Hej! Detta tar emot mycket men behöver ju göra saker annorlunda och utmana sina största demoner om man ska förändra sitt beteende… Att skriva och öppna upp sig inför anonyma människor är bland det värsta jag vet… men nu provar jag!

Jag har varit nykter i 5 dagar och har haft den värsta av ångest dessa dagar, dels för att många års eviga framskjutande av ångest och utmaningar nu ska tas om hand om på riktigt istället för att skjuta upp det till morgondagen med hjälp av allas våra bästa vän alkoholen och dels för att det som inte fick hända faktiskt hände förra onsdagen. Jag söp mig full på en eftermiddag och var utslagen inför barn och fru när det var dags för middag.

Som många i detta forum skriver så har man väl alltid vetat att man har en felaktig relation till alkohol men att man hela tiden tror att man kan kontrollera den, men det kan man ju inte om man bär på dessa genetiska betingelser??!!!! Idag drar jag till ett öppet AA möte för att få stöd samt har bokat tid med psykolog och beroendecentrum. Släpper hela min gard för att bygga om mig och rädda det liv som jag byggt upp de senaste 25 åren (som faktiskt består av enormt mycket bra)

@Marsorm Bra tänkt! Jag tror inte att det behöver bara handla om gener. Långvarigt missbruk skapar ju ändå ett beroende. Det kan funka länge, men tillslut klarar varken kropp eller knopp av att ta hand om giftet.
Så bra att du kom hit!
Just för att vi alla är anonyma är det mycket enklare att vara öppen och ärlig här. Jag tror det är därför det funkar så bra! Många har klarat sig enbart genom att läsa och skriva här.
Sedan finns ju också Alkoholprogrammet under fliken Stöd som ger tips och stöd. Mycket bra att gå igenom.
AA verkar funka för en del, men inte alla. Men värt att prova.
Ångesten du skriver om brukar lätta ganska snabbt, de flesta mår bättre när den värsta abstinensen är över. Så håll ut, det blir både bättre och lättare.🙏🏻❤️🙏🏻
Och fortsätt skriv, härinne vet alla det mesta om vad alkoholen kan ställa till med. Du är inte ensam.

@Amanda L hej och tack för din kommentar! Igår var första gången på länge som jag kände mig fräsch!! Lite jobbigare mentalt idag, dock absolut inget intresse av flaskan, bara jobbigt att det svänger så mycket mellan eufori och nedstämdhet och panik men antar att det tar ett tag för hela belöningssystemet att rätta till sig! Var med på ett AA möte igår, kändes ok, skönt att ha ett forum att bara vara i men kanske inte blir hängande på låset varje dag men det är individuellt så klart! Nu blir det snart dags för dagens andra gympass för att boosta endorfiner!!

Jag är nu inne på min 7 dag som ny människa. Känner mig ganska bra i kroppen, gått ner ett antal kilo och kan börja kolla på mig själv i spegeln igen. Tuffast är det på morgonen och runt middag upplever jag, morgonen känner jag mig håglös och runt middag saknar jag, sen lugnar det sig runt kl 20 för att helt minska framåt. Galet hur hjärnan är hypnotiserad av detta gift, men tror och hoppas att jag snart kan vara normal en hel dag!

Jag är nu inne på min 7 dag som ny människa. Känner mig ganska bra i kroppen, gått ner ett antal kilo och kan börja kolla på mig själv i spegeln igen. Tuffast är det på morgonen och runt middag upplever jag, morgonen känner jag mig håglös och runt middag saknar jag, sen lugnar det sig runt kl 20 för att helt minska framåt. Galet hur hjärnan är hypnotiserad av detta gift, men tror och hoppas att jag snart kan vara normal en hel dag!

8:e dagen! Sovit bra för första gången på lääänge… inga svettningar och plötsliga uppvak😀 Dock har jag haft en lite sämre förmiddag, känt oro och huvudvärk. Hade möte på Beroendecentrum, bra dialog men svårt att se vad de kan erbjuda mig i dagsläget. Lite blodprover är väl dock inte fel för att se hur fysiken tagit stryk. Går till gymmet nu och hoppas det känns som en bättre dag efter det😀

9:e dagen! Sovit bra igen men känner mig nedstämd och vet inte riktigt varför just nu. Har varit ute och gått en snabb promenad på 5 km men hjälpte inte riktigt idag😒 Ska försöka mig på en sväng på gymmet med en bastu efteråt, kanske kan hjälpa mig att må ok. Kan det vara så att det är första helgen jag går in i som nykter (förra vecka var jag nykter men hade ju för mycket ångest för det jag gjort)? Kul är det inte i alla fall men flaskan kommer inte på tal i alla fall, har man mått så här dåligt i 9 dagar är det inget man någonsin vill gå igenom igen! Trevlig helg!

