att allt skulle lösa sig.

Jag pendlar mellan att vara stark och arg till att vara ledsen. Framförallt hatar jag ovisshet och just nu vet jag ju inte när vi ses (när han kommer komma hem igen) eller när vi ska prata igen, om han ska försöka prata med mig eller om han bara kommer låta mig flytta ut och gå vidare med sitt liv...

@högkänslig åh du har det tungt just nu❤️ jag kommer från andra sidan och jag vet inte hur jag skulle reagerat om jag fått ultimatum, men helt ärligt skulle jag nog ryckt på axlarna (vi är idioter i alkoholens grepp) Alkoholen är så jäkla förrädisk och greppar om ens liv att man låter bra saker förstöras. Det är hemskt, men det är den som sitter fast i det som själv måste komma till den punkten att nu är det nog och han verkar inte där än.
Mitt (oombedda) råd är att ta hand om dig själv först och främst, slå dig fri. Du lever ett liv och det är nu. Det enda du kan påverka är ditt liv och hur du vill leva men såhär vill du inte leva vad jag kan läsa.
Jag tror att medberoende är värre att leva i än den beroende?
Varma kramar och var rädd om dig.

@högkänslig
Känner med dig ❤️ har varit där med de motstridiga känslorna och den där smärtsamma ovissheten. Det är tufft.
Oavsett vilka råd man får och att man vet innerst inne vad som är bra för en eller inte så lämnar man när man själv känner att man har nått en botten.
Du är inte ensam 🙏 även om det kanske känns så.
Jag hoppas att du kan sätta en gräns och säga stopp och samtidigt förstår jag dig om det är svårt.
Du är värd kärlek, öppenhet och respekt.
Kram

Jag förstår att det blir många blandade känslor @högkänslig! Olika röster inom dig som säger olika saker. Helst av allt vill du att han alltid ska vara den där underbara personen, men om jag förstått dig rätt har du inte fått se den sidan så ofta på senare tid.

Precis som du beskriver väcker det nästan alltid stora och ofta blandade känslor när en behöver ta beslut om stora förändringar. Och mitt i känslostormen är det svårt med ovissheten, kommer han bli bättre så småningom eller inte? Kommer han att ta kontakt eller inte? När i så fall skulle det bli? Ovisshet som du inte har kontroll över.

En tanke jag får om det är okej att jag delar den. För en del kan det bli hjälpsamt att försöka fokusera på vad en själv kan påverka. Vad vill du säga nästa gång ni har kontakt? Vilka aktiviteter vill du göra (med eller utan honom)? Vilka människor vill du träffa? När det känns svårt att ta stora beslut, kanske det kan gå att ta beslut om mindre saker. Och de mindre beslut kan hjälpa en att ta tillbaka en del av kontrollen och gå i en viss riktning. Vad tänker du om det?

I helgen flyttar jag.
Det var varit fram och tillbaka senaste veckorna. Jag har tillfälligt bott hos en vän då jag dels ville visa honom att allt får konsekvenser, men också för att få lite distans till allt. Vi har bråkat oss till att bestämma att vi ska separera, för att han några dagar senare ska ringa och smsa och vilja lösa allt. Sluta dricka vill han inte göra dock.
Vi hade en fantastisk helg ihop där vi skulle försöka "börja om" lite. Den var toppen, allt var super mellan oss och han frågade mig om lov om han fick dricka några öl och överskred inte gränsen.
När vi kom hem därifrån och satt i olika lägenheter (är ju egentligen sambos) fick jag lite panikkänslor och sa till honom att jag känner mig otrygg efter allt, att jag mår dåligt över att han inte ber mig komma hem utan mest verkar nöjd över situatuonen. Lite kontraproduktivt att bo hos min vän då han ju kan dricka i fred och i smyg då.
Jag var ganska arg och frustrerad när vi pratade och han låste sig helt o blev arg på mig. Han tyckte jag var otacksam och negativ som efter en så bra helg inte bara kunde gå vidare och låta oss ha det bra, utan ville älta och prata om allt.
Jag försökte under flera dagar prata med honom om detta, att vi har mycket som ligger till grund, vi kan inte bara åka bort en helg o ha det bra o sen glömma allt som är problem. Jag sa att jag behöver mycket trygghet av dig, behöver att du ger mig kärlek och bekräftelse för allt känns väldigt tungt för mig nu. Han var bara dryg och elak, tror han var rädd att jag skulle lämna honom i och med detta, så då ville han istället avsluta relationen. Han orkar inte prata om våra problem mer. Han vill bara vända blad.
Hur som, jag lämnade lägenheten kommande dagar med inställningen att nu är det ju slut på riktigt. Direkt när jag hade gått så gick han o satte sig på puben. Han tog ju bara 2 öl, så det var ju inget konstigt tyckte han. Kvällen innan var han full. Kvällen efter var han ute och festade o drack rejält, o även kvällen efter det. Jag var ju inte hemma men fick reda på det på andra sätt.

