@allatiders Bravo! Håll fast på din inslagna väg. 37 dagar är svinbra! För varje månad blir det bara lättare och lättare. Du gör det här för din skull - för att du förtjänar att må så himla mycket bättre. Du borde ta ett snack med din fru om tillgången till alkohol i ert gemensamma hem, men det kan vänta till nästa år.

Gott nyttårkram 🐘

Jaha, då var det 2024. 38 dagar nykter. Känns ju rätt skönt, sov mycket, länge och gott. Det är ovanligt för mig. Den är dagen har jag inget minne av att ha varit så pigg och icke bakis på sedan jag blev vuxen. Kändes lite ovant under kvällen - vad ska man göra typ? Men det gick över och byttes till något positivt och runt 12-slaget var jag ovanligt glad och pigg och skojade. Hur skönt som helst. Det finns ett bra bubbel visade det sig, Oddbird. Det föll mig på läppen och jag rekommenderar den! Det verkar som alkoholfritt börjar bli bättre nu, alkoholfri öl har ju varit jättegod sedan flera år tillbaka och nu också bubbel, strålande! Finns det alkoholfria viner som smakar bra, någon som vet?

Jag har pratat om vin i hemmet med min fru men hon är nog mest ovan med att jag inte dricker och köper av gammal vana och för att hon själv gärna vill ha. Hon noterade väl inte att vi inte drack något runt Jul heller så de flaskorna är också kvar. Jaja, de kan man bjuda bort när man besöker bekanta och bjuda bort. Kommer alltid tillfällen. Av någon anledning ser jag just nu bara en baksmälla när jag ser en flaska vin, men jag ska plocka undan flaskorna och ställa dem så de inte syns i de rum vi använder.

@allatiders Heja dig! För varje nykter månad kommer positiva saker med nykterheten att ramla ner som poletter. Fokusera på allt positivt med nykterheten så kommer det att gå galant!

Kram 🐘

@allatiders Så hörligt med en nykter månad. De goda lyckokickarna kommer tillbaka och därmed en massa fördelar. Det tog nog ett par månader för mig, men det är såklart olika.
Jag minns att jag plötsligt hörde en vårfågel och en solglimt och blev så lycklig!
Också sovit mycket bättre sen jag slutat. Och sluppit all ångesten!!!
Bara det. Visst kan det vara dagar där jag är låg, men så är ju livet.
Så oändligt mycket bättre utan kemisk ångest iaf.
Ha lite tålamod och kanske försöka ta en pratstund med din fru och berätta hur du känner inför alla flaskor. Även om du klarar det, så kan det vara bra om hon vet och förstår vad du går igenom just nu…
🙏🏻❤️❤️❤️

Det här forumet har visat sig vara en överraskande bra metod till nykterhet! Dialogen håller fokuset vid liv och det känns på det hela taget hoppfullt. Knappt någon ångest kvar. Inga baksmällor. Hyn är bättre. Humöret är bättre. Livslusten är större. Minnet börjar så smått att hämta sig, här känner jag att det tar tid, verkar vara en del i hjärnan som ska justeras. Men en sak som är överraskande är väl att det luktar mycket mer, jag känner så mycket dofter igen. Just det minns jag är en bra indikator från tidigare tillfällen och verkar vara ett tecken på att jag börjar återhämta mig.

Tidigare var det bara tillfälligt jag ville vara nykter, kände att det räcker med ett par månader. Och visst gör det stor skillnad men jag är inne på att skippa det helt framöver, det är inte alls roligt att gå igenom den här resan gång på gång. Känner mig väldigt motiverad att aldrig mer dricka.

39 dagar avklarade. Faktiskt är det ju lite lättare nu, första månaden är svårast. Det om något ger mig hopp just nu!

