@Mormor2023 Utmana dig inte om du inte är säker. Det är INTE värt det. Du har startat en process mot ett nytt liv och den kommer att ta ett tag. Tänk på hur många år du druckit alkohol. Att få till ett nyktert liv går inte på en vecka.
Men det kommer att bli allt bättre, du kommer att må bättre och du kan i lugn och ro ta itu med dig själv.
Jag tänker då på att inte bara tas för given, hur hanterar vi sånt. Alla problem kommer såklart inte att försvinna, men en hel del och framförallt blir det lättare att ta itu med saker. Vad det än är.
Npgon här skrev om hur folk tycker det är larvigt att inte dricka. Antagligen är det för att de själva har problem, annars skulle det inte störa. Men det är ju också det med att alla människor är olika.
En del är beroende, andra inte, en del kan dricka måttligt, andra inte.
Att vara avundsjuk på dem som ”kan” dricka är att lägga fokus på fel saker. Bättre att tänka på hur bra det är att slippa ha oro och ångest, hur skönt det är att sova gott och vakna nykter.
Jag finner faktiskt alltför lite som är bra med alkohol för att sakna det. Kanske en halv timme? av sprudlande dopaminer kan inte väga upp minnesluckor, att göra bort sig, vakna med ångest på natten och ännu mer ångest på morgonen. Dessutom krävs mer och mer för att få de där kickarna, samtidigt som kroppen slutar tillverka egna lyckokickar. Livet blir grått...
Att sluta dricka var ett av mina riktigt bra beslut. Det var kämpigt i början, men suget avtar mer och mer.
Nu tänker jag väldigt sällan på alkohol, och det är så värt att ha ett liv som JAG styr, inte suget eller alkoholen.
Jag deltar numera gärna på fester utan problem. Redan tidigt funkade det för mig, men säkert olika. Dock bra att ta de steg man tycker känns bra. Det viktigaste är att inte ta det första glaset. Det funkade aldrig för mig, och jag tror du skrev att det är samma för dig? :)

@postitlappen Tack ! 10 dagar här också, då är vi i samma fas. Det känns så sjukt att jag inte kan vara i vissa delar av stan utan att känna mig helt genomstressad. Dels är man ju sugen men i samma tanke skiträdd att jag faller dit, att jag aldrig kommer klara det. Vad bra att du har det ! Funkar det bra med antabus? Hjälper det suget någonting ?

@Amanda L Näe, jag tror så lite utmaningar som möjligt. Jättetråkigt, jag får se när det är dags hur jag känner. Känner jag minsta tanke på att dricka där då stannar jag hemma. Precis som du skriver kan jag inte ta ett glas. Jag har kunnat det förut, men där är jag inte de senaste åren. Bra tankar kring just den där avundsjukan. Det är irrelevant vad som funkar för andra. Det funkar inte för mig. Tack för dina ord!

Hej Mormor2023!

Kände bara för att titta förbi och säga hej!
Tycker att du jobbar på bra och gör bäst i att inte få i dig nån alkohol.
För det är så himla lätt att man bara sen hamnar i trista gamla mönster igen.
Undvik även att gå in i lokaler du tidigare förknippat med alkohol.
Har själv aldrig gått in på någon krog då det känts instinktivt fel.

Kämpa på!

@mormor23
Att sluta med alkohol innebär initialt - att man måste anpassa livet till denna stora förändring. Det är inga små saker vi håller på med, det är omvälvande stora viktiga förändringar. Om inte annat förstår man det så småningom.
Det innebär att man verkligen ska lyssna på sig själv, något vi övat bort i drickandet- då lyssnar man bara på rösten som vill korka upp…
Att i onödan utmana sig själv med situationer som kan bli svåra. Är inte att lyssna på sig själv, det är att göra avhållsamheten onödigt svår.
Du gör precis som du vill med middag ute- men tid finns för det- så småningom och när du känner dig trygg och säker i nykterheten. Du är värd att ta dig själv på allvar! Stor kram 🤗

@ mormor: Jag vet inte om Antabus tar bort suget, men det tar ju bort valet att dricka, skulle aldrig våga ta en droppe.
Ska handla gott käk och glass till i kväll, min butik ligger bredvid bolaget.
Har mantrat att jag kommer att må bra i morgon och orka mer😀

@Flarran Tack, jag uppskattar att du gör det. Känns skönt att veta att någon bryr sig lite om jag dricker eller ej. jag kämpar på. Andra helgen utan nu. Men faktiskt är den här helgen lättare. Jag blir lite besviken att mina närmaste inte är mer "glada" att jag inte dricker. Inte som stående ovationer, men mer sådär " Hejja, fan vad bra" men jag möts av tystnad. Är det fel att tänka så? Kanske de är mer oroliga att jag ska dricka igen? Jag vet inte, kanske är jag för självcentrerad i mitt "icke drickande".

@Se klart Tack! ❤️Näe, när dagen kommer får jag se. Som du säger kommer det fler chanser. Om det är så tufft att se ett systembolag kanske det tar för mycket energi med faktiskt alkohol framför mig.