Tre dagar senare skickar han ett sms till mig om att allt är så sorgligt och tråkigt att det blivit såhär. Att problemet nog är att jag behöver mer kärlek än han kan ge. SNÄLLA någon, snacka om att skifta fokus. Tyckte mest det var trakasserande, vi bestämmer att vi ska göra slut o sen kommer han igen o ska försöka håva in mig gång på gång.
Kärlek kan han ju inte heller ge när han dricker mkt, men det är ju alkoholen som är problemet.

Vi har pratat lite i veckan men igår blev vi igen osams på telefonen och bestämde att jag ska flytta ut denna helg från lgh. Samt nästa helg från andra boende. Är helt dränerad. Vi har brutit så många gånger på så kort tid och haft det så extremt turbulent sen augusti, då han började dricka igen efter några månaders nykterhet.
Saknar den nyktra personen så mycket, han är världens finaste.

Han försöker skuldbelägga mig för allt. Säger att han inte orkar med ett förhållande där jag är arg och skäller på honom hela tiden. Att allt han gör är fel. Att jag bara klagar. Att jag måste lära mig hantera mina känslor.
Jag har inte gjort några stora fel under förhållandet, så han försöker verkligen hitta något att anklaga mig för, för att slippa känna att det är pga honom vi nu bryter på riktigt.
1,5h in i samtalet igår så mumlade han något om att han inte orkar med ultimatum o krav, att han måste få lösa sin skit på sitt eget sätt.. så innerst inne vet han ju, han är bara inte kapabel att ta tag i det.

Jag är rädd för att han inte kommer låta mig vara här. För honom är det ingen dealbreaker att man flyttar isär.
Jag ger det bara ett tag, sen kommer han komma o föreslå att vi ska vara ihop men särbos. Säkert erbjuda mig någon resa, present etc för att börja om. Han höll på såhär med sitt ex också, och det slutade först när han träffade mig...
Jag känner ju såklart att skulle det finnas en chans för oss skulle vi väl ha löst det medans vi bodde ihop. Hur många gånger ska man göra slut? Jag är 27 år och vill gifta mig och ha familj. Jag kan ju inte vara ihop med honom igen men inte bo tillsammans, då kommer jag ju aldrig någonsin vidare.
Ja, detta har ju inte hänt ännu, men jag vet hans mönster. Jag vet att han egentligen inte vill släppa mig. Han satt o sa igår att jag är ju perfekt för honom men att det funkar ju inte.

Det bästa för honom är nog att ha en särborelation för då har han ingen som kontrollerar, så det är väl det han försöker få fram. Dock vet jag att han är rädd att jag ska vara singel o tillgänglig o kanske träffa någon annan, så jag misstänker att det därför inte isåfall lär ta allt för lång tid innan han föreslår detta. Eller ja, han föreslog det bara för någon vecka sen och jag sa att det kommer absolut inte hända. Då tyckte han att jag var väldigt svart och vit. Jag vill leva i en trygg nära relation, speciellt efter flera år tillsammans. Jag vill ju gå framåt, inte bakåt. Tycker han har skev syn generellt. Hur många par som separerar o flyttar isär, fortsätter sen ses?!