@allatiders Vad härligt att höra att du får ta del av de goda effekterna av nykterheten. Det tar sin tid innan hjärnan fått återhämta sig från alkoholen, rensat och skapa stabilitet och balans igen. Av och på drickandet hos mig bara underhöll beroendet och suget efter alkohol. Jag skulle heller aldrig orka att börja om igen och tappa allt. Man påminns när det droppar in nya medlemmar hur kämpigt och tufft det är att starta resan och processen. Sen blir det ju bara bättre och bättre ju längre tid man är nykter. Processen tar tid och man behöver ge sig den tiden för att se skillnaden. Det händer något varje dag fast man inte alltid tydlig kan se det.

Grattis till 39 dagar!🥳 bra jobbat!💕

@Surkärring Tackar för uppmuntran! @vår2022 Ja det är ljuvligt att det blivit bättre. Vi ska ha gäster nästa helg och det slog mig att jag var mer stressad över att säga att jag inte ska dricka då än att dricka nu i helgen! Lite häftigt insåg jag, tänk att jag redan kommit ifrån helgdrickandet! Det är ganska stort för en person som under långa perioder druckit mer eller mindre varje dag. Men det är som du skriver, det blir hela tiden bättre, det blir lättare att vara nykter ju längre tid man varit nykter. Efter en månad böjar suget försvinna och man är inte så lockad längre. Nu är svårigheten att få folk att inse att man inte dricker :-) Pallar verkligen inte börja om med den här processen, alkohol är inte värt besväret. Jag brukar ibland säga till mina barn (vuxna) att alkohol är bäst att aldrig börja med, det är i alla fall vad jag ångar i mitt liv. Men det är ju lätt att säga med erfarenheten av dess baksida. Unga människor har inte erfarenheten men man skulle ju önska att de skulle slippa skaffa den själv.

Nåväl, 41 dagar är avklarade och livet är toppen!

@allatiders Ja, det är alltid lite jobbigt i början med hur man ska hantera situationer där man inte ska dricka och förmedla det till andra. Det sitter mest i det egna huvudet för folk skiter i andra och bryr sig mest om sig själva😂. Men en förändring påverkar även andra, vanor av att dricka tillsammans och helt plötsligt ska en inte dricka! Hur ska man då bete sig? Så egentligen är det inte så konstigt att det kan bli lite funderingar och tankar om hur den nya ordningen ska se ut. Jag minns att jag förmedlade i förväg att jag hade ett uppehåll och inte skulle dricka alkohol på en resa vi skulle göra tillsammans med några vänner, just för att slippa ta det där och då. Det blev inga större frågor på det, kanske funderade de på något men de sade inget på resan. Det gick bra, de drack alkohol och jag alkoholfritt. Det viktigaste är att göra det som känns bäst för en själv och inte falla för något ”grupptryck”. För som sagt folk tänker mest på sig själva och skiter i andra😁.

Ha det gott!❤️

@vår2022 Du har helt rätt, folk bryr sig mest om sig själva 😂, gäller givetvis även i den här frågan! Har aldrig tänkt just så, lite kul när man tänker på det lite djupare.

Har klarat 42 dagar nu. Har varit på middagsbjudning med en del folk och en del vin men det är lätt att slingra sig när man kör, alltid en enkel (och välkommen) väg ur. Det trugades rätt rejält men jag stod på mig. Men hade lite sug på kvällen, väl hemma, lite irriterande att känna det igen men jag vet att suget kommer och går och det kan triggas i olika styrka, även långt senare av alla möjliga händelser i livet. Lyckades bjuda bort en vinflaska också så lagret krymper här hemma, alltid trevligt.

Kände för att skriva lite för att lätta tankarna och påminna mig själv om min valda väg. Det blir lite krokig väg ibland och livet är inte alltid förutsägbart vilket sätter lite press på en och man kan trilla dit igen. Skönt att skriva av sig.

