Hej!
Jag håller på att trappa ned mitt drickande. Har druckit varje dag sen helgen innan jul. Varje dag sen julafton har jag haft en molande ångestkänsla i magen som inte försvinner för ens jag druckit 1-2 öl. Sen dricker jag ytterligare ca 5 öl och 1 glas vin eller någon skvätt glögg. Så har det sett ut sen julafton som sagt. I förrgår drack jag "bara" 5 öl, igår drack jag 3 öl och idag har jag 2 öl som ja inte druckit ännu. Jag försöker alltså trappa ned innan jag slutar helt. Har sovit dåligt under hela perioden och har som sagt en fruktansvärd ångest på dagarna. Helt knäckt. Det blir bra på kvällen sen somnar jag och vaknar ca 06:00 trots att jag varit ledig hela perioden. Och så fort jag slår upp ögonen på morgonen är ångesten där igen. Om 4 dagar ska jag vara tillbaka på mitt jobb, i ett fungerande skick.

Jag är så otroligt jävla rädd för avtändningen och även för delirium tremens. Aldrig fått det förut men jag blir skitnojjig. Var i samma sits ifjol efter jul. Då var jag i princip sängliggande med ett allmänt sjukdomstillstånd, grym ångest och svåra sömnproblem. Tror det varade ca 4 dygn den gången.
Jag läser på nätet om DT, vilket antagligen bara späder på min rädsla men jag vill liksom veta vad det är jag ska vara uppmärksam på. Dessutom verkar många symtom på "vanlig" alkoholabstinens stämma överens med symtom på DT.

Är det någon som har några råd? Känner mig jävligt liten.

Hej! @Sluta2024,
Jag tycker att det är bra att du har hittat hit till detta forum som har givit mig så mycket av tröst, stöd och många goda råd och insikter som ny-nykter. Det är mycket som kan verka knepigt de allra första dagarna som man försöker att vara alkoholfri. Det tar ett litet tag innan man får ett inre lugn. Så jag tycker att du gör helt rätt i att liksom fasa ut alkoholen stegvis som du nu gör alltså. För det gör det hela lite enklare om man har druckit stora mängder alkohol en längre tid liksom. Delirium behöver du nog inte oroa dig för. Då sånt normalt sett oftast brukar kunna drabba missbrukare med ett långvarigt eller rättare sagt mångårigt hög konsumtion av främst spritdrycker.
Så ta det nu lugnt och fortsätt att jobba fokuserat på att få må bra som helt nykter.
Kämpa på kompis!

@Sluta2024 Hej! Tänker att du förmodligen vet vad som väntar när du slutar dricka och när abstinensen sätter in och rädslan för den, som gör att du får ökad ångest inför att sluta. Att det upplevs som en hotfull situation.

Ångest aktiverar ditt nervsystem som förbereder dig för att fäkta eller fly. Kroppen utsöndrar då en rad stresshormoner som har till uppgift att aktivera olika reaktioner i din kropp. Din puls går upp för att din kropp ska pumpa mer blod och syre till dina muskler. Detta så att du kan slåss eller springa. Du blir rastlös eftersom din kropp är förberedd på att springa och slåss, inte sitta ner och chilla. Du kan inte koncentrera dig och tänka logiskt eftersom den delen av hjärnan som står för logiskt tänkande temporärt har stängts av. Detta för att du inte har tid att tänka logiskt i en hotfull situation.

 Dina blodkärl vidgas, det kan få dig att känna dig svimfärdig. Ditt blodflöde dirigeras om till dina stora livsnödvändiga organ och därför prioriteras inte händer och fötter, de blir kalla. Du blir andfådd och andas snabbare för att öka mängden syre i blodet till dina muskler, det kan göra dig yr. Dessutom gör det att dina händer, fötter och din mun domnar eller pirrar/sticks. Kroppen svettas för att reglera temperaturen och göra dig hal. En hal person har nämligen lättare att slinka ur någons grepp. Istället koncentreras blodet till Amygdala, den delen av hjärnan som innehåller känslocentrum och som får dig att reagera.

Med vetskap om hur ångest fungerar kan det vara lättare att hantera den. Att den är ofarlig och att ångesten går över när den nått sin topp. Att sätta sig ner och andas med lång inandning och sakta utandning ett antal gånger brukar hjälpa och dämpa. När jag slutade gick den värsta abstinensen över på 4-5 dagar, så det du beskriver låter som ”vanlig” abstinens. Men det är verkligen värt dessa tunga dagar och ju förr desto bättre.

Kämpa nu, det är inte farligt bara skitjobbigt, men så värt!💪