Jag har önskat och hoppats så himla länge att kunna dricka måttligt.
Någon här påminde mig att jag hängt på forumet i 5 år, det kan nog stämma - men jag har haft ett riskbruk sedan första ölen när jag var 15. Jag har hoppat mellan "alkoholfri" och "dricka måttligt" som en osalig ande, pendlat mellan starkt hopp och djupaste tvivel.
Jag älskar att festa, älskar att njuta av livets goda, och fastnar gång på gång i lögnen att alkohol är ett av de bästa sätten att leva livet. Inget är mer falskt och jag är så grundlurad.
Jag vill inte ta hjälp av vården, jag vill klara detta med hjälp från alla kloka på denna siten och med min familj. Kanske går det. Det måste gå.
Så många gånger har jag varit nykter på fester och middagar, och det har gått så bra. Nog ska jag kunna hålla det framöver. Måste bara hitta ett sätt att ignorera den lilla rösten som tar så stor plats, och som i omgångar viskar "idag kan du unna dig". Klart jag kan unna mig, men det får i så fall vara en färskpressad jos, en kall läsk, en morgon utan ångest, en nykter kväll med barnen. Jag kan unna mig allt jag vill, förutom alkohol.
Jag vill leva livet.
Jag SKA leva livet.
Snälla låt det gå vägen denna gången.

@Surkärring Grattis t dina 130 dagar 🥳🙌🏼
Har inte orkat läsa så mycket i din tråd ännu inte för att jag inte vill men som sagt var orken tryter. Men du är så gullig och skriver h mig så jag vill så hemskt mycket gratulera dig❤️😍🤗

@Varafrisk men vad du är go ❤ känn ingen press att vare sig läsa eller svara.
Det finns så många kloka, roliga, sorgliga, envisa, hopplösa, smärtsamma och stärkande inlägg här, så att läsa och svara på även bara några, hade lätt blivit en heltidssyssla..
Tack för ditt grattis, imorgon checkar jag av 140 alkoholfria dagar 🤩

140 dagar fri från alkohol, jodåsåatte....

@erivan stort tack! Vilk fina ord från dig, tänk att jag blir så glad för det du skriver ❤
Det finns så många kloka människor här i forumet, jag hämtar massor av inspiration både från lyckohistorier men även bakslag, det får mig att fundera; vad kan jag göra lika och vad kan jag lära mig att undvika?

Så många gånger det har varit, som jag börjat på ruta ett.. jag har hela tiden trott att "nu går det bra, ett glas eller två kan jag ju unna mig" men det GÅR INTE, jag faller tillbaka i samma mönster varje gång... tänk om jag faktiskt lärt mig det nu..efter vad dom känns sol hundra år?

Jag tänker fortfarande på hur kul det skulle vara med ett glas vin, ert glas krispigt kallt vin.. men tanken glider förbi väldigt snabbt, eftersom jag sedan funderar på vad som följer.. det blir ett glas till och ett glas till, tomt på kontot, ont i huvudet, sur andedräkt och dålig mage, bråk med maken, dålig sömn och ångest. INGET är värt allt det. Det tog bara 25 år (-ish) att inse. Och livet tar inte slut utan alkohol, det blir bättre. Färre kvällar på krogen ned "vänner " men ärligt talat, hur bra/nära vänner är de, när man knappt hälsar om vi ses på stan en vardag? Att i fyllan o villan skråla sånger i baren ihop innebär INTE vänskap.

Jag är rättkaxig för att bara ha 140 vita dagar i bagaget men jag känner mig lugn. Inte stark, lugn. Det är en skön känsla. Jag behöver inte räkna glas, timmar eller promille.
Jag är alkoholfri. Idag, med all säkerhet. Imorgon, med högsta sannolikhet.

@Surkärring Precis så är det. Med tiden framträder även de ”fina” stunder i all sin lort. Vi har stått i klunga längst fram på livets scen och gastat och skrålat. När vi har blivit nyktra dras ett draperi i taget åt sidan på scenen och vi upptäcker både oss själva och andra, och nya och nygamla intressen, mer på djupet. Mer genuint. Allt är inte nice i scenmörkrets vrår, men man kan agera aktivt på det man upptäcker när man har alla sina sinnen i behåll.

Om ytterligare några månader kommer du att se på dina festande vänner med sorg i blicken. Det är som att ta på sig helt nya glasögon. Och har man väl sett hur trolleritricket går till egentligen, så går det inte att göra osett.