@allatiders Ha, ha! Ja, vem bryr sig liksom😂. Snyggt jobbat med 42 dagar, snart 43! Det är bra att skriva ned och sätt ord på sina tankar och känslor, man kan då se dem utifrån på ett annat sätt och landa. Det lättar också på trycket att skriva av sig. De där jäkla suget kan komma och gå, men det är ju egentligen bara tankarna som leder dit. Då får man flytta fokus på tankarna om hur skönt det är att vara nykter ändå och då får man skönare känslor. Och ge det tid för att etablera nya vanor och tankar.

Ha det gott!❤️

Tänk att det redan gått 44 dagar, så här i efterhand gick det ganska fort. Blev glad över det och det känns som 2 månader är inom räckhåll nu, vill inte tappa det här. Innan två månader är det hela lite mer volatilt, kan inte 100% lita på mig själv i den här frågan. Men målet finns ju där och jag strävar dit för erfarenheten säger mig att det är en viktig milstolpe för mig i alla fall, det börjar ske saker vid den tiden som har väldigt positiva förtecken är min minnesbild.

@allatiders Stort grattis till 50 dagar!🥳 Fint att du tydligare känner av de goda effekterna av nykterheten. En klarare och mer återhämtad hjärna är guld värt. Bra jobbat!❤️

@allatiders Hoppas allt väl. Och hoppas du är på väg mot sextio dagar. 🙏🏻
Glöm inte skriva här.
Hur det än går för tillfället. Man behöver ofta stöd de första månaderna, kände jag. Inte bara på grund av drogen, öven annat poppar upp under processen ..
😌❤️

@Amanda L Det är faktiskt väl men har haft dödsfall och annat tråkigt omkring mig och har druckit ett par gånger men är tillbaka på 12 dagar.

Jag har insett om mig själv att jag nog inte är det värsta fallet här på siten utan man skulle nog bättre placera mig under kategorin minska sitt drickande. Att inte dricka har så många fördelar och det är jag helt på det klara med, och jag inser att att det är inte värt att dricka egentligen. Drickandet för mig för 5 år sedan var något helt annat, men det är sedan 5 år över. Jag är helt enkelt inte sugen. De 10 dagarna jag drack i sträck i höstas har egentligen en helt annan orsak för jag ville inte ens dricka då, men det är resor och sällskapet, omständigheter i livet som ställde till det. Fick lite panik efteråt och startade den här tråden för jag kände rädslan för att åter hamna i ett mer destruktivt drickande. Men här är jag, har druckit lite ett par gånger under en 67 dagars period. Har inget sug egentligen alls, mer sugen på att vakna pigg. Jag är inte orolig att falla tillbaka just nu, det känns väldigt lugnt och det finns ingen kamp för mig och jag tror att det är själva orsaken till att det gick att vara nykter 50 dagar utan någon större ansträngning, något som hade varit fruktansvärt svårt för 10 år sedan.

Jag har lärt mig att bättre kontrollera denna besvärliga drog. Har man problem, ett sug som kommer och svårt att sluta så är det totalt avhållsamhet som gäller men jag förstår själv att jag inte befinner mig på den planhalvan längre. Och av den anledningen känner jag att det inte är så värt längre att uppta allas tid med mina tankar och funderingar kring detta ämne, för här på forumet finns människor som verkligen behöver hjälp, uppmuntrad, stöd och tips för att ta sig ifrån plågan. För ja, det är absolut möjligt att göra och efter ett tag är det också lätt. Ta hand om er!