Oavsett vill han ju inte ta tag i beroendet. Han skulle börja äta Naltrexon men slutade efter 8 dagar pga illamående.
Han konsulterade inte ens med läkare. Han hade även en psykologtid med beroendepsykolog, men den flyttade han fram till denna vecka pga han kände att han hade viktigare saker att göra. Den lär han ju oavsett ha bokat av nu.
Så hans snack om att han skulle ändra sig, är ju igen bara skitsnack...

Jag skuldbelägger mig själv så mycket. Det är det jobbigaste.
"Om jag inte hade blivit så arg när han gjorde så" "Om jag hade försökt förstå mer och haft is i magen"
"Om jag inte hade regerat på det där..." "Tänk om jag överregerar, han säger ju att jag gör en höna av en fjäder"
Men jag vet även att hade det varit ombytta roller så hade han aldrig någonsin stått ut som jag har gjort

Jag sa också att allt jag gjort o sagt har varit av kärlek, för att jag bryr mig, för att jag egentligen vill att det ska vara vi.
Han sa att det inte känts så, för då skulle jag ha försökt förstå honom o funnits där för honom o låtit honom hantera det på sitt sätt. Inte skrikit o skällt på honom o varit arg när han brutit våra överenskommelser.

@högkänslig det gör ont att läsa det du skriver, så där resonerar man när man är medberoende. Du måste, måste, måste fokusera på ditt eget välbefinnande. Det är viktigt att du bearbetar vad ni varit med om, och att du också bearbetar varför du tillät att han överskred dina gränser om och om igen. Jag har själv en alldeles för lång historik av medberoende och jag tillfrisknar långsamt från behovet att hela tiden fixa andra, få bekräftelse av andra och vara behövd av andra. Folk i allmänhet vill inte bli fixade har jag noterat, och det är sig själv man måste fixa. Skickar dig alla kramar jag har! ❤️

Vill du ha en trygg relation och gå framåt och planera för familj och barn så är en relation med en person med beroende inget bra alternativ. Om du är singel har du alla möjligheter att träffa en bra man som kan ge dig detta. Du är ung, låt inte en dålig relation själva år av ditt liv.
Ta hand om dig 🌺

@högkänslig
Du har redan fått så bra svar här men jag skriver ändå.
Hans dealbreaker är att skiljas från alkoholen, inget annat. Det gör ont i mig när jag läser det du skriver, känner en hög igenkänning. Det känns som trakasserier skriver du, han tar in det som passar hans relation med alkoholen och allting annat kommer i andrahand.
Det är smärtsamt för dig såklart, men du är ung och i en viktig ålder där du ska etablera en familj ( med eller utan barn).
Dina drömmar krockar med den här mannen.
Jag hoppas du drar av plåstret nu och bara släpper, du kommer tacka dig själv längre fram även om det är oerhört smärtsamt.
Det finns inget du kan göra, det ligger hos honom och han vill inte.
Stor varm kram, lev, älska och framförallt välj rätta miljöer för dig själv så du får växa istället för att brytas ner.

@högkänslig
Hej, några dagar sedan du skrev. Hur är det nu?

Med tanke på vad du skriver uppfattar jag dig som väldigt medberoende, jag har också varit där. Mycket, eller snarare det mesta för mig kretsade till mannen med beroendet. Alla möjliga tankar och känslor. Det slutade inte bra, för att för min del så ledde allting till en kraschad själ. Tog länge att komma tillbaka.

Kanske jag missat något i det du skriver, kanske du gjort det redan. Men på ett ställe skriver du att du funderar på att prata med anhöriggrupper/anhörigstöd? Hur har det gått med det? Beroende är jobbigt, men det är även medberoende ...