Efter ytterligare en tid fylls man bara av tacksamhet för att man slipper dricka och bete sig som fjortis. Man skäms enbart för att man har tillhört den där skrålande, tondöva skaran. Alla låter högre än den andre - och ingen av dem lyssnar på någon. Men man ska inte skämmas, man ska klappa sig själv på axeln och tänka ” jag förstod inte bättre då, det gör jag nu”.

Varmt grattis till 140 nyktra dagar! 🥳🥳🥳

Kram 🐘

@Surkärring Du har rätt att vara kaxig!!! Jag är bara på dag 3. Jag skulle vilja ha en vit jul. Så tänker jag ena stunden, nästa tänker jag på glögg, julöl, snaps och allt man brukar ha till jul. Men det är som du skriver , det slår bara tillbaka efteråt. Trött, pengarna sinar mm. Jag tänker vad skönt att bara se på tv/filmer, gå långa promenader med hunden helt fräsch. Jag siktar på alkoholfritt o julmust men det är nu det sen vet jag att jag blir sugen på fredag eller lördag till uppesittarkvällen. Det är inte lätt. Ha det gött❤️❤️

@erivan jag vet hur det känns, men vill ändå utmana dig. Kan du göra något annat på uppesittarkväll, som inte är det gamla vanliga? Kanske gå på bio, gå på konsert, ut och ät något gott, eller gå en långpromenad istället?
För mig gar det varit att bryta mönster. I början var det svårt att gå på krogen, eftersom där brukade jag festa. Så jag gjorde andra val.
Om du vill vara alkoholfri så eliminera fällorna, så mycket det går. Är du rädd att dricka på uppesittarkväll, gör något annat än att hålla just det. Ha godis, kakor, chips, läsk, frukt, mat, vad som att ta till när suget sätter in. Bryt tanken, den går över. Hunden blir säkert glad att komma ut lite extra, gå en sväng när du vill dricka alkohol. Eller nåt.
En dag i taget. En dag åt gången är du alkoholfri. Det är allt du behöver bestämma dig för. Idag är du alkoholfri.

@Andrahalvlek tack. Spot on. 👍

@Surkärring Jag ska göra ett allvarligt försök, försöka ha avledande planer. Sen har jag tänkt handla hem lite alkolfria julöl, glögg o kanske nåt annat gott alkoholfritt att dricka. Och jag tänker att klarar jag jul o nyår är det en kanonstart inför nyktra starten på 2024. Kram

🎼 Nu e de jul igen... 🎶🎵

Framför mig ligger jobb i 4 dagar på raken, så det är ju lagom muntert, men det är bara att köra på. Är tacksam för att min man är ledig och fixar med det praktiska, jag har hunnit baka lite men han får ordna med inköp och förbereda julmaten.
Vi kommer att fira, men i lite mindre skala och inte på själva julafton för då jobbar jag ju.

Det känns bra med en nykter jul. Ser inga hinder för att vara alkoholfri, inget behov att döva dryga svärföräldrar med äggtoddy eller snaps. Det är ju bra 🙂

Dagarna tickar på och jag tar ut glädjen i förskott när jag vet att det är 5 alkoholfria månader 2 januari. Fast det kommer sen, det lilla hurra't. Först fokus på att inte blåsa bort på vägen till jobb, ge mina patienter en värdig julhelg, och hoppas att våra få klappar ändå gör barnen glada.
Önskar er alla här en fin och fröjdefull, vit jul. Önskar att den som känner sig ensam hittar gemenskap, att den som är trött finner vila och att den som har sug kan avleda detta. ❤ Vi hörs nästa år!

@Surkärring Håller med, du är en hjälte som jobbar och ger patienter en värdig julhelg❤️. Du är också en hjälte som kommit ut så bra på ”andra sidan” och fått ihop det, hur du vill leva ditt liv i relation till alkohol och till övriga livet, och följer denna väg.

Önskar dig massor av vila, återhämtning och glädje, vi hörs nästa år och firar då dina nyktra 5 månader. Kram🤎🎄❤️

@Surkärring Vilken tur att ni finns som jobbar när vi andra är lediga❤️ Läser ju ofta om brist både på personal och vårdplatser. Hoppas att det är bättre på din arbetsplats🙏🏻
Å snart fem månader! Härligt! Grattis i förskott❤️❤️

God Jul och Gott Nytt År🎄✨

@Surkärring Vilken härlig läsning! Önskar dig en underbar nykter jul trots jobb. Tack för att ni finns i vården! Hoppas också på att fira nykter jul och sannolikheten är stor för jag är bortrest. Stor kram till dig 🥰