@postitlappen Ja, då är det ju liksom bestämt i förväg, att beslutet ligger inte i dina händer längre. Jag hoppas det funkar bra för dig! Vad blev det för glass ? :p Vet inte vart du bor, mer här uppe i norr just nu så är det INTE glassväder. Kämpar för att få upp värmen inomhus över 17 just nu.. :/

God morgon!

@Mormor2023,

Det är inget konstigt om man är självcentrerad när det gäller en så stor livsstilsförändring som det innebär att sluta med en sedan länge ingrodd vana att i tid och otid liksom automatiskt dricka alkohol som stämningsförändrare, och kanske tröst och avkoppling med mera. Det här med stående ovationer kan man kanske ibland önska sig, men det skulle i längden nog bara bli att kännas rätt så pinsamt tror jag. Men från mig så får du i alla fall denna tidiga söndagsmorgon ett extra litet - Hurra va' bra Du är!

Kämpa på!

Hej Mormor,
Jag tror det kan vara så att dina anhöriga är rädda att uttrycka sig fel om din nykterhet, att sätta fel sorts press på dig genom att berömma. Du kanske behöver hjälpa dem genom att säga vad som skulle kännas hjälpsamt för dig. Det kan också vara så att de har jobbiga känslor inför ditt tidigare drickande, och att de därför undviker att prata om det. Men ha tålamod, det ger sig med tiden. Du jobbar på jättebra, det här fixar du!

@Mormor2023 Har varit nykter 👍och jobbat i lugn takt och inte sterssat. Har prövat lite olika alkoholfria öl fredag och lördagkväll och vissa helt ok och andra blää. Men visst är det 2 veckor 🥳och det gjorde vi bra, men har nu för den saken skull inte bokat in något jätte släktkalas det får bli en annan gång 😂. Hur är det själv har helgen varit jobbig eller gick det bättre en första? Tycker 2 veckan på vardagarna var jobbigare en första men i helgen har det inte varit några problem eller sug. Nu spinner vi vidare på denna seger och kör en vecka till.

@Mormor2023 det blev nougatglass, överlevde helgen riktigt bra.
Först nu jag saknar vinet, kallt och mörkt ute, tänk att få jobba hemifrån, sippa rött.
Mitt humör har inte varit på topp , känner för att slå någon på käften.
Antabus i går igen, biter ihop.

@hgk härligt ! Ja, helgen gick bra, bättre faktiskt. Kanske veckorna blir väl gråa. Men jag inser också att jag är benägen att "unna mig" hela tiden jag gjort nåt "bra". Så nu inte med alkohol då men kanske nån godis eller pizza eller nåt annat. Jag tror det kan vara bra att sluta med det beteendet. Inte att unna sig saker men som belöningar. Ja jag kommer säkert hitta fler ohälsosamma beteenden. Insåg också att jag senaste två veckorna snusat drygt 1,5 dosor per dag..... Så ja, förmodligen har jag många skruvar att skruva åt. Jag längtar verkligen tills jag skriver 3 månader till dig ! :)

@postitlappen skönt att helgen gick bra, men jobbig känsla för dig! Hoppas det känns bättre snart. Kanske du kan hitta nåt att ta ut det på? Förr sprang jag, det är rätt bra för skallen, man orkar inte vara arg längre.. ❤️ andas in andas ut, det blir bättre till slut!

@Ängans Ja det kommer kännas härligt! ❤️ Jag har inget riktigt sug så just nu men är hela tiden som orolig att jag kommer bli sådär "det är ingen fara, en fest går bra". Så jag försöker tänka på när jag innan det här satt med ångest konstant över vad jag ställt till med och stressen över att lyckas smyga nog bra. Men just exakt nu känns allt väldigt bra. Det är som att ett lugn lagt sig över mig. Att de kvällarna med vin skulle varit bättre generellt är verkligen något hjärnan hittar på helt själv. Så himla dumt alltihopa! Hur går det för dig nu ? Har du försökt många gånger förut?

Torsdagar är verkligen värsta dagen. Kanske ligger det i insikten att det inte blir någon alkohol i helgen. Jag vill inte ha alkohol i helgen. Men ändå känner jag dragningen att kanske bara ett glas imorgon? Men nej, varför är det så himla hopplöst. Kan jag få hoppa direkt till fredagen ?

Hej @Mormor2023,
Man kan väl säga att vanans makt är stor. Hade själv i många år torsdag som inköpsdag när det bara var några flaskor med portvin till helgen som gällde. Men sedan så spårade ju allt ur och man blev totalt nedsjunken och fast i skiten. Just idag mår jag bra och firar en månad som helnykter medlem här på forumet. Har väl firat detta med att mest njuta av stunden som idag är och har väl skrivit lite som en tätting eller vad man säger. Önskar dig allt gott och fortsatt nykterhet.
Kämpa på!