Hej,
Lite nedstämdhet kan komma och gå, det är en del av processen att bli nykter tror jag. Att inse att man kan stå ut med en känsla som man förut tog bort med quick-fixen alkohol. Fokusera på bra saker som kommer av nykterheten. Liksom okej, jag är låg idag, men det priset betalar jag gärna för att slippa fylleångest. Och glädjen kommer tillbaks. Ta hand om dig och unna dig vila och annat du mår bra av!

Åh va skönt! Igår hade jag första middagen med vänner där alkohol fanns runt omkring mig. Haft lite oro inför denna stund, hur kommer det kännas att inte dricka, vad säger jag?? Kan säga att det var helt odramatiskt och det kändes riktigt skönt att dricka lite Trocadero istället för öl och vin. Kunde skjutsa senare på kvällen och vaknade helt utan ångest och trötthet. Nu ljusnar livet och jag ser fram emot en mysig helg nu, utan alkohol.

Grattis @Marsorm, har själv inte vågat ge mig på det där med umgänge med alkohol ännu. Men det känns bra att höra att det kanske inte är så farligt som det känns. Blir alkohol fri helg här med, man börjar faktiskt längta till även de nyktra helgerna och som du säger "livet ljusnar". Blir min sjätte alkoholfria helg nu och det känns fin fint.
Trevlig helg!

@Ölandstok Jo det tog emot lite som sagt men skönt när det är gjort men det beror ju också på vilket umgänge man väljer i början, tar inte gärna en kväll på stan med mina dryckesbröder ännu:-) Bra jobbat med 6 alkoholfria helger, har tre under bältet nu men känner fortfarande av att det inte är lika "roligt" med helg som det var tidigare, men det blir definitivt bättre för varje helg som passerar. Vardagarna är inte några som helst konstigheter nu, så ett steg i rätt riktning i alla fall:-)

@Marsorm Viktigt med nya och annorlunda vanor för att få till ett bättre liv utan alkohol. Inte bara avstå. Kanske har du saker du vill göra på helgerna som du inte orkat eller hunnit pga alkoholen?

Hej! Tillbaka här igen! Har fortsatt mitt nya nyktra liv, 4 månader nu och i stort så går det väldigt bra. Klart man har stunder då man funderar på hur det skulle vara att försöka vara lite mer "normal" och dricka måttligt. Har läst en hel del studier om att alkoholism inte behöver vara för hela livet och att man kan komma tillbaka till ett normalt drickande. Samtidigt är det inte många stunder där jag känner att det skulle vara trevligt och/eller värt det, så det kanske är lika bra att skita i det helt och hållet. Gymmet har varit en viktig del för mig i att må bra, har en riktigt bra rutin där jag kör ca 6 gånger i veckan och efter dessa pass är jag i balans och tar mig an livet utan att stressa ihjäl mig. Hoppas alla ni där andra som kämpar, har läget under kontroll!

Grattis till 4 månader! Bra jobbat!
Efter att ha läst här inne i många år vill jag bara skriva att jag tror att det är väldigt individuellt om det går att återvända till ”normalt” drickande eller inte.
Nu skriver du ju att du är tveksam till om det är värt det och jag tycker att det låter sunt. Vi är många härinne som har återgått och sen har det snabbt eskalerat till ibland värre än tidigare. Ge nykterheten mer tid, tycker jag. Det finns mycket positivt att uppleva som nykter.
Och om du sen funderar vidare på att dricka så kräver det nog en insikt i varför du drack och en stark begränsning av intaget. Det är oerhört lätt att bara upprepa samma mönster som tidigare. Alkohol är en farlig drog.
Så kör på du ett tag till. Det är ingen brådska med ett sånt beslut och det kräver lite eftertanke. Varför? När? Hur mycket? Att hålla sig till socialstyrelsens rekommendationer Max 10 glas per vecka, Högst 4 per gång är i så fall att rekommendera.
Lycka till!