Jag har nu varit alkoholfri sen 25 november 2021, alltså drygt 2 år. Hejja mig😊
Jag har varit med i AA och gjort dom 12 stegen med en sponsor. Efter jag gjort steg 12 sa min sponsor att jag på facebook i grupperna skulle lägga ut att jag nu var tillgänglig som sponsor. Jag gjorde det men tog bort det ganska snabbt och slutade sen vara med i programmet. Jag var utan programmet i 10 månader och mådde inte sen bra i min nykterhet så jag började om i programmet med en ny sponsor, i mars 2023. Nu är jag där igen att jag känner mig osäker till programmet, jag har provat sponsra 2 st ett tag, men fixar det inte. Det är bl a det som begränsar mig, för det sägs på möten, onlinemöten, att vi är skyldiga dom som har gått före att hjälpa andra alkoholister. Nu är det även det här med Gud, det sägs att Gud har en plan och jag ska öva mig på tålamod, tolerans, vänlighet och kärlek mot min omgivning. Jag har just nu lite problem med en granne som har alzheimer i tidigt skede, som är till mig nästan varje dag och sitter i flera timmar. Då sägs det till mig att Guds plan är att jag ska lära mig mer om alzheimer och det här med tålamod osv. Jag tycker synd om min granne, vilket öde, inte ens 60 år. Mina närmaste som känner mig tycker att det låter helt vansinnigt. Jag har även min mor som blir 89 år snart,som bor nära mig, och börjar visa tecken på åldersdemens. Hon vägrar ta hemtjänst och tycker att jag ska städa åt henne. Nu vill inte jag framstå som ett offer i allt det här, jag har ett eget ansvar oxå. Jag behöver söka annan hjälp som ger mig verktyg att klara av det här, mänsklig hjälp o inte Guds plan. Nå nu blev det mycket här, men skönt att få skriva av sig.

@Lyckan65 Tack för grattishälsningen i min tråd❣️🙏🏻

Jag har skrivit här på forumet under drygt fyra år. Jag behövde mer än forumet för att bli nykter så under förra våren gick jag en öppenvårdsbehandling på hemmaplan som baserades på tolvstegsprogrammet. I min stad har det inte funnits ngt AA så jag har gått på NA-möten. Jag har en sponsor. Jag drack under ca 12-13 år var ca 48 år när alkohol blev ett problem för mig. Behandlingen har varit jätteviktig för mig går nu på eftervård. Jag köper inte allt i tolvstegsprogrammet. Tänker även att det har olika betydelse för oss beroende på hur vår resa har sett ut. Jag vet inte om jag kommer kunna vara sponsor fullt ut enligt programmet. När du skriver om Guds plan så har jag aldrig hört talas om ngt sådant på möte där jag går. Man nämner Gud när man läser det i en text men inte annars. Är det din sponsor som nämner att Gud har en plan för dig eller vem? Är det första gången som du skriver här på forumet? Fortsätt att skriv här om du vill för då hjälper du både andra och dig själv. Det är kravlöst. Och förresten, Grattis t dina långa nykterhet🥳🌺

Kram🤗

@Lyckan65 Det finns säkert bra saker med AA, men jag tycker man ska vara försiktig med alla grupper som har svar på alla frågor och som vill tala om hur man ska göra och tänka. Vem avgör det?
Och hur vet dom vad som är Guds plan? Själv tror jag inte att det finns någon gud och därmed inte heller någon Plan med stort P.
Men även om du tror på en gud, så kanske du också kan fundera ut vad som är en bra plan och i linje med vad du tror på.
Att försöka åta sig saker som vet att man inte vill eller klarar av brukar inte vara så lyckosamt…
Fundera på vad du kan tänka dig att göra för din granne och din mamma och låt inte andra styra detta, tycker jag.
Lycka till;)

@Varafrisk Tack för ditt svar. Nä det är inte första gången jag skriver här, tror det var 2021 nån gång, nå ett tag sen iaf. Ja det är min sponsor som bl a säger att Gud har en plan, har bestämt mig nu för att ha lite distans till henne och programmet. Jag ska söka annan hjälp och stöd, som jag skrev, mänsklig hjälp. Jag ska skriva här mer nu, för min egen skull och som du nämnde för andra. Ha de fint 😊

@Lyckan65 Ja, det känns som en klok idé att ta lite avstånd från din sponsor. Jag tänker att precis som det finns människor inom AA som inte tror på Gud så finns det dem som tror på Gud kanske är det så att din sponsor tillhör den senare gruppen. Det är ingen som styr över dig så precis som @Amanda L skrev känn efter vad som känns rätt för dig.