@Amanda L Tack, jag försöker verkligen. Åt två påsar skumtomtar.. mår illa.. samma effekt ungefär 😎
@Flarran Ja, det är precis det där, vanan sitter verkligen i... Jag hade andra inköpsdagar också men då var det mer skam och smyg. Torsdagarna var glada och legitima. Grattis! En jäkla månad ! Så snyggt jobbat! Briljant. Vad skriver du på ikväll? Tack, jag kämpar och kommer iallafall inte köpa nåt idag. Och imorgon kanske det känns bättre.

Hej igen!

@Mormor2023,
Tänkte just på din fråga om vad jag skriver på i kväll. Det är lite det som nog är grejen med mig. Detta att jag aldrig stunden innan vet vad jag gör om kanske bara kanske en timme. Har berättat för psykologer och sånt att jag är lite av en vandrande slumpgenerator. Har väl flera överlappande diagnoser som de ej har kunnat att begripa sig på riktigt.

Det är konstnärligt sett i ord, bild, musik och sånt där bara positivt, men det fungerar inte så värst bra annars. Tar ju en massa energi och ork att inte kunna styra sina tankar till hundra procent. Kanske därför man är lätt nedstämd för det mesta. Dystymi, ADD, Bipolär och GAD, generaliserad ångestproblematik med mera, är väl vad de lärde inom psykiatrin funderat på. Jobbigast är väl min daglig allmänna nedstämdhet. Men nu som nykter är det lite bättre.

Kan dock inte gå efter klockan speciellt bra och passa tider och sånt, vilket bara gör mig nervös och får mig att uppleva att jag är utsatt för ett oönskat tvång som jag inte klarar av. Kan väl därför kanske säga att jag är lite av en konstnärssjäl liksom. Så att fokusera på sådant som att inte bara gå och köpa onyttiga drycker är det som jag nu av fri vilja stenhårt fokuserar på.

För det har tusentals gånger oavsett om jag bara varit lite smått allmändeppig som för det mesta blivit att jag köpt en massa starka drycker och druckit, som ofta av ett slags inre tvång vilket inte min kropp mått så bra av liksom.
För druckit det har jag gjort på varje känsla vare sig jag behövt det eller ej tror jag. När jag skriver dessa ord blir jag faktiskt lite förvånad själv över hur ostrukturerad jag är. Men det är väl min personlighet liksom.

Så det som skrives nu är tankar som kommer igenom mig och sedan spontant knattras ned på tangentbordet som av sig självt nästan. Det fungerar alldeles utmärkt när jag exempelvis på gehör fritt från grunden skapar musik som jag gjorde i natt och det då bara från ingenstans i stort sett blev en ny originallåt på min sida på Soundcloud där jag finns som medlem eller artist Flarran Stuff, om man vill få det hela att kanske låta lite märkvärdigare än vad det är. Finns på nämnda musikforum med tre låtar i skrivande stund.

När det gäller att göra en låt så börjar jag för det mesta med att bara helt förutsättningslöst fingra lite på mitt midikeyboard och snart har jag inom några minuter med mitt gratis på nätet nedladdade musikprogram kanske lagt lite trummor, bas, en melodisnutt eller harmonislinga som jag i stunden känt för när jag låtit ren inspiration automatiskt får format typen av låt. Blir ofta rätt överraskad själv av resultaten melodimässigt.

Sen krävs det så klart lite mixning och enklare mastring som jag också gör, mest på lite trist rutin, på kanske en timme för att det krävs för ljudbilden och helheten. Det är lite lustigt, för om jag lyssnat på en rocklåt och då tänker rent logiskt att göra något liknande så vill som oftast mitt inre då göra något helt annat som kan bli det rakt motsatta i tempo eller stil. Så vad jag skriver om i morgon i fall det nu görs, det har jag i skrivande stund inte en aning om.

Men nu när jag har både vilja, motivation och lust att vara fri från kostsamma och hälsovådliga drycker så börjar den tidigare känslan av falsk positiv känsla inför berusning så smått att klinga av, även om jag så klart får korkade tankar om att dricka stundtals, vilket då min logiska sida då börjat vinna kampen över om man så säger, då min lite känslostyrda sida när det gäller alkohol börjat förlora matchen liksom.

Svårt att förklara, men här blir det då inget mer köpande, eller tillverkande av alkoholhaltiga drycker så länge jag inte råkar ut för något livshotande tillstånd som väl då riskerar att spoliera det mesta är känslan i nuet.
Men håller på dig och hoppas att du slipper ifrån alkoholdjävulen om man så säger.

Kämpa på kompis!

@Mormor2023

Det går bra för mig - kämpigt som du säger, torsdagar för dig, fredagar för mig. Jag har kommit på att ”bryta en vana” minskar suget. Jag lurade mig själv idag och åkte buss till jobbet och lämnade bilen hemma bara för att fredagen skulle kännas annorlunda…

Funkade, jag är fortfarande nykter. Hoppas du mår bra och visst är det härligt att vakna utan baksmälla.

Nej jag har aldrig försökt sluta tidigare, har alltid tänkt mycket på att ta en vit månad, men aldrig lyckats.