Det är inte det lättaste, jag vet, men försök att rå om dig själv, att fokusera på Dig. Gällande beroende så går det inte att prata till den andres förnuft att få den att söka hjälp och all kärlek i världen gör inte att en person söker hjälp.
Det man kan göra då / om den dagen kommer är att vara ett stöd.

Sköt om dig.
KRAM!!

Tack alla bästa ni. Det är så skönt att få höra från er andra som varit i liknande situationer. Så svårt att förstå när man är mitt inne i det, och framförallt svårt att fortsätta tänka på vad som varit dåligt märker jag. Jag tänker bara på allt som är bra. Men nu är det gjort, jag har flyttat.
Ville inte träffa honom så jag bad honom hålla sig borta under dagen igår o så fick jag hjälp av pappa. Han smsade mig flera gånger under tiden o frågade varför det tog så lång tid, nästan som att han ville stressa mig, helt provocerande.
Jag skrev att jag vill inte att du kommer hit och jag tror inte du vill träffa pappa heller. Då svarade han mig "Varför då, det är väl ingen stor grej, vi har gjort slut, världen har inte gått under" alltså HELT känslokall. Sen skrev han att det var bra om jag fick bort alla saker eftersom han ska in med nya möbler.
Han la sen upp en bild på sociala medier att han drack öl och åt kebab ute. Efter att även ha postat en selfie på sig själv där han skrev om det fantastiska vädret.
Tror han egentligen mår väldigt dåligt o beter sig såhär för han inte orkar känna några känslor.
Imorse messade han mig klockan 05 för att fråga om jag hade råkat få med mig en vas... Den tiden brukar han liksom sova, så han kan inte må särskilt bra.

Tidigare i veckan bad han mig om att vi skulle "börja om" o hitta tillbaka till varann. Att vi bara måste respektera varann som vi gjorde i början av förhållandet. Jag var tveksam såklart. Sa att jag inte visste vad jag kände och att jag inte tolererar hans alkohol hela tiden. Han lovade att bara dricka 3x per vecka, jag sa att det lovade han mig redan i augusti och drack sedan 4x varje vecka ändå. Han fick panik av att jag var så osäker o att han inte fick något besked av mig, så till slut gjorde han sig arg över något jag gjort fel enligt honom, och sa själv att vi skulle avsluta allt.
Jag sa att om du inte kan kompromissa eller sluta med alkoholen så är det bättre du lever själv. Då kan du gå o dricka när du vill utan att någon bryr sig. Vi kom överens om att det var så det fick bli.

Nästa helg ska jag även tömma vårt landställe på grejer. Det känns nästan tuffast för då blir det så extremt definitivt. Jag har lagt ner hela min själ i det där huset. Jag har renoverat, inrett o slitit varenda helg. Det vet ju han med. Han lär ju bli påmind om mig hela tiden där.

Jag saknar den nyktra versionen av honom och tänker hela tiden på allt fint vi haft.

@Åsa M @Samsung50 @Snödroppen @Tröttiz
Tack för era meddeladen. Det betyder jättemycket.
Jag har inte varit i någon anhöriggrupp ännu men funderar på att gå imorgon. Det känns så läskigt dock att komma dit själv så jag vet inte om jag ska våga. Psykologen går jag dock till varje vecka

Något som slår mig är hur han verkligen pendlar mellan "Jag vet att jag druckit för mycket, jag vill verkligen hitta en balans som funkar långsiktigt" och "du gör en höna av en fjäder" för att i nästa stund säga "Jag måste nog lösa min skit själv..." för att igen sedan säga att han bara vill bli accepterad som han är och att vi båda har del i detta för det varit så mycket bråk. När jag påtalat att de månaderna han var nykter hade vi 0 bråk och en jättefin relation där jag mådde bra, så har han mest bara blivit tyst.
Vid ett tillfälle sa han faktiskt också att han inte är i det stadiet att han orkar ta tag i allt...