Ha en fin måndag🌺

Jag är "uppfostrad" inom AA genom att jag gick en behandling på ett 12-stegshem. Jag är absolut INTE religiös utan jag noterade kvickt att i stegen står det "Gud, så som vi uppfattar honom" . Jag gick regelbundet i många år men hörde aldrig någon som sa att gud har en plan för oss men det kan ju också bero på att jag håller mig borta från religiösa personer.

Det finns inte heller nåt speciellt tidsfönster när man ska/kan bli sponsor utan det absolut viktigaste är att jag själv har landat i mig själv och kan skilja på vad jag kan och vad jag kan ge vidare. Jag kan inte ge av mig själv om jag inte är stabil i mitt inre, jag jämför gärna med min självkänsla : Min självkänsla måste jag fylla på själv och det fungerar inte bra att enbart ge av den för då mår jag dåligt.

Jag kan inte heller ge råd till andra (ja, jag veeeet att jag fuskar ibland :D ) utan det bästa jag kan göra är att jag talar om hur jag själv har gjort så får andra välja om de vill lyssna eller inte.
För mig har det varit väldigt viktigt att lyssna på "Di Gamle" och deras berättelser och hur de gjort, de har besparat mig åtskilliga återfall genom att beskriva sina fallgropar. De delar med sig av stundtals knepig kartväg men jag måste gå den själv och använda min egen kompass.

Ta det som är bra och låt resten stanna i rummet ! Och för mig var det så oerhört viktigt att prata av mig och släppa ut trollen som byggt bo i skallen !

Kram !

@Adde Tack för ditt svar. Visst har ju 12-stegsprogrammet hjälpt mig, men det är det här som kommer sen med att man absolut ska sponsra som jag tar avstånd ifrån. Så sant om att ta till sig det som känns bra och lämna resten. Kram

Den gud som jag tror på sitter inte och håller ordning på dina grannar eller föräldrar eller har en ”plan” för var och en levande varelse, den gud jag tror på ger styrka när man tvivlar- hopp när det känns dystert och går bredvid utan att göra så hemskt mycket väsen av sig i det dagliga. Vi ställa ju alla inför svårigheter- det låter väldigt svårt med din granne och mer än något annat tänker jag att gud skulle säga att du måste vara rädd om dig, dina gränser och din ork, när du tagit ett så stort, viktigt o h svårt beslut som att sluta dricka. Han- eller hon- skulle istället ge dig tro på att dina känslor är helt riktiga. Och kanske ge dig kraft att säga att du inte är städerska åt din mamma. Och inte hemtjänst-sällskap åt din granne.
Jag tror väldigt mycket på att göra gott för andra. Att det till och med kan ge livet en extra mening. Karmakontot? Och att det absolut ligger i linje med vad jag tänker mig att gud har för övergripande plan. Att vi ska vara snälla mot varandra! Men det betyder inte att utplåna sig eller att ta av ett redan ansträngt förråd.
Då blir inte de goda handlingarna så bra, varken för den som ger eller tar emot.
Jag är säker på att du kommer att ta bra nog hand om bestyr kring din mamma. Och att du behöver övrig kraft till dig och det du står mitt i.
Så tror jag. Välkommen jättemycket hit också! Kram

Känner inte igen detta med sponsor inom AA. På våra möten pratar vi om hur vi har det. Har temamöten om olika teman. Visst gud finns med men ser det som en annan slags makt. Tror det är viktigt att man söker ro och kapitulerar inför att dricka.