@allatiders Beklagar sorgen❤️. Dödsfall och andra tråkigheter kan verkligen röra om i livet. En reflektion från mig är att det kan finnas risk att du hamnar där du var och inte önskar vara gällande alkohol, när jag skummar i din tråd. Det blir lätt att man då intalar sig med att man nog inte har så stora alkoholproblem egentligen, att det finns de som har det värre. Kan känna igen tankar som jag själv haft tidigare, när jag tänkte att jag nog ändå kan kontrollera mitt drickande, men jag ljög för mig själv, jag hamnade där jag var igen. Och att du ger en anledning till att inte längre ta upp allas tid här på forumet med dina tankar och funderingar då de finns de som behöver det bättre, de som har problem med alkohol. Tänker att det mer handlar om att du inte själv längre vill fundera eller kännas vid att det skulle kunna finnas några alkoholproblem. Det är så vi funkar när vi vill undvika något, man bryter upp eller stänger luckan. Som sagt en reflektion från min sida när jag läser ditt inlägg. Att läsa din egna tråd från början kan vara bra för att se skillnaden på dina tankar idag.

Men det är ditt liv och du vet bäst hur det förhåller sig. Önskar dig ändå lycka till på vägen och att du nu kan hantera ditt drickande på ett sunt sätt❤️

@vår2022 Det stämmer som du skriver, delvis! Men jag har tänkt på det här ett tag faktiskt, säg sedan efter 30-40 dagar av nykterhet. Någonstans i krokarna av en månad så insåg jag också att de problem jag hade för några år sedan var på en helt annan nivå och tro mig när jag skriver att jag absolut inte vill in i det träsket igen! Det var sprunget ur okunskap om alkoholens skadeverkningar och det sug man inte ens (likt skadorna på kropp) märker kommer för att det är en långsamt nedbrytande process som man inte ens noterar när man lever i det. Att nyktra till efter alla de åren var djupt ångestfullt och jag insåg att jag förmodligen aldrig ens skulle klara det. Det var riktigt tufft.

Skillnaden nu är väl att efter ett antal år av på det stora hela ganska måttligt drickande så är jag noga med att inte dricka för ofta. Det blir nog genomsnitt kanske någon gång varannan vecka, lite mer eller lite mindre ofta. Vad jag menar med att ge plats till någon som bättre behöver hjälpen kommer av den insikten av hur det KAN vara när man är riktigt illa däran. Jag känner inte att jag befinner mig i den zonen. MEN, jag har otroligt stor respekt för det här ska du veta och absolut ingen lust med helgdrickande längre.
I ärlighetens namn är jag inte längre sugen. Jag längtar inte efter fyllorna. Jag längtar inte alkoholen heller.

Det här forumet är fantastiskt och alla som skrivit och stöttat har betytt väldigt mycket för mig! Jag känner att jag samlat mina tankar i frågan runt hanteringen av alkoholen och dess avigsidor, min förståelse har ökat mycket och det är väl en viktig komponent för ett lyckligare liv tycker jag.

Jag har inte trott att det var möjligt att hantera det här men jag tror att det faktiskt ändå fungerar för mig. Det här bakslaget som var upprinnelsen till hela mitt inlägg initialt visade sig vara ganska lätt övervunnet och den oro jag kände var kanske lite överdriven. När jag summerar så noterar jag 6 år av väldigt sparsamt drickande, med åtskilliga veckolånga eller månadslånga perioder av totalt nykterhet.

Under alla omständigheter är nykterheten alltid mycket behagligare för mig, ta som i kväll till exempel. Jag skulle inte ens kunna tänka mig dricka ett glas! I morgon då? Knappast! Absolut inte värt det. Nästa vecka, knappast troligt heller. Så där ser det ut. Måste ändå säga att det känns ju rent fenomenalt bra att leva igen! Det här forumet hjälpte mig att inse var på skalan jag egentligen befinner mig och var jag befunnit mig. Var jag VILL befinna mig och att det finns hjälp att få! Jag säger: Ta den!

@allatiders Hej! Vad bra att du nu känner att du kan hantera alkohol och inte längre har sug. Bra att du ändå kikade in här efter bakslaget och att du fått känna stöd och att din förståelse ökat. Det kan finnas något positivt i ett bakslag i den bemärkelsen att man ruskas om och hittar rätt väg igen. Härligt också att du hittat dig själv på skalan och där du vill befinna dig. Sköt om dig och lev väl❤️