Så det verkar ju som han vet om att det är fel innerst inne men inte förmår sig göra något åt det.
De gånger han slutat dricka tidigare ( förra året 2 mån, detta år 4-5 mån) så har han ju suttit o sagt att NU Har jag nått botten o jag vill verkligen sluta o jag vill förändra mig osv. Man kommer ju aldrig kunna lita på att det faktiskt är så det är.. Dessutom har jag svårt att se att han skulle sluta dricka utan mig vid sin sida, för det är jag och vårt förhållande som varit moroten till att sluta. Men nu är jag ju borta. Jag tycker synd om honom, men jag har ju verkligen försökt och han verkar ju mest hopplös själv nu.

Mitt hjärta gör ont. Jag älskar honom och jag älskar vårt liv tillsammans. Han har så fina sidor och egenskaper som helt försvinner när han dricker. Åh, vad jag bara önskar att det kunde vara vi. Fan fan fan.
Jag har aldrig förut gjort slut med någon som jag fortfarande älskar och egentligen vill vara med.
Det är ju en helt annan nivå än att lämna ett förhållande där man tappat känslor.

@högkänslig ÅHHHH, när jag läser din text, så känner jag igen mig. Du, precis som jag, är medberoende och måste hitta alternativa vägar för att komma ifån vårt medberoende. Jag har precis signerat ett eget hyreskontrakt efter 21 år tillsammans med min man. Det är såååå svårt, men ett måste för att DU ska må bra! Jag förstår precis din känsla när du beskriver "din nyktra underbara man" som du älskar så.... All styrka till dig! Sätt dig själv först!

Hej högkänslig.
Jag har en lång historia här på forumet och en tråd som startade 2014.
Jag älskade också min sambo väldigt mycket och hade väldigt svårt att släppa taget.
Att leva utan honom var oerhört tufft.
Men innerst inne visste jag efter många svängar i berg och dalbanan att jag var tvungen att välja min egen väg.
Jag behövde också mycket stöd av alanon och en medberoendeterapeut.
Hon fick liksom mina dimmor att lätta,dvs kom åt mig som person och tvingade mig att börja jobba.

Resan var tuff,men vi hade också 20 års relation
Jag hoppas och tror att du kan välja dig.
Ingår en alkoholberoende man i din framtid?
Är det den pappa du vill ha för dina barn?
Ställ dig själv obekväma frågor,speciellt när du känner att du nästan brister.
Fortsätt läsa och skriva.
Forumet var min bibel och min stjärna i natten när allt var som mörkast.

@högkänslig Väldigt starkt av dig att dra dig ur och rädda dig själv trots att du fortfarande älskar honom. Någon slags insikt verkar det ju som att han börjar få, men han har nog en bra bit kvar. När jag lämnade eskalerade min mans missbruk ordentligt, men efter tre månader "nådde han botten", bestämde sig för att ta hjälp och försöka bli nykter för sin egen skull. Han hade också haft nyktra perioder några gånger tidigare, som varje gång känts väldigt halvhjärtat. Nu har han varit nykter fyra månader och inser för första gången att det bara finns ett alternativ för honom, att välja bort alkoholen helt. Han kallar sig nu för alkoholist och hans plan är att vara nykter resten av livet. Ingen vet hur det kommer att gå, inte ens han själv.
Tyvärr är det för sent för oss att leva i en parrelation, mina känslor finns inte där på det viset längre. Men vi träffas ganska ofta, lagar mat och äter tillsammans, gör någon utflykt eller så. Jag bryr mig väldigt mycket om honom, vi har delat livet i fyrtio år och träffades som tonåringar, men kärlekskänslorna försvann i missbruket. Chansen finns alltid att din kärlek kommer till samma slutsats, det behöver inte ta slut här, men du kan inte göra någonting för att påverka eller skynda på beslutet. Du har gjort det du kan. Lämnat. Nu är det upp till honom. Det är hemskt, men när det gäller den här sjukdomen kan vi bara hjälpa våra kära genom att INTE finnas där och på så sätt även hjälpa oss själva. Ta hand om DIG nu.